stdClass Object ( [id] => 1235659 [title] => Zvijezda Harry Pottera priznala da ima dispraksiju. Što je to, pojašnjava logopedica Vekić i upozorava: ‘Stručnjaka nema dovoljno, krenite s djetetom na terapiju što prije!‘ [alias] => zvijezda-harry-pottera-priznala-da-ima-dispraksiju-sto-je-to-pojasnjava-logopedica-vekic-i-upozorava-strucnjaka-nema-dovoljno-krenite-s-djetetom-na-terapiju-sto-prije [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Daniel Radcliffe postao je svjetska zvijezda sa samo 12 godina kada je prihvatio ulogu Harryja Pottera, ali malo tko zna da se slučajno opredijelio za glumu i da je tome kumovala neurološka bolest, dispraksija.

"Teško mi je bilo u školi, bio sam loš u svemu, bez vidljivog talenta", ispričao je slavni glumac kojeg je proslavio serijal filmova "Harry Potter".

Njegova majka, da bi mu pomogla, upisala ga je na glumu, za koju je brzo shvatio da će biti njegov poziv. Daniel je jednom prilikom otkrio i kako ga je bolest ometala.

---

image
Loredana Sangiuliano/Anadolu Agency Via Afp
---

"Ne mogu vezati tenisice i imam užasan rukopis. Kao mali, patio sam od nedostatka samopouzdanja jer sam mislio da sam smotan. Dijelom sam zbog dispraksije želio postati glumac", rekao je.

Što je to dispraksija?

Dispraksija je neurološki poremećaj zbog kojeg mališani imaju teškoće u koordinaciji pokreta, a motoričke vještine nisu u skladu s njihovom dobi i sposobnostima, pa se teško snalaze u novom okruženju, imaju često i poremećaj pozornosti s hiperaktivnošću (eng. attention deficit hyperactivity disorder, ADHD), pa se stoga u njihovu rehabilitaciju uključeni brojni stručnjaci - logopedi, defektolozi, radni terapeuti, fizijatri, senzorni terapeuti...

- Koliko je ovaj poremećaj čest u dječjoj populaciji, kako se najlakše prepoznaje i koliko često je i sama u kontaktu s djecom s dispraksijom, te tko najčešće upućuje djecu na terapiju? - otkrila nam je Maja Vekić, magistra logopedije u splitskoj osnovnoj školi Mertojak.

- U današnje vrijeme često govorimo o porastu broja djece s teškoćama. U školskoj dobi imamo velik broj djece koja imaju teškoće koncentracije, čitanja, pisanja, učenja. Kod većine tih učenika u anamnezi nalazimo kašnjenje u ranom motoričkom ili jezično-govornom razvoju. Često roditelji navode da su u nekoj fazi razvoja primijetili da njihovo dijete djeluje nespretno pri skakanju, penjanju, vožnji biciklom, hvatanju i bacanju lopte, oblačenju, svlačenju, vezanju vezica. Navode da su sporije učili određene radnje i da su zaostajali za svojim vršnjacima. Dijete s dispraksijom je sklono padanju, sudaranju s drugima, rušenju predmeta.

U ranom jezično-govornom razvoju navode se teškoće sisanja, žvakanja i gutanja, loša kontrola pokreta jezika, općenito smanjena aktivnost muskulature lica. Govor djeteta je nerazumljiv zbog teškoće motoričkog planiranja i/ili programiranja pokreta nužnih za govornu izvedbu. Upravo ti znakovi upućuju na dispraksiju. Ovisno o trenutku reagiranja roditelja, u školu dolaze s već postojećom medicinskom dokumentacijom koja potvrđuje određene teškoće.

---

image
Privatni album
---

- Postoji li tim stručnjaka koji procjenjuju koja bi terapija bila korisna i kako ih koordinirati ako je potrebno uključiti više stručnjaka?

