StoryEditorOCM
Splitnema prekoračenja

Stigao izvještaj o kvaliteti zraka na mjernoj postaji u Vranjicu, izgleda da je sve OK. Direktor Luke komentirao nalaz

Piše SPLIT SD
24. travnja 2024. - 18:30

Preliminarni izvještaj o ispitivanju kvalitete zraka za jesensko i zimsko razdoblje na mjernoj postaji u Vranjicu, koja je pod nadležnosti Grada Solina, pokazao je da na toj mjernoj postaji nije zabilježeno prekoračenje propisane dnevne granične vrijednosti masene koncentracije lebdećih čestica PM2,5 i PM10, a slična situacija bila je i s mjerenjima metala u lebdećim česticama.

- Tijekom dnevnih mjerenja nije zabilježeno prekoračenje propisane dnevne granične vrijednosti za PM10 GV 50 μg/m3 (Uredba o razinama onečišćujućih tvari Prilog 1. Tablica A, NN 77/20) (Tablica 7.). Za masenu koncentraciju lebdećih čestica PM2,5 nije propisan broj dnevnih prekoračenja, već ciljna godišnja vrijednost (CV za PM2,5 iznosi 25 μg/m3), kriterij prema Uredbi o razinama onečišćujućih tvari Prilog 1. Tablica C (NN 77/20) (Tablica 8.) - stoji u izvještaju.

image

Rezultati mjerenja masene koncentracije PM2,5 na mjernoj postaji LČ Vranjic 1

Snimka zaslona/Izvješće
image

Rezultati mjerenja masene koncentracije PM2,5 na mjernoj postaji LČ Vranjic

Snimka Zaslona/Izvješće

Što se tiče metala u lebdećim česticama PM10, jedina prekoračena dnevna vrijednost  zabilježena je 7. studenog 2023.,kada je izmjerena dnevna vrijednost nikala bila viša od propisane, dok su ostali metali kroz cijeli period mjerenja bili niži od ciljnih i graničnih godišnjih vrijednosti. 

- Na mjernoj lokaciji LČ Vranjic tijekom dnevnih mjerenja u jesenskom razdoblju jedna izmjerena dnevna vrijednost (7.11.2023.) Ni u PM10 bila je viša (30,136 ng/m3) od propisane ciljne godišnje vrijednosti (CV za Ni 20 ng/m3). Sve ostali izmjereni maseni udijeli metala u PM10, tijekom jesenskog i zimskog razdoblja, bili su niži od ciljnih (CV) i graničnih (GV) godišnjih vrijednosti propisanih Uredbom NN 77/20 - navodi se.

image

Metali (As, Cd, Ni i Pb) u PM10 za mjernu postaju LČ Vranjic

Snimka Zaslona/Izvješće
image

Metali (As, Cd, Ni i Pb) u PM10 za mjernu postaju LČ Vranjic

Snimka Zaslona/Izvješće

Ovom prilikom kontaktirali smo i Filipa Rogošića, direktora tvrtke Luka d.d. koja ima koncesiju na području Sjeverne luke. On nam je rekao da, iako se područje pod koncesijom ne nalazi na administrativnom području Vranjica, pozdravlja sve uredne nalaze lebdećih čestica, što potvrđuju i druga mjerenja. 

- Napominjemo kako smo od početka jedini gospodarski subjekt na području Sjeverne luke koji otvoreno komunicira s medijima iznošenjem argumenata i rezultata analiza, no unatoč tome često smo bili prozivani, bez da je učinjena kompletna analiza područja - kazao nam je. 

Valja naglasiti da dosadašnja mjerenja (listopad 2023. - veljača 2024.), a što je navedeno i u samom preliminarnom izvještaju, nisu dovoljna za kategorizaciju zraka jer vremenska pokrivenost mjerenja iznosi 41,7 posto. Za daljnje zaključke morat ćemo pričekati rezultate ostalih mjerenja tijekom godine jer je vrijeme usrednjavanja kalendarska godina. 

Rezultate mjerenja navedene u izvještaju potvrdio nam je i Nenad Periš iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, ali također uz napomenu da za konačne rezultate treba sačekati i ostala mjerenja. Cijeli izvještaj možete pronaći na poveznici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 17:30