StoryEditorOCM
Hrvatskapotvrđeno

Turudić dobiva policijsku zaštitu: ‘Sigurno mu nije svejedno, ali on je iskusan čovjek i zna se nositi s izazovima‘

Piše VIJESTI SD
24. ožujka 2024. - 12:45

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio je da će sudac Ivan Turudić koji bi u svibnju trebao stupiti na dužnost glavnog državnog odvjetnika dobiti policijsku zaštitu, nakon što je objavljeno da je mu je propucan automobil. 

Turudić je, podsjetimo, primijetio u rodnoj Virovitici primijetio da ima neka oštećenja na vozilu. Odvezao je auto na servis gdje su mu našli dva zrna od metka.

“Čuo sam se s njim. Sigurno mu nije svejedno, ali on je iskusan čovjek i zna se nositi s izazovima. Zaštita? Koliko znam, nakon ovog što se dogodilo, policijska prosudba ide u tom smjeru, da će mu nakon svega trebati zaštita”, otkrio je Božinović.

Kaže da se nada da će kriminalistička istraga dovesti do odgovora kako je i pod kojim okolnostima došlo do propucavanja.

“Ako su dva metka na jedan cilj, očito se radi o namjernom propucavanju, ali te okolnosti još treba utvrditi. Preuranjeno je za donositi nekakve zaključke. Ovo je faza izvida, a izvidi su tajni i više od toga u ovom času ne mogu reći”, dodao je Božinović, piše Novi list.

Upitan je i za teze prema kojima se radi o “fake newsu”.

“To više govori o njima. To su vjerojatno oni koji su i u nekim drug situacijama umanjivali ono što se događa u društvu. Neću ničim podgrijavati ovu atmosferu. Vidimo da se sije velika količina mrženje, pogotovo s lijevog spektra i njihovog navodnog kandidata za premijera. Ta količina mržnje može izazvati reakcije”, rekao je.

Radikalizacija u komunikaciji

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved „apsolutno“ je osudio propucavanje vozila novog glavnog državnog odvjetnika i poručio kako je to jasno upozorenje svima da zaustave dosadašnju retoriku i komunikaciju koja nije dobra.

„Jasna je poruka svima da zaustave govor mržnje, radikalnu retoriku koja potiče ili usmjerava na potencijalno nasilje“, istaknuo je ministar na svečanom otkrivanju spomenika hrvatskim braniteljima, redarstvenicima i civilnim žrtvama Domovinskog rata u Brlogu.

Nesporno je, dodao je, da već duže vrijeme svjedočimo radikalizaciji u komunikaciji, a ona uvijek potencijalno može potaknuti nekoga tko prepoznaje mogućnost njenog nastavka.

Pred nama je izborna kampanja, pozivam sve da se usmjere na svoje programe, da se natječemo idejama, a da se zaustavi retorika bazirana na mržnji i netrpeljivosti, da svi budemo svjesni koliko je opasno kad se u društvu ide s neprihvatljivim govorom, rekao je Medved.

Kad je riječ o propucavanju vozila Ivana Turudića, rekao je da MUP provodi sve radnje u svojoj nadležnosti s ciljem da se utvrde okolnosti, kada i gdje je došlo do propucavanja.

„Uvjeren sam da će MUP utvrditi sve bitne činjenice i u skladu sa zakonom, procesuirati počinitelja“, izjavio je ministar i naglasio da je aktiviran „cjelokupni mehanizma u smislu pružanja potrebite sigurnosti prema glavnom državnom odvjetniku“.

SOA provodi svoj dio posla glede izrade sigurnosnog rizika, odnosno procjene, ali naglašavam, već smo aktivirali cjelokupan mehanizam u pogled pružanja sigurnosti Turudiću, kazao je.

Naveo je i kako se u ovom slučaju ne može govoriti o ugrozi nacionalne sigurnosti, ali da poruka nije dobra.

Oglasio se i Plenković

Premijer Andrej Plenković u subotu je još izrazito zabrinjavajućim ocijenio propucavanje automobila novog glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića, poručivši da treba pričekati rezultate policijske istrage, te odbacujući tvrdnje da je cijeli slučaj lažan.

“To je izrazito zabrinjavajuća činjenica, ono što je sad jasno, nakon što je Turudić očito sam primijetio da ima neka oštećenja na vozilu – u servisu gdje vodi auto na servis našli su mu dva zrna od metka. Prema tome, netko je pucao u njegov auto”, rekao je Plenković u emisiji Hrvatskoga radija “Intervju tjedna”.

Koliko mu je poznato, dodao je, policija trenutno radi očevid i nakon toga će izaći sa nekim zaključcima. “Treba pričekati da vidimo što i kako se stvarno dogodilo. Međutim izrazito je zabrinjavajuće da je na budućeg glavnog državnog odvjetnika i na njegov auto očito pucano”, rekao je.

Na novinarsku primjedbu da se u javnosti već pojavila tumačenja da je cijeli slučaj lažan, “fake”, premijer je ostao začuđen te najprije pitao tko kaže da je fake.

“Ima i toga?”, upitao je te na potvrdni odgovor prokomentirao: “A ništa, onda je fake. Ako je fake, onda je fake. Dva zrna u autu – ništa. To govore vjerojatno oni isti koji su ovdje prije tri i pol godine relativizirali napad Bezuka na Banske dvore, na pucanje na hrvatskog policajca Oskara Fijurija”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 14:41