- Najčešće otkrivanje problema počinje kada roditelji osjete zabrinutost za razvoj djeteta. U tim trenucima je važno da se ne oslanjaju na savjete okoline koji se temelje na rečenicama "Ma nije mu ništa", "Ne da mu se". "Lijen je". "Pričekaj još malo... " U svakom slučaju je sigurnije potražiti pomoć stručnjaka. Najčešće se roditelji obrate pedijatru koji ih može uputiti na daljnje pretrage kod neuropedijatra, fizijatra, logopeda, psihologa, radnog terapeuta, rehabilitatora... Svi oni čine tim stručnjaka koji su važni za što pozitivniji ishod funkcioniranja djeteta. Važno je da se s postavljanjem dijagnoze i terapijom krene što prije. Ne postoji univerzalan recept za provođenje terapije i upravo zbog toga je važno da ona bude multidisciplinarna.

- Imamo li ih dovoljno potrebnih stručnjaka u Splitu, u Hrvatskoj? Je li i to problem?

- Nažalost, broj djece s teškoćama je u porastu, a stručnjaka nema dovoljno. To predstavlja velik problem jer je važno na vrijeme pristupiti otkrivanju teškoće i terapiji.

Kako im pomoći

- Koliko je bitna suradnja s roditeljima i odgojiteljima u vrtićima i učiteljima u školi? Početak školovanja je pretpostavljam veliki problem budući da djeca dolaze u posve novu sredinu s novim pravilima ponašanja, novom disciplinom.... Što je u početku njihov najveći problem i kako im pomažete vi kao stručnjaci, a kako bi se trebali uključiti roditelji, staratelji...?

- Otvorenost roditelja prema odgojiteljima u vrtićima i učiteljima u školi je od presudne važnosti za uspješno funkcioniranje djeteta. Važno je da roditelji budu koordinatori između vrtića, škole i različitih stručnjaka koji su uključeni u rad s djetetom. Neophodna je suradnja i dijeljenje informacija između svih sudionika kako bi se postigli najbolji mogući rezultati. Na samom početku školovanja je važno da roditelji daju sve informacije koje su bitne za njihovo dijete. Jednako je važno i da poslušaju savjete stručnjaka koji su uočili poteškoću, ukoliko oni nisu nekim znakovima davali na važnosti. Suradnjom omogućuju da se u školi djetetu prilazi na odgovarajući način. To znači da se svakom učeniku trebaju prilagoditi metode rada ne bi li mu se olakšalo da uspješno savladava školske zahtjeve.

- Kako im pomoći u školskoj dobi, postoje li u našim školama učitelji koji su dovoljno senzibilizirani za rad s djecom s dispraksijom i imaju li škole dovoljno stručnog osoblja logopeda, defektologa, psihologa koji mogu sudjelovati u procesu adaptacije? Ili se taj proces odvija izvan škole?

- Učitelji imaju bitnu ulogu u radu s djecom s teškoćama. Senzibilizirani su za rad s djecom s teškoćama i trude se postići najbolje za svako dijete. Njihovo razumijevanje, motivacija i načini rada utječu na uspješnost odgoja i obrazovanja učenika s teškoćama u razvoju. Naravno, potrebna im je potpora stručnjaka, a toga u hrvatskim školama nedostaje. Kako bi uključivanje djece s teškoćama bilo uspješno prijeko je potrebno da škola ima kompletan stručni tim, što u velikom broju slučajeva nije ostvareno. Stručnjaka u školama nema dovoljno i zbog toga su djeca nerijetko uključena u terapijske postupke izvan škole.

- Djeca s dispraksijom najčešće imaju poteškoće u auditivnoj i vizualnoj percepciji. Što to konkretno znači?

- Auditivna i vizualna percepcija se odnose na način na koji mozak interpretira, analizira ono što čujemo i vidimo. Važne su u svakodnevnom životu u različitim aktivnostima kao što su pisanje, čitanje, određivanje koliko je nešto daleko i slično. Dispraksija se prvenstveno ogleda u teškoći ili nezrelosti organiziranja informacija i pokreta. Mozak ne dopušta potpuni prijenos poruka. Zbog toga dolazi do teškoća čitanja, pisanja, učenja i organizacije naučenih informacija.

- Postoje i situacije u kojima su ova djeca izložena ruganju, pa čak i zlostavljanju od strane vršnjaka, jer ih tretiraju kao "smotane"!?

