stdClass Object ( [id] => 1040540 [title] => Petra Plivelić o lupusu, neizlječivoj bolesti s kojom nosi: Burna faza je teška, u jednom sam trenu oslijepila, danas radim kao medicinska sestra [alias] => petra-pivelic-o-neizljecivoj-bolesti-s-kojom-nosi-devet-godina-burna-faza-je-teska-u-jednom-sam-trenu-oslijepila-danas-radim-kao-medicinska-sestra [catid] => 412 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

- Velik dio stvari koje sam mogla raditi prije nego sam se razboljela, danas više ne mogu. Mnogo se više umaram, moram se štititi od sunca i imam kronične bolove koji me uvijek podsjećaju da je lupus dio mog života - govori o svojoj bolesti Petra Plivelić (25), prvostupnica primaljstva, koja od sistemskog eritemskog lupusa boluje od svoje šesnaeste godine.

- Iako je moj put bio težak, i u najtežim trenutcima nisam odustala i protiv lupusa sam se uvijek borila. Premda sam u jednom trenutku oslijepila, u drugoj fazi života radila sam kao primalja i profesionalno izvršavala jedan od najljepših poslova na svijetu.

Srećom, trenutno sam u remisiji, ali sa sistemskim eritemskim lupusom nikad ne znate kad će se bolest vratiti, a ona je i dalje neizlječiva - rekla je na okruglom stolu "Živjeti s lupusom – zajedno podižemo svijest o lupusu", koji je organizirala tvrtka GlaxoSmithKline.

Nama je otkrila detalje svoje teške borbe s bolešću koja traje već gotovo desetjeće.

- Prvi simptomi krenuli su sa 7 godina, kada sam iznenadno hospitalizirana zbog pareze facijalis. Tada su mi u KBC-u Zagreb pronašli u laboratorijskim nalazima povišene jetrene transaminaze.

Godinama sam praćena od strane hepatologa zbog tih nalaza, ali fizički sam se osjećala dobro. No, početkom srednje škole ponovno su krenuli simptomi.

Dobila sam osip kao reakciju na sunce koji prije nisam imala, pojavljivao se na licu od korijena nosa preko obraza, što je tipično za lupus, i po ostatku tijela, bolove u zglobovima, natečena koljena, snažan umor zbog kojeg sam morala spavati, temperature do 37,5℃, uz koju su uvijek išle i zimice i tresavice. Poput gripe koja nije gripa.

Nedugo nakon pojave simptoma upućena sam u Dječju bolnicu u Klaićevoj, gdje mi je nekoliko dana prije 16. rođendana dijagnosticiran lupus. Doktorica je rekla da sumnja na sistemski eritemski lupus i da bi me odmah hospitalizirala. U tom trenutku nisam bila svjesna što se događa, samo sam znala da ću opet biti u bolnici i da će to proći.

Dijagnoza, koju nisam mogla ni izgovoriti, potvrđena je. Osjetila sam olakšanje. Doktorica u Klaićevoj imala je veliku ulogu u tome i nikada neću zaboraviti njezine riječi: "Bolje da znaš s čime se boriš" i to je uistinu tako.

Tada je krenulo novo učenje ponašanja prema samoj sebi kroz koje me doktorica vodila - prisjeća se Petra.

Četiri operacije u deset godina

Štititi se od sunca jer je ono jedno od aktivatora lupusa, nošenje dugih rukava ljeti, izbjegavanje sunca, nošenje šešira. Učenje o medikamentoznoj terapiji. Savjesno ponašanje prema sebi. Planiranje trudnoće kada za to dođe vrijeme. To su neke od stvari s kojima se još kao 16-godišnjakinja morala suočiti.

- Imam sistemski eritemski lupus, a on može napasti bilo koji organ ili organski sustav, od kože do pojedinih organa. Najčešće su to bubrezi, mozak, a u mom slučaju krenulo je od jetre i crijeva. Prije tri godine je bio zadnji eksces – meningitis uslijed kojeg sam izgubila i vid. Doktori su mi rekli da više nikada neću vidjeti.

