StoryEditor
SplitSVE NA JEDNOM MJESTU

Kronologija događaja koji su Split opet pretvorili u nacionalni slučaj: iza zatvorenih vrata Doma u Vukovarskoj ulici već danima se odvija drama

Piše PSD
8. travnja 2020. - 19:12
Vladimir Dugandžić/Hanza Media

Ono čega su se epidemiolozi najviše pribojavali sinoć se dogodilo u Splitu. Naime, 10 štićenika Doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici pozitivno je na koronavirus, a svih 49 osoba koje su premještene na Križine, prema riječima ministra Beroša, imaju simptome.

- Među evakuiranima iz Doma za stare i nemoćne dva bolesnika dobivaju kisik, ali nisu na respiratoru. Ostalih 47 ima blaže simptome. U ovom trenutku 10 je pozitivnih, rezultate testova za ostale imat ćemo tijekom dana - rekao je danas ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije u Splitu.

Pretpostavlja se da je virus u Dom ušao preko korisnika koji je išao na pregled u bolnicu ili preko nekog od djelatnika, što je i Krunoslav Capak označio kao najizgledniji razvoj događaja.

Ravnatelj Doma Ivan Škaričić sinoć je rekao kako su zaraženi štićenici imali simptome već desetak dana, a na pitanje novinara zašto onda nije ranije reagirao, Škaričić je odgovorio da on nije liječnik te da je to pitanje za struku.

Iako su iz županijskog stožera rekli da ih do utorka nitko iz Doma nije kontaktirao, obiteljska liječnica dr. Belita Šurjak koja brine o zdravlju većine pacijenata iz tog doma, a koja je također završila u karanteni, tvrdi suprotno.

- Nisam raspoložena za razgovor. Mogu vam samo reći da sam proteklih dana pokušavala dobiti epidemiologe oko situacije u domu, ali ih nisam mogla dobiti. Da to stoji, potvrđuju i ispisi s mog mobitela. Nisam raspoložena za razgovor. Teško mi je... – rekla je dr. Belita Šurjak Jutarnjem listu.

Svi štićenici Doma koji su smješteni na drugom katu, odnosno na odjelu za slabije pokretne, tijekom noći su prebačeni na Križine kako bi ih se testiralo, a ravnatelj KBC-a Split, dr. Julije Meštrović, pojasnio je da će se one osobe koje budu negativne na koronavirus jednu po jednu vraćati nakon što cijeli drugi kat bude detaljno dezinficiran.

U razgovoru s rodbinom štićenika Doma saznali smo da se posljednjih mjesec dana nije moglo dolaziti u posjete, no korisnicima je ipak bilo dozvoljena šetnja u krugu Doma.

- Ako bude potrebno, sljedeći korak će biti zabrana izlazaka iz doma. Sada im je preporučeno da budu tu u blizini dvorišta, da ne idu u centar grada, ali mi još ne možemo donijeti samostalno takvu odluku da im zabranimo izlazak - rekao je Škaričić sredinom ožujka.

Iako se u neposrednoj blizini doma nalazi i benzinska postaja, s obzirom na to da se radi o osobama koje su polupokretne, upitno je koliko su se zaraženi štićenici zaista kretali.

Župan splitsko-dalmatinski, Blaženko Boban, obavijestio je javnost da se radi o osobama kojima je prosjek godina 86 te je naglasio da su prema njegovim informacijama ostali štićenici koji se nalaze na ostalim katovima sigurni.

Boban je također najavio da će biti vrlo rigorozan za sve u lancu za koje se utvrdi da su počinili nepravilnosti.

Osim nepravovremenog obavještavanja nadležnih tijela da štićenici imaju simptome zaraze koronavirusom, u Domu je napravljen i još jedan veliki propust.

Naime, u razdoblju između uzimanja brisa štićenicima splitskog Doma za starije i nemoćne i potvrde testa da je dio njih zaražen Sars-CoV-2 virusom, obavljena je smjena medicinskog osoblja koje je radilo na tom katu.

Osoblje u domu u Vukovarskoj ulici radi po ustaljenom pravilu '14 plus 14', dakle dva tjedna rada i dva tjedna odmora, upravo kako bi u slučaju izbijanja zaraze jedna smjena mogla otići u izolaciju, dok bi druga nastavila s radom. Sada će obje smjene biti izvan stroja.

Tijekom evakuacije štićenika doma u Vukovarskoj ulici sinoć je došlo i do manjeg incidenta. Naime, novinarka HRT-a Ivana Šilović imala je neugodno sučeljavanje s policijskim službenikom PU splitsko-dalmatinske Lukom Kokezom koji je usred javljanja televizijske ekipe uživo imao potrebu intervenirati na nimalo suptilan način.

Novinarka je upravo završila uzimanje izjave od ravnatelja doma Ivana Škaričića koji se udaljio od nje i krenuo prema domu. Put mu je prepriječio korpulentni policajac uz upit: "A vi ste?", a kada se ravnatelj predstavio, dozvoljeno mu je da nastavi prema zgradi doma.

Policajac se tada okrenuo prema televizijskoj ekipi koja je nastavila javljanje uživo i mahao rukama uz povike: "Ajmo gospodo, ne želim vidjeti nikoga ovdje blizu! Ajmo, udaljite se!".

Iz PU splitsko-dalmatinske ispričali su se zbog ponašanja svog službenika te rekli da će poduzeti sve potrebne mjere kako se ovakvo ponašanje ne bi ponovilo.

#SPLIT#KORONAVIRUS#DOM ZA STARIJE I NEMOĆNE U VUKOVARSKOJ

Izdvojeno

16. svibanj 2020 10:16