StoryEditorOCM
Splitstigli podaci

Novi izvještaj o kvaliteti zraka u Splitu: u dva kvarta zabilježena povećana razina arsena. Najgore je kad puše bura!

Piše split sd
7. rujna 2023. - 10:58
Ekran s podacima mjerne postaje za kvalitetu zraka kod Zavoda za javno zdravstvo u Vukovarskoj uliciTom Dubravec/Cropix

Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije objavio je Preliminarni izvještaj o ispitivanju kvalitete zraka s mjernih postaja Grada Splita u kotarevima Brda i Neslanovac za razdoblje ožujak - kolovoz 2023.  godine. U odnosu na prošli objavljeni Izvještaj, nadopunjen je podacima o mjerenjima ukupne taložne tvari (UTT) i metala u ukupnoj taložnoj tvari  za kolovoz 2023. godine.

Izvještaj je objavljen na web stranici Grada Splita, možete ga vidjeti OVDJE.

U ožujku, travnju, svibnju, lipnju, srpnju i kolovozu na dvjema mjernim stanicama na Brdima na adresama Petravićeva 19 i 29 te na Vranjičkom put 78, izmjerena su prekoračenja srednje godišnje granične vrijednosti arsena u taložnoj tvari.

Zanimljivo, u danima kada su izmjerene vrijednosti arsena bile veće od propisane ciljne godišnje vrijednosti meteorološka mjerenja ukazuju na snažan vjetar sjeveroistočnog smjera. Prevedeno, arsena je najviše na Brdima i susjednim kotarevima kad zapuše bura!

U zimskom i proljetnom vremenskom razdoblju nije bilo prekoračenja dopuštene dnevne granične vrijednosti lebdećih čestica. 

"Tijekom 2023.godine predviđena su mjerenja lebdećih čestica PM2,5 i PM10, te metala (As, Cd, Ni i Pb) u PM10 na dvije mjerne postaje četiri puta po 15 dana tijekom kalendarske godine, pravilno raspoređenih u različitim godišnjim dobima, te godišnja mjerenja ukupne taložne tvari (UTT) i metala (As, Cd, Ni, Pb i Tl) u UTT na tri mjerne postaje. 

Do sada je obavljeno mjerenje lebdećih čestica PM2,5 i PM10 i metala u PM10 dva puta po 15 dana za zimsko i proljetno razdoblje, dok se mjerenje UTT i metala u UTT  provodi godišnje (kontinuirano svaki mjesec), a započelo je u ožujku 2023." piše, između ostalog, u izvješću NZJZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 11:31