Tada uopće nisam vjerovala da je to moje tijelo. Svi su ostali u šoku kada sam progledala; zato što rijetko tko progleda nakon panuveitisa - kaže Patra.

- U proteklih deset godina imala sam 4 operacije crijeva zbog apscesa koji su se na njima pojavili. Prije 5 godina kada sam izgubila vid – simptomi su krenuli na moj 20. rođendan, naglo, nakon što sam neko vrijeme bila u remisiji.

Od glavobolje i crvenih očiju u 3 - 4 dana izgubila sam vid. Tri tjedna nisam ništa vidjela, samo mutne slike, krivudave linije i jedan dan pri kraju hospitalizacije vid mi se razbistrio.

---

image
Ilustracija/Shutterstock
---


Sada nemam dioptriju, ali na desnom oku imam problema s centralnim vidom. Srećom, i to se postupno povlači, sada se javlja samo pri jakom umoru ili određenom refrakcijom svjetla na rožnicu.

Prošla sam mnogobrojne bolne i ozračujuće pretrage zbog kojih me danas iz perspektive pacijenta pomalo strah ići na kontrole, priznaje naša sugovornica, ali ne odustaje od borbe s teškom bolešću zbog koje je morala promijeniti mnogo toga u svome životu i u profesiji.

Više cijenim život i sebe

- Radila sam u struci kao primalja, međutim, smjene od 12 sati i noćni rad moj su organizam poljuljali zbog izrazitog napora i nedostatka sna. Stoga sam bila primorana napustiti posao kako ne bi došlo do relapsa lupusa, što mi je bilo jako teško.

Danas radim na određeno, na mjestu medicinske sestre u zdravstvenu skrbi u jutarnjoj smjeni. Morala sam svoj život potpuno prilagoditi bolesti i odustati od nekih aktivnosti. Dok su ostala djeca putovala i sklapala prijateljstva, ja sam dane provodila u Klaićevoj bolnici zbog infekcija koje su moju bolest ponovno aktivirale.

Razmišljam na način, da mi se to nije dogodilo, tko zna kojim bih putem u životu otišla. Iako s lupusom živim već devet godina, još uvijek svakodnevno osluškujem svoje tijelo i prihvaćam ritam koji mi bolest zadaje. Morala sam prihvatiti da moje tijelo treba odmor i da imam pravo na to. Naučila sam više voljeti sebe.

Promijenila sam i način prehrane, način razmišljanja. Više cijenim svoje vrijeme i život, i svaki trenutak pokušavam iskoristiti koliko mogu. Jer, lupus je bolest koja ne dopušta kršenje pravila te iako sam u stanju remisije, samo jedan dan je potreban za njezino aktiviranje.

Veće terapijske mogućnosti

U svemu tome rastužuje me činjenica da oboljeli u drugim europskim državama imaju veće terapijske mogućnosti nego mi u Hrvatskoj, ali se nadam promjeni jer smatram da rijetke bolesti poput lupusa zaslužuju jednaku pažnju kao i druge bolesti. Nisam jedina koja se u toj cijeloj situaciji morala naučiti snalaziti.

Tu je i moja obitelj koja je uz mene u svakom trenutku. Stvarno se trude pomoći mi kada imam loše dane kuhajući mi čajeve i obroke prilagođene mojoj novoj prehrani - kaže Petra, i ističe da je lupus kao rijetka bolest još uvijek neprepoznat i da je često nailazila na nerazumijevanje.

U međuvremenu je osnovala udrugu "Crveni leptir" – hrvatsku udruga za pomoć i podršku oboljelima od lupusa, čija je predsjednica, uz potpredsjednice Andreu Miloš i Andreju Bratić, s kojima širi svijest i bori se za prava oboljelih.

- Smatram da treba živjeti svoj život najbolje što možemo i u onim trenucima kada se bolest ponovno aktivira, kada dođe do relapsa, jednostavno to treba prihvatiti. I meni samoj je teško kada dođe do nekakve burnije faze, ali izađem iz nje i razmišljam zar sam to stvarno bila ja. Treba iskoristiti svaki trenutak i slušati svoje tijelo, pratiti ga. Jedan je život i treba ga proživjeti.

