stdClass Object ( [id] => 1332497 [title] => Splitski Nazorovci na Islandu: ‘Igrali smo picigin s predsjednikom i bili u školi u kojoj đaci spavaju i igraju igrice‘ [alias] => splitski-nazorovci-na-islandu-igrali-smo-picigin-s-predsjednikom-i-bili-u-skoli-u-kojoj-daci-spavaju-i-igraju-igrice [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nekoliko dana nakon što su se vratili s Islanda, razgovarali smo s profesorima i učenicima splitske V. gimnazije “Vladimir Nazor” o njihovom putovanju i sudjelovanju u projektu Becoming Biomaker School u okviru Erasmus programa.

Još su bili puni dojmova o putovanju koje im je pružilo nova znanja o Islandu, približilo ih ljudima s dalekog sjevera, ali i otkrilo nove mogućnosti obrazovanja, drukčije od svima znane prakse. Uz sve to, osim druženja s Islanđanima upoznali su i Španjolce i Portugalce, koji također sudjeluju u ovom projektu. Sedmodnevno putovanje svima će ostati u nezaboravnoj uspomeni jer su upoznali nove ljude i krajeve, ali i sami međusobno izgradili prijateljske odnose.

Svoje iskustvo s Islanda s nama su podijelili profesori Marin Borzić, inače koordinator Erasmus projekta i Luka Meić-Sidić, te učenici Luka Bajto, Klara Steffen Zanchi, Lucia Juračić, Lara Patrlj i Karla Gladina.

UNESCO škola

- Projekt Becoming Biomaker School je zeleni, ekološki projekt, ideja je unaprijediti zelenu praksu škole prema ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih naroda. Sada smo išli na Island, čeka nas put u Španjolsku, a i mi ćemo biti domaćini u listopadu iduće godine. To je okvir u kojem funkcioniramo, ali na Islandu nas je dočekalo puno više nego što smo očekivali. To nije bila samo zelena priča već smo se bavili i drugim temama jer škola Menntaskólinn á Tröllaskaga u mjestu Ólafsfjörður na krajnjem sjeveru Islanda je UNESCO škola, pripada mreži škola koje su diljem svijeta pod UNESCO kišobranom – uvodi nas prof. Borzić u ovo putovanje.

---

image

Još su puni dojmova: Luka Bajto, Lucia Juračić, profesori Marin Borzić i Luka Meić-Sidić, Klara Steffen Zanchi, Karla Gladina, Lara Patrlj

Jakov Prkić/Cropix
---

Dodaje da su tri glavna stupa na kojima se zasniva obrazovanje u toj školi rodna ravnopravnost, zelena priča i građanski odgoj.

- Postoji procedura kako se postaje UNESCO škola, ideja je i da mi krenemo tim putem, javili smo se nacionalnoj koordinatorici, sada čekamo povratnu informaciju – kaže prof. Borzić.

Svoj angažman koordinatora za Erasmus započeo je prije tri-četiri godine, a njegov glavni cilj, kako ističe, cijelo je vrijeme bio da učenici prvi put u povijesti škole odu na Erasmus.

- Širenje vidika se najlakše postiže takvim putovanjima – ističe Marin Borzić, zadovoljan što je ostvaren prvi učenički Erasmus projekt u V. gimnaziji.

Doznajemo i kako su razradili kriterije za sudjelovanje učenika i bodovali ih, pri čemu su bili fokusirani na angažiranost unutar projekta i drugih izvannastavnih školskih aktivnosti. Nisu uključili kriterije prosjeka ocjena ili izostanaka i rezultata natjecanja, to im se ovom prigodom činilo irelevantno. Htjeli su poticati i buduće učenike da vide što se traži kako bi bili što angažiraniji. Petero učenika koji su dobili najviše bodova odabrani su za sudjelovanje u projektu.

- Ólafsfjörður je malo mjesto sa 700 stanovnika, veće mjesto u regiji koje se nalazi 20 minuta vožnje zove se Siglufjörður. U Reykjaviku smo bili samo turistički zadnjeg dana. Ono što nas je najviše iznenadilo na ovom putovanju je škola, sustav koji je potpuno drukčiji od našeg. Pritom je važno naglasiti da je ta škola drukčija i od drugih islandskih škola, da ne steknemo dojam da je to primjer škole na Islandu, već je drukčija i u islandskom kontekstu.

Puno je slobodnije nego kod nas, nema frontalne nastave gdje učenici sjede, a profesor predaje. Zapravo nema uopće nastave, sve se bazira na sedmodnevnim zadaćama. Učenici u ponedjeljak dobiju zadaću i moraju je predati u nedjelju – kazuje prof. Borzić.

Pitamo moraju li učenici dolaziti u školu ili se sve odvija na daljinu.

