stdClass Object ( [id] => 1329616 [title] => ‘Zeleni‘ škverski jedrenjak, to električno ekočudo, trebao je već biti porinut. Stanje na navozu: postavljena kobilica [alias] => zeleni-skverski-jedrenjak-to-elektricno-ekocudo-trebao-je-vec-biti-porinut-stanje-na-navozu-postavljena-kobilica [catid] => 244 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Zvučalo je to zadivljujuće dobro u siječnju 2021. godine: "‘Brodosplit‘ gradi najveći svjetski trojarbolni jedrenjak na struju!" Potpuno "zelenu" škunu koju će pogoniti električni motori, a baterije će se puniti plovidbom. Bez ikakve emisije, odnosno ugljikova otiska u okolišu.

Čudo! Tako smo ga i sami bili nazvali...

Posebno jer se radi o projektu razvoja brodskog pogona koji EU sufinancira sa 60 posto. Ukupna vrijednost projekta iznosi sedam milijuna eura (52.779.547,09 kn), od čega 3,8 milijuna iznose bespovratna sredstva, a ostatak je korisnikovo ulaganje (3,2 milijuna eura). Potporu je dodijelilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Nositelj projekta je DIV Grupa, Tomislava Debeljaka, u čijem vlasništvu je splitsko brodogradilište, a partneri iz znanstvenoistraživačke zajednice su osječki FERIT (Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija) te splitski FESB. Partner je i Debeljakov "Marine and Energy Solutions DIV".

Ništa ne javljaju...

Izvorno, projekt je trebao započeti 17. veljače 2020. godine i završiti ljetos, 17. kolovoza. Plan je bio da na projektu radi 114 zaposlenika korisnika i 61 zaposlenik partnera. Ukupno - 175 ljudi.

No više od dvije i pol godine poslije našeg prvog teksta i dva mjeseca po isteku originalnog roka stanje više nije tako bajkovito. I tko zna kada će zaploviti taj naš jedrenjak s nultom emisijom ugljikovih spojeva. Lani u veljači, škver je bio javio da su izrezani prvi limovi i sastavljene prve brodske sekcije, a prije ravno godinu dana javili su i da je postavljena kobilica.

Poslije više nisu javljali ništa. Tako je i danas...

U međuvremenu je "Brodosplit" upao u bezbroj problema, o čemu ste detaljno mogli čitati u našem listu: proljetos je gotovo bio završio u stečaju, velika većina radnika ostala je bez posla, barem tisuću radnih mjesta je izgubljeno, brodovi nisu dovršeni, gubici su se nagomilali pa je brodogradilište prošlu godinu završilo s gubitkom od 182 milijuna eura (blizu 1,4 milijarde kuna).

Uglavnom, "Brodosplit" teško živi, neki bi rekli da tek životari, iako njegov vlasnik ističe da može računati na sto milijuna eura iz portfelja stanovitog američkog fonda koji se bavi restrukturiranjem dugova. Zato nije čudo da zapinje i "zeleni jedrenjak".

- Realizacija projekta kasni u odnosu na planirano. Razloga je više, pri čemu su neki interni, poput poslovnih problema korisnika i odljeva kadrova, a drugi su eksterni, govorimo o usporenim lancima dobave zbog pandemije koronavirusa i rata u Ukrajini, kažu nam u državnoj agenciji HAMAG-BICRO, za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

Kad će? ‘Treći kvartal dogodine‘

Konkretno: "S obzirom na važeće rokove isporuke pojedine opreme i materijala, porinuće broda očekuje se u drugom kvartalu, dok se predaja broda očekuje u trećem kvartalu iduće godine."

Iz HAMAG-a objašnjavaju:

- Inicijalno trajanje projekta bilo je do 17. kolovoza 2023., potpisivanjem dodatka ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava provedba projekta je produljena do 31. prosinca, ali je izvjesno da brod neće biti dovršen ni do kraja 2023. U navedenim slučajevima moguće je produljenje provedbe projekta i u 2024., ali razdoblje prihvatljivosti troškova je maksimalno do kraja ove godine. U tom slučaju, korisniku se mogu sufinancirati samo troškovi koji su nastali i plaćeni do kraja 2023. godine, a ostale aktivnosti financira on sam i izvještava HAMAG-BICRO o odrađenim aktivnostima. Ako brod ne bi bio dovršen niti 2024. godine, korisnik podliježe potencijalnom povratu svih prethodno isplaćenih sredstava.

A u kojoj je uopće fazi gradnja broda?!