Treba raditi ono što voliš i ne opterećivati se nebitnim sitnicama. Jesam li danas obavila neki kućanski zadatak ili nisam? Prije mi je sve uvijek moralo biti uredno, čisto i na svome mjestu. No, sada se ne opterećujem ako baš taj dan nisam usisala, oprala kupaonicu. Napravit ću to sutra, takve se stvari riješe.

Umjesto te opterećenosti pronađem svoj izvor energije i držim ga se.

Hrvatskim pacijentima oboljelima od sistemskog eritemskog lupusa još je uvijek dostupna samo ograničena terapija. Iako je lupus bolest koja se često spominje u serijama poput "Dr. Housa", on je puno više od toga. Serija će završiti, ali bolest s kojom žive oboljeli od sistemskog eritemskog lupusa ostat će zauvijek - zaključuje Petra.

---

60 posto oboljelih bori se s depresijom

Na online okruglom stolu održanom uz oboljele i zdravstvene stručnjake o lupusu i problemima oboljelih u Hrvatskoj govorila je i Tamara Kvas, tajnica Hrvatskog saveza za rijetke bolesti, koja je kazala da u Hrvatskoj ne postoji registar rijetkih bolesti tako da stvaran broj oboljelih kod nas nije poznat, a značajan broj građana Hrvatske uopće ne zna da je lupus bolest.

Istakla je da se velik broj oboljelih od autoimunih i rijetkih bolesti redovito susreće s poteškoćama prilikom dijagnosticiranja, liječenja i dostupnosti terapije, ali i nerazumijevanjem okoline, što onda dovodi i do psiholoških posljedica za oboljele i članove njihovih obitelji.

Znanstvenici još uvijek nisu otkrili što uzrokuje lupus, kroničnu autoimunu bolest kod koje imunološki sustav ne prepoznaje razliku između stranog tijela te vlastitih stanica i tkiva, pa počinje stvarati antitijela koja napadaju sama sebe.

Rizik smrtnosti kod oboljelih od lupusa je do tri puta veći nego u zdrave populacije i do deset puta veći u populacije mlađe od 40 godina, a između 10 i 15 posto oboljelih doživjet će preuranjenu smrt zbog lupusa.

Uz to, jedna od tri oboljele osobe uz lupus boluje od još jedne autoimune bolesti, a 90 posto oboljelih su žene.

- Najčešći oblik lupusa, sistemski eritemski lupus, kronična je nezarazna bolest za koju još uvijek ne postoji lijek, a cilj liječenja je ublažavanje simptoma, postizanje i održavanje remisije bolesti, sprječavanje pojave flerova, oštećenja organa i tkiva.

Može varirati od lakog do teškog oblika bolesti, može zahvatiti bilo koji organ ili organski sustav, a među najtežim komplikacijama koje se mogu razviti je lupus nefritis, upala bubrega koja značajno remeti bubrežnu funkciju i može završiti fatalno.

Sistemski eritemski lupus može uzrokovati smrt sam po sebi, uslijed aktivnosti osnovne bolesti (lupusa), a isto tako do smrti može doći i posredno, pospješujući razvoj komorbiditeta i povećavajući smrtnost od komorbiditeta - kazao je dr. Darko Jurišić, te istakao da lupus sa sobom nosi kombinaciju zdravstvenih i društvenih izazova i poteškoća koji utječu na svakodnevni život oboljelih, pa tako uz kronični umor od kojeg pati čak 79 posto oboljelih, velikih 89 posto oboljelih nema sposobnost za socijalne interakcije.

Prema relevantnim istraživanjima, čak 76 posto oboljelih je promijenilo posao, a 52 posto oboljelih je potpuno prestalo raditi. Polovica oboljelih smatra emocionalne poteškoće jednim od najtežih aspekata bolesti.

Oko 60 posto oboljelih nosi se s kliničkom depresijom i poremećajem anksioznosti, a 87 posto oboljelih skriva simptome lupusa od bližnjih kako ih ne bi uzrujali ili zabrinuli.