---

image

Prof. Marin Borzić: Različiti su načini kako doći do krajnjega cilja

Jakov Prkić/Cropix
---

- U školu moraju doći dva puta tjedno, ali što će raditi kada dođu, apsolutno je njihova odluka. Gledali smo primjere, imali smo to ispred sebe gdje su učenici cijelu smjenu odležali. Da, leže cijelo vrijeme – odgovara na naš začuđeni pogled. I dodaje:

- Mogu ići u svoju gaming room, music room, art room, oni mogu provesti svoje vrijeme u školi kako žele, ali njihova je zadaća predati zadatak do nedjelje. Ako ga ne predaju, rigorozne su kazne. Uče tako da na početku tjedna dobiju sve materijale koji ih vode kroz tjednu zadaću. Ako im nešto nije jasno mogu doći u školu, nastavnik ima obvezu posvetiti im deset minuta i objasniti pojedini problem. Ako više učenika ima određeni problem, nastavnik mora snimiti 40-minutnu videolekciju koja objašnjava taj problem – pojašnjava prof. Borzić.

Novi koncept obrazovanja

Dodaje da se na temelju uvida u takvo školovanje postavlja pitanje o tome imamo li mi u našim školama previše sadržaja, a zaključak se nameće sam po sebi.

- Ova škola napredna je i čak za islandske prilike – ističe i prof. Meić-Sidić.

Profesori nadalje kazuju da je škola počela s radom na jesen 2010. godine, a nastala je kao sasvim novi koncept obrazovanja. Ravnateljica je imala mogućnosti odabrati i predmete i ljude koji će raditi. Osim tri standardna predmeta, među kojima su jezici, ravnateljica je mogla napraviti kurikulum po želji. Škola ima oko 500 učenika, ali nisu svi iz Ólafsfjörðura, već i iz drugih mjesta s Islanda. Oni iz drugih gradova uče samo online.

Naši sugovornici slažu se i u tome da ova škola s ležernijim pristupom znatno više od onih škola na koje smo navikli doprinosi uključenosti učenika. Njezin program mogu pratiti učenici s različitim potrebama, jednako oni koji su, primjerice, u spektru autizma, kao i osobe koje nisu u tom spektru.

A što kažu učenici? Po čemu će pamtiti Island i ovo Erasmus putovanje?

- Posjet Islandu je baš zanimljivo iskustvo, ostat će nam dugo u sjećanju baš zbog toga što smo vidjeli neke stvari koje ovdje ne da ne postoje već mislimo nisu ni izvedive. Upoznali smo se s njihovim školskim sustavom, isto tako turistički smo obišli prirodu, gledali kitove, što je bilo predivno, i upoznali smo dosta zanimljivih ljudi. Cijelo vrijeme, tog prvog dana kad smo bili u školi, govorili smo da se osjećamo kao da smo na Marsu.

---

image

Ekipa je sudjelovala i u zelenim akcijama privatni album

Privatni Album
---

Na početku je bio šok, mislili smo šta će ti Islanđani, kako je naš sustav bolji, ali kasnije što smo više prodirali u njihov način rada, postajalo je sve zanimljivije i činilo se da su oni bolji od nas – iznosi nam Luka Bajto dojmove s ovog putovanja.

Dodaje da su imali puno sreće što su išli na Island, u osnovnoj školi bio je na Erasmusu u Italiji i to je bilo u redu, ali ovo je nešto potpuno drukčije i možda treba ciljati na takva putovanja u okviru ovog programa.

- I općenito putovati tamo gdje je kultura drukčija. Ljudi su nam na početku djelovali hladni, mislili smo kako ćemo mi s njima pričati, ali zapravo su bili dosta pristupačni. S vremenom se vidi da im je takav početni gard, ali stvarno su nam radili dosta usluga. Što god nam je trebalo, mogli smo se obratiti i profesorima u toj školi i učenicima. Lako smo našli zajednički jezik – dodaje Lara Patrlj.

Govoreći o školskom sustavu, Lara govori da su se u početku pitali kako tamošnji učenici sve nauče s obzirom da nemaju ni klasične testove ni ispitivanja, znači sve ocjene im se temelje na tim sedmodnevnim zadaćama. Inače, ocjene su do 10.

Imali su predrasude

- Mi smo odmah krenuli s predrasudama šta oni mogu naučiti u takvoj školi. A zapravo se ta individualnost ističe i samostalni rad ih potiče na odgovornost. Baš se vidi da oni učenicima daju veću odgovornost, dok je u našim školama veća odgovornost na profesorima. Kod nas se od profesora više zahtijeva i smatra da je profesor zadužen za to da učenici uče. A ovdje je pristup sasvim drukčiji, oni im daju materijale i tu su za učenike ako im je potrebno objašnjenje, bilo da dođu u školu ili videopozivom, ali je sva odgovornost na učenicima. Dobiju svoj tjedni zadatak i kad će ga izvršiti, u potpunosti je na njima tako da se stvara dojam da idemo u školu zbog sebe i svojih ciljeva a ne zato što nas netko na to prisiljava – ističe Lara.

