stdClass Object ( [id] => 1287759 [title] => Vlasnike Small Malla koji žele u centar Splita u Novom Sadu optužuju da su dio kriminalne hobotnice! Evo što se zbiva [alias] => vlasnike-small-malla-koji-zeli-u-centar-splita-u-novom-sadu-optuzuju-da-su-dio-kriminalne-hobotnice-evo-sto-se-zbiva [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Zadnja sjednica Gradskog vijeća Splita izazvala je vrlo žestok obračun između partnera koji čine vladajuću koaliciju u splitskom Gradskom vijeću, stranke Centar i SDP-a.

Povod je bila točka dnevnog reda na kojoj je trebalo odlučiti hoće li se u ljetnom razdoblju izuzeti od zabrane radova izgradnja velikog poslovno garažnog objekta u blizini gradske jezgre. Nervoza gradonačelnika Ivice Puljka i zamjenika Bojana Ivoševića kad odluka nije usvojena prema vijećnicima SDP-a bila je toliko eksplozivna kao da nije prošao gradski proračun pa slijede novi izbori.

No, samo nekoliko dana ranije zbog istih imena koja se spominju u vezi sa splitskim projektom bilo je burno u Novome Sadu. Tamošnja stranka Zajedno zatražila je od gradskih vlasti da hitno objave koncesijski ugovor o izgradnji četiriju javnih garaža, koji je 2020. godine potpisao bivši novosadski gradonačelnik Miloš Vučević, a do danas nije objavljen.

Stranka Zajedno je ocijenila da je taj projekt “organizirala kriminalna hobotnica koja građane Novog Sada može koštati milijune eura štete”.

Promijenjen većinski vlasnik

Naveli su da je nekoliko mjeseci nakon dobivanja tog posla, u vlasništvu firme Javne garaže d.o.o. promijenjen većinski vlasnik sa 65 posto udjela, i da je to umjesto austrijske firme postala tvrtka sličnog imena čiji su prokuristi, hrvatski državljani Alen Zulfikarpašić i Ibrica Zulfikarpašić.

Kako prenosi “Danas” stranka Zajedno tvrdi da je imena tih hrvatskih državljana moguće pronaći u “offshore aferama i EU registrima sudskih postupaka”, kao i da je Ibrica Zulfikarpašić u Srbiji aktivan u pet firmi bez zaposlenih i s prihodima od nula do 8000 dinara.

Braća Zulfikarpašić su direktori podružnice austrijske tvrtke “Best in parking” koja djeluje po Europi, a kod nas nisu bili uvijek oduševljeni načinom kako su im lokalne vlasti izlazile u susret. Tako su u Dubrovniku preuzeli garažu na Ilijinoj glavici, a lokalni tisak ih je otkrio 2018. kao “tajanstvenu firmu zbog koje se prodaje garaža”.

Pisalo se da su vijećnici o svemu malo znali, a da su poslovni prihodi garaže za 2021. proglašeni za “poslovnu tajnu”. Upravljali su javnom garažom u Zadru, što je izazvalo protivljenje kod oporbe i u tisku s pitanjima zašto gradska tvrtka ne može upravljati garažama.

Rogoznica, Ploče, Vela Luka...

Preuzeli su upravljanja garažama u Sisku, Novoj Gradiški, Kutini, Rogoznici, Pločama, Pakracu, Veloj Luci, Rijeci, Varaždinu, u Zagrebu drže nekoliko važnih lokacija, a na Cvjetnom trgu su preuzeli parking i poslovne prostore u prizemlju od Tomislava Horvatinčića.

“Makarska kronika” je svojedobno pisala kako su Ploče i Pakrac krajem 2008. godine tražili raskide ugovora, a da je u slučaju Rogoznice održan javni prosvjed nakon što je odlučeno cijeli javni parking prepustiti njihovoj tvrtki “Parkcom”. “Kronika” se čudila kako je makarskom gradonačelniku i njegovim suradnicima moglo pasti na pamet da pokušaju progurati odluku o davanju makarskog parkinga u koncesiju spomenutoj tvrtki.

Zanimljivo da je i gradska vlast u Splitu, gdje se Zulfikarpašići s austrijskom tvrtkom “BIP RE & RED” javljaju kao investitori za poslovno garažni kompleks cijelu stvar popratila šutnjom, dok se nije pojavila na Gradskom vijeću gdje su je gorljivo branili. Naime, u studenom prošle godine na pitanje SDP-ova vijećnika Davora Matijevića što će biti s parcelom na Manušu koja godinama stoji zapuštena, Ivica Puljak je neodređeno i kratko rekao da su se promijenile okolnosti, i da stručne službe razmatraju idejno rješenje, uz dodatak “oni bi do kraja godine otvorili gradilište”.

---

image

Ivica Puljak

Duje Klarić/Cropix
---

U želji da doznamo koji su to “oni” uputili smo nakon gradonačelnikovih riječi pitanje Uredu Grada o kakvom se investitoru radi i što nudi. Ali, nismo dobili odgovor. Prije godinu i pol dana pokušali smo, također bezuspješno, doznati od Bojana Ivoševića što će biti s parcelom na Manušu. Ni on nije ništa odgovorio iako smo mu par puta slali pitanja.

