stdClass Object ( [id] => 1323970 [title] => Hrvatska dala 10 milijuna eura, a oni u debelom minusu. A ravnatelj čuven po koroni koja je ‘umisto sprida, ušla sazad‘ [alias] => hrvatska-dala-10-milijuna-eura-a-oni-u-debelom-minusu-a-ravnatelj-cuven-po-koroni-koja-je-umisto-sprida-usla-sazad [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nedavni nalaz Ureda za reviziju institucija Federacije Bosne i Hercegovine otkrio je ne baš bajno financijsko stanje Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru.

Ova, kako joj hrvatski političari s obje strane granice vole tepati, središnja zdravstvena ustanova Hrvata u BiH, u dubiozama je koje se mjere desecima, pa i stotinama milijuna konvertibilnih maraka.

- Skrećemo pozornost na to da je menadžment bolnice izvršio procjenu sposobnosti bolnice da nastavi poslovati u vremenski neograničenom razdoblju i procijenio da postoji značajna neizvjesnost da će nastaviti neograničeno poslovati u idućem razdoblju.

Osim konstatacija navedenih u bilješkama uz financijska izvješća, ukazujemo na to da su kratkoročne obaveze bolnice na datum bilansa iznosile 177.981.772 KM, od čega se na obaveze prema dobavljačima odnosi 89.103.266 KM. Imajući u vidu da je tekuća imovina dana 31. 12. 2022. godine iznosila 32.134.279 KM, bolnica tekućim sredstvima nije u mogućnosti blagovremeno izmirivati dospjele obaveze, niti se one izmiruju u rokovima utvrđenim članom 12. Zakona o financijskom poslovanju.

Uzimajući u obzir značajna dugovanja temeljem obaveza prema dobavljačima, ističemo da Bolnica nije u mogućnosti servisirati ove obaveze, što direktno utječe na likvidnost bolnice - bili su neumoljivi revizori.

Ono što treba zabrinuti osoblje bolnice, od liječnika do pomoćnog osoblja, jest da im se već niz godina isplaćuju samo ‘gole‘ plaće.

---

image

Ono što je Hrvatska dala nije bilo ni izbliza dovoljno da se posuše svi minusi bolnice

Ivan Rozić/Cropix
---

- Bolnica već duži niz godina isplaćuje neto plaće bez uplate poreza i doprinosa, zbog čega su obaveze za porez i doprinose dana 31. 12. 2022. godine iskazane u iznosu 81.072.942 KM, od čega se na obaveze za porez i doprinose za 2022. godinu odnosi 29.255.009 KM.

Bolnica je tijekom 2022. godine izvršila obračun plaća, poreza i doprinosa, a isplaćene su samo neto plaće i porez na dohodak za razdoblje 1. 1. do 30. 11. 2022. godine. Neto plaće i porez na dohodak za prosinac 2022. godine isplaćeni su u siječnju 2023. godine.

Isplata doprinosa u 2022. godini izvršena je u ukupnom iznosu od 7.791.012 KM i najvećim dijelom odnosi se na izmirenje obaveza za doprinose iz prethodnih godina u iznosu od 7.557.753 KM, koji se isplaćuju zbog odlaska u mirovinu zaposlenika Bolnice, dok se manji dio odnosi na obaveze iz 2022. godine u iznosu od 233.259 KM (mirovinsko i invalidsko osiguranje od 62.790 KM, zdravstveno osiguranje od 165.633 KM i nezaposlenost od 4836 KM) – stoji u istom revizorskom izvješću.

Ovdašnji, manje upućeni promatrači zbivanja u susjednoj državi morat će ostati iznenađeni ovakvim nalazom, jer Hrvatska već godinama izdvaja nemali novac za poslovanje mostarske bolnice. Samo lani je iz državnog proračuna doznačeno ukupno 40 milijuna kuna na osnovu stavke za suzbijanje epidemije COVID-a 19, dok je ove godine to skočilo dvostruko, na više od 10 milijuna eura (iz proračuna 5.308.912 eura, a još pet milijuna će se preraspodijeliti iz sredstava Ministarstva zdravstva).

- Prijatelji smo Bosne i Hercegovine, susjed BiH, Vlada smo koja odlučno kaže da ne želimo graditi žicu između BiH i Hrvatske u vremenu migrantskih kriza, izgradili smo most na Svilaju, most kod Gradiške, želimo unaprijediti investicije, ulaganja, podržati Hrvate u BiH. Jučer smo donijeli odluku o potpori Sveučilišnoj bolnici u Mostaru u iznosu od 10 milijuna eura jer želimo da oni financijski opstanu, da medicinske usluge svima koji idu u mostarsku bolnicu budu na primjerenoj razini. Dakle, naša je potpora iskrena – pojasnio je 29. travnja premijer Andrej Plenković.

