StoryEditor
Borilački sportovisplitska heroina

Barbara Matić promuklog glasa stigla na presicu uoči priprema za OI: Cijeli sam život sanjala svjetsku titulu, ali ne želim stati na njoj!

Piše Vedran Babić
14. lipnja 2021. - 12:56
Doček Barbare Matić na splitskim Pujankama nakon osvajasnja svjetskog zlata u BudimpeštiSaša Burić/Cropix

Dani slavlja iza su Barbare Matić, a fokus je sada već potpuno usmjeren na Olimpijske igre u Tokiju. Nakon osvojenog naslova svjetske prvakinje u Budimpešti u kategoriji do 70 kilograma splitska judašica dobila je dočeke u Zagrebu i potom na svojim Pujankama u Splitu, uz pjesmu i bengalke...

Promukloga glasa stigla je na konferenciju za medije u splitskom hotelu Radisson uoči povlačenja u izolaciju. Ne zbog korone, to je već odradila prije dva mjeseca, nego kako bi se što bolje pripremila za Tokio gdje ima najveće moguće ambicije.

- Isprike što mi glas nije u najboljem stanju. Navijali smo u Budimpešti za kolege, a onda se slavlje nastavilo u Zagrebu i Splitu. U Zagrebu me doček baš ugodno iznenadio, a u Splitu nisam očekivala da će biti tako velik doček, za pamćenje - rekla je Barbara koja je Hrvatskoj donijela prvu seniorsku svjetsku medalju u judu.

Zahvaljujući zlatu u Mađarskoj, na olimpijskom će turniru biti četvrta ili peta nositeljica, što je dobra vijest uoči ždrijeba.

- Cijeli sam život sanjala svjetsku titulu, ali ne želim stati na njoj. Želim dalje osvajati velike medalje. Što ću napraviti u Tokiju ovisi o ždrijebu i sreći, trebaju se neke stvari poklopiti jer judo je takav sport. Lijepo je dobivati poruke podrške i znam da su dobronamjerne, ali isključit ću mobitel za vrijeme priprema. Moram zadržati fokus. Pričat ćemo nakon Tokija! - zaključila je Matić.

Na "presici" je bila i Karla Prodan koja je u Budimpešti u kategoriji do 78 kg zaustavljena u drugom kolu protiv bivše svjetske prvakinje Madeleine Malonge iz Francuske. Usprkos tome, Karla je pružila dobru borbu i optimistična je pred Tokio.

- Zadovoljna sam nastupom. Možda sam čak i trebala pobijediti, ali nema veze. Uzvratit ću joj u Tokiju! Baš mi je mama prije par dana poslala stari novinski članak iz 2015. kad sam bila kadetska prvakinja svijeta i rekla da su moje želje u Tokiju. Evo, to se i ostvarilo.

Osvrnula se Karla i na Barbarino zlato, s puno ponosa. 

- Znaju svi da sam glavna i da je moj glas s tribina najjači, tako je bilo i ovaj put. Žao mi je što nisam mogla gledati finale jer sam imala vaganje, ali sam dotrčala Barbari u zagrljaj čim sam mogla. Bilo je puno suza i slavlja. Presretna sam i ponosna što mi je prijateljica.

Trener i izbornik Vladimir Preradović 20 je godina gradio ovaj rezultat s Barbarom.

- Ispunjen sam ponosom. Ovo je san svakog sportaša i trenera. Kao jučer se sjećam naših početaka i prvog turnira u Samoboru kad smo morali lomiti njezinog oca da je pusti. Tada je sve krenulo. Zlato jedno za drugim.

Prostor nekadašnjeg atomskog skloništa na Pujankama Preradović i cijeli klub odavno su prerasli.

- Rezultatima i kapacitetom djece prerasli smo trenutne uvjete koji su nemogući. Potrebna nam je adaptacija postojećeg prostora. Imamo za to planove. Roditelji zovu, pitaju radimo li preko ljeta, ali nemamo prostora nažalost.

Pripreme za Tokio u punom su jeku.

- Idemo malo u Poreč, pa smo kući i onda smo sedam dana opet u Poreču na kampu gdje se očekuje krema svjetskog juda. Pet dana se vraćamo doma i onda 12.7. letimo za Japan - kazao je Preradović.

Hrvoje Lindi, glavni tajnik Hrvatskog judo saveza, dodao je:

- Ja još uvijek sanjam. Emocije se ne sliježu, čestitke stižu sa svih strana, a ja bih ovim putem i javno čestitao Barbari na fenomenalnom rezultatu, kao i Karli koja je kao mlada i talentirana judašica osigurala nastup u Tokiju.

Među govornicima je bio i Mate Omazić, pročelnik Službe za društvene djelatnosti Grada Splita:

- Čestitam Barbari na veličanstvenom uspjehu, treneru Vladimiru i Karli također. Njih su dvije djeca našega grada, oduševljeni smo zbog njih i držimo im palčeve u Tokiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. srpanj 2021 06:33