U državnoj agenciji kažu da je putem javne nabave ugovoreno oko 80 posto robe i opreme, od čega je čak 40 posto avansno plaćenih nabava:

- Dio opreme i materijala financirat će se vlastitim sredstvima. Trenutna gotovost trupa je preko 75 posto, završene su sve sekcije i u fazi su okrupnjavanja. Brodsko nadgrađe je trenutno u izgradnji i bit će završeno nakon dostave naručene opreme. Jedra su u izradi, jarboli su u fazi pripremne proizvodnje. Pogonski motori su naručeni, isporuka se očekuje tijekom listopada. Odabrane su baterije i pronađeno je najbolje rješenje s obzirom na kapacitet baterija, ograničen prostor i nužnost certifikata klasifikacijskog društva.

---

image

Tomislav Debeljak

Duje ć/Cropix
---

Ne može!

Koliko čujemo, budući da nitko izravno uključen u projekt ne želi izlaziti u javnost imenom i prezimenom, kriza u škveru koja se rastegnula više od godinu i pol dana, blokirani računi, predstečajni postupak i njegov prekid, tijekom čega nije bilo plaćanja odrađenih faza projekta, doveli su i do poremećaja u nabavi opreme koja se u ključnim dijelovima uvozi.

Naprimjer, ne možete zatvoriti trup ako prethodno nije sklopljena strojarnica. Ili, ne možete danas naručiti brodski propeler iz inozemstva i očekivati da će stići za mjesec dana. Posebno ako ste narudžbu u nekom trenutku stornirali jer niste imali novca. Povezane su sve faze i kada se proces jednom poremeti, teško ga je poslije vratiti u mirnije vode i rokove.

U svemu pate i partneri u projektu, splitski i osječki fakultet. Bez obzira što su svoje dionice obavili, ne mogu ih naplatiti, budući da sve uplate najprije idu nositelju projekta, odnosno DIV Grupi (također u predstečajnom postupku), pa tek onda "Brodosplitu" i dalje fakultetima koji su nemoćni na kraju lanca... Pa iako je predstečaj u brodogradilištu prekinut još u ožujku, plaćanja iz Zagreba i dalje su zamrznuta.

Ima li u svemu taktiziranja ili inaćenja, s obzirom na neriješene odnose države i Debeljaka oko nedovršenih ophodnih brodova Obalne straže HRM-a i protestiranih državnih jamstava od 32 milijuna eura koje je VTB Bank (Europe) SE naplatila Republici Hrvatskoj, ne možemo tvrditi, ali se ne bismo ni čudili.

---

Evo što bi splitski jedrenjak trebalo izdvajati od sličnih plovila...

Ono što bi splitski jedrenjak trebalo izdvajati od sličnih plovila jest sljedeće: brod će pri plovidbi na jedra puniti baterije na vrlo domišljat način. Koristit će se sustav brodskih vijaka s promjenjivim usponom i posebnom geometrijom krila, koji će - za jedrenja - služiti kao hidroturbina.

"Zelena" škuna bit će duga 63,5 i široka 10 metara.

Radi se o brodu od 500 bruto tona.

Trup i nadgrađe bit će čelični, a jarboli od aluminijske legure.

Promjer svakog od dvaju vijaka trebao bi biti dva metra.

Jedrenjem će se nadopunjavati 70 posto kapaciteta baterije.

Brod je namijenjen krstarenju barem 36 putnika.

Imat će dva elektromotora pojedinačne snage 150 kilovata. Napajat će ih sustav baterija koje se kontinuirano pune iz različitih izvora.

Brod će biti opremljen s 30 tona baterija. Preciznije, radi se o kapacitetu od maksimalno 2300 kilovatsati, što osigurava više od 50 sati krstarenja i kada vjetra nema.

---

---

Zasad bez odgovora iz Ministarstva i ‘Brodosplita‘

Ministarstvo gospodarstva pitali smo je li točno da su već godinu dana zaustavljena sva plaćanja u okviru projekta gradnje "zelenog jedrenjaka", čak i za već izvedene radove, zbog čega u problem upadaju i dva domaća fakulteta, u Osijeku i Splitu, koji su na projektu zaposlili i veći broj stručnjaka, pa ih sada moraju i plaćati iz vlastitih izvora. Navodno je u pitanju oko pola milijuna eura. HAMAG-BICRO, podsjetimo, potvrđuje da su zamrznuta sva plaćanja korisniku "zbog specifične situacije u kojoj se našao". Ako nam Ministarstvo gospodarstva ikada odgovori, javit ćemo i vama, da znate.