Zbog toga je iznimno važno informirati širu javnost o lupusu, osnažiti svijest o ovoj kroničnoj bolesti i omogućiti pristup najsuvremenijoj terapiji, zaključili su okupljeni na okruglom stolu.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŽIVJETI ‘NA PRSTIMA‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) ) [extra_fields_search] => ŽIVJETI ‘NA PRSTIMA‘ 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-08-24 17:45:50 [created_by] => 3141 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-09-07 12:10:21 [modified_by] => 3141 [publish_up] => 2020-08-26 08:47:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 33 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 412 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--u-fokusu [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [pageclass_sfx] => page--zdravlje-u-fokusu [menu-meta_description] => Najnovije vijesti i kolumne s područja turizma, gospodarstva, kulture i crne kronike u Hrvatskoj i svijetu [menu-meta_keywords] => hrvatska, svijet, crna kronika, turizam, gospodarstvo, kultura, mišljenja [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => U fokusu [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/08\/24\/14486730.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/24\/14478930.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatni album","Ilustracija\/Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Petra Pliveli\u0107:\u00a0Promijenila sam na\u010din prehrane i razmi\u0161ljanja. Cijenim svoje vrijeme i \u017eivot",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"900x600","k_14486730_1280.jpg":"1280x1280","k_14486730_1024.jpg":"1024x1024","k_14486730_640.jpg":"640x640","k_14486730_480.jpg":"480x480","k_14486730_340.jpg":"340x340","k_14486730_220.jpg":"220x220","o_14486730_1280.jpg":"1280x853","o_14486730_1024.jpg":"1024x682","o_14486730_640.jpg":"640x426","o_14486730_480.jpg":"480x320","o_14486730_340.jpg":"340x226","o_14486730_220.jpg":"220x146","h_14486730_1280.jpg":"1280x854","h_14486730_1024.jpg":"1024x683","h_14486730_640.jpg":"640x427","h_14486730_480.jpg":"480x320","h_14486730_340.jpg":"340x227","h_14486730_220.jpg":"220x147","pp_14486730_1280.jpg":"1006x1280","pp_14486730_1024.jpg":"805x1024","pp_14486730_640.jpg":"503x640","pp_14486730_480.jpg":"377x480","pp_14486730_340.jpg":"267x340","pp_14486730_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1266","k_14478930_1280.jpg":"1280x1280","k_14478930_1024.jpg":"1024x1024","k_14478930_640.jpg":"640x640","k_14478930_480.jpg":"480x480","k_14478930_340.jpg":"340x340","k_14478930_220.jpg":"220x220","o_14478930_1280.jpg":"1280x844","o_14478930_1024.jpg":"1024x675","o_14478930_640.jpg":"640x422","o_14478930_480.jpg":"480x316","o_14478930_340.jpg":"340x224","o_14478930_220.jpg":"220x145","h_14478930_1280.jpg":"1280x854","h_14478930_1024.jpg":"1024x683","h_14478930_640.jpg":"640x427","h_14478930_480.jpg":"480x320","h_14478930_340.jpg":"340x227","h_14478930_220.jpg":"220x147","pp_14478930_1280.jpg":"1006x1280","pp_14478930_1024.jpg":"805x1024","pp_14478930_640.jpg":"503x640","pp_14478930_480.jpg":"377x480","pp_14478930_340.jpg":"267x340","pp_14478930_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 412 [name] => U fokusu [alias] => u-fokusu [description] => [parent] => 265 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38359998 Threads: 4 Questions: 7095282378 Slow queries: 3299727 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608278497 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje/u-fokusu ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) ) [link] => /mozaik/zdravlje/u-fokusu/petra-pivelic-o-neizljecivoj-bolesti-s-kojom-nosi-devet-godina-burna-faza-je-teska-u-jednom-sam-trenu-oslijepila-danas-radim-kao-medicinska-sestra-1040540 [printLink] => /mozaik/zdravlje/u-fokusu/petra-pivelic-o-neizljecivoj-bolesti-s-kojom-nosi-devet-godina-burna-faza-je-teska-u-jednom-sam-trenu-oslijepila-danas-radim-kao-medicinska-sestra-1040540?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 257875 [name] => lupus [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lupus [link] => /tag/lupus ) [1] => stdClass Object ( [id] => 616076 [name] => živjeti s lupusom [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-08-26 12:14:20 [main_article_id] => 0 [alias] => zivjeti-s-lupusom [link] => /tag/zivjeti-s-lupusom ) [2] => stdClass Object ( [id] => 616170 [name] => Petra Plivelić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-08-27 11:58:59 [main_article_id] => 0 [alias] => petra-plivelic [link] => /tag/petra-plivelic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŽIVJETI ‘NA PRSTIMA‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Petra Plivelić o lupusu, neizlječivoj bolesti s kojom nosi: Burna faza je teška, u jednom sam trenu oslijepila, danas radim kao medicinska sestra [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3141 [name] => Javorka Luetić [username] => javorka-lueti [email] => javorka-lueti@sd.hr [password] => $2y$10$5nG3SklVzKARcZKbSEUQleN1B7rr3pudihHhhdwQReXNy8GUMmWNa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/javorka-luetic-3141 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1659 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f4e74d567055c008abcb8309219045e8?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/24/14486730.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatni album [mainImageDesc] => Petra Plivelić: Promijenila sam način prehrane i razmišljanja. Cijenim svoje vrijeme i život [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/24/14486730.jpg [title] => Petra Plivelić: Promijenila sam način prehrane i razmišljanja. Cijenim svoje vrijeme i život Privatni album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/24/14478930.jpg [title] => Ilustracija/Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

