StoryEditor
Svijetdržavni udar?

Novi tuniski predsjednik odmah krenuo s rigoroznim mjerama: zabranjena su okupljanja više od tri osobe, a na snazi je policijski sat

Piše HINA
26. srpnja 2021. - 23:03

Tuniski predsjednik Kais Saied zabranio je kretanje ljudi i vozila od 19 sati navečer do 6 sati ujutro u razdoblju od ponedjeljka do 27. kolovoza, a iznimke vrijede za hitne zdravstvene slučajeve i noćne radnike, objavilo je predsjedništvo u ponedjeljak na Facebooku. 

Uredba uključuje i zabranu kretanja između gradova izvan policijskog sata, osim kada se radi o ispunjavanju osnovnih potreba i o hitnim zdravstvenim stanjima.

Saeid je zabranio i okupljanje više od tri osobe na cestama i trgovima. 

On je također u videu poručio onima koji njegove najnovije odluke opisuju kao državni udar da "obnove ustavne lekcije".  Naglasio je da su njegove odluke u skladu s člankom 80 ustava.

Pozvao je građane da ostanu mirni i ne reagiraju na provokacije koje ih pozivaju da izađu na ulice, naglasivši da je najopasnije za naciju da se u njoj dogodi "unutarnja eksplozija".

Saeid je u nedjelju smijenio premijera Hichama Mechichija i zamrznuo rad parlamenta, a što su njegovi protivnici, uključujući islamiste, nazvali pučem kojem se treba usprotiviti na ulici.

Predsjednik je u ponedjeljak objavio i da preuzima ministarstvo obrane i pravosuđa.
 

item - id = 1115530
related id = 0 -> 1127342
related id = 1 -> 1127023
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2021 21:44