Jednako tako, niz pitanja o jedrenjaku poslali smo i "Brodosplitovoj" upravi, ali oni nam odavno ne odgovaraju ni na jedan upit.

---

---

image

Panoramski pogled na "Brodosplit"

Tom Dubravec/Cropix/Cropix
---

---

Nadzor realizacije projekta

"Nadzor realizacije projekta izvodi agencija HAMAG-BICRO, kao delegiranu funkciju od strane upravljačkog tijela - Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Provjera provedbe projekta provodi se kontinuirano - primarno temeljem zaprimljenih kvartalnih izvještaja od strane korisnika. Terenski nadzor je predviđen po završetku faze industrijskog istraživanja, izvjesno početkom 2024. godine. Napominjemo kako su zbog specifične situacije u kojoj se korisnik našao sva plaćanja prema istome zamrznuta."

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OPET FLOP? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => OPET FLOP? 2 0 5893 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-10 11:51:16 [created_by] => 3259 [created_by_alias] => Damir Tolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-11 13:40:01 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-10-11 13:40:01 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 244 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz poslovnog sektora [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, poslovni sektor, biznis, business [secure] => 0 [page_title] => Biznis [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title='Zeleni' škverski jedrenjak, to električno eko-čudo, trebao je već biti porinut. Stanje na navozu: postavljena kobilica [metakey] => brodosplt, zeleni jedrenjak, Tomislav Debeljak [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/10\/24829617.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/10\/24566937.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/10\/24560539.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/10\/23982112.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/10\/23982112.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/10\/15873274.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/10\/15873254.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/10\/15873260.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/10\/15873266.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Duje Klari\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix\/Cropix","Duje \u0107\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix\/Cropix","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

U krugu \u201dBrodosplita\u201d jedini dovr\u0161eni jedrenjak zasad je ve\u0107 dobro poznati \u201dGolden Horizon\u201d<\/p>","

Tomislav Debeljak<\/p>","

Panoramski pogled na\u00a0\u201dBrodosplit\u201d<\/p>","

Tomislav Debeljak<\/p>","