---

image

Dr. Ante Kvesić očito se i ovoga puta uzda u politiku i još jedno posušivanje dugova ‘s vrha‘

 

Vojko BaŠiĆ/Cropi
---

Ipak, očito je da ono što je Hrvatska dala nije bilo ni izbliza dovoljno da se posuše svi minusi bolnice. I ovi najnoviji, kao i oni raniji, nastali su u mandatu dr. Ante Kvesića, HDZ-ova kadra i bliskog suradnika svemoćnog Dragana Čovića.

Kvesić bolnicu vodi skoro tri desetljeća, a šira javnost mogla ga je upoznati po onoj poznatoj izjavi da im je virus ‘umisto sprida, ušao sazad‘. Radilo se o prvim tjednima pandemije, kada je jednog svog zaraženog starog poslovnog partnera, a koji je prešutio boravak u Italiji, smjestio na redoviti odjel. Tužiteljstvo je protiv Kvesića tada otvorilo slučaj, ali sve je, kao i mnogo puta ranije, palo u zaborav.

Minusi u poslovanju ravnatelja, koji sam kaže da je od njega "samo papa Wojtyla imao duži staž", nisu puno zabrinuli. Revizorima su, kako su objavili lokalni mediji koji su se usudili baviti ovom temom, dostavili prilično nerazumljiv dopis, iz kojeg se nakon dužeg fokusiranja može zaključiti da je po Kvesiću i ekipi u bolnici sve u najboljem redu.

- Mi imamo nažalost problem financiranja, da po paušalu primamo novac, a usluge radimo koliko god ih ima. Kada bih, realno, ja vodio računa samo o financijama, onda bismo radili 30-40 posto usluga manje i dobro stajali financijski – izjavio je na istu temu Kvesić početkom ove godine, gostujući u jednoj emisiji RTV Herceg-Bosne.

Očito je da se i ovoga puta uzda u politiku i još jedno posušivanje dugova "s vrha". Tomu u prilog ide i katastrofalno stanje u Kliničkom centru u Sarajevu (KCUS), koji je godinama vodila i još uvijek vodi dr. Sebija Izetbegović.

Brojne su podudarnosti u načinima na koje su se vodile ove dvije ustanove, od zapošljavanja podobnih stranačkih kadrova, gomilanja dugova, pa do spornih nabava. Jedna od takvih u mostarskom slučaju zasigurno se tiče suradnje koju je SKB uspostavila s tvrtkom Natura Pharm iz Gornjih Mamića kod Širokog Brijega.

---

image

Bolnica u Mostaru, kako pokazuje revizorsko izvješće, duguje više od 90 milijuna maraka. Ono što je najtragičnije jest da se djelatnicima godinama im se ne uplaćuju doprinosi

Jakov PrkiĆ/Cropix
---

Kvesić je od tamo, a tvrtku koja proizvodi generike, ni manje ni više, vodi njegov sin Blago kao jedan od direktora i osnivača. Koliko se posao razmahao, najbolje govore višemuilijunske nabave, ali i to da su iz posla istisnute neke velike farmaceutske tvrtke poput Plive.

O stanju u mostarskoj bolnici željeli smo svakako čuti što misli sam ravnatelj. Poslali smo mu upit, ali nismo dobili nikakav njegov odgovor.

- Bolnica u Mostaru, kako pokazuje revizorsko izvješće, duguje više od 90 milijuna maraka. Ono što je najtragičnije vezano za dugovanje je da djelatnici rade na crno, i godinama im se ne uplaćuju doprinosi. U trenutku kada su liječnici i medicinske sestre najtraženija roba u Europi, mi naše ne vrednujemo, ne zadržavamo, štoviše tjeramo.

Moram kazati da sam nedavno i sama bila pacijent te bolnice, i da me oduševilo koliko je mladih i sposobnih liječnika tamo. Međutim, uvjeti rada su daleko od onih koje zaslužuju. Zamislite da se ti ljudi zapravo ne bi mogli ni liječiti, budući da im se doprinosi ne plaćaju, da igrom slučaja ne rade u bolnici. Znatan broj njih već je u Njemačkoj, a ako se ovako nastavi, možemo samo gledati kako nam najvrjednije odlazi – reći će Kristina Perić, glavna urednica portala Hercegovina.info, koji se često bavi stanjem u SKB-u.

- Ravnatelj bolnice će u kontekstu dugova reći da problem tolikih dugova leži u činjenici da osnivači, županije koje su osnivači bolnice ne osiguravaju proračunska sredstva za bolnicu.

Međutim, ono što nikada neće Kvesić reći jest da u županijama koje su osnivači godinama vlada HDZ BiH, koji i njega održava na mjestu ravnatelja godinama, i da je stranka, tj. Čović davno mogla riješiti to pitanje da je htjela.

