stdClass Object ( [id] => 1368681 [title] => Majka htjela da bude svećenik, a on sanjao posao pilota ili doktora; specijalizaciju mu ‘sredili‘ Jurjević Baja i rakija [alias] => majka-htjela-da-bude-svecenik-a-on-sanjao-posao-pilota-ili-doktora-specijalizaciju-mu-sredili-jurjevic-baja-i-rakija [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

On je "Nostradamus hrvatskog zdravstva", koji je dolje potpisanom novinaru, još 2010. ili 2011. godine, rekao kako ćemo, kad ih u Hrvatskoj ne bude dovoljno, medicinske sestre uvoziti iz Ukrajine. Tada su mu se mnogi smijali, a on je samo jasno rekao što slijedi u "zdravstvu 21. stoljeća". Ta njegova rečenica pokazuje svu nemoć svih vlada, vlasti u Hrvatskoj i nemoć svih ministara zdravstva u tih 12 - 13 godina, jer nitko od njih nije znao riješiti ono što je naš sugovornik najavio prije gotovo desetljeće i pol.

U dva mandata bio je ravnatelj KBC-a Split, bio je saborski zastupnik, u četiri mandata predsjednik Gradskog odbora (GO) HDZ-a (kako kaže dva puta izborom, a dva puta jer ga je središnjica u Zagrebu postavila na to mjesto), bio je dva puta i zamjenik gradonačelnika Splita, šef Dermatovenerologije....

Za sebe voli kazati da je on "likar za čiriće i prištiće", a osmijeh mu se na licu najviše razvuče kada mu netko kaže da je on "najbolji bivši ravnatelj svih hrvatskih bolnica".

On je imenom i prezimenom prof. dr. Dujomir Marasović, čovjek koji je za neke uspješno, a za njegove oponente neuspješno vodio splitsku "tvornicu zdravlja" od 2004. do 2012. godine.

‘Ulili‘ smo 850 milijuna kuna u bolnicu

- Ma može govorit tko što hoće, ali je činjenica da se u mojih osam godina na čelu KBC-a Split u splitsku bolnicu "slilo" 852 milijuna kuna u opremi, građevinskim radovima... I to je bio ogroman uspjeh jer se do tada u splitsku bolnicu nije ulagalo ništa ili gotovo ništa, sve se ulagalo u Zagreb i zagrebačke bolnice - kazuje, onako na prvu, dr. Marasović, koji je uvijek zahvalan sugovornik za novinare jer je nepresušno vrelo raznih informacija i, što je najvažnije, nije mu teško govoriti o svemu i svačemu.

A sve je započelo 3. siječnja 1952. godine kada je majka Tonka na svijet donjela malog Dujomira.

---

image

Prof. dr. sc. Dujomir Marasović: Zbog nacionalizma sam izbačen iz Studentskog doma

 

















 

Nikola Vilić/Cropix
---

- Bilo je nas šestero braće i sestara, ja sam bio četvrti po redu. Moji su iz Kostanja i prvih 13 godina života proveo sam u Kostanjama i Omišu. Kada sam imao 13 godina, dolazimo u Split, gdje se nastavljam školovati u OŠ "Vinko Paić-Ožić" na Trsteniku. Bio sam odličan učenik, a onda sam u srednju školu išao u Gimnaziju "Vladimir Nazor".

Tamo sam bio vrlo dobar, prvenstveno zbog toga jer nisam volio engleski jezik i matematiku pa sam iz tih predmeta imao trice, a sve ostale predmete četiri i pet. Volio sam biologiju i povijest. Čak sam 1968. u maturalnom radu imao temu "Atentat na Stjepana Radića". Bilo je panike u školi, profesori su se bojali te teme i stalno me pitali: "Šta ti, Duje, hoćeš to pisati"... Ali ja se nisam dao. I onda sam bio svojeglav, rekli bi tvrdoglav - prepričava nam  dr. Marasović.

Za taj svoj maturalni rad nabavio je sve moguće knjige iz - Beograda.

- I to na ćirilici i preko njih sam izučio povijest bivše Juge. I to mi je pomoglo kada sam došao u Sabor, bio sam dobro potkovan znanjem iz povijesti, što se ne bi moglo reći za mnoge moje saborske kolege. Moram istaknuti da sam u gimnaziji pročitao i sve knjige Franje Tuđmana. Kada sam završio gimnaziju, upisujem medicinu, što je bilo i nekako normalno jer sam u djetinjstvu stalno govorio kako ću biti pilot ili doktor.

---

image

Snimka iz svibnja 2007. godine, povod pozivu novinarima su bili problemi s noćnim slijetanjima helikoptera na bolnički heliodrom

Duje Klarić/Cropix
---

Eto, postao sam doktor. Bio sam na prijemnom u Rijeci i Zagrebu i na oba sam faksa upao, ali sam odabrao Zagreb. U pet godina sam završio medicinu i svake sam godine sve ispite na fakultetu polagao do 15. srpnja (na prvom roku), kako bih se mogao doći u Split kupati i pomagati roditeljima u njihovu poslu.

Živjeli smo od poljoprivrede i poljoprivreda me školovala i othranila. Sadili smo cvijeće, radio sam u stakleniku i od trećeg razreda osnovne škole prodavao sam verduru na splitskom Pazaru. Moja obitelj, koja je bila mnogobrojna, bila je zapravo velika poljoprivredna zadruga - kazuje naš sugovornik.

Roditelji su ga podržavali u izboru zanimanja.

Htio sam u Gardu, kad ono...

- Ma jesu, i majka i otac Ivan, iako je majka rekla: "Imam jednog svećenika, voljela bih još jednog, ali kad hoćeš biti doktor, onda budi" (brat Marko, koji danas ima 77 godina, svećenik je u mirovini). Poslije završetka studija medicine dolazim na staž u Dom zdravlja Omiš i onda nakon jedne godine odlazim u JNA. Htio sam ići u Gardu u Beograd, ali mi nisu dali i poslali su me u Novi Sad. Zašto nisam mogao u Gardu?

Jedan simpatični liječnik, Srbin, koji je radio na regrutaciji u Palmotićevoj u Zagrebu mi je rekao: "Dujomire, ne možeš u Gardu, vidiš da si izbačen iz studentskog doma zbog nacionalizma." Istina, na trećoj godini studija sazvana je sjednica i mene i još jednog Hercegovca izbacili su iz studentskog doma. Ništa nisam uradio, nisam bio ni u jednom studentskom odboru, samo sam slobodno i otvoreno govorio i to im je smetalo - kaže nam dr. Marasović.