Zapravo, da nismo prije pola godine pogledali u Sudski registar, i nakon toga nazvali Ibricu Zulfikarpašića, koji nam je dao osnovne podatke, i objavili u “Slobodnoj” što se sprema na Manušu, javnost ne bi ni doznala da su došli novi vlasnici prava građenja na Manušu. Inače to pravo građenja je Grad izdao pred ravno 27 godina.

No, je li se išta ozbiljno sprema, ili je riječ o blefu, kojim bi investitor htio zadržati pravo građenja i knjigovodstveno povećati vrijednost projekta, makar i ne bilo gradnje?

Sporoakumulirajuća dobit

Naime, iako bi garaže na ulazu u jezgru grada imale mušterije, barem u sezoni, izgradnja pet podzemnih etaža od cca 20.000 četvornih metara je skupa i zahtjevna investicija, a garaže su sporoakumulirajuća dobit u odnosu na stanove, čije cijene u Splitu stalno rastu, a potražnja ne opada. Zato se nitko od velikih splitskih građevinara nije pretrgao da izgradi garažno poslovni centar na toj lokaciji.

Parcela na Manušu služila je desetljećima za sumnjive poslove i prelijevanje novca. Zbog toga je “Credo banka” otišla u stečaj, zajedno s njom su pale i “Adut nekretnine” koje su bile vezane preko istih ljudi po vlasničkoj osnovi. Nakon toga je Ivo Baldasar sklopio sporazum sa Sinišom Škarom, vlasnikom tvrtke “Centar Brač”, koji je u to vrijeme imao pravomoćnu presudu od jedanaest mjeseci zatvora zbog gospodarskog kriminala.

Nakon propasti te inicijative i još mutnih poslova, osnovana je tvrtka 2019. “Small Mall”, vjerojatno zato da bi pokrenula predstečajni postupak. Ukupno je bilo 124 vjerovnika, a potraživanja su iznosila skoro pola milijarde kuna za nešto što se nije uopće izgradilo, no vrlo malo je isplaćeno. Nakon toga su tvrtku početkom 2022. preuzeli sadašnji vlasnici.

Zanimljiva interpretacija

Bojan Ivošević je na Gradskom vijeću uvjeravao gradske vijećnike da je gradilište na Manušu “otvoreno jučer, danas i sutra, samo nema ograde, radi čega bi valjalo zvati građevinsku inspekciju”. To je zanimljiva interpretacija, jer Zakon o vlasništvu kaže da ako na pravu građenja ne bude izgrađena zgrada u roku od dvadeset godina, vlasnik opterećene nekretnine može zahtijevati da se ono ukine. Ivošević je više puta ponavljao da je pravo vlasništva Grad prodao 2003. godine, ali to bi značilo da je koncem prošle godine istekao rok od dvadeset godina. Tvrdio je kako svatko tko dođe u Banovinu pita je li moguće ukinuti pravo gradnje, ali mu gradske službe objasne da to nije moguće, ali nije naveo razlog.

---

image

Prostor na splitskom Manušu, gdje se već prije više od dvadeset godina trebao izgraditi poslovno garažni centar Small Mall

Ante Čizmić/Cropix
---

To što nitko ne vidi strojeve već godinama i što je na sramotno zapuštenoj površini izrasla “zelena površina” od korova i divlje makije nakon što je razbijen asfalt nekadašnjeg parkirališta, izgleda da Banovinu ne brine. Naime, oni vide “gradilište” koji drugi ne vide.

Financijska situacija tvrtke “Small Mall” d.o.o. je bila značajno narušena kad su je u siječnju 2022. preuzeli Austrijanci i Zulfikarpašići. Oni su predali FINA-i financijska izvješća za prošlu godinu za brojne parkinge kojima upravljaju u raznim gradovima i razdijeljeni su u različite tvrtke. No, pretraživanjem Sudskog registra nismo naišli da su do sada predali godišnje financijsko izvješće za “Small Mall” d.o.o. Stoga možemo analizirati razdoblje u 2021. godini. A te brojke nisu sjajne.

Financije tvrtke

Naime, tvrtka je u 2021. godini imala 62 milijuna kuna gubitka. Taj gubitak je nastao tako što je značajno smanjena vrijednost materijalne imovine u pripremi. Naime, prethodni vlasnici su u poslovnim knjigama prikazivali kako je vrijednost garažno poslovnog projekta 227 milijuna kuna. Međutim, 31. prosinca 2021. godine drastično se smanjuje vrijednost imovine u pripremi, kako se naziva projekt, za (pazite sad!) 145 milijuna kuna. Pa vrijednost te imovine pada na samo 69 milijuna kuna. S obzirom na to da tvrtka ima zemljišta u vrijednosti od šest milijuna kuna, ukupna vrijednost dugoročne imovine tvrtke iznosi 75 milijuna kuna.

Međutim, firma je dobro poslovala u 2021. te su zaradili čak 75 milijuna kuna (u revizorskom izvješću ne piše od koje djelatnosti). Ali, sa smanjenjem vrijednosti imovine u pripremi za čak 145 milijuna kuna završili su tu poslovnu godinu u velikom minusu.