S druge strane, imamo niz javnih nabava bolnice, i to traje godinama, gdje višemilijunska sredstva idu nekakvim prijateljskim tvrtkama Ante Kvesića, nekad je to bio Melifico, danas Melcom... Ravnatelj ima vozni park na kojem bi mu zavidjeli i oni s Forbesove liste, tako da ima tu svega – bez okolišanja će kolegica Perić.

---

image

Kristina Perić: Ravnatelj ima vozni park na kojem bi mu zavidjeli i oni s Forbesove liste

 

PRIVATNI ALBUM
---

U međuvremenu je bolnici zaprijetio štrajk, i to od Nezavisnog sindikata zaposlenika, čiji su članovi nezadovoljni ponuđenim kolektivnim ugovorom. Nešto su, ipak, zadovoljniji liječnici, koji su isti ugovor potpisali prije godinu i pol. Njih, kako nam je kazala predsjednica dr. Marina Berberović, previše ne zabrinjava to što im se uplaćuju porezi i doprinosi na plaće, jer se takvo što i ranije događalo.

- Dr. Kvesić je ravnatelj već 25-30 godina i uvijek je nalazio rješenje za takve situacije pa vjerujem da će i sada. Mi redovito funkcioniramo i naši pacijenti na uslugama ne osjete te minuse iz poslovanja. Cijela Federacija BiH treba reformu zdravstvenog sustava, a ne da kao sada liječnici u 10 kantona/županija imaju 10 različitih plaća za isti posao – rekla nam je dr. Berberović, ipak priznajući da stručni kadar svakodnevno napušta mostarsku bolnicu.

Mnogi u bolnici u Mostaru i u ovom slučaju gledaju u Zagreb i nadaju se pomoći od tamo, jer se boje da četiri hercegovačke županije kao osnivači nemaju, sve i da hoće, sredstava da posuše dubioze od nekoliko stotina milijuna maraka.

- Pomoć Republike Hrvatske bolnici i hrvatskom narodu u BiH je i potrebna i simbolična i nužna, ali upravu bolnice treba mijenjati. I ostala pomoć iz RH je nakrivo nasađena. Imamo pomoć "Hrvatima u BiH", koju bi trebalo preimenovati u pomoć projektima i pojedincima bliskim HDZ-u BiH.

Dragan Čović ne reagira niti na jedno bitno pitanje Hrvata u BiH. Nema odgovor na iseljavanje, nema odgovor na socijalna pitanja, šuti ko zaliven o aferama svojih dužnosnika, umjesto da ih smjenjuje on to pomete pod tepih.

Ima uvijek jedne te iste parole, već neka tri desetljeća. Mislim da i stranku i narod vodi u slijepu ulicu, da više povratka tu nema na pravi put. Politički ga živim održavaju još jedino Andrej Plenković i Željko Komšić. Komšić je najozbiljnija štetočina BH Hrvata, dok je nejasno zašto Plenković podržava ovakav HDZ BiH – zapitat će se Kristina Perić.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MOSTARSKA BOLNICA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => MOSTARSKA BOLNICA 2 0 9451 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-09-19 11:45:56 [created_by] => 3234 [created_by_alias] => Zoran Šagolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-09-19 16:04:50 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-09-19 16:04:50 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Hrvatska dala 10 milijuna eura, a oni u debelom minusu. A ravnatelj čuven po koroni koja je 'umisto sprida, ušla sazad' [metakey] => mostarska bolnica, Ravnatelj bolnice, Doprinosi na plaće, ante kvesić, Čovićev čovjek [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/09\/19\/25665984.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/19\/25665990.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/19\/25665948.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/19\/11165664.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/19\/1302781.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["SKB Mostar","Vojko Ba\u0160i\u0106\/Cropi","PRIVATNI ALBUM","Jakov Prki\u0106\/Cropix","Ivan Rozi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Mostarskoj bolnici tepa se kao sredi\u0161njoj zdravstvenoj ustanovi Hrvata u BiH<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Dr. Ante Kvesi\u0107 o\u010dito se i ovoga puta uzda u politiku i jo\u0161 jedno posu\u0161ivanje dugova \u2018s vrha\u2018<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Kristina Peri\u0107: Ravnatelj ima vozni park na kojem bi mu zavidjeli i oni s Forbesove liste<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Bolnica u Mostaru, kako pokazuje revizorsko izvje\u0161\u0107e, duguje vi\u0161e od 90 milijuna maraka. Ono \u0161to je najtragi\u010dnije jest da se djelatnicima godinama im se ne upla\u0107uju doprinosi<\/p>","