- Velik dio stvari koje sam mogla raditi prije nego sam se razboljela, danas više ne mogu. Mnogo se više umaram, moram se štititi od sunca i imam kronične bolove koji me uvijek podsjećaju da je lupus dio mog života - govori o svojoj bolesti Petra Plivelić (25), prvostupnica primaljstva, koja od sistemskog eritemskog lupusa boluje od svoje šesnaeste godine.

- Iako je moj put bio težak, i u najtežim trenutcima nisam odustala i protiv lupusa sam se uvijek borila. Premda sam u jednom trenutku oslijepila, u drugoj fazi života radila sam kao primalja i profesionalno izvršavala jedan od najljepših poslova na svijetu.

Srećom, trenutno sam u remisiji, ali sa sistemskim eritemskim lupusom nikad ne znate kad će se bolest vratiti, a ona je i dalje neizlječiva - rekla je na okruglom stolu "Živjeti s lupusom – zajedno podižemo svijest o lupusu", koji je organizirala tvrtka GlaxoSmithKline.

Nama je otkrila detalje svoje teške borbe s bolešću koja traje već gotovo desetjeće.

- Prvi simptomi krenuli su sa 7 godina, kada sam iznenadno hospitalizirana zbog pareze facijalis. Tada su mi u KBC-u Zagreb pronašli u laboratorijskim nalazima povišene jetrene transaminaze.

Godinama sam praćena od strane hepatologa zbog tih nalaza, ali fizički sam se osjećala dobro. No, početkom srednje škole ponovno su krenuli simptomi.

Dobila sam osip kao reakciju na sunce koji prije nisam imala, pojavljivao se na licu od korijena nosa preko obraza, što je tipično za lupus, i po ostatku tijela, bolove u zglobovima, natečena koljena, snažan umor zbog kojeg sam morala spavati, temperature do 37,5℃, uz koju su uvijek išle i zimice i tresavice. Poput gripe koja nije gripa.

Nedugo nakon pojave simptoma upućena sam u Dječju bolnicu u Klaićevoj, gdje mi je nekoliko dana prije 16. rođendana dijagnosticiran lupus. Doktorica je rekla da sumnja na sistemski eritemski lupus i da bi me odmah hospitalizirala. U tom trenutku nisam bila svjesna što se događa, samo sam znala da ću opet biti u bolnici i da će to proći.