Ali, to nije sve. Naime, “Small Mall” je u 2021. imao velike prenesene gubitke od prijašnjih godina, pa je na koncu godine ukupni gubitak iznosio 142 milijuna kuna. Kratkoročne obaveze su smanjene, ali su i one vrtoglave. U 2020. te obaveze su iznosile 372 milijuna prema dobavljačima, a u 2021. godini to je svedeno na nulu, ali je zato poslovna godina 2021. završena s kratkoročnim obvezama od čak 243 milijuna kuna prema poduzetnicima unutar grupe.

---

image

Zapušteni prostor na Manušu, gdje se već prije više od dvadeset godina trebao izgraditi poslovno-garažni centar Small Mall

Ante Čizmić/Cropix
---

Knjigovodstvena vrijednost tvrtke “Small Mall” d.o.o. je smanjena s 239 milijuna na 108 milijuna kuna u 2021. godini.

Godinu i pol kasnije ista tvrtka se kao investitor javlja Gradskom vijeću i traži izuzeće od zabrane izvođenja radova u razdoblju od 15. lipnja od 15. rujna. Sada tvrde da imaju spremne izvođače za kopanje građevinske jame, i da njihov projekt vrijedi zajedno s troškovima gradnje 40 milijuna eura. Zatražili su od Gradskog vijeća da im se omoguće radovi po ljeti, tvrdeći da će im odgađanje prouzročiti “nenadoknadiv gubitak”.

Hotel, garaže, prostori...

Zanimljivo je da investitor navodi da će graditi nešto što nema veze s Izmjenom i dopunom glavnog projekta iz 2015. koju je dostavio gradskim vijećnicima, tvrdeći da bi prema njoj “nastavio s izvođenjem građevinskih radova”.

Naime, investitor je zahtijevao da mu se odobri izvođenje grubih zemljanih radova po ljeti, ali je dostavio glavni projekt iz 2015., a u svom zahtjevu spominje da će izgraditi garažu s 540 javnih parkirnih mjesta, hotel s pet zvjezdica s ukupno 72 sobe, ukupne površine 7575 metara četvornih i 12 poslovnih ureda visoke luksuzne A kategorije, ukupne površine oko 3000 četvornih metara.

Ali, u glavnom projektu iz 2015. stoji da će biti ukupno 118 smještajnih jedinica - turistički apartmani (studio apartmani, apartmani), a ne 72 sobe za hotel od pet zvjezdica. Zatim, piše da će biti 501 mjesto u javnoj garaži, a ne 540 kako se sada tvrdi. Umjesto 12 poslovnih ureda visoke A kategorije, u glavnom projektu stoji da će biti “17 poslovnih prostora trgovačke namjene, četiri poslovna prostora ugostiteljske namjene i jedan poslovni prostor uslužne namjene”.

Recept za kredite

Međutim, u materijalima koje su dobili gradski vijećnici nalazi se jedan neugledni papir koji je ispisan vrlo sitnim slovima na engleskom jeziku. Nije potpisano tko ga je sastavio, a riječ je o terminskom planu kad bi se trebali obaviti svi radovi.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

U njemu se vidi da se namjerava izmijeniti lokacijsku i građevinsku dozvolu. Plan je da lokacijska dozvola bude gotova do sredine lipnja, a građevinska do sredine listopada ove godine. Bilo je zamišljeno da se od 24. travnja krene u iskapanje građevinske jame i njezino osiguranje po glavnom projektu iz 2015. godine. Međutim, pitanje je koliko se to ozbiljno planiralo, budući da je najkasnije do 21. travnja trebala biti postavljena zaštitna ograda. Ali, nje nema na terenu, a kamoli strojeva.

Kako bilo, investitori sad tvrde da njihov projekt vrijedi zajedno s troškovima gradnje 40 milijuna eura. To bi značilo da je knjigovodstvena vrijednost imovine “Small Malla” opet značajno narasla u odnosu na 2021. godinu.

Ne bude li garaža i zgrade na terenu, projekt bar postoji na simulacijama, a to se prethodnim vlasnicima prava građenja pokazalo kao dobar recept za dizanje velikih kredita. Samo su ih trošili na posve druge stvari. 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ISKOMPLICIRALO SE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => ISKOMPLICIRALO SE 2 0 11448 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-05-07 12:08:04 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Sandi Vidulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-05-07 21:53:52 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2023-05-07 21:46:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 16675 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Vlasnike Small Malla koji želi u centar Splita u Novom Sadu optužuju da su dio kriminalne hobotnice! Evo što se zbiva [metakey] => Small Mall, Alen Zulfikarpašić , Ibrica Zulfikarpašić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/05\/07\/24848378.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/07\/24645666.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/07\/24505944.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/07\/24847007.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/07\/24846996.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/07\/24847011.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u010celni ljudi Splita, Bojan Ivo\u0161evi\u0107 i Ivica Puljak, i atraktivna lokacija oko koje se sve kontroverzno<\/p>","

Ivica Puljak<\/p>","","

Zapu\u0161teni prostor na Manu\u0161u, gdje se ve\u0107\u00a0prije vi\u0161e od dvadeset godina trebao izgraditi poslovno-gara\u017eni centar Small Mall<\/p>","

