StoryEditorOCM
SplitUSPOREDBA

Cijene nekretnina u Splitu su povijesno visoke: za cijenu jednog prosječnog stana u Podravini ih možete kupiti 230!

Piše Split SD
18. siječnja 2024. - 15:23

Cijene nekretnina u Splitu su na povijesno visokim razinama, a službeni podaci o kupoprodajnim cijenama i aktualne javne dražbe putem Financijske agencije pokazuju ogromnu razliku između cijena nekretnina u Dalmaciji i Podravini.

- U najskupljem gradu Splitu medijalna kupoprodajna cijena kvadrata stana iznosila je 2066 eura. To znači da se za prosječan stan u Splitu moglo kupiti čak 230 stanova u Podravini i Prigorju (bez Koprivnice)! - uspoređuje portal Danica.hr navodeći podatak kako je medijalna cijena u Koprivničko-križevačkoj 8 eura što je uvjerljivo najmanje u Hrvatskoj. 

Medijalna cijena kvadrata kuće u Virovitičko-podravskoj županiji iznosi 30 eura, Međimurskoj 39 eura, Varaždinskoj 21 euro, a Bjelovarsko-bilogorskoj 10 eura. 

Dakle, obiteljske kuće na području Koprivničko-križevačke županije najjeftinije su u Hrvatskoj, pokazuju višegodišnji službeni podaci o kupoprodajnim cijenama. A tako je i sa stanovima: medijalna cijena u Koprivničko-križevačkoj županiji preklani je iznosila 705 eura (samo u Koprivnici 1110 eura). Kad bi se Koprivnica izuzela, u ostatku županije medijalna cijena je iznosila tek 9 eura kvadrat! - navodi Danica.hr.

Objašnjavaju da medijalna cijena znači da se polovica nekretnina prodavala ispod, a polovica iznad te cijene. To, dakle, nije prosječna cijena kvadrata prodanog stana ili kuće.

Najskuplje su kuće bile na području Splitsko-dalmatinske županije – prodavale su se za 667 eura kvadrat. No, u gradu Splitu medijalna cijena kvadrata kuće preklani iznosila je 1234 eura. To znači da su se za jednu prosječnu kuću od stotinjak kvadrata moglo kupiti čak 246 kuća u Podravini ili Prigorju!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. travanj 2024 21:22