StoryEditorOCM
SplitPOSLOVNI POTHVAT

Splitski ‘Higijenski‘ odriješio kesu; od vlastite ušteđevine kupili su staru školsku zgradu, učenici uskoro sele...

Piše Ivica Marković
11. svibnja 2023. - 07:34

Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije kupio je školu, odnosno staru zgradu Zdravstvene škole koja se 76 godina nalazi u kompleksu Zavoda u Vukovarskoj ulici.

– Zgradu smo kupili sredstvima NZJZ-a, a cijena je bila nešto veća od 1,6 milijuna eura. Učenice i učenici bit će u toj školi dok se ne sagradi još jedan kat na novoj Zdravstvenoj školi u blizini KBC-a Split – rekla nam je doc. prim. dr. sc. Željka Karin, ravnateljica NZJZ-a SDŽ. Rok za iseljenje, odnosno izgradnju dodatnog kata na novoj zgradi je godinu dana.

image
Joško Šupić/Cropix

– Naravno, taj se rok može i produljiti ako građevinski radovi ne budu gotovi. Kad se učenici isele iz stare zgrade škole, mi ćemo tu zgradu obnoviti, odnosno, kako sada stvari stoje, ostat će samo vanjski zidovi, a unutra će sve biti novo. U toj našoj novoj zgradi bit će mnoštvo novih sadržaja – rekla je dr. Karin.

image

Dr. Željka Karin

Vojko Bašić/Cropix

Nova zgrada znači i bolji komoditet za zaposlenike “Higijenskog”.

– Apsolutno, jer sada se gužvamo. U novoj će zgradi biti Centar za preventivnu medicinu, u kojoj će biti ambulanta školske medicine, Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti, odjel za potrebe mentalnog zdravlja djece, centar za mlade, savjetovalište za kronične i nezarazne bolesti za stariju populaciju i Služba za javno zdravstvo – najavila je ravnateljica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Ušteđevina Zavoda

Važno je istaknuti da je NZJZ SDŽ zgradu stare srednje Zdravstvene škole kupio zarađenim i ušteđenim sredstvima, te ih je tim činom ponovno vratio zajednici i zdravlju ljudi.

Inače, u Splitu je u siječnju 1945. godine osnovana prva Babička škola u prostorijama Higijenskog zavoda, a Škola za medicinske sestre otvorila se u Splitu 1. srpnja 1947. godine te počinje s radom 6. listopada 1947. u zgradi samostana klarisa u Končarevoj 5.

Tada je u prvoj generaciji upisano 25 učenica. Prva Škola za zdravstvene tehničare i više medicinske laborante otvorila se u Splitu 18. listopada 1947. godine u Higijenskom zavodu, tadašnja Balkanska 46, i u prvoj generaciji upisalo se 46 učenika.

Škole su se objedinile u Zdravstveni obrazovni centar (ZOC), ali ostaju djelovati na tri lokacije. Školske godine 1977./78. uvodi se fizioterapeutski smjer, a sljedeće godine i farmaceutski. Godine 1992. postaje Zdravstvena škola Split, kao pravna sljedbenica ZOC-a.

image

Nova Zdravstvena škola u Šoltanskoj ulici

Saša Burić/Cropix

U Poljičkoj ulici, na jednoj od lokacija izvođenja nastave, Školi za medicinske sestre, 27. lipnja 2009. postavljen je kamen temeljac za izgradnju nove zgrade Zdravstvene škole.

Dakle, u povijesti ove škole postoje dva vrlo značajna datuma, reklo bi se dva rođendana. Prvi rođendan bio je taj povijesni prvi dan škole s njezinim otvaranjem 18. listopada 1947. godine, a drugi je povijesni dan 9. rujna 2013. godine, kad su se uselili u novu školsku zgradu u Šoltanskoj 15.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 04:56