Prostor na splitskom Manu\u0161u, gdje se ve\u0107\u00a0prije vi\u0161e od dvadeset godina trebao izgraditi poslovno gara\u017eni centar Small Mall<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["47:37","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1204","hd_24848378_1920.jpg":"1920x1080","k_24848378_1280.jpg":"1280x1280","k_24848378_1024.jpg":"1024x1024","k_24848378_640.jpg":"640x640","k_24848378_480.jpg":"480x480","k_24848378_340.jpg":"340x340","k_24848378_220.jpg":"220x220","o_24848378_1280.jpg":"1280x802","o_24848378_1024.jpg":"1024x642","o_24848378_640.jpg":"640x401","o_24848378_480.jpg":"480x301","o_24848378_340.jpg":"340x213","o_24848378_220.jpg":"220x137","h_24848378_1280.jpg":"1280x854","h_24848378_1024.jpg":"1024x683","h_24848378_640.jpg":"640x427","h_24848378_480.jpg":"480x320","h_24848378_340.jpg":"340x227","h_24848378_220.jpg":"220x147","pp_24848378_1280.jpg":"1280x1628","pp_24848378_1024.jpg":"1024x1303","pp_24848378_640.jpg":"640x814","pp_24848378_480.jpg":"480x611","pp_24848378_340.jpg":"340x432","pp_24848378_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1241","hd_24645666_1920.jpg":"1920x1080","k_24645666_1280.jpg":"1280x1280","k_24645666_1024.jpg":"1024x1024","k_24645666_640.jpg":"640x640","k_24645666_480.jpg":"480x480","k_24645666_340.jpg":"340x340","k_24645666_220.jpg":"220x220","o_24645666_1280.jpg":"1280x827","o_24645666_1024.jpg":"1024x661","o_24645666_640.jpg":"640x413","o_24645666_480.jpg":"480x310","o_24645666_340.jpg":"340x219","o_24645666_220.jpg":"220x142","h_24645666_1280.jpg":"1280x854","h_24645666_1024.jpg":"1024x683","h_24645666_640.jpg":"640x427","h_24645666_480.jpg":"480x320","h_24645666_340.jpg":"340x227","h_24645666_220.jpg":"220x147","pp_24645666_1280.jpg":"1280x1628","pp_24645666_1024.jpg":"1024x1303","pp_24645666_640.jpg":"640x814","pp_24645666_480.jpg":"480x611","pp_24645666_340.jpg":"340x432","pp_24645666_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1283","hd_24505944_1920.jpg":"1920x1080","k_24505944_1280.jpg":"1280x1280","k_24505944_1024.jpg":"1024x1024","k_24505944_640.jpg":"640x640","k_24505944_480.jpg":"480x480","k_24505944_340.jpg":"340x340","k_24505944_220.jpg":"220x220","o_24505944_1280.jpg":"1280x855","o_24505944_1024.jpg":"1024x684","o_24505944_640.jpg":"640x427","o_24505944_480.jpg":"480x320","o_24505944_340.jpg":"340x227","o_24505944_220.jpg":"220x147","h_24505944_1280.jpg":"1280x854","h_24505944_1024.jpg":"1024x683","h_24505944_640.jpg":"640x427","h_24505944_480.jpg":"480x320","h_24505944_340.jpg":"340x227","h_24505944_220.jpg":"220x147","pp_24505944_1280.jpg":"1280x1628","pp_24505944_1024.jpg":"1024x1303","pp_24505944_640.jpg":"640x814","pp_24505944_480.jpg":"480x611","pp_24505944_340.jpg":"340x432","pp_24505944_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1211","hd_24847007_1920.jpg":"1920x1080","k_24847007_1280.jpg":"1280x1280","k_24847007_1024.jpg":"1024x1024","k_24847007_640.jpg":"640x640","k_24847007_480.jpg":"480x480","k_24847007_340.jpg":"340x340","k_24847007_220.jpg":"220x220","o_24847007_1280.jpg":"1280x807","o_24847007_1024.jpg":"1024x645","o_24847007_640.jpg":"640x403","o_24847007_480.jpg":"480x302","o_24847007_340.jpg":"340x214","o_24847007_220.jpg":"220x138","h_24847007_1280.jpg":"1280x854","h_24847007_1024.jpg":"1024x683","h_24847007_640.jpg":"640x427","h_24847007_480.jpg":"480x320","h_24847007_340.jpg":"340x227","h_24847007_220.jpg":"220x147","pp_24847007_1280.jpg":"1280x1628","pp_24847007_1024.jpg":"1024x1303","pp_24847007_640.jpg":"640x814","pp_24847007_480.jpg":"480x611","pp_24847007_340.jpg":"340x432","pp_24847007_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1140","hd_24846996_1920.jpg":"1920x1080","k_24846996_1280.jpg":"1280x1280","k_24846996_1024.jpg":"1024x1024","k_24846996_640.jpg":"640x640","k_24846996_480.jpg":"480x480","k_24846996_340.jpg":"340x340","k_24846996_220.jpg":"220x220","o_24846996_1280.jpg":"1280x760","o_24846996_1024.jpg":"1024x608","o_24846996_640.jpg":"640x380","o_24846996_480.jpg":"480x285","o_24846996_340.jpg":"340x201","o_24846996_220.jpg":"220x130","h_24846996_1280.jpg":"1280x854","h_24846996_1024.jpg":"1024x683","h_24846996_640.jpg":"640x427","h_24846996_480.jpg":"480x320","h_24846996_340.jpg":"340x227","h_24846996_220.jpg":"220x147","pp_24846996_1280.jpg":"1280x1628","pp_24846996_1024.jpg":"1024x1303","pp_24846996_640.jpg":"640x814","pp_24846996_480.jpg":"480x611","pp_24846996_340.jpg":"340x432","pp_24846996_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1246","hd_24847011_1920.jpg":"1920x1080","k_24847011_1280.jpg":"1280x1280","k_24847011_1024.jpg":"1024x1024","k_24847011_640.jpg":"640x640","k_24847011_480.jpg":"480x480","k_24847011_340.jpg":"340x340","k_24847011_220.jpg":"220x220","o_24847011_1280.jpg":"1280x830","o_24847011_1024.jpg":"1024x664","o_24847011_640.jpg":"640x415","o_24847011_480.jpg":"480x311","o_24847011_340.jpg":"340x220","o_24847011_220.jpg":"220x142","h_24847011_1280.jpg":"1280x854","h_24847011_1024.jpg":"1024x683","h_24847011_640.jpg":"640x427","h_24847011_480.jpg":"480x320","h_24847011_340.jpg":"340x227","h_24847011_220.jpg":"220x147","pp_24847011_1280.jpg":"1280x1628","pp_24847011_1024.jpg":"1024x1303","pp_24847011_640.jpg":"640x814","pp_24847011_480.jpg":"480x611","pp_24847011_340.jpg":"340x432","pp_24847011_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7742316 Threads: 4 Questions: 1563212917 Slow queries: 4768234 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111562566 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/vlasnike-small-malla-koji-zeli-u-centar-splita-u-novom-sadu-optuzuju-da-su-dio-kriminalne-hobotnice-evo-sto-se-zbiva-1287759 [printLink] => /split/vlasnike-small-malla-koji-zeli-u-centar-splita-u-novom-sadu-optuzuju-da-su-dio-kriminalne-hobotnice-evo-sto-se-zbiva-1287759?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 238790 [name] => Small Mall [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => small-mall [link] => /tag/small-mall ) [1] => stdClass Object ( [id] => 715308 [name] => Alen Zulfikarpašić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-07 23:46:46 [main_article_id] => 0 [alias] => alen-zulfikarpasic [link] => /tag/alen-zulfikarpasic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 715309 [name] => Ibrica Zulfikarpašić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-07 23:46:46 [main_article_id] => 0 [alias] => ibrica-zulfikarpasic [link] => /tag/ibrica-zulfikarpasic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ISKOMPLICIRALO SE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Vlasnike Small Malla koji žele u centar Splita u Novom Sadu optužuju da su dio kriminalne hobotnice! Evo što se zbiva [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-21-54-10-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/07/24848378.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix [mainImageDesc] =>

