StoryEditorOCM
SplitRAČUNALNA PRIJEVARA

Prodaja i kupnja pošla po zlu: splitskoj policiji javilo se dvoje građana koji su ostali bez skoro tisuću eura

Piše split sd
9. travnja 2024. - 12:07

Splitska policija zaprimila je dvije prijave kaznenog djela Računalna prijevara.

- U jednom slučaju je oštećena osoba preko internetskog oglasnika oglasila prodaju artikla, nakon čega ju je kontaktirala osoba navodno zainteresirana za kupnju i tom prilikom joj dostavila poveznicu–lažno sučelje, gdje je slijedeći upute upisala svoje podatke s bankovne kartice, a nedugo potom je primijetila da joj je s računa "skinuto" 150 eura.

U drugom slučaju oštećena osoba je kontaktirala "prodavatelja" radi kupnje objavljenog artikla. Potom je u dostavljeni link, slijedeći daljnje upute u predviđene rubrike, upisala svoje podatke s bankovne kartice, nakon čega je primijetila da joj je s računa "skinuto" 800 eura. Na okolnosti zaprimljenih prijava provodi se kriminalističko istraživanje - objasnili su iz PU splitsko-dalmatinske. 

Prevaranti u vrlo kratkom roku od objavljivanja oglasa kontaktiraju žrtvu i dogovaraju kupnju. Sa žrtvama uspostavljaju kontakt preko popularne mobilne aplikacije za komunikaciju te im u poruci šalju poveznicu na internetsku stranicu koja je vjerna kopija neke od poznatih dostavljačkih službi u Hrvatskoj. Upute prodavatelja odnosno žrtvu da unese podatke koji se traže na internetskoj stranici, navodno radi potrebe izvršavanja uplate na njihov račun i dostavljanja paketa.

Počinitelji ovdje vješto koriste neznanje ili zbunjenost žrtve oko procesa uplate odnosno isplate sredstava s računa. Prilikom uplate na račun, potrebni podaci su IBAN broj računa, dok su za terećenje računa potrebni broj bankovne kartice i sigurnosni kod, a ponekad i dodatna autorizacija ako se radi o 3D sigurnosnoj provjeri.

Iz splitske policije apelirali su na građane da budu oprezni:

- Ako nešto prodajete, za uplatu na vaš račun kupcu je dovoljno poslati samo IBAN broj i vaše ime i prezime a nikako CVC/CVV kod(kod za verifikaciju koji se nalazi na poleđini kartice, a koji se koristi kod internetskih plaćanja)

-  Nemojte dijeliti kartični pin ili lozinku za online bankarstvo. Ne šaljite novac na neki nepoznat račun bez prethodne provjere a ako mislite da se radi o lažnom pozivu za uplatu prijavite svojoj banci.

S obzirom na to da se skoro svakodnevno pojavljuju novi načini računalnih prijevara, važno je informirati se radi čega Policijska uprava splitsko-dalmatinska provodi preventivnu kampanju "SafetyNet- Bitka za sigurnost".

Posjetite stranice Web heroj - Ulovimo lika s weba koji tvoje € vreba i saznaj kako i na koji način se zaštititi.

Također, CARNET-ov Nacionalni CERT u rad je pustio novi servis CERT iffy koji korisnicima, prije ili prilikom online kupovine, omogućuje provjeru ima li internetska trgovina obilježja lažnog weba. Korištenje servisa je jednostavno, a sve što korisnici trebaju napraviti kako bi provjerili internetsku trgovinu je da na stranici https://iffy.cert.hr upišu ili zalijepe URL adresu trgovine koju žele provjeriti te pritisnuti gumb za provjeru.

Više o samoj usluzi možete pročitati na linku.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 16:36