---

image

Dinko Mirić, kojeg je na mjestu ravnatelja bolnice zamijenio Dujomir Marasović

Nikola Vilić/Cropix
---

Vojsku je proveo u sanitetu i nakon završetka vojske vraća se u Omiš, gdje nastavlja raditi, iako je mogao ostati u JNA kao liječnik.

- Je, htjeli su da ostanem iako su imali u mojim dokumentima da sam zbog nacionalizma izbačen iz studentskog doma. Iz Omiša odlazim na Šoltu, gdje sam četiri godine radio kao liječnik. Imali smo samo jedan trajekt dnevno, težak rad, a posebno sam ponosan što sam u četiri godine na Šolti obavio 16 porođaja - kazuje naš sugovornik.

Nakon Šolte 1980. Dujomir dobiva specijalizaciju iz dermatologije.

---

image

Rujan 2005. godine, dr. Marasović kao ravnatelj bolnice

 

 

Ante Čizmić/Cropix
---

- Htio sam biti internist pa sam, dok sam radio na Šolti, i učio i uspio položiti postdiplomski studij iz sportske medicine. Zato su me tražili s Kineziološkog fakulteta u Splitu da preuzmem katedru Fiziologija sporta. No, tada se raspisala specijalizacija iz dermatologije i onda me je dr. Franko Kuzmanić, moj prethodnik na Šolti, doveo na dermu. A znaš li tko me je preporučio za specijalizaciju? Ante Jurjević Baja, koji je kod mene u Rogaču, dok sam bio liječnik, kada bi on dolazio na Šoltu, pio rakiju i čekao trajekt za Split - prisjeća se dr. Dujomir.

Eto, visoki partijski funkcionar preporučio je za specijalizaciju hrvatskog nacionalista, koji nikada nije bio u Partiji.

Nikad u onoj Partiji nisam bio

- Nisam bio u Partiji jer nisam htio voditi dvostruki život i nisam htio biti licemjer. Ja sam želio pripadati miljeu u kakvom sam odgojen, u duhu Crkve. Nakon specijalizacije koja je trajala pet godina i koju sam završio 1984., ostajem u Splitu kao dermatovenerolog, na Firulama, gdje sam i magistrirao na temi "Kožne promjene uzrokovane otrovom meduza", a poslije sam i doktorirao - govori dr. Duje.

U Splitu je tada postao voditelj Katedre za dermatovenerologiju i infektologiju.

- Demokratske promjene u Hrvatskoj su me zatekle na mjestu šefa "kožnog odjela". Tada, kada su počele promjene u Hrvatskoj, osnivao sam od Splita prema istoku (Omišu) podružnice HDZ-a, u koji sam se odmah učlanio. Naravno, trebala je splitska bolnica novog ravnatelja, prvog u demokratskoj Hrvatskoj, i ja sam predložio prof. dr. Gorana Dodiga, a za glavnu sestru sam predložio višu medicinsku sestru Mariju Županović.

---

image

Dr. Dujomir Marasović i Vinko Maroević s novinarima u povodu početka izgradnje novog rodilišta

Cropix
---

I tada se u Borovu Selu događa pokolj hrvatskih policajaca i dr. Dodig saziva skup u velikoj dvorani bolnice na Firulama. Dvorana je bila dupkom puna, nije mogla pasti igla. Dodig je održao govor, rekao što je smatrao da je potrebno reći i pitao je tko će govoriti. Ja sam digao ruku i rekao da smo "od danas u ratu s JNA koja zastupa velikosrpske interese i da nam slobodu nitko neće pokloniti, nego ćemo je morati sami osvojiti". Zato sam predložio osnivanje dragovoljačkih odreda. Kada sam ja to rekao, svi su skočili i odmah se počeli upisivati u dragovoljačke odrede. Zbog tog svoga govora bio sam prvi na listi "za odstrel" KOS-a i svi su mi govorili "biži iz Splita". Znam da me "službama" zbog tog moga govora prijavila jedna bivša medicinska sestra s internog prijama - veli nam dr. Marasović.

No, iz Splita nije pobjegao, već je bio i jedan od organizatora poznatog skupa na Rivi, kada je pred više desetaka tisuća Splićana govorio dr. Tuđman.

- Bio sam šef osiguranja i sve je prošlo u najboljem redu. Prvi put sam postao zamjenik gradonačelnika kada je splitski gradonačelnik bio Nikola Grabić. Bilo je preslagivanje vlasti i iz Zagreba su rekli da moram biti zamjenik. Ponosan sam na taj dio života, da sam dvije godine bio zamjenik po meni najboljem splitskom gradonačelniku, koji do današnjeg dana nije dobio nagradu grada Splita, što je na sramotu svima  koji o tome odlučuju. Osim Grabića, Split je po meni imao još samo dva vrhunska gradonačelnika, Bajamontija i Jakšu Miličića. Bio sam osam mjeseci zamjenik i Ivici Škariću, kada su liberali i HDZ u Splitu obnašali vlast - kazuje dr. Marasović. (slijedi nastavak)

---

image

Zvonimir Puljić i dr. Dujomir Marasović

Božo Vukičević/Cropix
------
image

Kao dogradonačelnik u prosincu 2001.godine dijeli fritule i bakalar na Pjaci na Badnjak

 

Božo Vukičević/ Cropix
------
image

Dr. Dujomir Marasović i Ivo Sanader kafiću Semafor u centru Splita

 

Duje Klarić/Cropix
---

---

Ja, kao i Dioklecijan, uživam na Šolti

Kako provodi umirovljeničke dane?

- Imam unučicu kojoj posvećujem dosta vremena, a imam i masline u Nečujmu, blizu Dioklecijanova ribnjaka. I ja sam, kao i Dioklecijan, odlučio uživati na Šolti i barem jednom tjedno odem tamo guštati i brinuti se o mojim maslinama. To je dobra relaksacija, dobar trening - veli naš sugovornik.

 

---

---

Supruga bi išla u ‘izvidnicu‘

Kako je već rekao, u vrijeme prije Domovinskog rata bio je "prvi na listi za odstrel KOS-a"

- Je, istina i zbog toga sam sa sobom nosio pištolj, koji sam zadužio kao član Stožera Civilne zaštite, gdje sam bio potpredsjednik. No, svaki puta, kada bih imao izići iz kuće, prvo bi izišla moja supruga Tanja koja bi "očistila put", odnosno vidjela ima li uokolo kuće sumnjivih lica. Kada bi mi dojavila da nema, ja bih izišao, kazuje "dotur Duje".

