StoryEditorOCM
DubrovnikDOČEKALI SMO I TO

Konačno znamo kakav zrak udišemo! Proradila nova mjerna postaja

Piše Gabrijela Bijelić
5. ožujka 2024. - 21:22
Mjerna postaja na Gorici posljednja je u nizu od ukupno 24 postaje obuhvaćene projektom modernizacije državne mrežeCropix

Dok druge sredine pate od viška smoga, dima s pretrpanih odlagališta i gomile ispušnih plinova, kvaliteta zraka u Dubrovniku je dobra i(li) prihvatljiva. Potvrđuju to svježi podaci s mjerne postaje u Dubrovniku koja će ove godine prvi put ući u izvješće o praćenju kvalitete zraka za 2023. jer je aktivna lani od rujna.

‘Odmijenila‘ je mjernu postaju na Žarkovici koja nije radila još od prije pandemije, pa sad građani i gosti mogu online u realnom vremenu provjeravati prijeti li opasnost od raznoraznih lebdećih čestica od kojih se teže diše poput prašine, čađe, pepela, dima, peludi, ostataka goriva. Službeno, to su onečišćujuće tvari imenom dušinkovi oksidi (NO2, NOX), O3 (prizemni ozon), zloglasnih čestica PM10 kao produkata automobilskih plinova i industrije i PM2,5 koje nastaju sagorijevanjem fosilnih goriva...

- Nova postaja u Dubrovniku posljednja je u nizu od ukupno 24 postaje obuhvaćene projektom modernizacije državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka, AIRQ, pod okrijem Državnog hidrometeorološkog zavoda – potvrdila nam je voditeljica Službe za informiranje, odnose s javnošću i korisnike DHMZ-a Kornelija Špoler Čanić i napominje kako svi građani mogu pratiti aktualni EU indeks kvalitete zraka za pojedinu postaju za praćenje kvalitete zraka.

image

Mjerenje kvalitete zraka DHMZ-ove postaje u Dubrovniku za jutro 5. ožujka

Dhmz/

Na širem dubrovačkom području aktivne su dosad bili stanice za praćenje kvalitete zraka u Zračnoj luci Dubrovnik. Nešto dalje godinama radi mjerno mjesto u Opuzenu, gdje se očitavaju koncentracije tzv. prizemnog ozona (O3), a podaci su dostupni online na portalu ‘Kvaliteta zraka u RH‘ Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja RH.

Osim Opuzena i Žrkovice koje su svojedobno uvrštene u državnu mrežu, dnevna mjerenja obavlja i lokalna mreža Zračne luke Dubrovnik.

Automatskim mjeračima prate se parametri kao što su benzen, toluen, etilen, xilen, dušikovi oksidi, lebdeće čestice PM10 i PM 2,5 te prizemni ozon. Na dubrovačkom aerodromu u turističkoj sezoni zbog mnoštva operacija slijetanja i polijetanja može doći do prekoračenja dopuštene koncentracije čestica, no dosad se to odnosilo samo na prizemni ozon, dok je za ostale parametre zrak prve kvalitete.

Sukladno Rješenju Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja iz postupka procjene utjecaja na okoliš za zračnu luku, aerodrom je obvezan provoditi mjere zaštite okoliša i dostavljati godišnja izvješća.

Zrak redovito podliježe kontroli i na području Luke Ploče, mjerenja na širem području luke i grada obavljaju se redovito na šest postaja sukladno Rješenju o prihvatljivosti zahvata za okoliš za Terminal za rasute terete u Luci Ploče izdanog od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

28. travanj 2024 03:48