Ono \u0161to je Hrvatska dala nije bilo ni izbliza dovoljno da se posu\u0161e svi minusi bolnice<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1078","hd_25665984_1920.jpg":"1920x1080","k_25665984_1280.jpg":"1280x1280","k_25665984_1024.jpg":"1024x1024","k_25665984_640.jpg":"640x640","k_25665984_480.jpg":"480x480","k_25665984_340.jpg":"340x340","k_25665984_220.jpg":"220x220","o_25665984_1280.jpg":"1280x718","o_25665984_1024.jpg":"1024x574","o_25665984_640.jpg":"640x359","o_25665984_480.jpg":"480x269","o_25665984_340.jpg":"340x190","o_25665984_220.jpg":"220x123","h_25665984_1280.jpg":"1280x854","h_25665984_1024.jpg":"1024x683","h_25665984_640.jpg":"640x427","h_25665984_480.jpg":"480x320","h_25665984_340.jpg":"340x227","h_25665984_220.jpg":"220x147","pp_25665984_1280.jpg":"1280x1628","pp_25665984_1024.jpg":"1024x1303","pp_25665984_640.jpg":"640x814","pp_25665984_480.jpg":"480x611","pp_25665984_340.jpg":"340x432","pp_25665984_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1554","hd_25665990_1920.jpg":"1920x1080","k_25665990_1280.jpg":"1280x1280","k_25665990_1024.jpg":"1024x1024","k_25665990_640.jpg":"640x640","k_25665990_480.jpg":"480x480","k_25665990_340.jpg":"340x340","k_25665990_220.jpg":"220x220","o_25665990_1280.jpg":"1280x1036","o_25665990_1024.jpg":"1024x828","o_25665990_640.jpg":"640x518","o_25665990_480.jpg":"480x388","o_25665990_340.jpg":"340x275","o_25665990_220.jpg":"220x178","h_25665990_1280.jpg":"1280x854","h_25665990_1024.jpg":"1024x683","h_25665990_640.jpg":"640x427","h_25665990_480.jpg":"480x320","h_25665990_340.jpg":"340x227","h_25665990_220.jpg":"220x147","pp_25665990_1280.jpg":"1280x1628","pp_25665990_1024.jpg":"1024x1303","pp_25665990_640.jpg":"640x814","pp_25665990_480.jpg":"480x611","pp_25665990_340.jpg":"340x432","pp_25665990_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1066","hd_25665948_1920.jpg":"1920x1080","k_25665948_1280.jpg":"1280x1280","k_25665948_1024.jpg":"1024x1024","k_25665948_640.jpg":"640x640","k_25665948_480.jpg":"480x480","k_25665948_340.jpg":"340x340","k_25665948_220.jpg":"220x220","o_25665948_1280.jpg":"1280x852","o_25665948_1024.jpg":"1024x682","o_25665948_640.jpg":"640x426","o_25665948_480.jpg":"480x319","o_25665948_340.jpg":"340x226","o_25665948_220.jpg":"220x146","h_25665948_1280.jpg":"1280x854","h_25665948_1024.jpg":"1024x683","h_25665948_640.jpg":"640x427","h_25665948_480.jpg":"480x320","h_25665948_340.jpg":"340x227","h_25665948_220.jpg":"220x147","pp_25665948_1280.jpg":"1280x1628","pp_25665948_1024.jpg":"1024x1303","pp_25665948_640.jpg":"640x814","pp_25665948_480.jpg":"480x611","pp_25665948_340.jpg":"340x432","pp_25665948_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_11165664_1920.jpg":"1920x1080","k_11165664_1280.jpg":"1280x1280","k_11165664_1024.jpg":"1024x1024","k_11165664_640.jpg":"640x640","k_11165664_480.jpg":"480x480","k_11165664_340.jpg":"340x340","k_11165664_220.jpg":"220x220","o_11165664_1280.jpg":"1280x853","o_11165664_1024.jpg":"1024x682","o_11165664_640.jpg":"640x426","o_11165664_480.jpg":"480x320","o_11165664_340.jpg":"340x226","o_11165664_220.jpg":"220x146","h_11165664_1280.jpg":"1280x854","h_11165664_1024.jpg":"1024x683","h_11165664_640.jpg":"640x427","h_11165664_480.jpg":"480x320","h_11165664_340.jpg":"340x227","h_11165664_220.jpg":"220x147","pp_11165664_1280.jpg":"1280x1628","pp_11165664_1024.jpg":"1024x1303","pp_11165664_640.jpg":"640x814","pp_11165664_480.jpg":"480x611","pp_11165664_340.jpg":"340x432","pp_11165664_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1213","hd_1302781_1920.jpg":"1920x1080","k_1302781_1280.jpg":"1280x1280","k_1302781_1024.jpg":"1024x1024","k_1302781_640.jpg":"640x640","k_1302781_480.jpg":"480x480","k_1302781_340.jpg":"340x340","k_1302781_220.jpg":"220x220","o_1302781_1280.jpg":"1280x808","o_1302781_1024.jpg":"1024x646","o_1302781_640.jpg":"640x404","o_1302781_480.jpg":"480x303","o_1302781_340.jpg":"340x214","o_1302781_220.jpg":"220x138","h_1302781_1280.jpg":"1280x854","h_1302781_1024.jpg":"1024x683","h_1302781_640.jpg":"640x427","h_1302781_480.jpg":"480x320","h_1302781_340.jpg":"340x227","h_1302781_220.jpg":"220x147","pp_1302781_1280.jpg":"1280x1628","pp_1302781_1024.jpg":"1024x1303","pp_1302781_640.jpg":"640x814","pp_1302781_480.jpg":"480x611","pp_1302781_340.jpg":"340x432","pp_1302781_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7840490 Threads: 5 Questions: 1576079212 Slow queries: 4809344 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111904448 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/regija/hrvatska-dala-10-milijuna-eura-a-oni-u-debelom-minusu-a-ravnatelj-cuven-po-koroni-koja-je-umisto-sprida-usla-sazad-1323970 [printLink] => /vijesti/regija/hrvatska-dala-10-milijuna-eura-a-oni-u-debelom-minusu-a-ravnatelj-cuven-po-koroni-koja-je-umisto-sprida-usla-sazad-1323970?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 621568 [name] => mostarska bolnica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-10-27 16:43:24 [main_article_id] => 0 [alias] => mostarska-bolnica [link] => /tag/mostarska-bolnica ) [1] => stdClass Object ( [id] => 730419 [name] => Ravnatelj bolnice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-19 18:05:06 [main_article_id] => 0 [alias] => ravnatelj-bolnice [link] => /tag/ravnatelj-bolnice ) [2] => stdClass Object ( [id] => 730420 [name] => Doprinosi na plaće [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-19 18:05:06 [main_article_id] => 0 [alias] => doprinosi-na-place [link] => /tag/doprinosi-na-place ) [3] => stdClass Object ( [id] => 603978 [name] => ante kvesić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-03-18 13:51:41 [main_article_id] => 0 [alias] => ante-kvesic [link] => /tag/ante-kvesic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 730421 [name] => Čovićev čovjek [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-19 18:05:06 [main_article_id] => 0 [alias] => covicev-covjek [link] => /tag/covicev-covjek ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MOSTARSKA BOLNICA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Hrvatska dala 10 milijuna eura, a oni u debelom minusu. A ravnatelj čuven po koroni koja je ‘umisto sprida, ušla sazad‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3234 [name] => Zoran Šagolj [username] => zoran-agolj [email] => zoran-agolj@sd.hr [password] => $2y$10$tIfZayMMEQBtDnjPtu1K6uwW0tR6aJ9YVMB9PK6eFFOzAczYbw98a [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zoran-sagolj-3234 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1752 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/de7d173dbb6f36fbc651af48772e1806?s=100&default=https%3A%2F%2Ff03.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/19/25665984.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => SKB Mostar [mainImageDesc] =>

