StoryEditorOCM
S mora i krajaSVE U OBITELJI

Bračni par trese dalmatinsko zdravstvo: suprug preuzeo važnu splitsku ustanovu, a suprugu na izbornu listu vrbuje HDZ

Piše Sandra Barčot
26. lipnja 2023. - 14:35

Splitsko-dalmatinska županija je dobila uspješan bračni par koji će dobro "prodrmati" zdravstvo.

Radi se o supružnicima, liječnicima Karin - Željki i Mirku. Pozitivne reakcije su od strane dobro upućenih, na "friško" imenovanje liječnika dr. Mirka Karina za voditelja Regionalnog ureda Split iz sustava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Dok njegova supruga dr. Željka Karin uspješno brodi drugim mandatom na čelu županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo. No, vratimo se na novu funkciju njezina bračnog druga.

Taj doktor medicine, postao je prvi čovjek splitskog HZZO-a koji "dirigira" i s 11 ispostava - u Vrgorcu, Visu, Trogiru, Solinu, Sinju, Omišu, Makarskoj, Kaštelima, Imotskom, Hvaru i Supetru. Svi znamo kako građani financiraju zdravstvo posredstvom "blagajne" Zavoda, a HZZO taj novac "vraća" zdravstvenim ustanovama, bolnicama, domovima zdravlja, poliklinikama i drugima...

Uz uvijek prisutno pitanje, je li HZZO dovoljno plaća za pružanje usluga. Na sjednicama Županijske skupštine splitsko-dalmatinske često smo svjedočili upozoravanjima i vapajima ravnatelja Doma zdravlja kako se nedovoljno cijeni usluga za palijativu, hemodijalizu, kako je županijska ustanova na gubitku, jer spomenuti državni zavod ne povećava ta davanja za liječenje pacijenata.

Hoće li sada dr. Karin uspjeti možda ono što je do sada bilo nemoguće - ukazati ravnatelju HZZO-a, ali i ostalim resornim institucijama, te Ministarstvu zdravstva, kao i saborskim zastupnicima, kako treba pod hitno rasplesti i taj dio gordijskog čvora u kojem građani izdvajaju dosta, a uslugu u tom rangu ne dobivaju.

I tematska sjednica regionalnog parlamenta o zdravstvu polučila je samo dolazak tadašnje voditeljice splitskog ureda HZZO-a Katarine Radman, koja je mogla samo poslušati primjedbe, prenijeti ih ravnatelju Lucianu Vukeliću, dok su ostali obećavali i upoznavanje ministra zdravstva Vilija Beroša s problemima, ali se dalje od toga i pustih obećanja nije stiglo...

Hoće li sada dr. Karin moći pokrenuti probleme s mrtve točke, pomaknuti barem milimetar taj kamen sporog i neučinkovitog zdravstvenog sustava, biti spona između HZZO-a i zdravstvenih ustanova, budući da iz prve ruke ima dovoljno informacija kako sustav na terenu (ne)egzistira...

image

Dr. Željka Karin uspješno vodi županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo

Vojko Bašić/Cropix

Jer je njegova bolja polovica, doktorica Željka, uspješno postavila "Higijenski" na noge. Covid kriza je prebrođena, poslovanje je u zavidnom plusu, pa se iz blagajne NZJZ-a "pretakalo" županijskim gubitašima, prvi put 6 milijuna kuna Domu za starije i nemoćne "Split", te u drugom znatno veći iznos, čak 5 milijuna eura.

Opet Domu "Split", ali i Domu za starije u Makarskoj, kao i županijskom Domu zdravlja te Stomatološkoj poliklinici. Dio novca bit će vraćen kao pozajmica, što je dr. Karin izuzetno važno budući da ulaže u renoviranje starih zgrada NZJZ-a na Gripama.

Kupljena je i obližnja zgrada Zdravstvene škole gdje je u planu uređenje nužnih laboratorija, a spremna je i dokumentacija za solarnu elektranu na zgradama Zavoda.

Uz još jedan kuriozitet - ime Željke Karin često se nađe na popisu "želja" stranačkih kolega iz HDZ-a, radi "smještaja" na izborne liste. Mnogi su je željeli vidjeti i kao stranačku uzdanicu u utrci za splitsku gradonačelnicu, a s njezinim imenom već se kalkulira za predstojeću, super-izbornu 2024. godinu.

Poglavito na HDZ-ovoj listi na parlamentarnim izborima, u 10. izbornoj jedinici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:34