 

---

---

Koliko puta su nam samo kuću rušili... To je bilo politički

Ima "dotur Duje" loša iskustva sa onom bivšom državom, barem kada su obiteljske kuće u pitanju.

- Otac je poslije Drugog svjetskog rata kupio zemlju na mjestu gdje je danas Poliklinika Kalajžić i tamo je sagradio kuću. No, tu su nam kuću srušili jer je bila bespravna, a okolo je bilo tko zna koliko bespravnih kuća i niti jednu osim naše nisu srušili.

Onda smo mi opet, odmah za godinu, dvije dana na istom mjestu sagradili, od istih bloketa novu kuću i opet su nam je srušili, po drugi puta. Tada smo je sagradili i treći puta i ona je opstala sve do izgradnje ulice Dinke Šimunovića, kada su nam sve uzeli sa zemljom, ali su nas i obeštetili, dali su nam stan.

Kako nas je bilo dosta po kući, brat i ja smo kupili zemlju na Sirobuji i napravili kuću koju su nam srušili 1980. godine, gdje je bilo tko zna koliko bespravnih kuća. To s rušenjem naših kuća, to je bilo nešto politički, ali ja nisam to nikad istraživao, govori dr. Marasović.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DOKTOR DUJE (1.) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => DOKTOR DUJE (1.) 2 0 8854 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-01 08:50:06 [created_by] => 3133 [created_by_alias] => Ivica Marković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-02 07:32:06 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-03-02 07:31:46 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Majka htjela da bude svećenik, a on sanjao posao pilota ili doktora; specijalizaciju mu 'sredili' Jurjević Baja i rakija page_title=Majka htjela da bude svećenik, a on sanjao posao pilota ili doktora; specijalizaciju mu 'sredili' Jurjević Baja i rakija [metakey] => Dujomir Marasović, Ravnatelj bolnice, DERMATOLOG, kbc split, kostanje [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/01\/26677853.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/01\/26677865.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/01\/26677858.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/01\/26677855.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/01\/1758044.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/01\/1747711.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/01\/1736650.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/01\/1735236.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/01\/1722009.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/01\/1700030.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/01\/1665305.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/01\/1509918.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vilic\/Cropix","Nikola Vilic\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Cropix","Bo\u017eo Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eo Vuki\u010devi\u0107\/ Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Prof. dr. sc. Dujomir Marasovi\u0107 i dalje je u top-formi, za njega vrijeme kao da ne prolazi...<\/p>\n\n


\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n\u00a0<\/p>","

Prof. dr. sc. Dujomir Marasovi\u0107: Zbog nacionalizma sam izba\u010den iz Studentskog doma<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n


\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n\u00a0<\/p>","

Split, 290224.
\nProf. dr. sc. Dujomir Marasovic.
\nRazgovor za SD o zdravstvu u Hrvatskoj.
","

Split, 290224.
\nProf. dr. sc. Dujomir Marasovic.
\nRazgovor za SD o zdravstvu u Hrvatskoj.
","

Snimka iz svibnja 2007. godine, povod pozivu novinarima su bili problemi s no\u0107nim slijetanjima helikoptera na bolni\u010dki heliodrom<\/p>","

Dinko Miri\u0107, kojeg je na mjestu ravnatelja bolnice zamijenio Dujomir Marasovi\u0107<\/p>","

Rujan 2005. godine, dr. Marasovi\u0107 kao ravnatelj bolnice<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Kolovoz 2005.godine kada je splitska bolnica bila veliko gradili\u0161te<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Dr. Dujomir Marasovi\u0107 i Vinko Maroevi\u0107 s novinarima u povodu po\u010detka izgradnje novog rodili\u0161ta<\/p>","

Zvonimir Pulji\u0107 i dr. Dujomir Marasovi\u0107<\/p>","