- Djeca nemaju uvijek razvijenu svijest i razumijevanje o teškoćama drugih. Zbog nerazvijene koordinacije, djeca s dispraksijom se mogu naći pod kritikom vršnjaka. Zbog toga nerijetko odbijaju sudjelovati u aktivnostima u kojima su loši. Izbjegavanje može dovesti do konflikata ili odbacivanja od strane vršnjaka. Sve to ima velike posljedice na njihov društveni razvoj.

Također, zbog nedostatka osjećaja uspješnosti mogu biti obeshrabrena i odustati od akademskih ili umjetničkih želja unatoč svojoj urednoj inteligenciji.

- Stručnjaci ističu da je djeci s dispraksijom značajno pomaže i bavljenje nekim sportovima, a osobito korisnim su se pokazali sportovi poput judoa i karatea, te bicikliranje...

- Poznato je da redovitim vježbanjem utječemo na razvoj motoričkih i funkcionalnih sposobnosti. Bilo koja tjelesna aktivnost s kojom se dijete bavi, stvorit će pozitivne rezultate i bolja je od neaktivnog načina življenja. Svakako, važno je dobro izabrati sport i posavjetovati se sa stručnjakom prije uključenja u aktivnost.

Daniela Radcliffea dijagnoza nije spriječila da bude uspješan. Svi zajedno se moramo potruditi da on ne bude iznimka, poručuje naša sugovornica.

---

Što mogu napraviti roditelji da djeci olakšaju problem?

1. Prihvatite teškoću, pokažite strpljenje, razumijevanje i ljubav.

2. Potražite pomoć - i vama treba podrška

3. Surađujte sa svima koji su uključeni u život vašeg djeteta – samo zajedničkim radom možemo postići uspjeh.

---

---

Kako mogu pomoći učitelji?