Čelni ljudi Splita, Bojan Ivošević i Ivica Puljak, i atraktivna lokacija oko koje se sve kontroverzno

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/07/24848378.jpg [title] =>

Čelni ljudi Splita, Bojan Ivošević i Ivica Puljak, i atraktivna lokacija oko koje se sve kontroverzno

Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/07/24645666.jpg [title] =>

Ivica Puljak

Duje Klarić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/07/24505944.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/07/24847007.jpg [title] =>

Zapušteni prostor na Manušu, gdje se već prije više od dvadeset godina trebao izgraditi poslovno-garažni centar Small Mall

Ante Čizmić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/07/24846996.jpg [title] =>

Prostor na splitskom Manušu, gdje se već prije više od dvadeset godina trebao izgraditi poslovno garažni centar Small Mall

Ante Čizmić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/07/24847011.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Zadnja sjednica Gradskog vijeća Splita izazvala je vrlo žestok obračun između partnera koji čine vladajuću koaliciju u splitskom Gradskom vijeću, stranke Centar i SDP-a.

Povod je bila točka dnevnog reda na kojoj je trebalo odlučiti hoće li se u ljetnom razdoblju izuzeti od zabrane radova izgradnja velikog poslovno garažnog objekta u blizini gradske jezgre. Nervoza gradonačelnika Ivice Puljka i zamjenika Bojana Ivoševića kad odluka nije usvojena prema vijećnicima SDP-a bila je toliko eksplozivna kao da nije prošao gradski proračun pa slijede novi izbori.

No, samo nekoliko dana ranije zbog istih imena koja se spominju u vezi sa splitskim projektom bilo je burno u Novome Sadu. Tamošnja stranka Zajedno zatražila je od gradskih vlasti da hitno objave koncesijski ugovor o izgradnji četiriju javnih garaža, koji je 2020. godine potpisao bivši novosadski gradonačelnik Miloš Vučević, a do danas nije objavljen.

Stranka Zajedno je ocijenila da je taj projekt “organizirala kriminalna hobotnica koja građane Novog Sada može koštati milijune eura štete”.

