StoryEditor
SplitLoše poslovanje

Dom u Vukovarskoj godinama stvara milijunske gubitke, a Županija u kojoj vladaju HDZ i HGS ih pokrivaju. I nitko ne propituje rad Upravnog vijeća

Piše Sandra Barčot
8. travnja 2020. - 20:33
Jakov Prkić/HANZA MEDIA

Vaši najmiliji su na sigurnome i ovako izolirani, maksimalno su zaštićeni od zaraze – stoji na kraju u obavijesti o novom režimu ponašanja tijekom pandemije koronavirusa koji potpisuje ravnatelj Doma za starije i nemoćne osobe Split profesor Ivan Škaričić!

Nažalost, nemar, nebriga i nepravovremeno informiranje nadležnih epidemiologa da već desetak dana štićenici iz najugroženije populacije imaju povišenu temperaturu, rezultiralo je time da je 8. travnja čak 49 novooboljelih u Splitu.

Gdje je sada “maksimalna zaštita od zaraze” nitko ne zna, osim da nam političko kadroviranje, eto, u najcrnjim scenarijima izlazi na nos.

- Po svemu sudeći tragične razmjere imat će politička odluka HDZ-a da se na čelu doma za brigu o starijima imenuje profesor povijesti i arheologije, bivši gradonačelnik Omiša Ivan Škaričić. Već smo upozoravali na njegov loš rad kao prvog čovjeka domova u Splitu, odnosno na Zenti i u Vukovarskoj, te podružnici na Hvaru, na dugove koje iz godine u godinu pokriva županija iz našeg proračuna – kazuje nam županijski vijećnik Ante Renić iz stranke “Pametno”, dodajući:

- Dom godinama radi višemilijunske gubitke, a ni Upravno vijeće u članstvu: Antun Vučica, Ivan Glavota i Jure Gurdulić, kao ni ravnatelj Škaričić, nisu imali suvisli prijedlog za poboljšanje rada domova, osim da im Županija po tko zna koji put pokloni više novca. Lani 4,3 milijuna kuna!

Pa je tako i na Županijskoj skupštini u svibnju minule godine izglasano da se iz kase koju pune građani, iz proračuna Splitsko-dalmatinske županije “pokrije” dug od 4,3 milijuna kuna Doma za starije i nemoćne Split za 2018. godinu.

Njih 29, iz vladajuće koalicije HDZ-HGS izglasali su pokriće dugovanja, SDP-ovi vijećnici su bili protiv, dok je “Pametno” ostalo suzdržano, a vijećnici iz kvote Mosta su napustili sjednicu za vrijeme glasovanja, smatrajući da se ne treba “pokrivati” katastrofalno upravljanje kada se zna da ostali domovi pod ingerencijom Županije, onaj na splitskom Lovretu i onaj na Visu, posluju u plusu.

No Splitsko-dalmatinska županija kao osnivač mora pokriti minus, iako nitko nije propitivao rad članova Upravnog vijeća, koji svi primaju mjesečnu naknadu.

Pa je Vučica već godinama predsjednik Upravnog vijeća i prije dolaska Škaričića 2013. na mjesto čelnog čovjeka doma.

Ujedno je mr. sci. Vučica bio i savjetnik za socijalnu skrb tadašnjeg župana Ante Sanadera, a početkom 2018. je njegov četverogodišnji mandat u vijeću potvrdio i aktualni župan Blaženko Boban. Naime, županija kao osnivač od pet članova imenuje tri, te je drugi član Ivan Glavota iz Runovića, član HČSP-a, dok je treći Jure Gurdulić iz Jelse, predsjednik županijskog HSS-a.

Ovaj “minus” lošeg poslovanja je pokriven glasovima vladajuće većine, no i dalje ostaje ono pitanje - tko će sada biti odgovoran kada je virus ugrozio najrizičniju skupinu, jer ni domska liječnica ni ravnatelj doma nisu obavijestili ni epidemiologe, ni nadležna ministarstva na moguću zarazu. 

Škaričić: Izjavu ću dati kada prođu svi izvidi!


Za komentar novonastale situacije u Domu za starije i nemoćne Split, a u svezi “proboja” koronavirusa te evakuacije 47 štićenika, koji kao i dva djelatnika imaju simptome zaraze, upitali smo ravnatelja Ivana Škaričića.

No prvi čovjek ove županijske ustanove u srijedu nije bio rječit, te nam je samo poručio:

- Izjavu ću o cjelokupnom stanju dati kada prođu svi izvidi!

Sapunar: Plaćamo zbog korisnika


Zašto županija iz godine u godinu nadoknađuje gubitke Doma za starije, te da li se može uspješnim poslovanjem osigurati taj novac, oko dva milijuna kuna godišnje, upitali smo Petroslava Sapunara, predsjednika regionalnog parlamenta:

- U ovom sustavu teško da samofinaciranjem poslovanje doma može opstati jer su cijene za korisnike značajno manje. I po dvije tisuće kuna jeftiniji je smještaj nego u privatnim domovima. A županija kao osnivač uvijek mora biti pri pomoći, budući tim novcem kojeg dajemo osiguravamo i socijalnim kategorijama smještaj u domu. Premda smo lani donijeli odluku i o poskupljenju za 20 posto, opet je sve to neznatno za uspješno poslovanje te konstantno ulaganje u stručno osoblje. A uvijek nam, nažalost, nedostaje i kapaciteta za smještaj starijih osoba.

#SPLIT#IVAN ŠKARIČIĆ#DOM ZA STARIJE I NEMOĆNE

Izdvojeno

02. lipanj 2020 14:27