StoryEditor
SplitAKCIJA ‘DJELUJ SADA‘

Splićani pohrlili pregledati madeže u Đardinu, doktori iznijeli crnu statistiku: Od većine novootkrivenih melanoma, od njih kroz pet godina umre čak 60 posto pacijenata!

Piše Ana Franić
25. rujna 2021. - 16:27

- Preventivni pregledi kože važni su za rano otkrivanje zloćudnih tumora kože, no najvažnija je preventivna zaštita od sunca – jednoglasno su danas naglasile akademkinja Mirna Šitum, voditeljica Referentnog centra Ministarstva zdravstva za melanom te predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice, prof.prim.dr.sc. Neira Puizina Ivić, predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Split i primarijus Sanja Poduje, dr.med., predsjednica Udruge za prevenciju tumora i drugih bolesti kože "Zdravi pod suncem".

image
Grad Split
Grad Split

Drugi put u Splitu akciju zajedno organiziraju Grad Split, Gradsko društvo Crvenog križa Split i Udruga “Zdravi pod suncem“ u suradnji s Klinikom za kožne i spolne bolesti KBC-a Split, Referentnim centrom Ministarstva zdravstva za melanom i Gradom Zagrebom.

Danas i sutra u splitskom Đardinu tim od 24 liječnika i medicinske sestre pregledat će oko 500 građana Splita, kojima će dati i vrijedne savjete s područja dermatologije i onkologije, posebno o načinima prevencije tumora kože.

Gradonačelnik Ivica Puljak za akciju je rekao kako je hvalevrijedna, kako povećava svijest o ozbiljnoj bolesti te pozvao građane da se uvijek odazivaju na preventivne preglede.

- Zahvaljujem svim partnerima u organizaciji, unatoč pandemiji, a posebno Gradu Zagrebu koji je inicirao akciju i vjerujem da ćemo suradnju nastaviti i u budućnosti.

image
Joško Šupić/Cropix

Gradonačelnik je pohvalio i ovogodišnji odaziv građana, koji su u manje od 24 sata popunili svih 500 raspoloživih termina te najavio kako se sljedeće godine ista može i proširiti kako bi se pregledali svi zainteresirani.

Akademkinja Mirna Šitum, voditeljica Referentnog centra Ministarstva zdravstva za melanom te predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice rekla je kako se 20 godina održavaju ovakve akcije u Hrvatskoj, prevencije, pregledi i osvješćivanja javnosti od opasnosti ultraljubičastog zračenja.

– Možemo reći kako se relativno neuspješno osjećamo zato što je i dalje u Hrvatskoj veliki broj pacijenata oboljelih od melanoma koji su kasno dijagnosticirani. Danas, od većine novootkrivenih kroz pet godina premine 60 posto pacijenata. U osviještenim zemljama gdje se radi jako puno prevencije i gdje je svijest o važnosti zaštite veća, taj je postotak puno niži, oko 20 posto ih umre – rekla je Šitum.

Kako bi zaštitili svoje zdravlje i kožu, akademkinja Šitum za građane je navela nekoliko savjeta: Izbjegavanje sunca od 10 do 16 sati, ne samo na plaži već i u svakodnevnom životu. Preplanulost više nije IN, važno je sačuvati kožu zbog njenog učinka na cijelo zdravlje.

image
Joško Šupić/Cropix

Ako je promjena na koži naglo nastala, ako dolazi do povećanja te promjene, promjene oblika ili ako krastice krvare, to su sve razlozi radi kojih treba otići doktoru.

Zato je važno napraviti samopregled madeža, pogotovo kod osoba svjetlije puti, s puno madeža, kao i kod onih koji su u djetinjstvu često izgorjeli na suncu, jer je kod njih 1000 puta veći rizik za razvoj melanoma.

- U Splitu, na ambulanti za kožne tumore, redovno se kontroliraju pacijenti s malignim tumorima i melanomima – rekla je prof.prim.dr.sc. Neira Puizina Ivić, predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Split te dodala kako na godišnjoj razini ima jako puno otkrivenih karcinoma. - Melanom je jedan od najmalignijih tumora, a cilj ga je prepoznati jako rano! – podvukla je Puizina Ivić.

Primarijus Sanja Poduje, dr.med., predsjednica udruge “Zdravi pod suncem“ zahvalila je svim sudionicima organizacije, a o udruzi rekla kako je osnovana 2014. godine u Zagrebu te kako je čine liječnici dermatolozi iz KBC-a Sestre milosrdnice i medicinsko osoblje.

– Inicijativa je potekla od nas kao od dermatologa zajedno s Gradom Zagrebom, a primarna uloga je bila prevencija, informiranje i edukacija građana. Poduje je zahvalila i gradonačelniku Puljku koji je prepoznao važnost ove akcije te pročelnici Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i demografiju Magdi Vrvilo i Crvenom križu na odličnoj suorganizaciji.

Podršku ovogodišnjoj akciji dao je i zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević.

item - id = 1130028
related id = 0 -> 1136969
related id = 1 -> 1136899
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 07:07