Kao dogradona\u010delnik u prosincu 2001.godine dijeli fritule i bakalar na Pjaci na Badnjak<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Dr. Dujomir Marasovi\u0107 i Ivo Sanader kafi\u0107u Semafor u centru Splita<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26677853_1920.jpg":"1920x1080","k_26677853_1280.jpg":"1280x1280","k_26677853_1024.jpg":"1024x1024","k_26677853_640.jpg":"640x640","k_26677853_480.jpg":"480x480","k_26677853_340.jpg":"340x340","k_26677853_220.jpg":"220x220","o_26677853_1280.jpg":"1280x853","o_26677853_1024.jpg":"1024x682","o_26677853_640.jpg":"640x426","o_26677853_480.jpg":"480x320","o_26677853_340.jpg":"340x226","o_26677853_220.jpg":"220x146","h_26677853_1280.jpg":"1280x854","h_26677853_1024.jpg":"1024x683","h_26677853_640.jpg":"640x427","h_26677853_480.jpg":"480x320","h_26677853_340.jpg":"340x227","h_26677853_220.jpg":"220x147","pp_26677853_1280.jpg":"1280x1628","pp_26677853_1024.jpg":"1024x1303","pp_26677853_640.jpg":"640x814","pp_26677853_480.jpg":"480x611","pp_26677853_340.jpg":"340x432","pp_26677853_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2881","hd_26677865_1920.jpg":"1920x1080","k_26677865_1280.jpg":"1280x1280","k_26677865_1024.jpg":"1024x1024","k_26677865_640.jpg":"640x640","k_26677865_480.jpg":"480x480","k_26677865_340.jpg":"340x340","k_26677865_220.jpg":"220x220","o_26677865_1280.jpg":"1280x1920","o_26677865_1024.jpg":"1024x1536","o_26677865_640.jpg":"640x960","o_26677865_480.jpg":"480x720","o_26677865_340.jpg":"340x510","o_26677865_220.jpg":"220x330","h_26677865_1280.jpg":"1280x854","h_26677865_1024.jpg":"1024x683","h_26677865_640.jpg":"640x427","h_26677865_480.jpg":"480x320","h_26677865_340.jpg":"340x227","h_26677865_220.jpg":"220x147","pp_26677865_1280.jpg":"1280x1628","pp_26677865_1024.jpg":"1024x1303","pp_26677865_640.jpg":"640x814","pp_26677865_480.jpg":"480x611","pp_26677865_340.jpg":"340x432","pp_26677865_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2881","hd_26677858_1920.jpg":"1920x1080","k_26677858_1280.jpg":"1280x1280","k_26677858_1024.jpg":"1024x1024","k_26677858_640.jpg":"640x640","k_26677858_480.jpg":"480x480","k_26677858_340.jpg":"340x340","k_26677858_220.jpg":"220x220","o_26677858_1280.jpg":"1280x1920","o_26677858_1024.jpg":"1024x1536","o_26677858_640.jpg":"640x960","o_26677858_480.jpg":"480x720","o_26677858_340.jpg":"340x510","o_26677858_220.jpg":"220x330","h_26677858_1280.jpg":"1280x854","h_26677858_1024.jpg":"1024x683","h_26677858_640.jpg":"640x427","h_26677858_480.jpg":"480x320","h_26677858_340.jpg":"340x227","h_26677858_220.jpg":"220x147","pp_26677858_1280.jpg":"1280x1628","pp_26677858_1024.jpg":"1024x1303","pp_26677858_640.jpg":"640x814","pp_26677858_480.jpg":"480x611","pp_26677858_340.jpg":"340x432","pp_26677858_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26677855_1920.jpg":"1920x1080","k_26677855_1280.jpg":"1280x1280","k_26677855_1024.jpg":"1024x1024","k_26677855_640.jpg":"640x640","k_26677855_480.jpg":"480x480","k_26677855_340.jpg":"340x340","k_26677855_220.jpg":"220x220","o_26677855_1280.jpg":"1280x853","o_26677855_1024.jpg":"1024x682","o_26677855_640.jpg":"640x426","o_26677855_480.jpg":"480x320","o_26677855_340.jpg":"340x226","o_26677855_220.jpg":"220x146","h_26677855_1280.jpg":"1280x854","h_26677855_1024.jpg":"1024x683","h_26677855_640.jpg":"640x427","h_26677855_480.jpg":"480x320","h_26677855_340.jpg":"340x227","h_26677855_220.jpg":"220x147","pp_26677855_1280.jpg":"1280x1628","pp_26677855_1024.jpg":"1024x1303","pp_26677855_640.jpg":"640x814","pp_26677855_480.jpg":"480x611","pp_26677855_340.jpg":"340x432","pp_26677855_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1251","hd_1758044_1920.jpg":"1920x1080","k_1758044_1280.jpg":"1280x1280","k_1758044_1024.jpg":"1024x1024","k_1758044_640.jpg":"640x640","k_1758044_480.jpg":"480x480","k_1758044_340.jpg":"340x340","k_1758044_220.jpg":"220x220","o_1758044_1280.jpg":"1280x834","o_1758044_1024.jpg":"1024x667","o_1758044_640.jpg":"640x417","o_1758044_480.jpg":"480x312","o_1758044_340.jpg":"340x221","o_1758044_220.jpg":"220x143","h_1758044_1280.jpg":"1280x854","h_1758044_1024.jpg":"1024x683","h_1758044_640.jpg":"640x427","h_1758044_480.jpg":"480x320","h_1758044_340.jpg":"340x227","h_1758044_220.jpg":"220x147","pp_1758044_1280.jpg":"1280x1628","pp_1758044_1024.jpg":"1024x1303","pp_1758044_640.jpg":"640x814","pp_1758044_480.jpg":"480x611","pp_1758044_340.jpg":"340x432","pp_1758044_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1285","hd_1747711_1920.jpg":"1920x1080","k_1747711_1280.jpg":"1280x1280","k_1747711_1024.jpg":"1024x1024","k_1747711_640.jpg":"640x640","k_1747711_480.jpg":"480x480","k_1747711_340.jpg":"340x340","k_1747711_220.jpg":"220x220","o_1747711_1280.jpg":"1280x856","o_1747711_1024.jpg":"1024x685","o_1747711_640.jpg":"640x428","o_1747711_480.jpg":"480x321","o_1747711_340.jpg":"340x227","o_1747711_220.jpg":"220x147","h_1747711_1280.jpg":"1280x854","h_1747711_1024.jpg":"1024x683","h_1747711_640.jpg":"640x427","h_1747711_480.jpg":"480x320","h_1747711_340.jpg":"340x227","h_1747711_220.jpg":"220x147","pp_1747711_1280.jpg":"1280x1628","pp_1747711_1024.jpg":"1024x1303","pp_1747711_640.jpg":"640x814","pp_1747711_480.jpg":"480x611","pp_1747711_340.jpg":"340x432","pp_1747711_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1264","hd_1736650_1920.jpg":"1920x1080","k_1736650_1280.jpg":"1280x1280","k_1736650_1024.jpg":"1024x1024","k_1736650_640.jpg":"640x640","k_1736650_480.jpg":"480x480","k_1736650_340.jpg":"340x340","k_1736650_220.jpg":"220x220","o_1736650_1280.jpg":"1280x842","o_1736650_1024.jpg":"1024x674","o_1736650_640.jpg":"640x421","o_1736650_480.jpg":"480x316","o_1736650_340.jpg":"340x223","o_1736650_220.jpg":"220x144","h_1736650_1280.jpg":"1280x854","h_1736650_1024.jpg":"1024x683","h_1736650_640.jpg":"640x427","h_1736650_480.jpg":"480x320","h_1736650_340.jpg":"340x227","h_1736650_220.jpg":"220x147","pp_1736650_1280.jpg":"1280x1628","pp_1736650_1024.jpg":"1024x1303","pp_1736650_640.jpg":"640x814","pp_1736650_480.jpg":"480x611","pp_1736650_340.jpg":"340x432","pp_1736650_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1382","hd_1735236_1920.jpg":"1920x1080","k_1735236_1280.jpg":"1280x1280","k_1735236_1024.jpg":"1024x1024","k_1735236_640.jpg":"640x640","k_1735236_480.jpg":"480x480","k_1735236_340.jpg":"340x340","k_1735236_220.jpg":"220x220","o_1735236_1280.jpg":"1280x921","o_1735236_1024.jpg":"1024x737","o_1735236_640.jpg":"640x460","o_1735236_480.jpg":"480x345","o_1735236_340.jpg":"340x244","o_1735236_220.jpg":"220x158","h_1735236_1280.jpg":"1280x854","h_1735236_1024.jpg":"1024x683","h_1735236_640.jpg":"640x427","h_1735236_480.jpg":"480x320","h_1735236_340.jpg":"340x227","h_1735236_220.jpg":"220x147","pp_1735236_1280.jpg":"1280x1628","pp_1735236_1024.jpg":"1024x1303","pp_1735236_640.jpg":"640x814","pp_1735236_480.jpg":"480x611","pp_1735236_340.jpg":"340x432","pp_1735236_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_1722009_1920.jpg":"1920x1080","k_1722009_1280.jpg":"1280x1280","k_1722009_1024.jpg":"1024x1024","k_1722009_640.jpg":"640x640","k_1722009_480.jpg":"480x480","k_1722009_340.jpg":"340x340","k_1722009_220.jpg":"220x220","o_1722009_1280.jpg":"1280x851","o_1722009_1024.jpg":"1024x681","o_1722009_640.jpg":"640x425","o_1722009_480.jpg":"480x319","o_1722009_340.jpg":"340x226","o_1722009_220.jpg":"220x146","h_1722009_1280.jpg":"1280x854","h_1722009_1024.jpg":"1024x683","h_1722009_640.jpg":"640x427","h_1722009_480.jpg":"480x320","h_1722009_340.jpg":"340x227","h_1722009_220.jpg":"220x147","pp_1722009_1280.jpg":"1280x1628","pp_1722009_1024.jpg":"1024x1303","pp_1722009_640.jpg":"640x814","pp_1722009_480.jpg":"480x611","pp_1722009_340.jpg":"340x432","pp_1722009_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1260","hd_1700030_1920.jpg":"1920x1080","k_1700030_1280.jpg":"1280x1280","k_1700030_1024.jpg":"1024x1024","k_1700030_640.jpg":"640x640","k_1700030_480.jpg":"480x480","k_1700030_340.jpg":"340x340","k_1700030_220.jpg":"220x220","o_1700030_1280.jpg":"1280x840","o_1700030_1024.jpg":"1024x672","o_1700030_640.jpg":"640x420","o_1700030_480.jpg":"480x315","o_1700030_340.jpg":"340x223","o_1700030_220.jpg":"220x144","h_1700030_1280.jpg":"1280x854","h_1700030_1024.jpg":"1024x683","h_1700030_640.jpg":"640x427","h_1700030_480.jpg":"480x320","h_1700030_340.jpg":"340x227","h_1700030_220.jpg":"220x147","pp_1700030_1280.jpg":"1280x1628","pp_1700030_1024.jpg":"1024x1303","pp_1700030_640.jpg":"640x814","pp_1700030_480.jpg":"480x611","pp_1700030_340.jpg":"340x432","pp_1700030_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1218x938","hd_1665305_1920.jpg":"1920x1080","k_1665305_1280.jpg":"1280x1280","k_1665305_1024.jpg":"1024x1024","k_1665305_640.jpg":"640x640","k_1665305_480.jpg":"480x480","k_1665305_340.jpg":"340x340","k_1665305_220.jpg":"220x220","o_1665305_1280.jpg":"1280x985","o_1665305_1024.jpg":"1024x788","o_1665305_640.jpg":"640x492","o_1665305_480.jpg":"480x369","o_1665305_340.jpg":"340x261","o_1665305_220.jpg":"220x169","h_1665305_1280.jpg":"1280x854","h_1665305_1024.jpg":"1024x683","h_1665305_640.jpg":"640x427","h_1665305_480.jpg":"480x320","h_1665305_340.jpg":"340x227","h_1665305_220.jpg":"220x147","pp_1665305_1280.jpg":"1280x1628","pp_1665305_1024.jpg":"1024x1303","pp_1665305_640.jpg":"640x814","pp_1665305_480.jpg":"480x611","pp_1665305_340.jpg":"340x432","pp_1665305_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1187","hd_1509918_1920.jpg":"1920x1080","k_1509918_1280.jpg":"1280x1280","k_1509918_1024.jpg":"1024x1024","k_1509918_640.jpg":"640x640","k_1509918_480.jpg":"480x480","k_1509918_340.jpg":"340x340","k_1509918_220.jpg":"220x220","o_1509918_1280.jpg":"1280x791","o_1509918_1024.jpg":"1024x633","o_1509918_640.jpg":"640x395","o_1509918_480.jpg":"480x296","o_1509918_340.jpg":"340x210","o_1509918_220.jpg":"220x136","h_1509918_1280.jpg":"1280x854","h_1509918_1024.jpg":"1024x683","h_1509918_640.jpg":"640x427","h_1509918_480.jpg":"480x320","h_1509918_340.jpg":"340x227","h_1509918_220.jpg":"220x147","pp_1509918_1280.jpg":"1280x1628","pp_1509918_1024.jpg":"1024x1303","pp_1509918_640.jpg":"640x814","pp_1509918_480.jpg":"480x611","pp_1509918_340.jpg":"340x432","pp_1509918_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7703905 Threads: 5 Questions: 1558834712 Slow queries: 4752512 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111436212 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /split/majka-htjela-da-bude-svecenik-a-on-sanjao-posao-pilota-ili-doktora-specijalizaciju-mu-sredili-jurjevic-baja-i-rakija-1368681 [printLink] => /split/majka-htjela-da-bude-svecenik-a-on-sanjao-posao-pilota-ili-doktora-specijalizaciju-mu-sredili-jurjevic-baja-i-rakija-1368681?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 242838 [name] => Dujomir Marasović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dujomir-marasovic [link] => /tag/dujomir-marasovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 730419 [name] => Ravnatelj bolnice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-19 18:05:06 [main_article_id] => 0 [alias] => ravnatelj-bolnice [link] => /tag/ravnatelj-bolnice ) [2] => stdClass Object ( [id] => 667822 [name] => DERMATOLOG [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-18 20:10:45 [main_article_id] => 0 [alias] => dermatolog [link] => /tag/dermatolog ) [3] => stdClass Object ( [id] => 344378 [name] => kbc split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kbc-split [link] => /tag/kbc-split ) [4] => stdClass Object ( [id] => 221983 [name] => kostanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kostanje [link] => /tag/kostanje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DOKTOR DUJE (1.) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Majka htjela da bude svećenik, a on sanjao posao pilota ili doktora; specijalizaciju mu ‘sredili‘ Jurjević Baja i rakija [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3133 [name] => Ivica Marković [username] => ivica-markovi [email] => ivica-markovi@sd.hr [password] => $2y$10$lrAXSSjJUS0pOCcDJyDIZOPsmJ7CMXcMub16BZuaKfnzhEcsuPBDi [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivica-markovic-3133 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1651 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/ef9e55f5f0e0b80f21a59d07440a9897?s=100&default=https%3A%2F%2Ff03.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/01/26677853.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikola Vilić/Cropix [mainImageDesc] =>