Mostarskoj bolnici tepa se kao središnjoj zdravstvenoj ustanovi Hrvata u BiH

 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/19/25665984.jpg [title] => SKB Mostar

Mostarskoj bolnici tepa se kao središnjoj zdravstvenoj ustanovi Hrvata u BiH

 

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/19/25665990.jpg [title] => Vojko BaŠiĆ/Cropi

Dr. Ante Kvesić očito se i ovoga puta uzda u politiku i još jedno posušivanje dugova ‘s vrha‘

 

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/19/25665948.jpg [title] => PRIVATNI ALBUM

Kristina Perić: Ravnatelj ima vozni park na kojem bi mu zavidjeli i oni s Forbesove liste

 

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/19/11165664.jpg [title] => Jakov PrkiĆ/Cropix

Bolnica u Mostaru, kako pokazuje revizorsko izvješće, duguje više od 90 milijuna maraka. Ono što je najtragičnije jest da se djelatnicima godinama im se ne uplaćuju doprinosi

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/19/1302781.jpg [title] => Ivan Rozić/Cropix

Ono što je Hrvatska dala nije bilo ni izbliza dovoljno da se posuše svi minusi bolnice

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Nedavni nalaz Ureda za reviziju institucija Federacije Bosne i Hercegovine otkrio je ne baš bajno financijsko stanje Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru.

Ova, kako joj hrvatski političari s obje strane granice vole tepati, središnja zdravstvena ustanova Hrvata u BiH, u dubiozama je koje se mjere desecima, pa i stotinama milijuna konvertibilnih maraka.

- Skrećemo pozornost na to da je menadžment bolnice izvršio procjenu sposobnosti bolnice da nastavi poslovati u vremenski neograničenom razdoblju i procijenio da postoji značajna neizvjesnost da će nastaviti neograničeno poslovati u idućem razdoblju.