Promijenjen većinski vlasnik

Naveli su da je nekoliko mjeseci nakon dobivanja tog posla, u vlasništvu firme Javne garaže d.o.o. promijenjen većinski vlasnik sa 65 posto udjela, i da je to umjesto austrijske firme postala tvrtka sličnog imena čiji su prokuristi, hrvatski državljani Alen Zulfikarpašić i Ibrica Zulfikarpašić.

Kako prenosi “Danas” stranka Zajedno tvrdi da je imena tih hrvatskih državljana moguće pronaći u “offshore aferama i EU registrima sudskih postupaka”, kao i da je Ibrica Zulfikarpašić u Srbiji aktivan u pet firmi bez zaposlenih i s prihodima od nula do 8000 dinara.

Braća Zulfikarpašić su direktori podružnice austrijske tvrtke “Best in parking” koja djeluje po Europi, a kod nas nisu bili uvijek oduševljeni načinom kako su im lokalne vlasti izlazile u susret. Tako su u Dubrovniku preuzeli garažu na Ilijinoj glavici, a lokalni tisak ih je otkrio 2018. kao “tajanstvenu firmu zbog koje se prodaje garaža”.

Pisalo se da su vijećnici o svemu malo znali, a da su poslovni prihodi garaže za 2021. proglašeni za “poslovnu tajnu”. Upravljali su javnom garažom u Zadru, što je izazvalo protivljenje kod oporbe i u tisku s pitanjima zašto gradska tvrtka ne može upravljati garažama.

Rogoznica, Ploče, Vela Luka...

Preuzeli su upravljanja garažama u Sisku, Novoj Gradiški, Kutini, Rogoznici, Pločama, Pakracu, Veloj Luci, Rijeci, Varaždinu, u Zagrebu drže nekoliko važnih lokacija, a na Cvjetnom trgu su preuzeli parking i poslovne prostore u prizemlju od Tomislava Horvatinčića.

“Makarska kronika” je svojedobno pisala kako su Ploče i Pakrac krajem 2008. godine tražili raskide ugovora, a da je u slučaju Rogoznice održan javni prosvjed nakon što je odlučeno cijeli javni parking prepustiti njihovoj tvrtki “Parkcom”. “Kronika” se čudila kako je makarskom gradonačelniku i njegovim suradnicima moglo pasti na pamet da pokušaju progurati odluku o davanju makarskog parkinga u koncesiju spomenutoj tvrtki.

Zanimljivo da je i gradska vlast u Splitu, gdje se Zulfikarpašići s austrijskom tvrtkom “BIP RE & RED” javljaju kao investitori za poslovno garažni kompleks cijelu stvar popratila šutnjom, dok se nije pojavila na Gradskom vijeću gdje su je gorljivo branili. Naime, u studenom prošle godine na pitanje SDP-ova vijećnika Davora Matijevića što će biti s parcelom na Manušu koja godinama stoji zapuštena, Ivica Puljak je neodređeno i kratko rekao da su se promijenile okolnosti, i da stručne službe razmatraju idejno rješenje, uz dodatak “oni bi do kraja godine otvorili gradilište”.

---

image

Ivica Puljak

Duje Klarić/Cropix
---

U želji da doznamo koji su to “oni” uputili smo nakon gradonačelnikovih riječi pitanje Uredu Grada o kakvom se investitoru radi i što nudi. Ali, nismo dobili odgovor. Prije godinu i pol dana pokušali smo, također bezuspješno, doznati od Bojana Ivoševića što će biti s parcelom na Manušu. Ni on nije ništa odgovorio iako smo mu par puta slali pitanja.

Zapravo, da nismo prije pola godine pogledali u Sudski registar, i nakon toga nazvali Ibricu Zulfikarpašića, koji nam je dao osnovne podatke, i objavili u “Slobodnoj” što se sprema na Manušu, javnost ne bi ni doznala da su došli novi vlasnici prava građenja na Manušu. Inače to pravo građenja je Grad izdao pred ravno 27 godina.

No, je li se išta ozbiljno sprema, ili je riječ o blefu, kojim bi investitor htio zadržati pravo građenja i knjigovodstveno povećati vrijednost projekta, makar i ne bilo gradnje?

Sporoakumulirajuća dobit

Naime, iako bi garaže na ulazu u jezgru grada imale mušterije, barem u sezoni, izgradnja pet podzemnih etaža od cca 20.000 četvornih metara je skupa i zahtjevna investicija, a garaže su sporoakumulirajuća dobit u odnosu na stanove, čije cijene u Splitu stalno rastu, a potražnja ne opada. Zato se nitko od velikih splitskih građevinara nije pretrgao da izgradi garažno poslovni centar na toj lokaciji.

Parcela na Manušu služila je desetljećima za sumnjive poslove i prelijevanje novca. Zbog toga je “Credo banka” otišla u stečaj, zajedno s njom su pale i “Adut nekretnine” koje su bile vezane preko istih ljudi po vlasničkoj osnovi. Nakon toga je Ivo Baldasar sklopio sporazum sa Sinišom Škarom, vlasnikom tvrtke “Centar Brač”, koji je u to vrijeme imao pravomoćnu presudu od jedanaest mjeseci zatvora zbog gospodarskog kriminala.