Dijagnoza, koju nisam mogla ni izgovoriti, potvrđena je. Osjetila sam olakšanje. Doktorica u Klaićevoj imala je veliku ulogu u tome i nikada neću zaboraviti njezine riječi: "Bolje da znaš s čime se boriš" i to je uistinu tako.

Tada je krenulo novo učenje ponašanja prema samoj sebi kroz koje me doktorica vodila - prisjeća se Petra.

Četiri operacije u deset godina

Štititi se od sunca jer je ono jedno od aktivatora lupusa, nošenje dugih rukava ljeti, izbjegavanje sunca, nošenje šešira. Učenje o medikamentoznoj terapiji. Savjesno ponašanje prema sebi. Planiranje trudnoće kada za to dođe vrijeme. To su neke od stvari s kojima se još kao 16-godišnjakinja morala suočiti.

- Imam sistemski eritemski lupus, a on može napasti bilo koji organ ili organski sustav, od kože do pojedinih organa. Najčešće su to bubrezi, mozak, a u mom slučaju krenulo je od jetre i crijeva. Prije tri godine je bio zadnji eksces – meningitis uslijed kojeg sam izgubila i vid. Doktori su mi rekli da više nikada neću vidjeti.

Tada uopće nisam vjerovala da je to moje tijelo. Svi su ostali u šoku kada sam progledala; zato što rijetko tko progleda nakon panuveitisa - kaže Patra.

- U proteklih deset godina imala sam 4 operacije crijeva zbog apscesa koji su se na njima pojavili. Prije 5 godina kada sam izgubila vid – simptomi su krenuli na moj 20. rođendan, naglo, nakon što sam neko vrijeme bila u remisiji.

Od glavobolje i crvenih očiju u 3 - 4 dana izgubila sam vid. Tri tjedna nisam ništa vidjela, samo mutne slike, krivudave linije i jedan dan pri kraju hospitalizacije vid mi se razbistrio.

---

image
Ilustracija/Shutterstock
---


Sada nemam dioptriju, ali na desnom oku imam problema s centralnim vidom. Srećom, i to se postupno povlači, sada se javlja samo pri jakom umoru ili određenom refrakcijom svjetla na rožnicu.

Prošla sam mnogobrojne bolne i ozračujuće pretrage zbog kojih me danas iz perspektive pacijenta pomalo strah ići na kontrole, priznaje naša sugovornica, ali ne odustaje od borbe s teškom bolešću zbog koje je morala promijeniti mnogo toga u svome životu i u profesiji.

Više cijenim život i sebe

- Radila sam u struci kao primalja, međutim, smjene od 12 sati i noćni rad moj su organizam poljuljali zbog izrazitog napora i nedostatka sna. Stoga sam bila primorana napustiti posao kako ne bi došlo do relapsa lupusa, što mi je bilo jako teško.

Danas radim na određeno, na mjestu medicinske sestre u zdravstvenu skrbi u jutarnjoj smjeni. Morala sam svoj život potpuno prilagoditi bolesti i odustati od nekih aktivnosti. Dok su ostala djeca putovala i sklapala prijateljstva, ja sam dane provodila u Klaićevoj bolnici zbog infekcija koje su moju bolest ponovno aktivirale.

Razmišljam na način, da mi se to nije dogodilo, tko zna kojim bih putem u životu otišla. Iako s lupusom živim već devet godina, još uvijek svakodnevno osluškujem svoje tijelo i prihvaćam ritam koji mi bolest zadaje. Morala sam prihvatiti da moje tijelo treba odmor i da imam pravo na to. Naučila sam više voljeti sebe.

Promijenila sam i način prehrane, način razmišljanja. Više cijenim svoje vrijeme i život, i svaki trenutak pokušavam iskoristiti koliko mogu. Jer, lupus je bolest koja ne dopušta kršenje pravila te iako sam u stanju remisije, samo jedan dan je potreban za njezino aktiviranje.

Veće terapijske mogućnosti

U svemu tome rastužuje me činjenica da oboljeli u drugim europskim državama imaju veće terapijske mogućnosti nego mi u Hrvatskoj, ali se nadam promjeni jer smatram da rijetke bolesti poput lupusa zaslužuju jednaku pažnju kao i druge bolesti. Nisam jedina koja se u toj cijeloj situaciji morala naučiti snalaziti.

