StoryEditorOCM
TV&Realityutvrđuju odgovornost

Pitali smo HRT hoće li platiti kaznu zbog reklamiranja Breninih čarapa u emisiji ‘Kod nas doma‘, evo što su nam rekli

Piše V.P.
11. siječnja 2024. - 08:30

Vijeće za elektroničke medije (VEM) prije nekoliko dana izreklo je HRT-u prekršajni nalog od 13.270 eura (100.000) kuna te 1320 eura odgovornoj osobi zbog prikrivenog oglašavanja u emisiji ‘Kod nas doma‘ u kojoj je gostovala Fahreta Jahić, poznatija kao Lepa Brena, koja je nekoliko minuta nesmetano reklamirala čarape iz svoje modne kolekcije, a voditeljica Iva Šulentić nije je u tome zaustavila.

HRT je tada na naš upit poslao priopćenje u kojem su, među ostalim, napisali da ih je Brena iskoristila.

- Gošća je nažalost iskoristila gostovanje u emisiji uživo i reklamirala svoj novi poduzetnički projekt. Nitko uključen u stvaranje ove popularne poslijepodnevne zabavne emisije nije imao namjeru baviti se reklamiranjem navedenih proizvoda - izvijestili su s Prisavlja.

Naknadno se za srbijanske medije o nastupu na HRT-u oglasila i Lepa Brena rekavši da nije imala namjeru namjerno kršiti prava.

- Nitko mi to nije izričito zabranio. Mogli su me prekinuti u bilo kojem trenutku i ne bih se uvrijedila. Imali smo sto drugih tema za razgovor - kazala je pjevačica.

Nakon odluke VEM-a poslali smo HRT-u upit s ovim pitanjima:

1. Hoćete li se žaliti na odluku VEM-a ili planirate platiti kaznu od 13.270 eura? 

2. Tko je odgovorna osoba koja po nalogu VEM-a treba platiti kaznu od 1320 eura? Da li je to urednica emisije Kod nas doma Elizabeta Biočina? 

3. Hoće li se odgovorna osoba žaliti na odluku VEM-a? 

4. Jeste li unutar kuće sankcionirali urednicu emisije Kod nas doma Elizabetu Biočinu zbog ovog propusta o kojem pišu svi domaći i regionalni mediji? 

5. Je li urednica Biočina svjesna propusta koji se dogodio uživo u eteru te zašto nije pokušala to spriječiti iz režije s obzirom da je Brenino reklamiranje čarapa trajalo čak nekoliko minuta? 

6. Je li istina da ste zbog Breninog gostovanja u emisiji Kod nas doma 4.12.2023. iz iste emisije otkazali gostovanje drugim previđenim gostima?

image

Lepa Brena

HRT

Odgovor HRT-a prenosimo u cijelosti:

Hrvatska radiotelevizija nema namjeru uložiti prigovor protiv prekršajnog naloga Agencije za elektroničke medije. U skladu s odredbom članka 152. stavka 3. HRT će platiti 2/3 kazne tj. iznos od 8.846,66 eura čime se smatra da je kazna u cijelosti plaćena.

Sukladno Zakonu o HRT-u i Statutu HRT-a odgovorna osoba HRT je Glavni ravnatelj, g. Robert Šveb, koji HRT zastupa samostalno i pojedinačno. Odgovorna osoba neće uložiti prigovor protiv prekršajnog naloga Agencije za elektroničke medije. U tijeku je postupak utvrđivanja odgovornosti za navedeni slučaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 08:54