Split, 110321
\nPorinuce novogradnje 485 u splitskom Brodosplitu.
\nNa fotografiji: Tomislav Debeljak
","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1221","hd_24829617_1920.jpg":"1920x1080","k_24829617_1280.jpg":"1280x1280","k_24829617_1024.jpg":"1024x1024","k_24829617_640.jpg":"640x640","k_24829617_480.jpg":"480x480","k_24829617_340.jpg":"340x340","k_24829617_220.jpg":"220x220","o_24829617_1280.jpg":"1280x814","o_24829617_1024.jpg":"1024x651","o_24829617_640.jpg":"640x407","o_24829617_480.jpg":"480x305","o_24829617_340.jpg":"340x216","o_24829617_220.jpg":"220x139","h_24829617_1280.jpg":"1280x854","h_24829617_1024.jpg":"1024x683","h_24829617_640.jpg":"640x427","h_24829617_480.jpg":"480x320","h_24829617_340.jpg":"340x227","h_24829617_220.jpg":"220x147","pp_24829617_1280.jpg":"1280x1628","pp_24829617_1024.jpg":"1024x1303","pp_24829617_640.jpg":"640x814","pp_24829617_480.jpg":"480x611","pp_24829617_340.jpg":"340x432","pp_24829617_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24566937_1920.jpg":"1920x1080","k_24566937_1280.jpg":"1280x1280","k_24566937_1024.jpg":"1024x1024","k_24566937_640.jpg":"640x640","k_24566937_480.jpg":"480x480","k_24566937_340.jpg":"340x340","k_24566937_220.jpg":"220x220","o_24566937_1280.jpg":"1280x853","o_24566937_1024.jpg":"1024x682","o_24566937_640.jpg":"640x426","o_24566937_480.jpg":"480x320","o_24566937_340.jpg":"340x226","o_24566937_220.jpg":"220x146","h_24566937_1280.jpg":"1280x854","h_24566937_1024.jpg":"1024x683","h_24566937_640.jpg":"640x427","h_24566937_480.jpg":"480x320","h_24566937_340.jpg":"340x227","h_24566937_220.jpg":"220x147","pp_24566937_1280.jpg":"1280x1628","pp_24566937_1024.jpg":"1024x1303","pp_24566937_640.jpg":"640x814","pp_24566937_480.jpg":"480x611","pp_24566937_340.jpg":"340x432","pp_24566937_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24560539_1920.jpg":"1920x1080","k_24560539_1280.jpg":"1280x1280","k_24560539_1024.jpg":"1024x1024","k_24560539_640.jpg":"640x640","k_24560539_480.jpg":"480x480","k_24560539_340.jpg":"340x340","k_24560539_220.jpg":"220x220","o_24560539_1280.jpg":"1280x853","o_24560539_1024.jpg":"1024x682","o_24560539_640.jpg":"640x426","o_24560539_480.jpg":"480x320","o_24560539_340.jpg":"340x226","o_24560539_220.jpg":"220x146","h_24560539_1280.jpg":"1280x854","h_24560539_1024.jpg":"1024x683","h_24560539_640.jpg":"640x427","h_24560539_480.jpg":"480x320","h_24560539_340.jpg":"340x227","h_24560539_220.jpg":"220x147","pp_24560539_1280.jpg":"1280x1628","pp_24560539_1024.jpg":"1024x1303","pp_24560539_640.jpg":"640x814","pp_24560539_480.jpg":"480x611","pp_24560539_340.jpg":"340x432","pp_24560539_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_23982112_1920.jpg":"1920x1080","k_23982112_1280.jpg":"1280x1280","k_23982112_1024.jpg":"1024x1024","k_23982112_640.jpg":"640x640","k_23982112_480.jpg":"480x480","k_23982112_340.jpg":"340x340","k_23982112_220.jpg":"220x220","o_23982112_1280.jpg":"1280x1920","o_23982112_1024.jpg":"1024x1536","o_23982112_640.jpg":"640x960","o_23982112_480.jpg":"480x720","o_23982112_340.jpg":"340x510","o_23982112_220.jpg":"220x330","h_23982112_1280.jpg":"1280x854","h_23982112_1024.jpg":"1024x683","h_23982112_640.jpg":"640x427","h_23982112_480.jpg":"480x320","h_23982112_340.jpg":"340x227","h_23982112_220.jpg":"220x147","pp_23982112_1280.jpg":"1280x1628","pp_23982112_1024.jpg":"1024x1303","pp_23982112_640.jpg":"640x814","pp_23982112_480.jpg":"480x611","pp_23982112_340.jpg":"340x432","pp_23982112_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_23982112_1920.jpg":"1920x1080","k_23982112_1280.jpg":"1280x1280","k_23982112_1024.jpg":"1024x1024","k_23982112_640.jpg":"640x640","k_23982112_480.jpg":"480x480","k_23982112_340.jpg":"340x340","k_23982112_220.jpg":"220x220","o_23982112_1280.jpg":"1280x1920","o_23982112_1024.jpg":"1024x1536","o_23982112_640.jpg":"640x960","o_23982112_480.jpg":"480x720","o_23982112_340.jpg":"340x510","o_23982112_220.jpg":"220x330","h_23982112_1280.jpg":"1280x854","h_23982112_1024.jpg":"1024x683","h_23982112_640.jpg":"640x427","h_23982112_480.jpg":"480x320","h_23982112_340.jpg":"340x227","h_23982112_220.jpg":"220x147","pp_23982112_1280.jpg":"1280x1628","pp_23982112_1024.jpg":"1024x1303","pp_23982112_640.jpg":"640x814","pp_23982112_480.jpg":"480x611","pp_23982112_340.jpg":"340x432","pp_23982112_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1158","hd_15873274_1920.jpg":"1920x1080","k_15873274_1280.jpg":"1280x1280","k_15873274_1024.jpg":"1024x1024","k_15873274_640.jpg":"640x640","k_15873274_480.jpg":"480x480","k_15873274_340.jpg":"340x340","k_15873274_220.jpg":"220x220","o_15873274_1280.jpg":"1280x772","o_15873274_1024.jpg":"1024x617","o_15873274_640.jpg":"640x386","o_15873274_480.jpg":"480x289","o_15873274_340.jpg":"340x205","o_15873274_220.jpg":"220x132","h_15873274_1280.jpg":"1280x854","h_15873274_1024.jpg":"1024x