Nakon propasti te inicijative i još mutnih poslova, osnovana je tvrtka 2019. “Small Mall”, vjerojatno zato da bi pokrenula predstečajni postupak. Ukupno je bilo 124 vjerovnika, a potraživanja su iznosila skoro pola milijarde kuna za nešto što se nije uopće izgradilo, no vrlo malo je isplaćeno. Nakon toga su tvrtku početkom 2022. preuzeli sadašnji vlasnici.

Zanimljiva interpretacija

Bojan Ivošević je na Gradskom vijeću uvjeravao gradske vijećnike da je gradilište na Manušu “otvoreno jučer, danas i sutra, samo nema ograde, radi čega bi valjalo zvati građevinsku inspekciju”. To je zanimljiva interpretacija, jer Zakon o vlasništvu kaže da ako na pravu građenja ne bude izgrađena zgrada u roku od dvadeset godina, vlasnik opterećene nekretnine može zahtijevati da se ono ukine. Ivošević je više puta ponavljao da je pravo vlasništva Grad prodao 2003. godine, ali to bi značilo da je koncem prošle godine istekao rok od dvadeset godina. Tvrdio je kako svatko tko dođe u Banovinu pita je li moguće ukinuti pravo gradnje, ali mu gradske službe objasne da to nije moguće, ali nije naveo razlog.

---

image

Prostor na splitskom Manušu, gdje se već prije više od dvadeset godina trebao izgraditi poslovno garažni centar Small Mall

Ante Čizmić/Cropix
---

To što nitko ne vidi strojeve već godinama i što je na sramotno zapuštenoj površini izrasla “zelena površina” od korova i divlje makije nakon što je razbijen asfalt nekadašnjeg parkirališta, izgleda da Banovinu ne brine. Naime, oni vide “gradilište” koji drugi ne vide.

Financijska situacija tvrtke “Small Mall” d.o.o. je bila značajno narušena kad su je u siječnju 2022. preuzeli Austrijanci i Zulfikarpašići. Oni su predali FINA-i financijska izvješća za prošlu godinu za brojne parkinge kojima upravljaju u raznim gradovima i razdijeljeni su u različite tvrtke. No, pretraživanjem Sudskog registra nismo naišli da su do sada predali godišnje financijsko izvješće za “Small Mall” d.o.o. Stoga možemo analizirati razdoblje u 2021. godini. A te brojke nisu sjajne.

Financije tvrtke

Naime, tvrtka je u 2021. godini imala 62 milijuna kuna gubitka. Taj gubitak je nastao tako što je značajno smanjena vrijednost materijalne imovine u pripremi. Naime, prethodni vlasnici su u poslovnim knjigama prikazivali kako je vrijednost garažno poslovnog projekta 227 milijuna kuna. Međutim, 31. prosinca 2021. godine drastično se smanjuje vrijednost imovine u pripremi, kako se naziva projekt, za (pazite sad!) 145 milijuna kuna. Pa vrijednost te imovine pada na samo 69 milijuna kuna. S obzirom na to da tvrtka ima zemljišta u vrijednosti od šest milijuna kuna, ukupna vrijednost dugoročne imovine tvrtke iznosi 75 milijuna kuna.

Međutim, firma je dobro poslovala u 2021. te su zaradili čak 75 milijuna kuna (u revizorskom izvješću ne piše od koje djelatnosti). Ali, sa smanjenjem vrijednosti imovine u pripremi za čak 145 milijuna kuna završili su tu poslovnu godinu u velikom minusu.

Ali, to nije sve. Naime, “Small Mall” je u 2021. imao velike prenesene gubitke od prijašnjih godina, pa je na koncu godine ukupni gubitak iznosio 142 milijuna kuna. Kratkoročne obaveze su smanjene, ali su i one vrtoglave. U 2020. te obaveze su iznosile 372 milijuna prema dobavljačima, a u 2021. godini to je svedeno na nulu, ali je zato poslovna godina 2021. završena s kratkoročnim obvezama od čak 243 milijuna kuna prema poduzetnicima unutar grupe.

---

image

Zapušteni prostor na Manušu, gdje se već prije više od dvadeset godina trebao izgraditi poslovno-garažni centar Small Mall

Ante Čizmić/Cropix
---

Knjigovodstvena vrijednost tvrtke “Small Mall” d.o.o. je smanjena s 239 milijuna na 108 milijuna kuna u 2021. godini.

Godinu i pol kasnije ista tvrtka se kao investitor javlja Gradskom vijeću i traži izuzeće od zabrane izvođenja radova u razdoblju od 15. lipnja od 15. rujna. Sada tvrde da imaju spremne izvođače za kopanje građevinske jame, i da njihov projekt vrijedi zajedno s troškovima gradnje 40 milijuna eura. Zatražili su od Gradskog vijeća da im se omoguće radovi po ljeti, tvrdeći da će im odgađanje prouzročiti “nenadoknadiv gubitak”.

Hotel, garaže, prostori...

Zanimljivo je da investitor navodi da će graditi nešto što nema veze s Izmjenom i dopunom glavnog projekta iz 2015. koju je dostavio gradskim vijećnicima, tvrdeći da bi prema njoj “nastavio s izvođenjem građevinskih radova”.