1. Uvijek je potrebno nagraditi trud i sudjelovanje, bez obzira na ishod;

2. Potičite svaku aktivnost u kojoj dijete doživi uspjeh;

3. Pokažite razumijevanje - svi zajedno moramo razvijati prihvaćanje različitosti.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RODITELJI OPREZ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => RODITELJI OPREZ 2 0 7835 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-10-24 08:53:34 [created_by] => 3141 [created_by_alias] => Javorka Luetić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-10-26 20:10:03 [modified_by] => 3141 [publish_up] => 2022-10-26 11:44:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1066 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Zvijezda Harry Pottera priznala da ima dispraksiju. Što je to, pojašnjava logopedica Vekić i upozorava: 'Stručnjaka nema dovoljno, krenite s djetetom na terapiju što prije!' [metakey] => dispraksija, Daniel Radcliffe, Harry Potter, neurološki problem [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/10\/24\/23670462.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/24\/23670282.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/24\/23670463.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Wiktor Szymanowicz\/Nurphoto Via Afp","Privatni album","Loredana Sangiuliano\/Anadolu Agency Via Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_23670462_1920.jpg":"1920x1080","k_23670462_1280.jpg":"1280x1280","k_23670462_1024.jpg":"1024x1024","k_23670462_640.jpg":"640x640","k_23670462_480.jpg":"480x480","k_23670462_340.jpg":"340x340","k_23670462_220.jpg":"220x220","o_23670462_1280.jpg":"1280x853","o_23670462_1024.jpg":"1024x682","o_23670462_640.jpg":"640x426","o_23670462_480.jpg":"480x320","o_23670462_340.jpg":"340x226","o_23670462_220.jpg":"220x146","h_23670462_1280.jpg":"1280x854","h_23670462_1024.jpg":"1024x683","h_23670462_640.jpg":"640x427","h_23670462_480.jpg":"480x320","h_23670462_340.jpg":"340x227","h_23670462_220.jpg":"220x147","pp_23670462_1280.jpg":"1280x1628","pp_23670462_1024.jpg":"1024x1303","pp_23670462_640.jpg":"640x814","pp_23670462_480.jpg":"480x611","pp_23670462_340.jpg":"340x432","pp_23670462_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1200x1600","hd_23670282_1920.jpg":"1920x1080","k_23670282_1280.jpg":"1280x1280","k_23670282_1024.jpg":"1024x1024","k_23670282_640.jpg":"640x640","k_23670282_480.jpg":"480x480","k_23670282_340.jpg":"340x340","k_23670282_220.jpg":"220x220","o_23670282_1280.jpg":"1280x1706","o_23670282_1024.jpg":"1024x1365","o_23670282_640.jpg":"640x853","o_23670282_480.jpg":"480x640","o_23670282_340.jpg":"340x453","o_23670282_220.jpg":"220x293","h_23670282_1280.jpg":"1280x854","h_23670282_1024.jpg":"1024x683","h_23670282_640.jpg":"640x427","h_23670282_480.jpg":"480x320","h_23670282_340.jpg":"340x227","h_23670282_220.jpg":"220x147","pp_23670282_1280.jpg":"1280x1628","pp_23670282_1024.jpg":"1024x1303","pp_23670282_640.jpg":"640x814","pp_23670282_480.jpg":"480x611","pp_23670282_340.jpg":"340x432","pp_23670282_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1802x2700","hd_23670463_1920.jpg":"1920x1080","k_23670463_1280.jpg":"1280x1280","k_23670463_1024.jpg":"1024x1024","k_23670463_640.jpg":"640x640","k_23670463_480.jpg":"480x480","k_23670463_340.jpg":"340x340","k_23670463_220.jpg":"220x220","o_23670463_1280.jpg":"1280x1917","o_23670463_1024.jpg":"1024x1534","o_23670463_640.jpg":"640x958","o_23670463_480.jpg":"480x719","o_23670463_340.jpg":"340x509","o_23670463_220.jpg":"220x329","h_23670463_1280.jpg":"1280x854","h_23670463_1024.jpg":"1024x683","h_23670463_640.jpg":"640x427","h_23670463_480.jpg":"480x320","h_23670463_340.jpg":"340x227","h_23670463_220.jpg":"220x147","pp_23670463_1280.jpg":"1280x1628","pp_23670463_1024.jpg":"1024x1303","pp_23670463_640.jpg":"640x814","pp_23670463_480.jpg":"480x611","pp_23670463_340.jpg":"340x432","pp_23670463_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7532762 Threads: 6 Questions: 1541733593 Slow queries: 4691325 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110963208 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/zvijezda-harry-pottera-priznala-da-ima-dispraksiju-sto-je-to-pojasnjava-logopedica-vekic-i-upozorava-strucnjaka-nema-dovoljno-krenite-s-djetetom-na-terapiju-sto-prije-1235659 [printLink] => /mozaik/zivot/zvijezda-harry-pottera-priznala-da-ima-dispraksiju-sto-je-to-pojasnjava-logopedica-vekic-i-upozorava-strucnjaka-nema-dovoljno-krenite-s-djetetom-na-terapiju-sto-prije-1235659?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 695286 [name] => dispraksija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-10-26 13:44:30 [main_article_id] => 0 [alias] => dispraksija [link] => /tag/dispraksija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 610141 [name] => Daniel Radcliffe [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-09 23:50:02 [main_article_id] => 0 [alias] => daniel-radcliffe [link] => /tag/daniel-radcliffe ) [2] => stdClass Object ( [id] => 240536 [name] => Harry Potter [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => harry-potter [link] => /tag/harry-potter ) [3] => stdClass Object ( [id] => 695287 [name] => neurološki problem [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-10-26 13:44:30 [main_article_id] => 0 [alias] => neuroloski-problem [link] => /tag/neuroloski-problem ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RODITELJI OPREZ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zvijezda Harry Pottera priznala da ima dispraksiju. Što je to, pojašnjava logopedica Vekić i upozorava: ‘Stručnjaka nema dovoljno, krenite s djetetom na terapiju što prije!‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3141 [name] => Javorka Luetić [username] => javorka-lueti [email] => javorka-lueti@sd.hr [password] => $2y$10$5nG3SklVzKARcZKbSEUQleN1B7rr3pudihHhhdwQReXNy8GUMmWNa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/javorka-luetic-3141 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1659 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f4e74d567055c008abcb8309219045e8?s=100&default=https%3A%2F%2Ff03.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/24/23670462.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Wiktor Szymanowicz/Nurphoto Via Afp [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/24/23670462.jpg [title] => Wiktor Szymanowicz/Nurphoto Via Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/24/23670282.jpg [title] => Privatni album ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/24/23670463.jpg [title] => Loredana Sangiuliano/Anadolu Agency Via Afp ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Daniel Radcliffe postao je svjetska zvijezda sa samo 12 godina kada je prihvatio ulogu Harryja Pottera, ali malo tko zna da se slučajno opredijelio za glumu i da je tome kumovala neurološka bolest, dispraksija.