683","h_15873274_640.jpg":"640x427","h_15873274_480.jpg":"480x320","h_15873274_340.jpg":"340x227","h_15873274_220.jpg":"220x147","pp_15873274_1280.jpg":"1280x1628","pp_15873274_1024.jpg":"1024x1303","pp_15873274_640.jpg":"640x814","pp_15873274_480.jpg":"480x611","pp_15873274_340.jpg":"340x432","pp_15873274_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1266","hd_15873254_1920.jpg":"1920x1080","k_15873254_1280.jpg":"1280x1280","k_15873254_1024.jpg":"1024x1024","k_15873254_640.jpg":"640x640","k_15873254_480.jpg":"480x480","k_15873254_340.jpg":"340x340","k_15873254_220.jpg":"220x220","o_15873254_1280.jpg":"1280x844","o_15873254_1024.jpg":"1024x675","o_15873254_640.jpg":"640x422","o_15873254_480.jpg":"480x316","o_15873254_340.jpg":"340x224","o_15873254_220.jpg":"220x145","h_15873254_1280.jpg":"1280x854","h_15873254_1024.jpg":"1024x683","h_15873254_640.jpg":"640x427","h_15873254_480.jpg":"480x320","h_15873254_340.jpg":"340x227","h_15873254_220.jpg":"220x147","pp_15873254_1280.jpg":"1280x1628","pp_15873254_1024.jpg":"1024x1303","pp_15873254_640.jpg":"640x814","pp_15873254_480.jpg":"480x611","pp_15873254_340.jpg":"340x432","pp_15873254_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_15873260_1920.jpg":"1920x1080","k_15873260_1280.jpg":"1280x1280","k_15873260_1024.jpg":"1024x1024","k_15873260_640.jpg":"640x640","k_15873260_480.jpg":"480x480","k_15873260_340.jpg":"340x340","k_15873260_220.jpg":"220x220","o_15873260_1280.jpg":"1280x720","o_15873260_1024.jpg":"1024x576","o_15873260_640.jpg":"640x360","o_15873260_480.jpg":"480x270","o_15873260_340.jpg":"340x191","o_15873260_220.jpg":"220x123","h_15873260_1280.jpg":"1280x854","h_15873260_1024.jpg":"1024x683","h_15873260_640.jpg":"640x427","h_15873260_480.jpg":"480x320","h_15873260_340.jpg":"340x227","h_15873260_220.jpg":"220x147","pp_15873260_1280.jpg":"1280x1628","pp_15873260_1024.jpg":"1024x1303","pp_15873260_640.jpg":"640x814","pp_15873260_480.jpg":"480x611","pp_15873260_340.jpg":"340x432","pp_15873260_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_15873266_1920.jpg":"1920x1080","k_15873266_1280.jpg":"1280x1280","k_15873266_1024.jpg":"1024x1024","k_15873266_640.jpg":"640x640","k_15873266_480.jpg":"480x480","k_15873266_340.jpg":"340x340","k_15873266_220.jpg":"220x220","o_15873266_1280.jpg":"1280x720","o_15873266_1024.jpg":"1024x576","o_15873266_640.jpg":"640x360","o_15873266_480.jpg":"480x270","o_15873266_340.jpg":"340x191","o_15873266_220.jpg":"220x123","h_15873266_1280.jpg":"1280x854","h_15873266_1024.jpg":"1024x683","h_15873266_640.jpg":"640x427","h_15873266_480.jpg":"480x320","h_15873266_340.jpg":"340x227","h_15873266_220.jpg":"220x147","pp_15873266_1280.jpg":"1280x1628","pp_15873266_1024.jpg":"1024x1303","pp_15873266_640.jpg":"640x814","pp_15873266_480.jpg":"480x611","pp_15873266_340.jpg":"340x432","pp_15873266_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7990306 Threads: 8 Questions: 1594446478 Slow queries: 4873601 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112392466 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) ) [link] => /vijesti/biznis/zeleni-skverski-jedrenjak-to-elektricno-ekocudo-trebao-je-vec-biti-porinut-stanje-na-navozu-postavljena-kobilica-1329616 [printLink] => /vijesti/biznis/zeleni-skverski-jedrenjak-to-elektricno-ekocudo-trebao-je-vec-biti-porinut-stanje-na-navozu-postavljena-kobilica-1329616?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 732794 [name] => brodosplt [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-10 18:16:57 [main_article_id] => 0 [alias] => brodosplt [link] => /tag/brodosplt ) [1] => stdClass Object ( [id] => 732795 [name] => zeleni jedrenjak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-10 18:16:57 [main_article_id] => 0 [alias] => zeleni-jedrenjak [link] => /tag/zeleni-jedrenjak ) [2] => stdClass Object ( [id] => 362802 [name] => Tomislav Debeljak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tomislav-debeljak [link] => /tag/tomislav-debeljak ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OPET FLOP? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Zeleni‘ škverski jedrenjak, to električno ekočudo, trebao je već biti porinut. Stanje na navozu: postavljena kobilica [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3259 [name] => Damir Tolj [username] => damir.tolj [email] => damir.tolj@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$j6YkGvrD5xTYdagwEFenyuGNeBnNZ2egJcmTV7GuhLZN7LGCu5zhG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-tolj-3259 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1773 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c2aa122986ce902459ac3b70b0b10780?s=100&default=https%3A%2F%2Ff03.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/10/24829617.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Duje Klarić/Cropix [mainImageDesc] =>