Naime, investitor je zahtijevao da mu se odobri izvođenje grubih zemljanih radova po ljeti, ali je dostavio glavni projekt iz 2015., a u svom zahtjevu spominje da će izgraditi garažu s 540 javnih parkirnih mjesta, hotel s pet zvjezdica s ukupno 72 sobe, ukupne površine 7575 metara četvornih i 12 poslovnih ureda visoke luksuzne A kategorije, ukupne površine oko 3000 četvornih metara.

Ali, u glavnom projektu iz 2015. stoji da će biti ukupno 118 smještajnih jedinica - turistički apartmani (studio apartmani, apartmani), a ne 72 sobe za hotel od pet zvjezdica. Zatim, piše da će biti 501 mjesto u javnoj garaži, a ne 540 kako se sada tvrdi. Umjesto 12 poslovnih ureda visoke A kategorije, u glavnom projektu stoji da će biti “17 poslovnih prostora trgovačke namjene, četiri poslovna prostora ugostiteljske namjene i jedan poslovni prostor uslužne namjene”.

Recept za kredite

Međutim, u materijalima koje su dobili gradski vijećnici nalazi se jedan neugledni papir koji je ispisan vrlo sitnim slovima na engleskom jeziku. Nije potpisano tko ga je sastavio, a riječ je o terminskom planu kad bi se trebali obaviti svi radovi.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

U njemu se vidi da se namjerava izmijeniti lokacijsku i građevinsku dozvolu. Plan je da lokacijska dozvola bude gotova do sredine lipnja, a građevinska do sredine listopada ove godine. Bilo je zamišljeno da se od 24. travnja krene u iskapanje građevinske jame i njezino osiguranje po glavnom projektu iz 2015. godine. Međutim, pitanje je koliko se to ozbiljno planiralo, budući da je najkasnije do 21. travnja trebala biti postavljena zaštitna ograda. Ali, nje nema na terenu, a kamoli strojeva.

Kako bilo, investitori sad tvrde da njihov projekt vrijedi zajedno s troškovima gradnje 40 milijuna eura. To bi značilo da je knjigovodstvena vrijednost imovine “Small Malla” opet značajno narasla u odnosu na 2021. godinu.

Ne bude li garaža i zgrade na terenu, projekt bar postoji na simulacijama, a to se prethodnim vlasnicima prava građenja pokazalo kao dobar recept za dizanje velikih kredita. Samo su ih trošili na posve druge stvari. 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix Duje Klarić/Cropix Tom Dubravec/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix
Cropix

Čelni ljudi Splita, Bojan Ivošević i Ivica Puljak, i atraktivna lokacija oko koje se sve kontroverzno

Duje Klarić/Cropix

Ivica Puljak

Ante Čizmić/Cropix

Zapušteni prostor na Manušu, gdje se već prije više od dvadeset godina trebao izgraditi poslovno-garažni centar Small Mall

Ante Čizmić/Cropix

Prostor na splitskom Manušu, gdje se već prije više od dvadeset godina trebao izgraditi poslovno garažni centar Small Mall

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/vlasnike-small-malla-koji-zeli-u-centar-splita-u-novom-sadu-optuzuju-da-su-dio-kriminalne-hobotnice-evo-sto-se-zbiva-1287759 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8547d1154d9f927514a469d10c750d9d2b78fd71 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Vlasnike+Small+Malla+koji+%C5%BEele+u+centar+Splita+u+Novom+Sadu+optu%C5%BEuju+da+su+dio+kriminalne+hobotnice%21+Evo+%C5%A1to+se+zbiva&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fvlasnike-small-malla-koji-zeli-u-centar-splita-u-novom-sadu-optuzuju-da-su-dio-kriminalne-hobotnice-evo-sto-se-zbiva-1287759 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fvlasnike-small-malla-koji-zeli-u-centar-splita-u-novom-sadu-optuzuju-da-su-dio-kriminalne-hobotnice-evo-sto-se-zbiva-1287759 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ISKOMPLICIRALO SE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SplitISKOMPLICIRALO SE

Vlasnike Small Malla koji žele u centar Splita u Novom Sadu optužuju da su dio kriminalne hobotnice! Evo što se zbiva

Piše Sandi Vidulić
7. svibnja 2023. - 23:46

Zadnja sjednica Gradskog vijeća Splita izazvala je vrlo žestok obračun između partnera koji čine vladajuću koaliciju u splitskom Gradskom vijeću, stranke Centar i SDP-a.

Povod je bila točka dnevnog reda na kojoj je trebalo odlučiti hoće li se u ljetnom razdoblju izuzeti od zabrane radova izgradnja velikog poslovno garažnog objekta u blizini gradske jezgre. Nervoza gradonačelnika Ivice Puljka i zamjenika Bojana Ivoševića kad odluka nije usvojena prema vijećnicima SDP-a bila je toliko eksplozivna kao da nije prošao gradski proračun pa slijede novi izbori.

No, samo nekoliko dana ranije zbog istih imena koja se spominju u vezi sa splitskim projektom bilo je burno u Novome Sadu. Tamošnja stranka Zajedno zatražila je od gradskih vlasti da hitno objave koncesijski ugovor o izgra...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 23:54