StoryEditorOCM
Receptitajna je u ovome

Ne tražite gdje ima kruha za kupiti, ispecite ga: imamo recept po kojem će biti mekan, prozračan i dulje ostati svjež

Piše T.S.M.
14. siječnja 2024. - 11:30

Nedjelja je mnogima u znaku kruha: jedni su u potrazi za trgovinom koja je otvorena kako bi ga mogli kupiti, drugi su zabavljeni njegovom pripremom. Mi vam savjetujemo da se priklonite ovoj drugoj skupini jer užitak u svježem domaćem kruhu posebno je zadovoljstvo koje je ipak puno lakše postići nego što mislite.

Nudimo vam recept uz koji ćete dobiti savršeno mekan i divno prozračan kruh hrskave korice, dobili smo ga od naše česte suradnice, simpatične Zadranke koju pratimo na Instagramu Zalogajcic_hr.  

Tajna ovog recepta je u dodatku krumpira, koji je namirnica bogata škrobom, a zahvaljujući njemu povećava se sposobnost tijesta da upije vodu, zbog čega je u konačnici kruh mekši i rahliji te duže zadržava svježinu.

image
Zalogajcic_hr

Kruh s krumpirom

Sastojci:

100 g glatkog brašna za dizana tijesta
10 g suhog kvasca ili 25g svježeg
10 g šećera
200 ml mlake vode

Dodatno:

300 g pire krumpira
500 g istog brašna
10 g soli
papir za pečenje

Priprema:

U 100 g brašna za dizano tijesto dodajte suhi ili svježi kvasac, šećer i mlaku vodu i promiješajte. Ostavite desetak minuta da se diže pa pomiješajte s pire krumpirom (ohlađenim ili sobne temperature). Dobro promiješajte pa dodajte ostatak brašna i sol te umijesite tijesto.

Pokrijte tijesto i ostavite ga da se diže 45 minuta, zatim ga premijesite pa oblikujte kruh i prebacite ga na papir za pečenje. Premažite ga s malo vode i zagladite, a zatim zarežite nožem (tim će putem izlaziti zrak pa kruh neće puknuti sa strane) te ga blago pobrašnite.

Ostavite kruh da se diže 20 minuta pa ga pecite pola sata bez lima, samo na papiru za pečenje u pećnici zagrijanoj na 220 stupnjeva Celzija bez ventilatora ili na 190 C s ventilatorom.

Prije rezanja pečenog kruha pričekajte barem 20 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 15:10