Tu je i moja obitelj koja je uz mene u svakom trenutku. Stvarno se trude pomoći mi kada imam loše dane kuhajući mi čajeve i obroke prilagođene mojoj novoj prehrani - kaže Petra, i ističe da je lupus kao rijetka bolest još uvijek neprepoznat i da je često nailazila na nerazumijevanje.

U međuvremenu je osnovala udrugu "Crveni leptir" – hrvatsku udruga za pomoć i podršku oboljelima od lupusa, čija je predsjednica, uz potpredsjednice Andreu Miloš i Andreju Bratić, s kojima širi svijest i bori se za prava oboljelih.

- Smatram da treba živjeti svoj život najbolje što možemo i u onim trenucima kada se bolest ponovno aktivira, kada dođe do relapsa, jednostavno to treba prihvatiti. I meni samoj je teško kada dođe do nekakve burnije faze, ali izađem iz nje i razmišljam zar sam to stvarno bila ja. Treba iskoristiti svaki trenutak i slušati svoje tijelo, pratiti ga. Jedan je život i treba ga proživjeti.

Treba raditi ono što voliš i ne opterećivati se nebitnim sitnicama. Jesam li danas obavila neki kućanski zadatak ili nisam? Prije mi je sve uvijek moralo biti uredno, čisto i na svome mjestu. No, sada se ne opterećujem ako baš taj dan nisam usisala, oprala kupaonicu. Napravit ću to sutra, takve se stvari riješe.

Umjesto te opterećenosti pronađem svoj izvor energije i držim ga se.

Hrvatskim pacijentima oboljelima od sistemskog eritemskog lupusa još je uvijek dostupna samo ograničena terapija. Iako je lupus bolest koja se često spominje u serijama poput "Dr. Housa", on je puno više od toga. Serija će završiti, ali bolest s kojom žive oboljeli od sistemskog eritemskog lupusa ostat će zauvijek - zaključuje Petra.

---

60 posto oboljelih bori se s depresijom

Na online okruglom stolu održanom uz oboljele i zdravstvene stručnjake o lupusu i problemima oboljelih u Hrvatskoj govorila je i Tamara Kvas, tajnica Hrvatskog saveza za rijetke bolesti, koja je kazala da u Hrvatskoj ne postoji registar rijetkih bolesti tako da stvaran broj oboljelih kod nas nije poznat, a značajan broj građana Hrvatske uopće ne zna da je lupus bolest.

Istakla je da se velik broj oboljelih od autoimunih i rijetkih bolesti redovito susreće s poteškoćama prilikom dijagnosticiranja, liječenja i dostupnosti terapije, ali i nerazumijevanjem okoline, što onda dovodi i do psiholoških posljedica za oboljele i članove njihovih obitelji.

Znanstvenici još uvijek nisu otkrili što uzrokuje lupus, kroničnu autoimunu bolest kod koje imunološki sustav ne prepoznaje razliku između stranog tijela te vlastitih stanica i tkiva, pa počinje stvarati antitijela koja napadaju sama sebe.

Rizik smrtnosti kod oboljelih od lupusa je do tri puta veći nego u zdrave populacije i do deset puta veći u populacije mlađe od 40 godina, a između 10 i 15 posto oboljelih doživjet će preuranjenu smrt zbog lupusa.

Uz to, jedna od tri oboljele osobe uz lupus boluje od još jedne autoimune bolesti, a 90 posto oboljelih su žene.

- Najčešći oblik lupusa, sistemski eritemski lupus, kronična je nezarazna bolest za koju još uvijek ne postoji lijek, a cilj liječenja je ublažavanje simptoma, postizanje i održavanje remisije bolesti, sprječavanje pojave flerova, oštećenja organa i tkiva.

Može varirati od lakog do teškog oblika bolesti, može zahvatiti bilo koji organ ili organski sustav, a među najtežim komplikacijama koje se mogu razviti je lupus nefritis, upala bubrega koja značajno remeti bubrežnu funkciju i može završiti fatalno.