U krugu ”Brodosplita” jedini dovršeni jedrenjak zasad je već dobro poznati ”Golden Horizon”

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/10/24829617.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix

U krugu ”Brodosplita” jedini dovršeni jedrenjak zasad je već dobro poznati ”Golden Horizon”

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/10/24566937.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

Tomislav Debeljak

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/10/24560539.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix/Cropix

Panoramski pogled na ”Brodosplit”

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/10/23982112.jpg [title] => Duje ć/Cropix

Tomislav Debeljak

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/10/23982112.jpg [title] => Duje Klaric/Cropix/Cropix

Split, 110321
Porinuce novogradnje 485 u splitskom Brodosplitu.
Na fotografiji: Tomislav Debeljak
) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/10/15873274.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/10/15873254.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/10/15873260.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/10/15873266.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Zvučalo je to zadivljujuće dobro u siječnju 2021. godine: "‘Brodosplit‘ gradi najveći svjetski trojarbolni jedrenjak na struju!" Potpuno "zelenu" škunu koju će pogoniti električni motori, a baterije će se puniti plovidbom. Bez ikakve emisije, odnosno ugljikova otiska u okolišu.

Čudo! Tako smo ga i sami bili nazvali...

Posebno jer se radi o projektu razvoja brodskog pogona koji EU sufinancira sa 60 posto. Ukupna vrijednost projekta iznosi sedam milijuna eura (52.779.547,09 kn), od čega 3,8 milijuna iznose bespovratna sredstva, a ostatak je korisnikovo ulaganje (3,2 milijuna eura). Potporu je dodijelilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Nositelj projekta je DIV Grupa, Tomislava Debeljaka, u čijem vlasništvu je splitsko brodogradilište, a partneri iz znanstvenoistraživačke zajednice su osječki FERIT (Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija) te splitski FESB. Partner je i Debeljakov "Marine and Energy Solutions DIV".

Ništa ne javljaju...

Izvorno, projekt je trebao započeti 17. veljače 2020. godine i završiti ljetos, 17. kolovoza. Plan je bio da na projektu radi 114 zaposlenika korisnika i 61 zaposlenik partnera. Ukupno - 175 ljudi.

No više od dvije i pol godine poslije našeg prvog teksta i dva mjeseca po isteku originalnog roka stanje više nije tako bajkovito. I tko zna kada će zaploviti taj naš jedrenjak s nultom emisijom ugljikovih spojeva. Lani u veljači, škver je bio javio da su izrezani prvi limovi i sastavljene prve brodske sekcije, a prije ravno godinu dana javili su i da je postavljena kobilica.

Poslije više nisu javljali ništa. Tako je i danas...

U međuvremenu je "Brodosplit" upao u bezbroj problema, o čemu ste detaljno mogli čitati u našem listu: proljetos je gotovo bio završio u stečaju, velika većina radnika ostala je bez posla, barem tisuću radnih mjesta je izgubljeno, brodovi nisu dovršeni, gubici su se nagomilali pa je brodogradilište prošlu godinu završilo s gubitkom od 182 milijuna eura (blizu 1,4 milijarde kuna).

Uglavnom, "Brodosplit" teško živi, neki bi rekli da tek životari, iako njegov vlasnik ističe da može računati na sto milijuna eura iz portfelja stanovitog američkog fonda koji se bavi restrukturiranjem dugova. Zato nije čudo da zapinje i "zeleni jedrenjak".

- Realizacija projekta kasni u odnosu na planirano. Razloga je više, pri čemu su neki interni, poput poslovnih problema korisnika i odljeva kadrova, a drugi su eksterni, govorimo o usporenim lancima dobave zbog pandemije koronavirusa i rata u Ukrajini, kažu nam u državnoj agenciji HAMAG-BICRO, za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

Kad će? ‘Treći kvartal dogodine‘

Konkretno: "S obzirom na važeće rokove isporuke pojedine opreme i materijala, porinuće broda očekuje se u drugom kvartalu, dok se predaja broda očekuje u trećem kvartalu iduće godine."