"Teško mi je bilo u školi, bio sam loš u svemu, bez vidljivog talenta", ispričao je slavni glumac kojeg je proslavio serijal filmova "Harry Potter".

Njegova majka, da bi mu pomogla, upisala ga je na glumu, za koju je brzo shvatio da će biti njegov poziv. Daniel je jednom prilikom otkrio i kako ga je bolest ometala.

---

image
Loredana Sangiuliano/Anadolu Agency Via Afp
---

"Ne mogu vezati tenisice i imam užasan rukopis. Kao mali, patio sam od nedostatka samopouzdanja jer sam mislio da sam smotan. Dijelom sam zbog dispraksije želio postati glumac", rekao je.

Što je to dispraksija?

Dispraksija je neurološki poremećaj zbog kojeg mališani imaju teškoće u koordinaciji pokreta, a motoričke vještine nisu u skladu s njihovom dobi i sposobnostima, pa se teško snalaze u novom okruženju, imaju često i poremećaj pozornosti s hiperaktivnošću (eng. attention deficit hyperactivity disorder, ADHD), pa se stoga u njihovu rehabilitaciju uključeni brojni stručnjaci - logopedi, defektolozi, radni terapeuti, fizijatri, senzorni terapeuti...

- Koliko je ovaj poremećaj čest u dječjoj populaciji, kako se najlakše prepoznaje i koliko često je i sama u kontaktu s djecom s dispraksijom, te tko najčešće upućuje djecu na terapiju? - otkrila nam je Maja Vekić, magistra logopedije u splitskoj osnovnoj školi Mertojak.

- U današnje vrijeme često govorimo o porastu broja djece s teškoćama. U školskoj dobi imamo velik broj djece koja imaju teškoće koncentracije, čitanja, pisanja, učenja. Kod većine tih učenika u anamnezi nalazimo kašnjenje u ranom motoričkom ili jezično-govornom razvoju. Često roditelji navode da su u nekoj fazi razvoja primijetili da njihovo dijete djeluje nespretno pri skakanju, penjanju, vožnji biciklom, hvatanju i bacanju lopte, oblačenju, svlačenju, vezanju vezica. Navode da su sporije učili određene radnje i da su zaostajali za svojim vršnjacima. Dijete s dispraksijom je sklono padanju, sudaranju s drugima, rušenju predmeta.

U ranom jezično-govornom razvoju navode se teškoće sisanja, žvakanja i gutanja, loša kontrola pokreta jezika, općenito smanjena aktivnost muskulature lica. Govor djeteta je nerazumljiv zbog teškoće motoričkog planiranja i/ili programiranja pokreta nužnih za govornu izvedbu. Upravo ti znakovi upućuju na dispraksiju. Ovisno o trenutku reagiranja roditelja, u školu dolaze s već postojećom medicinskom dokumentacijom koja potvrđuje određene teškoće.

---

image
Privatni album
---

- Postoji li tim stručnjaka koji procjenjuju koja bi terapija bila korisna i kako ih koordinirati ako je potrebno uključiti više stručnjaka?

- Najčešće otkrivanje problema počinje kada roditelji osjete zabrinutost za razvoj djeteta. U tim trenucima je važno da se ne oslanjaju na savjete okoline koji se temelje na rečenicama "Ma nije mu ništa", "Ne da mu se". "Lijen je". "Pričekaj još malo... " U svakom slučaju je sigurnije potražiti pomoć stručnjaka. Najčešće se roditelji obrate pedijatru koji ih može uputiti na daljnje pretrage kod neuropedijatra, fizijatra, logopeda, psihologa, radnog terapeuta, rehabilitatora... Svi oni čine tim stručnjaka koji su važni za što pozitivniji ishod funkcioniranja djeteta. Važno je da se s postavljanjem dijagnoze i terapijom krene što prije. Ne postoji univerzalan recept za provođenje terapije i upravo zbog toga je važno da ona bude multidisciplinarna.