Osim konstatacija navedenih u bilješkama uz financijska izvješća, ukazujemo na to da su kratkoročne obaveze bolnice na datum bilansa iznosile 177.981.772 KM, od čega se na obaveze prema dobavljačima odnosi 89.103.266 KM. Imajući u vidu da je tekuća imovina dana 31. 12. 2022. godine iznosila 32.134.279 KM, bolnica tekućim sredstvima nije u mogućnosti blagovremeno izmirivati dospjele obaveze, niti se one izmiruju u rokovima utvrđenim članom 12. Zakona o financijskom poslovanju.

Uzimajući u obzir značajna dugovanja temeljem obaveza prema dobavljačima, ističemo da Bolnica nije u mogućnosti servisirati ove obaveze, što direktno utječe na likvidnost bolnice - bili su neumoljivi revizori.

Ono što treba zabrinuti osoblje bolnice, od liječnika do pomoćnog osoblja, jest da im se već niz godina isplaćuju samo ‘gole‘ plaće.

---

image

Ono što je Hrvatska dala nije bilo ni izbliza dovoljno da se posuše svi minusi bolnice

Ivan Rozić/Cropix
---

- Bolnica već duži niz godina isplaćuje neto plaće bez uplate poreza i doprinosa, zbog čega su obaveze za porez i doprinose dana 31. 12. 2022. godine iskazane u iznosu 81.072.942 KM, od čega se na obaveze za porez i doprinose za 2022. godinu odnosi 29.255.009 KM.

Bolnica je tijekom 2022. godine izvršila obračun plaća, poreza i doprinosa, a isplaćene su samo neto plaće i porez na dohodak za razdoblje 1. 1. do 30. 11. 2022. godine. Neto plaće i porez na dohodak za prosinac 2022. godine isplaćeni su u siječnju 2023. godine.

Isplata doprinosa u 2022. godini izvršena je u ukupnom iznosu od 7.791.012 KM i najvećim dijelom odnosi se na izmirenje obaveza za doprinose iz prethodnih godina u iznosu od 7.557.753 KM, koji se isplaćuju zbog odlaska u mirovinu zaposlenika Bolnice, dok se manji dio odnosi na obaveze iz 2022. godine u iznosu od 233.259 KM (mirovinsko i invalidsko osiguranje od 62.790 KM, zdravstveno osiguranje od 165.633 KM i nezaposlenost od 4836 KM) – stoji u istom revizorskom izvješću.

Ovdašnji, manje upućeni promatrači zbivanja u susjednoj državi morat će ostati iznenađeni ovakvim nalazom, jer Hrvatska već godinama izdvaja nemali novac za poslovanje mostarske bolnice. Samo lani je iz državnog proračuna doznačeno ukupno 40 milijuna kuna na osnovu stavke za suzbijanje epidemije COVID-a 19, dok je ove godine to skočilo dvostruko, na više od 10 milijuna eura (iz proračuna 5.308.912 eura, a još pet milijuna će se preraspodijeliti iz sredstava Ministarstva zdravstva).

- Prijatelji smo Bosne i Hercegovine, susjed BiH, Vlada smo koja odlučno kaže da ne želimo graditi žicu između BiH i Hrvatske u vremenu migrantskih kriza, izgradili smo most na Svilaju, most kod Gradiške, želimo unaprijediti investicije, ulaganja, podržati Hrvate u BiH. Jučer smo donijeli odluku o potpori Sveučilišnoj bolnici u Mostaru u iznosu od 10 milijuna eura jer želimo da oni financijski opstanu, da medicinske usluge svima koji idu u mostarsku bolnicu budu na primjerenoj razini. Dakle, naša je potpora iskrena – pojasnio je 29. travnja premijer Andrej Plenković.

---

image

Dr. Ante Kvesić očito se i ovoga puta uzda u politiku i još jedno posušivanje dugova ‘s vrha‘

 

Vojko BaŠiĆ/Cropi
---

Ipak, očito je da ono što je Hrvatska dala nije bilo ni izbliza dovoljno da se posuše svi minusi bolnice. I ovi najnoviji, kao i oni raniji, nastali su u mandatu dr. Ante Kvesića, HDZ-ova kadra i bliskog suradnika svemoćnog Dragana Čovića.

Kvesić bolnicu vodi skoro tri desetljeća, a šira javnost mogla ga je upoznati po onoj poznatoj izjavi da im je virus ‘umisto sprida, ušao sazad‘. Radilo se o prvim tjednima pandemije, kada je jednog svog zaraženog starog poslovnog partnera, a koji je prešutio boravak u Italiji, smjestio na redoviti odjel. Tužiteljstvo je protiv Kvesića tada otvorilo slučaj, ali sve je, kao i mnogo puta ranije, palo u zaborav.

Minusi u poslovanju ravnatelja, koji sam kaže da je od njega "samo papa Wojtyla imao duži staž", nisu puno zabrinuli. Revizorima su, kako su objavili lokalni mediji koji su se usudili baviti ovom temom, dostavili prilično nerazumljiv dopis, iz kojeg se nakon dužeg fokusiranja može zaključiti da je po Kvesiću i ekipi u bolnici sve u najboljem redu.