Prof. dr. sc. Dujomir Marasović i dalje je u top-formi, za njega vrijeme kao da ne prolazi...
















 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/01/26677853.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix

Prof. dr. sc. Dujomir Marasović i dalje je u top-formi, za njega vrijeme kao da ne prolazi...
















 

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/01/26677865.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix

Prof. dr. sc. Dujomir Marasović: Zbog nacionalizma sam izbačen iz Studentskog doma

 

















 

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/01/26677858.jpg [title] => Nikola Vilic/Cropix

Split, 290224.
Prof. dr. sc. Dujomir Marasovic.
Razgovor za SD o zdravstvu u Hrvatskoj.
) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/01/26677855.jpg [title] => Nikola Vilic/Cropix

Split, 290224.
Prof. dr. sc. Dujomir Marasovic.
Razgovor za SD o zdravstvu u Hrvatskoj.
) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/01/1758044.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix

Snimka iz svibnja 2007. godine, povod pozivu novinarima su bili problemi s noćnim slijetanjima helikoptera na bolnički heliodrom

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/01/1747711.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix

Dinko Mirić, kojeg je na mjestu ravnatelja bolnice zamijenio Dujomir Marasović

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/01/1736650.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix

Rujan 2005. godine, dr. Marasović kao ravnatelj bolnice

 

 

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/01/1735236.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix

Kolovoz 2005.godine kada je splitska bolnica bila veliko gradilište

 

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/01/1722009.jpg [title] => Cropix

Dr. Dujomir Marasović i Vinko Maroević s novinarima u povodu početka izgradnje novog rodilišta

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/01/1700030.jpg [title] => Božo Vukičević/Cropix

Zvonimir Puljić i dr. Dujomir Marasović

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/01/1665305.jpg [title] => Božo Vukičević/ Cropix

Kao dogradonačelnik u prosincu 2001.godine dijeli fritule i bakalar na Pjaci na Badnjak

 

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/01/1509918.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix

Dr. Dujomir Marasović i Ivo Sanader kafiću Semafor u centru Splita

 

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

On je "Nostradamus hrvatskog zdravstva", koji je dolje potpisanom novinaru, još 2010. ili 2011. godine, rekao kako ćemo, kad ih u Hrvatskoj ne bude dovoljno, medicinske sestre uvoziti iz Ukrajine. Tada su mu se mnogi smijali, a on je samo jasno rekao što slijedi u "zdravstvu 21. stoljeća". Ta njegova rečenica pokazuje svu nemoć svih vlada, vlasti u Hrvatskoj i nemoć svih ministara zdravstva u tih 12 - 13 godina, jer nitko od njih nije znao riješiti ono što je naš sugovornik najavio prije gotovo desetljeće i pol.

U dva mandata bio je ravnatelj KBC-a Split, bio je saborski zastupnik, u četiri mandata predsjednik Gradskog odbora (GO) HDZ-a (kako kaže dva puta izborom, a dva puta jer ga je središnjica u Zagrebu postavila na to mjesto), bio je dva puta i zamjenik gradonačelnika Splita, šef Dermatovenerologije....

Za sebe voli kazati da je on "likar za čiriće i prištiće", a osmijeh mu se na licu najviše razvuče kada mu netko kaže da je on "najbolji bivši ravnatelj svih hrvatskih bolnica".

On je imenom i prezimenom prof. dr. Dujomir Marasović, čovjek koji je za neke uspješno, a za njegove oponente neuspješno vodio splitsku "tvornicu zdravlja" od 2004. do 2012. godine.

‘Ulili‘ smo 850 milijuna kuna u bolnicu

- Ma može govorit tko što hoće, ali je činjenica da se u mojih osam godina na čelu KBC-a Split u splitsku bolnicu "slilo" 852 milijuna kuna u opremi, građevinskim radovima... I to je bio ogroman uspjeh jer se do tada u splitsku bolnicu nije ulagalo ništa ili gotovo ništa, sve se ulagalo u Zagreb i zagrebačke bolnice - kazuje, onako na prvu, dr. Marasović, koji je uvijek zahvalan sugovornik za novinare jer je nepresušno vrelo raznih informacija i, što je najvažnije, nije mu teško govoriti o svemu i svačemu.

A sve je započelo 3. siječnja 1952. godine kada je majka Tonka na svijet donjela malog Dujomira.

---

image

Prof. dr. sc. Dujomir Marasović: Zbog nacionalizma sam izbačen iz Studentskog doma

 

















 

Nikola Vilić/Cropix
---

- Bilo je nas šestero braće i sestara, ja sam bio četvrti po redu. Moji su iz Kostanja i prvih 13 godina života proveo sam u Kostanjama i Omišu. Kada sam imao 13 godina, dolazimo u Split, gdje se nastavljam školovati u OŠ "Vinko Paić-Ožić" na Trsteniku. Bio sam odličan učenik, a onda sam u srednju školu išao u Gimnaziju "Vladimir Nazor".

Tamo sam bio vrlo dobar, prvenstveno zbog toga jer nisam volio engleski jezik i matematiku pa sam iz tih predmeta imao trice, a sve ostale predmete četiri i pet. Volio sam biologiju i povijest. Čak sam 1968. u maturalnom radu imao temu "Atentat na Stjepana Radića". Bilo je panike u školi, profesori su se bojali te teme i stalno me pitali: "Šta ti, Duje, hoćeš to pisati"... Ali ja se nisam dao. I onda sam bio svojeglav, rekli bi tvrdoglav - prepričava nam  dr. Marasović.

Za taj svoj maturalni rad nabavio je sve moguće knjige iz - Beograda.

- I to na ćirilici i preko njih sam izučio povijest bivše Juge. I to mi je pomoglo kada sam došao u Sabor, bio sam dobro potkovan znanjem iz povijesti, što se ne bi moglo reći za mnoge moje saborske kolege. Moram istaknuti da sam u gimnaziji pročitao i sve knjige Franje Tuđmana. Kada sam završio gimnaziju, upisujem medicinu, što je bilo i nekako normalno jer sam u djetinjstvu stalno govorio kako ću biti pilot ili doktor.

---

image

Snimka iz svibnja 2007. godine, povod pozivu novinarima su bili problemi s noćnim slijetanjima helikoptera na bolnički heliodrom

Duje Klarić/Cropix
---

Eto, postao sam doktor. Bio sam na prijemnom u Rijeci i Zagrebu i na oba sam faksa upao, ali sam odabrao Zagreb. U pet godina sam završio medicinu i svake sam godine sve ispite na fakultetu polagao do 15. srpnja (na prvom roku), kako bih se mogao doći u Split kupati i pomagati roditeljima u njihovu poslu.

Živjeli smo od poljoprivrede i poljoprivreda me školovala i othranila. Sadili smo cvijeće, radio sam u stakleniku i od trećeg razreda osnovne škole prodavao sam verduru na splitskom Pazaru. Moja obitelj, koja je bila mnogobrojna, bila je zapravo velika poljoprivredna zadruga - kazuje naš sugovornik.