- Imamo li ih dovoljno potrebnih stručnjaka u Splitu, u Hrvatskoj? Je li i to problem?

- Nažalost, broj djece s teškoćama je u porastu, a stručnjaka nema dovoljno. To predstavlja velik problem jer je važno na vrijeme pristupiti otkrivanju teškoće i terapiji.

Kako im pomoći

- Koliko je bitna suradnja s roditeljima i odgojiteljima u vrtićima i učiteljima u školi? Početak školovanja je pretpostavljam veliki problem budući da djeca dolaze u posve novu sredinu s novim pravilima ponašanja, novom disciplinom.... Što je u početku njihov najveći problem i kako im pomažete vi kao stručnjaci, a kako bi se trebali uključiti roditelji, staratelji...?

- Otvorenost roditelja prema odgojiteljima u vrtićima i učiteljima u školi je od presudne važnosti za uspješno funkcioniranje djeteta. Važno je da roditelji budu koordinatori između vrtića, škole i različitih stručnjaka koji su uključeni u rad s djetetom. Neophodna je suradnja i dijeljenje informacija između svih sudionika kako bi se postigli najbolji mogući rezultati. Na samom početku školovanja je važno da roditelji daju sve informacije koje su bitne za njihovo dijete. Jednako je važno i da poslušaju savjete stručnjaka koji su uočili poteškoću, ukoliko oni nisu nekim znakovima davali na važnosti. Suradnjom omogućuju da se u školi djetetu prilazi na odgovarajući način. To znači da se svakom učeniku trebaju prilagoditi metode rada ne bi li mu se olakšalo da uspješno savladava školske zahtjeve.

- Kako im pomoći u školskoj dobi, postoje li u našim školama učitelji koji su dovoljno senzibilizirani za rad s djecom s dispraksijom i imaju li škole dovoljno stručnog osoblja logopeda, defektologa, psihologa koji mogu sudjelovati u procesu adaptacije? Ili se taj proces odvija izvan škole?

- Učitelji imaju bitnu ulogu u radu s djecom s teškoćama. Senzibilizirani su za rad s djecom s teškoćama i trude se postići najbolje za svako dijete. Njihovo razumijevanje, motivacija i načini rada utječu na uspješnost odgoja i obrazovanja učenika s teškoćama u razvoju. Naravno, potrebna im je potpora stručnjaka, a toga u hrvatskim školama nedostaje. Kako bi uključivanje djece s teškoćama bilo uspješno prijeko je potrebno da škola ima kompletan stručni tim, što u velikom broju slučajeva nije ostvareno. Stručnjaka u školama nema dovoljno i zbog toga su djeca nerijetko uključena u terapijske postupke izvan škole.

- Djeca s dispraksijom najčešće imaju poteškoće u auditivnoj i vizualnoj percepciji. Što to konkretno znači?

- Auditivna i vizualna percepcija se odnose na način na koji mozak interpretira, analizira ono što čujemo i vidimo. Važne su u svakodnevnom životu u različitim aktivnostima kao što su pisanje, čitanje, određivanje koliko je nešto daleko i slično. Dispraksija se prvenstveno ogleda u teškoći ili nezrelosti organiziranja informacija i pokreta. Mozak ne dopušta potpuni prijenos poruka. Zbog toga dolazi do teškoća čitanja, pisanja, učenja i organizacije naučenih informacija.

- Postoje i situacije u kojima su ova djeca izložena ruganju, pa čak i zlostavljanju od strane vršnjaka, jer ih tretiraju kao "smotane"!?

- Djeca nemaju uvijek razvijenu svijest i razumijevanje o teškoćama drugih. Zbog nerazvijene koordinacije, djeca s dispraksijom se mogu naći pod kritikom vršnjaka. Zbog toga nerijetko odbijaju sudjelovati u aktivnostima u kojima su loši. Izbjegavanje može dovesti do konflikata ili odbacivanja od strane vršnjaka. Sve to ima velike posljedice na njihov društveni razvoj.