- Mi imamo nažalost problem financiranja, da po paušalu primamo novac, a usluge radimo koliko god ih ima. Kada bih, realno, ja vodio računa samo o financijama, onda bismo radili 30-40 posto usluga manje i dobro stajali financijski – izjavio je na istu temu Kvesić početkom ove godine, gostujući u jednoj emisiji RTV Herceg-Bosne.

Očito je da se i ovoga puta uzda u politiku i još jedno posušivanje dugova "s vrha". Tomu u prilog ide i katastrofalno stanje u Kliničkom centru u Sarajevu (KCUS), koji je godinama vodila i još uvijek vodi dr. Sebija Izetbegović.

Brojne su podudarnosti u načinima na koje su se vodile ove dvije ustanove, od zapošljavanja podobnih stranačkih kadrova, gomilanja dugova, pa do spornih nabava. Jedna od takvih u mostarskom slučaju zasigurno se tiče suradnje koju je SKB uspostavila s tvrtkom Natura Pharm iz Gornjih Mamića kod Širokog Brijega.

---

image

Bolnica u Mostaru, kako pokazuje revizorsko izvješće, duguje više od 90 milijuna maraka. Ono što je najtragičnije jest da se djelatnicima godinama im se ne uplaćuju doprinosi

Jakov PrkiĆ/Cropix
---

Kvesić je od tamo, a tvrtku koja proizvodi generike, ni manje ni više, vodi njegov sin Blago kao jedan od direktora i osnivača. Koliko se posao razmahao, najbolje govore višemuilijunske nabave, ali i to da su iz posla istisnute neke velike farmaceutske tvrtke poput Plive.

O stanju u mostarskoj bolnici željeli smo svakako čuti što misli sam ravnatelj. Poslali smo mu upit, ali nismo dobili nikakav njegov odgovor.

- Bolnica u Mostaru, kako pokazuje revizorsko izvješće, duguje više od 90 milijuna maraka. Ono što je najtragičnije vezano za dugovanje je da djelatnici rade na crno, i godinama im se ne uplaćuju doprinosi. U trenutku kada su liječnici i medicinske sestre najtraženija roba u Europi, mi naše ne vrednujemo, ne zadržavamo, štoviše tjeramo.

Moram kazati da sam nedavno i sama bila pacijent te bolnice, i da me oduševilo koliko je mladih i sposobnih liječnika tamo. Međutim, uvjeti rada su daleko od onih koje zaslužuju. Zamislite da se ti ljudi zapravo ne bi mogli ni liječiti, budući da im se doprinosi ne plaćaju, da igrom slučaja ne rade u bolnici. Znatan broj njih već je u Njemačkoj, a ako se ovako nastavi, možemo samo gledati kako nam najvrjednije odlazi – reći će Kristina Perić, glavna urednica portala Hercegovina.info, koji se često bavi stanjem u SKB-u.

- Ravnatelj bolnice će u kontekstu dugova reći da problem tolikih dugova leži u činjenici da osnivači, županije koje su osnivači bolnice ne osiguravaju proračunska sredstva za bolnicu.

Međutim, ono što nikada neće Kvesić reći jest da u županijama koje su osnivači godinama vlada HDZ BiH, koji i njega održava na mjestu ravnatelja godinama, i da je stranka, tj. Čović davno mogla riješiti to pitanje da je htjela.

S druge strane, imamo niz javnih nabava bolnice, i to traje godinama, gdje višemilijunska sredstva idu nekakvim prijateljskim tvrtkama Ante Kvesića, nekad je to bio Melifico, danas Melcom... Ravnatelj ima vozni park na kojem bi mu zavidjeli i oni s Forbesove liste, tako da ima tu svega – bez okolišanja će kolegica Perić.

---

image

Kristina Perić: Ravnatelj ima vozni park na kojem bi mu zavidjeli i oni s Forbesove liste

 

PRIVATNI ALBUM
---

U međuvremenu je bolnici zaprijetio štrajk, i to od Nezavisnog sindikata zaposlenika, čiji su članovi nezadovoljni ponuđenim kolektivnim ugovorom. Nešto su, ipak, zadovoljniji liječnici, koji su isti ugovor potpisali prije godinu i pol. Njih, kako nam je kazala predsjednica dr. Marina Berberović, previše ne zabrinjava to što im se uplaćuju porezi i doprinosi na plaće, jer se takvo što i ranije događalo.