Sistemski eritemski lupus može uzrokovati smrt sam po sebi, uslijed aktivnosti osnovne bolesti (lupusa), a isto tako do smrti može doći i posredno, pospješujući razvoj komorbiditeta i povećavajući smrtnost od komorbiditeta - kazao je dr. Darko Jurišić, te istakao da lupus sa sobom nosi kombinaciju zdravstvenih i društvenih izazova i poteškoća koji utječu na svakodnevni život oboljelih, pa tako uz kronični umor od kojeg pati čak 79 posto oboljelih, velikih 89 posto oboljelih nema sposobnost za socijalne interakcije.

Prema relevantnim istraživanjima, čak 76 posto oboljelih je promijenilo posao, a 52 posto oboljelih je potpuno prestalo raditi. Polovica oboljelih smatra emocionalne poteškoće jednim od najtežih aspekata bolesti.

Oko 60 posto oboljelih nosi se s kliničkom depresijom i poremećajem anksioznosti, a 87 posto oboljelih skriva simptome lupusa od bližnjih kako ih ne bi uzrujali ili zabrinuli.

Zbog toga je iznimno važno informirati širu javnost o lupusu, osnažiti svijest o ovoj kroničnoj bolesti i omogućiti pristup najsuvremenijoj terapiji, zaključili su okupljeni na okruglom stolu.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatni album Ilustracija/Shutterstock
Privatni album
Petra Plivelić: Promijenila sam način prehrane i razmišljanja. Cijenim svoje vrijeme i život
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zdravlje/u-fokusu/petra-pivelic-o-neizljecivoj-bolesti-s-kojom-nosi-devet-godina-burna-faza-je-teska-u-jednom-sam-trenu-oslijepila-danas-radim-kao-medicinska-sestra-1040540 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=99a0da90dee3af32a3d828325cdbfaac7a7dc70c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Petra+Pliveli%C4%87+o+lupusu%2C+neizlje%C4%8Divoj+bolesti+s+kojom+nosi%3A+Burna+faza+je+te%C5%A1ka%2C+u+jednom+sam+trenu+oslijepila%2C+danas+radim+kao+medicinska+sestra&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fu-fokusu%2Fpetra-pivelic-o-neizljecivoj-bolesti-s-kojom-nosi-devet-godina-burna-faza-je-teska-u-jednom-sam-trenu-oslijepila-danas-radim-kao-medicinska-sestra-1040540 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fu-fokusu%2Fpetra-pivelic-o-neizljecivoj-bolesti-s-kojom-nosi-devet-godina-burna-faza-je-teska-u-jednom-sam-trenu-oslijepila-danas-radim-kao-medicinska-sestra-1040540 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŽIVJETI ‘NA PRSTIMA‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) )
StoryEditorOCM
U fokusuŽIVJETI ‘NA PRSTIMA‘

Petra Plivelić o lupusu, neizlječivoj bolesti s kojom nosi: Burna faza je teška, u jednom sam trenu oslijepila, danas radim kao medicinska sestra

26. kolovoza 2020. - 10:47

- Velik dio stvari koje sam mogla raditi prije nego sam se razboljela, danas više ne mogu. Mnogo se više umaram, moram se štititi od sunca i imam kronične bolove koji me uvijek podsjećaju da je lupus dio mog života - govori o svojoj bolesti Petra Plivelić (25), prvostupnica primaljstva, koja od sistemskog eritemskog lupusa boluje od svoje šesnaeste godine.

- Iako je moj put bio težak, i u najtežim trenutcima nisam odustala i protiv lupusa sam se uvijek borila. Premda sam u jednom trenutku oslijepila, u drugoj fazi života radila sam kao primalja i profesionalno izvršavala jedan od najljepših poslova na svijetu.

Srećom, trenutno sam u remisiji, ali sa sistemskim eritemskim lupusom nikad ne znate kad će se bolest vratiti, a ona je i dalje neizlječiva - rekla je na okruglom stolu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 13:05