Također, zbog nedostatka osjećaja uspješnosti mogu biti obeshrabrena i odustati od akademskih ili umjetničkih želja unatoč svojoj urednoj inteligenciji.

- Stručnjaci ističu da je djeci s dispraksijom značajno pomaže i bavljenje nekim sportovima, a osobito korisnim su se pokazali sportovi poput judoa i karatea, te bicikliranje...

- Poznato je da redovitim vježbanjem utječemo na razvoj motoričkih i funkcionalnih sposobnosti. Bilo koja tjelesna aktivnost s kojom se dijete bavi, stvorit će pozitivne rezultate i bolja je od neaktivnog načina življenja. Svakako, važno je dobro izabrati sport i posavjetovati se sa stručnjakom prije uključenja u aktivnost.

Daniela Radcliffea dijagnoza nije spriječila da bude uspješan. Svi zajedno se moramo potruditi da on ne bude iznimka, poručuje naša sugovornica.

---

Što mogu napraviti roditelji da djeci olakšaju problem?

1. Prihvatite teškoću, pokažite strpljenje, razumijevanje i ljubav.

2. Potražite pomoć - i vama treba podrška

3. Surađujte sa svima koji su uključeni u život vašeg djeteta – samo zajedničkim radom možemo postići uspjeh.

---

---

Kako mogu pomoći učitelji?

1. Uvijek je potrebno nagraditi trud i sudjelovanje, bez obzira na ishod;

2. Potičite svaku aktivnost u kojoj dijete doživi uspjeh;

3. Pokažite razumijevanje - svi zajedno moramo razvijati prihvaćanje različitosti.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Wiktor Szymanowicz/Nurphoto Via Afp Privatni album Loredana Sangiuliano/Anadolu Agency Via Afp
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/zvijezda-harry-pottera-priznala-da-ima-dispraksiju-sto-je-to-pojasnjava-logopedica-vekic-i-upozorava-strucnjaka-nema-dovoljno-krenite-s-djetetom-na-terapiju-sto-prije-1235659 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3b10914b29165acf23d9d0db3bec95b38066258b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Zvijezda+Harry+Pottera+priznala+da+ima+dispraksiju.+%C5%A0to+je+to%2C+poja%C5%A1njava+logopedica+Veki%C4%87+i+upozorava%3A+%E2%80%98Stru%C4%8Dnjaka+nema+dovoljno%2C+krenite+s+djetetom+na+terapiju+%C5%A1to+prije%21%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fzvijezda-harry-pottera-priznala-da-ima-dispraksiju-sto-je-to-pojasnjava-logopedica-vekic-i-upozorava-strucnjaka-nema-dovoljno-krenite-s-djetetom-na-terapiju-sto-prije-1235659 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fzvijezda-harry-pottera-priznala-da-ima-dispraksiju-sto-je-to-pojasnjava-logopedica-vekic-i-upozorava-strucnjaka-nema-dovoljno-krenite-s-djetetom-na-terapiju-sto-prije-1235659 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RODITELJI OPREZ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ŽivotRODITELJI OPREZ

Zvijezda Harry Pottera priznala da ima dispraksiju. Što je to, pojašnjava logopedica Vekić i upozorava: ‘Stručnjaka nema dovoljno, krenite s djetetom na terapiju što prije!‘

Piše Javorka Luetić
26. listopada 2022. - 13:44

Daniel Radcliffe postao je svjetska zvijezda sa samo 12 godina kada je prihvatio ulogu Harryja Pottera, ali malo tko zna da se slučajno opredijelio za glumu i da je tome kumovala neurološka bolest, dispraksija.

"Teško mi je bilo u školi, bio sam loš u svemu, bez vidljivog talenta", ispričao je slavni glumac kojeg je proslavio serijal filmova "Harry Potter".

Njegova majka, da bi mu pomogla, upisala ga je na glumu, za koju je brzo shvatio da će biti njegov poziv. Daniel je jednom prilikom otkrio i kako ga je bolest ometala.

"Ne mogu vezati tenisice i imam užasan rukopis. Kao mali, patio sam od nedostatka samopouzdanja jer sam mislio da sam smotan. Dijelom sam zbog dispraksije želio postati glumac", rekao je.

Što je to dispraksija?

Dispraksija je...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 13:41