- Dr. Kvesić je ravnatelj već 25-30 godina i uvijek je nalazio rješenje za takve situacije pa vjerujem da će i sada. Mi redovito funkcioniramo i naši pacijenti na uslugama ne osjete te minuse iz poslovanja. Cijela Federacija BiH treba reformu zdravstvenog sustava, a ne da kao sada liječnici u 10 kantona/županija imaju 10 različitih plaća za isti posao – rekla nam je dr. Berberović, ipak priznajući da stručni kadar svakodnevno napušta mostarsku bolnicu.

Mnogi u bolnici u Mostaru i u ovom slučaju gledaju u Zagreb i nadaju se pomoći od tamo, jer se boje da četiri hercegovačke županije kao osnivači nemaju, sve i da hoće, sredstava da posuše dubioze od nekoliko stotina milijuna maraka.

- Pomoć Republike Hrvatske bolnici i hrvatskom narodu u BiH je i potrebna i simbolična i nužna, ali upravu bolnice treba mijenjati. I ostala pomoć iz RH je nakrivo nasađena. Imamo pomoć "Hrvatima u BiH", koju bi trebalo preimenovati u pomoć projektima i pojedincima bliskim HDZ-u BiH.

Dragan Čović ne reagira niti na jedno bitno pitanje Hrvata u BiH. Nema odgovor na iseljavanje, nema odgovor na socijalna pitanja, šuti ko zaliven o aferama svojih dužnosnika, umjesto da ih smjenjuje on to pomete pod tepih.

Ima uvijek jedne te iste parole, već neka tri desetljeća. Mislim da i stranku i narod vodi u slijepu ulicu, da više povratka tu nema na pravi put. Politički ga živim održavaju još jedino Andrej Plenković i Željko Komšić. Komšić je najozbiljnija štetočina BH Hrvata, dok je nejasno zašto Plenković podržava ovakav HDZ BiH – zapitat će se Kristina Perić.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
SKB Mostar Vojko BaŠiĆ/Cropi PRIVATNI ALBUM Jakov PrkiĆ/Cropix Ivan Rozić/Cropix
SKB Mostar

Mostarskoj bolnici tepa se kao središnjoj zdravstvenoj ustanovi Hrvata u BiH

 

Vojko BaŠiĆ/Cropi

Dr. Ante Kvesić očito se i ovoga puta uzda u politiku i još jedno posušivanje dugova ‘s vrha‘

 

PRIVATNI ALBUM

Kristina Perić: Ravnatelj ima vozni park na kojem bi mu zavidjeli i oni s Forbesove liste

 

Jakov PrkiĆ/Cropix

Bolnica u Mostaru, kako pokazuje revizorsko izvješće, duguje više od 90 milijuna maraka. Ono što je najtragičnije jest da se djelatnicima godinama im se ne uplaćuju doprinosi

Ivan Rozić/Cropix

Ono što je Hrvatska dala nije bilo ni izbliza dovoljno da se posuše svi minusi bolnice

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/hrvatska-dala-10-milijuna-eura-a-oni-u-debelom-minusu-a-ravnatelj-cuven-po-koroni-koja-je-umisto-sprida-usla-sazad-1323970 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=853ea1fa4f4aa5736265ce2003f465a9b412ac15 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Hrvatska+dala+10+milijuna+eura%2C+a+oni+u+debelom+minusu.+A+ravnatelj+%C4%8Duven+po+koroni+koja+je+%E2%80%98umisto+sprida%2C+u%C5%A1la+sazad%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fhrvatska-dala-10-milijuna-eura-a-oni-u-debelom-minusu-a-ravnatelj-cuven-po-koroni-koja-je-umisto-sprida-usla-sazad-1323970 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fhrvatska-dala-10-milijuna-eura-a-oni-u-debelom-minusu-a-ravnatelj-cuven-po-koroni-koja-je-umisto-sprida-usla-sazad-1323970 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MOSTARSKA BOLNICA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
RegijaMOSTARSKA BOLNICA

Hrvatska dala 10 milijuna eura, a oni u debelom minusu. A ravnatelj čuven po koroni koja je ‘umisto sprida, ušla sazad‘

Piše Zoran Šagolj
19. rujna 2023. - 18:04

Nedavni nalaz Ureda za reviziju institucija Federacije Bosne i Hercegovine otkrio je ne baš bajno financijsko stanje Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru.

Ova, kako joj hrvatski političari s obje strane granice vole tepati, središnja zdravstvena ustanova Hrvata u BiH, u dubiozama je koje se mjere desecima, pa i stotinama milijuna konvertibilnih maraka.

- Skrećemo pozornost na to da je menadžment bolnice izvršio procjenu sposobnosti bolnice da nastavi poslovati u vremenski neograničenom razdoblju i procijenio da postoji značajna neizvjesnost da će nastaviti neograničeno poslovati u idućem razdoblju.

Osim konstatacija navedenih u bilješkama uz financijska izvješća, ukazujemo na to da su kratkoročne obaveze bolnice na datum bilansa iznosile 177.981.772 KM, od čega se na...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 03:10