Roditelji su ga podržavali u izboru zanimanja.

Htio sam u Gardu, kad ono...

- Ma jesu, i majka i otac Ivan, iako je majka rekla: "Imam jednog svećenika, voljela bih još jednog, ali kad hoćeš biti doktor, onda budi" (brat Marko, koji danas ima 77 godina, svećenik je u mirovini). Poslije završetka studija medicine dolazim na staž u Dom zdravlja Omiš i onda nakon jedne godine odlazim u JNA. Htio sam ići u Gardu u Beograd, ali mi nisu dali i poslali su me u Novi Sad. Zašto nisam mogao u Gardu?

Jedan simpatični liječnik, Srbin, koji je radio na regrutaciji u Palmotićevoj u Zagrebu mi je rekao: "Dujomire, ne možeš u Gardu, vidiš da si izbačen iz studentskog doma zbog nacionalizma." Istina, na trećoj godini studija sazvana je sjednica i mene i još jednog Hercegovca izbacili su iz studentskog doma. Ništa nisam uradio, nisam bio ni u jednom studentskom odboru, samo sam slobodno i otvoreno govorio i to im je smetalo - kaže nam dr. Marasović.

---

image

Dinko Mirić, kojeg je na mjestu ravnatelja bolnice zamijenio Dujomir Marasović

Nikola Vilić/Cropix
---

Vojsku je proveo u sanitetu i nakon završetka vojske vraća se u Omiš, gdje nastavlja raditi, iako je mogao ostati u JNA kao liječnik.

- Je, htjeli su da ostanem iako su imali u mojim dokumentima da sam zbog nacionalizma izbačen iz studentskog doma. Iz Omiša odlazim na Šoltu, gdje sam četiri godine radio kao liječnik. Imali smo samo jedan trajekt dnevno, težak rad, a posebno sam ponosan što sam u četiri godine na Šolti obavio 16 porođaja - kazuje naš sugovornik.

Nakon Šolte 1980. Dujomir dobiva specijalizaciju iz dermatologije.

---

image

Rujan 2005. godine, dr. Marasović kao ravnatelj bolnice

 

 

Ante Čizmić/Cropix
---

- Htio sam biti internist pa sam, dok sam radio na Šolti, i učio i uspio položiti postdiplomski studij iz sportske medicine. Zato su me tražili s Kineziološkog fakulteta u Splitu da preuzmem katedru Fiziologija sporta. No, tada se raspisala specijalizacija iz dermatologije i onda me je dr. Franko Kuzmanić, moj prethodnik na Šolti, doveo na dermu. A znaš li tko me je preporučio za specijalizaciju? Ante Jurjević Baja, koji je kod mene u Rogaču, dok sam bio liječnik, kada bi on dolazio na Šoltu, pio rakiju i čekao trajekt za Split - prisjeća se dr. Dujomir.

Eto, visoki partijski funkcionar preporučio je za specijalizaciju hrvatskog nacionalista, koji nikada nije bio u Partiji.

Nikad u onoj Partiji nisam bio

- Nisam bio u Partiji jer nisam htio voditi dvostruki život i nisam htio biti licemjer. Ja sam želio pripadati miljeu u kakvom sam odgojen, u duhu Crkve. Nakon specijalizacije koja je trajala pet godina i koju sam završio 1984., ostajem u Splitu kao dermatovenerolog, na Firulama, gdje sam i magistrirao na temi "Kožne promjene uzrokovane otrovom meduza", a poslije sam i doktorirao - govori dr. Duje.

U Splitu je tada postao voditelj Katedre za dermatovenerologiju i infektologiju.

- Demokratske promjene u Hrvatskoj su me zatekle na mjestu šefa "kožnog odjela". Tada, kada su počele promjene u Hrvatskoj, osnivao sam od Splita prema istoku (Omišu) podružnice HDZ-a, u koji sam se odmah učlanio. Naravno, trebala je splitska bolnica novog ravnatelja, prvog u demokratskoj Hrvatskoj, i ja sam predložio prof. dr. Gorana Dodiga, a za glavnu sestru sam predložio višu medicinsku sestru Mariju Županović.

---

image

Dr. Dujomir Marasović i Vinko Maroević s novinarima u povodu početka izgradnje novog rodilišta

Cropix
---

I tada se u Borovu Selu događa pokolj hrvatskih policajaca i dr. Dodig saziva skup u velikoj dvorani bolnice na Firulama. Dvorana je bila dupkom puna, nije mogla pasti igla. Dodig je održao govor, rekao što je smatrao da je potrebno reći i pitao je tko će govoriti. Ja sam digao ruku i rekao da smo "od danas u ratu s JNA koja zastupa velikosrpske interese i da nam slobodu nitko neće pokloniti, nego ćemo je morati sami osvojiti". Zato sam predložio osnivanje dragovoljačkih odreda. Kada sam ja to rekao, svi su skočili i odmah se počeli upisivati u dragovoljačke odrede. Zbog tog svoga govora bio sam prvi na listi "za odstrel" KOS-a i svi su mi govorili "biži iz Splita". Znam da me "službama" zbog tog moga govora prijavila jedna bivša medicinska sestra s internog prijama - veli nam dr. Marasović.

No, iz Splita nije pobjegao, već je bio i jedan od organizatora poznatog skupa na Rivi, kada je pred više desetaka tisuća Splićana govorio dr. Tuđman.

- Bio sam šef osiguranja i sve je prošlo u najboljem redu. Prvi put sam postao zamjenik gradonačelnika kada je splitski gradonačelnik bio Nikola Grabić. Bilo je preslagivanje vlasti i iz Zagreba su rekli da moram biti zamjenik. Ponosan sam na taj dio života, da sam dvije godine bio zamjenik po meni najboljem splitskom gradonačelniku, koji do današnjeg dana nije dobio nagradu grada Splita, što je na sramotu svima  koji o tome odlučuju. Osim Grabića, Split je po meni imao još samo dva vrhunska gradonačelnika, Bajamontija i Jakšu Miličića. Bio sam osam mjeseci zamjenik i Ivici Škariću, kada su liberali i HDZ u Splitu obnašali vlast - kazuje dr. Marasović. (slijedi nastavak)

---

image

Zvonimir Puljić i dr. Dujomir Marasović

Božo Vukičević/Cropix
------
image

Kao dogradonačelnik u prosincu 2001.godine dijeli fritule i bakalar na Pjaci na Badnjak

 

Božo Vukičević/ Cropix
------
image

Dr. Dujomir Marasović i Ivo Sanader kafiću Semafor u centru Splita

 

Duje Klarić/Cropix
---

---

Ja, kao i Dioklecijan, uživam na Šolti

Kako provodi umirovljeničke dane?

