StoryEditorOCM
Zvijezde onlineSchwarzenegger

Slavni glumac austrijskog podrijetla pati od disleksije i zbog toga je čak bio i fizički kažnjen u školi

Piše SCENA SD
8. kolovoza 2023. - 17:26

Arnold Schwarzenegger (76) u svojoj posljednjoj objavi na Instagramu detaljno je progovorio o svojim poteškoćama u čitanju i pisanju. Slavni glumac pati od disleksije i zbog toga je čak i fizički bio kažnjavan u školi.

"Mogao bih vam reći da sam fantastičan u svemu, ali to bi bila laž", započinje Arnold svoju dugu objavu. Upravo je završio snimanje svoje audio knjige "Budite korisni", koja će biti objavljena 10. listopada.

"Mogao bih vam reći kako je bilo sjajno sjesti i snimiti vlastite riječi, ali istina je da sam se toga bojao", priznaje Schwarzenegger. "Evo moje tajne: užasan sam čitatelj", nastavio je. Međutim, Schwarzeneggerova disleksija nije posve nova, jer postoje ranija izvješća o njegovim školskim danima, u kojima se raspravljalo o njegovim poteškoćama u čitanju i pisanju. Međutim, glumac, bivši bodybuilder i bivši političar još nije sam govorio o tome s takvom otvorenošću i jasnoćom.

"Pedesetih godina prošlog stoljeća ljudi u Austriji nisu govorili o poteškoćama u učenju, a ako sam morao čitati naglas na satu, to je obično bila katastrofa, a mene su tukli ravnalom", kaže Schwarzenegger o svojim školskim danima u Europi.

Glumac sada zna da je disleksičan. To ga također ometa u pripremama za film, mora čitati scenarij iznova i iznova mjesecima dok ne zna svaku rečenicu napamet: "Treba mi vremena i ponavljanja da se sjetim riječi."

image

Arnold Schwarzenegger

Michael Tran/Afp

I naravno, trebalo mu je mnogo više vremena da snimi audio knjigu od ostalih autora, kojima bi inače trebala dva do tri dana za takvo djelo. On sam je zatražio uređaj za snimanje u svom domu i tako uspio snimiti 20 do 30 stranica dnevno. Uvijek iznova ponavljao je i dijelio tekstove na male komadiće: "Zato što sam znao da mali uspjesi doprinose velikim pobjedama, ili u ovom slučaju cijeloj knjizi."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 05:14