StoryEditorOCM
PanoramaArnoldova ispovijest

Mišićavi filmski junak imao je užasno djetinjstvo: otac ga je batinao, bio je fašist u ratu, isplivala nepoznata priča

9. lipnja 2023. - 08:30

Ispovijest Arnolda Schwarzeneggera zabilježena filmskom kamerom, u trodjelnom Netflixovom dokumentarcu (koji nosi njegovo ime), otkriva brojne do sada obožavateljima nepoznate činjenice iz glumčeva života.

Pred kamerama je Arnold otkrio sve obiteljske tajne. Pa tako i onu o fašističkoj prošlosti svojeg oca.

Arnold je rođen kao drugi sin Aurelije i Gustava Schwarzeneggera, godinu dana nakon svojeg brata Meinharda. Živjeli su u idiličnom štajerskom seocetu Thal, udaljenom niti deset kilometara od Graza.

- Naše odrastanje bilo je vrlo teško. Kod kuće je bilo mnogo brutalnosti - priznao je glumac, prisjećajući se udaraca koje je dobio od roditelja. 

image
Patrick T. Fallon/Afp

No, kako je kazao, volju mu nisu mogli slomiti.

Majka Aurelija je, po njegovoj priči, bila veliki fanatik čistoće, dok se otac Gustav nakon ranjavanja pred ruskim Lenjingradom iz rata vratio bolestan (patio je od malarije) i najvjerojatnije je do smrti bio proganjan prizorima kojima je svjedočio na bojištu.

- Možda je patio od posttraumatskog stresnog poremećaja i depresije, iz rata se vratio kao slomljen čovjek - sumnja zvijezda "Terminatora".

image
Hemdale/Pacific Western/Euro/Collection Christophel Via Afp

To bi možda i bio uzrokom njegova ponašanja naspram svojoj djeci, koju je šamarao i udarao ih remenom.

Stari je Schwartzenegger bio dužnosnik Hitlerove Nacionalsocijalistička stranke, a po Arnoldovim pričama bio je potpuno "shizofren".

- Kao djeca nikad ne bi znali hoće li kući doći "dobri otac" ili "pijani otac". U tri ujutro je vrištao, a mi smo se probudili s lupanjem srca, jer smo znali što to znači. Uvijek je bilo tog čudnog nasilja - s mukom se prisjećala holivudska zvijezda.

Poslije rata otac mu je postao načelnikom okružne policije, pa je bivao "tiranin" i na poslu, i kod kuće.

image
Netflix/Everett/Profimedia

- Mislio je da bi trebao držati kuću discipliniranom. Morao si zaraditi doručak! U međuvremenu bi majka poput manijaka čistila kuću i pazila da "sve bude savršeno". Stalno je govorio: "Što god radiš, Arnolde, budi koristan‘ - veli Schwarzenegger.

Očevo zlostavljanje od njega je stvorilo buntovnika, sanjao je bijeg iz kuće, iz države, sanjao je svjetsku slavu.

I sa svega 21 godinu emigrirao je iz Austrije u SAD, sve ostalo je, kažu, povijest. Njegov "nazi" otac je preminuo ne doživjevši ono što mi danas znamo - slavnog sina koji je čak i guvernerom Kalifornije bio.

image
Michael Tran/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 23:07