- Imam unučicu kojoj posvećujem dosta vremena, a imam i masline u Nečujmu, blizu Dioklecijanova ribnjaka. I ja sam, kao i Dioklecijan, odlučio uživati na Šolti i barem jednom tjedno odem tamo guštati i brinuti se o mojim maslinama. To je dobra relaksacija, dobar trening - veli naš sugovornik.

 

---

---

Supruga bi išla u ‘izvidnicu‘

Kako je već rekao, u vrijeme prije Domovinskog rata bio je "prvi na listi za odstrel KOS-a"

- Je, istina i zbog toga sam sa sobom nosio pištolj, koji sam zadužio kao član Stožera Civilne zaštite, gdje sam bio potpredsjednik. No, svaki puta, kada bih imao izići iz kuće, prvo bi izišla moja supruga Tanja koja bi "očistila put", odnosno vidjela ima li uokolo kuće sumnjivih lica. Kada bi mi dojavila da nema, ja bih izišao, kazuje "dotur Duje".

 

---

---

Koliko puta su nam samo kuću rušili... To je bilo politički

Ima "dotur Duje" loša iskustva sa onom bivšom državom, barem kada su obiteljske kuće u pitanju.

- Otac je poslije Drugog svjetskog rata kupio zemlju na mjestu gdje je danas Poliklinika Kalajžić i tamo je sagradio kuću. No, tu su nam kuću srušili jer je bila bespravna, a okolo je bilo tko zna koliko bespravnih kuća i niti jednu osim naše nisu srušili.

Onda smo mi opet, odmah za godinu, dvije dana na istom mjestu sagradili, od istih bloketa novu kuću i opet su nam je srušili, po drugi puta. Tada smo je sagradili i treći puta i ona je opstala sve do izgradnje ulice Dinke Šimunovića, kada su nam sve uzeli sa zemljom, ali su nas i obeštetili, dali su nam stan.

Kako nas je bilo dosta po kući, brat i ja smo kupili zemlju na Sirobuji i napravili kuću koju su nam srušili 1980. godine, gdje je bilo tko zna koliko bespravnih kuća. To s rušenjem naših kuća, to je bilo nešto politički, ali ja nisam to nikad istraživao, govori dr. Marasović.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilic/Cropix Nikola Vilic/Cropix Duje Klarić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Cropix Božo Vukičević/Cropix Božo Vukičević/ Cropix Duje Klarić/Cropix
Nikola Vilić/Cropix

Prof. dr. sc. Dujomir Marasović i dalje je u top-formi, za njega vrijeme kao da ne prolazi...
















 

Nikola Vilić/Cropix

Prof. dr. sc. Dujomir Marasović: Zbog nacionalizma sam izbačen iz Studentskog doma

 

















 

Nikola Vilic/Cropix

Split, 290224.
Prof. dr. sc. Dujomir Marasovic.
Razgovor za SD o zdravstvu u Hrvatskoj.

Nikola Vilic/Cropix

Split, 290224.
Prof. dr. sc. Dujomir Marasovic.
Razgovor za SD o zdravstvu u Hrvatskoj.

Duje Klarić/Cropix

Snimka iz svibnja 2007. godine, povod pozivu novinarima su bili problemi s noćnim slijetanjima helikoptera na bolnički heliodrom

Nikola Vilić/Cropix

Dinko Mirić, kojeg je na mjestu ravnatelja bolnice zamijenio Dujomir Marasović

Ante Čizmić/Cropix

Rujan 2005. godine, dr. Marasović kao ravnatelj bolnice

 

 

Nikola Vilić/Cropix

Kolovoz 2005.godine kada je splitska bolnica bila veliko gradilište

 

Cropix

Dr. Dujomir Marasović i Vinko Maroević s novinarima u povodu početka izgradnje novog rodilišta

Božo Vukičević/Cropix

Zvonimir Puljić i dr. Dujomir Marasović

Božo Vukičević/ Cropix

Kao dogradonačelnik u prosincu 2001.godine dijeli fritule i bakalar na Pjaci na Badnjak

 

Duje Klarić/Cropix

Dr. Dujomir Marasović i Ivo Sanader kafiću Semafor u centru Splita

 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/majka-htjela-da-bude-svecenik-a-on-sanjao-posao-pilota-ili-doktora-specijalizaciju-mu-sredili-jurjevic-baja-i-rakija-1368681 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=823d8f55a326aeaec4c39a83b0063601e9156896 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Majka+htjela+da+bude+sve%C4%87enik%2C+a+on+sanjao+posao+pilota+ili+doktora%3B+specijalizaciju+mu+%E2%80%98sredili%E2%80%98+Jurjevi%C4%87+Baja+i+rakija&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fmajka-htjela-da-bude-svecenik-a-on-sanjao-posao-pilota-ili-doktora-specijalizaciju-mu-sredili-jurjevic-baja-i-rakija-1368681 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fmajka-htjela-da-bude-svecenik-a-on-sanjao-posao-pilota-ili-doktora-specijalizaciju-mu-sredili-jurjevic-baja-i-rakija-1368681 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DOKTOR DUJE (1.) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
SplitDOKTOR DUJE (1.)

Majka htjela da bude svećenik, a on sanjao posao pilota ili doktora; specijalizaciju mu ‘sredili‘ Jurjević Baja i rakija

Piše Ivica Marković
2. ožujka 2024. - 08:31

On je "Nostradamus hrvatskog zdravstva", koji je dolje potpisanom novinaru, još 2010. ili 2011. godine, rekao kako ćemo, kad ih u Hrvatskoj ne bude dovoljno, medicinske sestre uvoziti iz Ukrajine. Tada su mu se mnogi smijali, a on je samo jasno rekao što slijedi u "zdravstvu 21. stoljeća". Ta njegova rečenica pokazuje svu nemoć svih vlada, vlasti u Hrvatskoj i nemoć svih ministara zdravstva u tih 12 - 13 godina, jer nitko od njih nije znao riješiti ono što je naš sugovornik najavio prije gotovo desetljeće i pol.

U dva mandata bio je ravnatelj KBC-a Split, bio je saborski zastupnik, u četiri mandata predsjednik Gradskog odbora (GO) HDZ-a (kako kaže dva puta izborom, a dva puta jer ga je središnjica u Zagrebu postavila na to mjesto), bio je dva puta i zamjenik...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 13:14