Iz HAMAG-a objašnjavaju:

- Inicijalno trajanje projekta bilo je do 17. kolovoza 2023., potpisivanjem dodatka ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava provedba projekta je produljena do 31. prosinca, ali je izvjesno da brod neće biti dovršen ni do kraja 2023. U navedenim slučajevima moguće je produljenje provedbe projekta i u 2024., ali razdoblje prihvatljivosti troškova je maksimalno do kraja ove godine. U tom slučaju, korisniku se mogu sufinancirati samo troškovi koji su nastali i plaćeni do kraja 2023. godine, a ostale aktivnosti financira on sam i izvještava HAMAG-BICRO o odrađenim aktivnostima. Ako brod ne bi bio dovršen niti 2024. godine, korisnik podliježe potencijalnom povratu svih prethodno isplaćenih sredstava.

A u kojoj je uopće fazi gradnja broda?!

U državnoj agenciji kažu da je putem javne nabave ugovoreno oko 80 posto robe i opreme, od čega je čak 40 posto avansno plaćenih nabava:

- Dio opreme i materijala financirat će se vlastitim sredstvima. Trenutna gotovost trupa je preko 75 posto, završene su sve sekcije i u fazi su okrupnjavanja. Brodsko nadgrađe je trenutno u izgradnji i bit će završeno nakon dostave naručene opreme. Jedra su u izradi, jarboli su u fazi pripremne proizvodnje. Pogonski motori su naručeni, isporuka se očekuje tijekom listopada. Odabrane su baterije i pronađeno je najbolje rješenje s obzirom na kapacitet baterija, ograničen prostor i nužnost certifikata klasifikacijskog društva.

---

image

Tomislav Debeljak

Duje ć/Cropix
---

Ne može!

Koliko čujemo, budući da nitko izravno uključen u projekt ne želi izlaziti u javnost imenom i prezimenom, kriza u škveru koja se rastegnula više od godinu i pol dana, blokirani računi, predstečajni postupak i njegov prekid, tijekom čega nije bilo plaćanja odrađenih faza projekta, doveli su i do poremećaja u nabavi opreme koja se u ključnim dijelovima uvozi.

Naprimjer, ne možete zatvoriti trup ako prethodno nije sklopljena strojarnica. Ili, ne možete danas naručiti brodski propeler iz inozemstva i očekivati da će stići za mjesec dana. Posebno ako ste narudžbu u nekom trenutku stornirali jer niste imali novca. Povezane su sve faze i kada se proces jednom poremeti, teško ga je poslije vratiti u mirnije vode i rokove.

U svemu pate i partneri u projektu, splitski i osječki fakultet. Bez obzira što su svoje dionice obavili, ne mogu ih naplatiti, budući da sve uplate najprije idu nositelju projekta, odnosno DIV Grupi (također u predstečajnom postupku), pa tek onda "Brodosplitu" i dalje fakultetima koji su nemoćni na kraju lanca... Pa iako je predstečaj u brodogradilištu prekinut još u ožujku, plaćanja iz Zagreba i dalje su zamrznuta.

Ima li u svemu taktiziranja ili inaćenja, s obzirom na neriješene odnose države i Debeljaka oko nedovršenih ophodnih brodova Obalne straže HRM-a i protestiranih državnih jamstava od 32 milijuna eura koje je VTB Bank (Europe) SE naplatila Republici Hrvatskoj, ne možemo tvrditi, ali se ne bismo ni čudili.

---

Evo što bi splitski jedrenjak trebalo izdvajati od sličnih plovila...

Ono što bi splitski jedrenjak trebalo izdvajati od sličnih plovila jest sljedeće: brod će pri plovidbi na jedra puniti baterije na vrlo domišljat način. Koristit će se sustav brodskih vijaka s promjenjivim usponom i posebnom geometrijom krila, koji će - za jedrenja - služiti kao hidroturbina.

"Zelena" škuna bit će duga 63,5 i široka 10 metara.

Radi se o brodu od 500 bruto tona.

Trup i nadgrađe bit će čelični, a jarboli od aluminijske legure.

Promjer svakog od dvaju vijaka trebao bi biti dva metra.

Jedrenjem će se nadopunjavati 70 posto kapaciteta baterije.

Brod je namijenjen krstarenju barem 36 putnika.

Imat će dva elektromotora pojedinačne snage 150 kilovata. Napajat će ih sustav baterija koje se kontinuirano pune iz različitih izvora.

Brod će biti opremljen s 30 tona baterija. Preciznije, radi se o kapacitetu od maksimalno 2300 kilovatsati, što osigurava više od 50 sati krstarenja i kada vjetra nema.

---

---

Zasad bez odgovora iz Ministarstva i ‘Brodosplita‘

Ministarstvo gospodarstva pitali smo je li točno da su već godinu dana zaustavljena sva plaćanja u okviru projekta gradnje "zelenog jedrenjaka", čak i za već izvedene radove, zbog čega u problem upadaju i dva domaća fakulteta, u Osijeku i Splitu, koji su na projektu zaposlili i veći broj stručnjaka, pa ih sada moraju i plaćati iz vlastitih izvora. Navodno je u pitanju oko pola milijuna eura. HAMAG-BICRO, podsjetimo, potvrđuje da su zamrznuta sva plaćanja korisniku "zbog specifične situacije u kojoj se našao". Ako nam Ministarstvo gospodarstva ikada odgovori, javit ćemo i vama, da znate.

Jednako tako, niz pitanja o jedrenjaku poslali smo i "Brodosplitovoj" upravi, ali oni nam odavno ne odgovaraju ni na jedan upit.

---

---

image

Panoramski pogled na "Brodosplit"

Tom Dubravec/Cropix/Cropix
---

---

Nadzor realizacije projekta

"Nadzor realizacije projekta izvodi agencija HAMAG-BICRO, kao delegiranu funkciju od strane upravljačkog tijela - Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Provjera provedbe projekta provodi se kontinuirano - primarno temeljem zaprimljenih kvartalnih izvještaja od strane korisnika. Terenski nadzor je predviđen po završetku faze industrijskog istraživanja, izvjesno početkom 2024. godine. Napominjemo kako su zbog specifične situacije u kojoj se korisnik našao sva plaćanja prema istome zamrznuta."

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Duje Klarić/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix/Cropix Duje ć/Cropix Duje Klaric/Cropix/Cropix
Duje Klarić/Cropix

U krugu ”Brodosplita” jedini dovršeni jedrenjak zasad je već dobro poznati ”Golden Horizon”

Tom Dubravec/Cropix

Tomislav Debeljak

Tom Dubravec/Cropix/Cropix

Panoramski pogled na ”Brodosplit”

Duje ć/Cropix

Tomislav Debeljak

Duje Klaric/Cropix/Cropix

Split, 110321
Porinuce novogradnje 485 u splitskom Brodosplitu.
Na fotografiji: Tomislav Debeljak





[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/zeleni-skverski-jedrenjak-to-elektricno-ekocudo-trebao-je-vec-biti-porinut-stanje-na-navozu-postavljena-kobilica-1329616 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0e01bc60d5e9e39dce355747b103f9b050e56f1b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Zeleni%E2%80%98+%C5%A1kverski+jedrenjak%2C+to+elektri%C4%8Dno+eko%C4%8Dudo%2C+trebao+je+ve%C4%87+biti+porinut.+Stanje+na+navozu%3A+postavljena+kobilica&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fzeleni-skverski-jedrenjak-to-elektricno-ekocudo-trebao-je-vec-biti-porinut-stanje-na-navozu-postavljena-kobilica-1329616 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fzeleni-skverski-jedrenjak-to-elektricno-ekocudo-trebao-je-vec-biti-porinut-stanje-na-navozu-postavljena-kobilica-1329616 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OPET FLOP? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
BiznisOPET FLOP?

‘Zeleni‘ škverski jedrenjak, to električno ekočudo, trebao je već biti porinut. Stanje na navozu: postavljena kobilica

Piše Damir Tolj
11. listopada 2023. - 15:40
U krugu ”Brodosplita” jedini dovršeni jedrenjak zasad je već dobro poznati ”Golden Horizon”Duje Klarić/Cropix

Zvučalo je to zadivljujuće dobro u siječnju 2021. godine: "‘Brodosplit‘ gradi najveći svjetski trojarbolni jedrenjak na struju!" Potpuno "zelenu" škunu koju će pogoniti električni motori, a baterije će se puniti plovidbom. Bez ikakve emisije, odnosno ugljikova otiska u okolišu.

Čudo! Tako smo ga i sami bili nazvali...

Posebno jer se radi o projektu razvoja brodskog pogona koji EU sufinancira sa 60 posto. Ukupna vrijednost projekta iznosi sedam milijuna eura (52.779.547,09 kn), od čega 3,8 milijuna iznose bespovratna sredstva, a ostatak je korisnikovo ulaganje (3,2 milijuna eura). Potporu je dodijelilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Nositelj projekta je DIV Grupa, Tomislava Debeljaka, u čijem vlasništvu je splitsko brodogradilište, a partneri iz...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 20:47