Luka dodaje kako su komentirali da učenje kroz projekte, što naši učenici rijetko iskuse, puno više ostaje u pamćenju nego kad dva dana prije ispita sve “nabubaš” i poslije to zaboraviš zbog količine gradiva.

- Zaključili smo da oni imaju manji obujam gradiva, ali ga temeljitije odrade, upravo radi toga što ga odrade kroz praktične projekte. Time mogu gradivo bolje razumjeti i znanje im ostaje trajnije – kaže Lara.

- Ukratko, rekao bih primjena naučenog u stvarnim zadacima i onda se sva ta znanja povežu – naglašava prof. Meić-Sidić.

Klara Steffen Zanchi spominje da se svaki učenik u toj islandskoj školi može izraziti na neki svoj način, kako najbolje može.

- Na primjer, ako ja volim pričati napravit ću podcast i tako obraditi temu koju sam dobila, netko će nešto naslikati, netko će raditi nešto u stripu... - pojašnjava Klara.

---

image

Ode loptica... Picigin s islandskim predsjednikom

 

Privatni Album
---

- Različiti su načini kako doći do krajnjega cilja – dodaje prof. Borzić, a Klara veli i da učenici i profesori imaju jako dobar odnos. Profesori su pristupačni, nisu prestrogi, ali učenici ih uvažavaju.

Kad je riječ o zelenoj priči, opisuju nam kako su sadili stabla, točnije presađivali su stabla s jednog brda gdje ne rastu dobro na lokaciju bliže školi. Također, čistili su plaže. Tako je Lucia Juračić istaknula da su išli čistiti plažu, ali je bila poprilično čista.

- Učenici su nam rekli da su je oni očistili prije nego što smo došli jer je bila poprilično nečista od turista. Doživljavaju to prilično ozbiljno. Na ulicama nema otpada, nema ostataka od cigareta kao kod nas – kaže Lucia.

Luka dodaje da su profesor Meić-Sidić i on na jednoj plaži uklonili jednu veliku metalnu šipku, pa su bili zadovoljni što su na taj način pomogli da plaža bude čista.

- Za nas je bilo važno i to što oni sve to nisu radili zato što smo mi došli i sad ćemo biti ekološki osviješteni, već je njima sve to u svijesti. Netko to mora napraviti, a taj netko smo mi jer tu živimo jer je to naša plaža, naša škola, mi tu živimo, to je naš okoliš i mi želimo da nam je tu lijepo. Neće to nitko drugi za nas napraviti – ističe Lara.

Rodna ravnopravnost

kao predmet

Svi naglašavaju i da je odvajanje otpada, recikliranje i ponovna uporaba nešto o čemu nema dvojbe. To je na Islandu svima prirodno. Dapače, u školi se potiču i umjetnička djela od korištenja otpada.

Za vrijeme posjeta Islandu imali su čast, kazuju nam, susresti se s islandskim predsjednikom. Predsjednik Islanda Gudni Johannesson oduševio ih je prijateljskim pristupom i međusobnim uvažavanjem. I ne samo što su bili oduševljeni razgovorom, njegovom ležernošću i otvorenošću za sve teme, već su s njim zaigrali picigin.

Govoreći o dojmovima, Karla Gladina ističe koliko im je značilo upoznati islandsku kulturu, koliko im je značila ljubaznost ljudi koje su sretali i koji su im bili domaćini, kao što je primjerice bila profesorica koja im je osigurala smještaj u hostelu i pomagala u svemu što su trebali.

---

image

Prof. Luka Meić-Sidić: Škola koju smo posjetili napredna je čak i za islandske prilike

Jakov Prkić/Cropix
---

- Svatko ima svoju priču, malo smo tamo bili, ali dosta smo saznali o njima i oni o nama. Cijela ta poanta putovanja nije da mi vidimo mjesto već da vidimo te ljude, upoznamo kulturu. To je nešto što će trajno ostati – naglašava Karla.

Kazuju nam i da tamošnji učenici nekoliko dana tjedno rade na različitim poslovima, dok je kod nas to više sezonski. Bilo im je zanimljivo i u muzeju haringe u obližnjem Siglufjörðuru.

Naši sugovornici naglašavaju otvorenost u toj školi prema različitostima, ne samo prihvaćanja različitih seksualnosti već uključivanja drukčijih u bilo kojem pogledu i prihvaćanja na svim razinama. U školi imaju i predmet o rodnoj ravnopravnosti kroz koji se provodi i program seksualnog odgoja, a sudionici ovog Erasmus projekta imali su i predavanje na tu temu. Kažu i da takav slučaj jednakosti nije svuda u Islandu, ali u ovoj školi jest.

- Oni ništa ne forsiraju, njima je sve to normalno – kaže Karla.

Na kraju, prof. Marin Borzić ističe da ih nakon posjeta Islandu čeka lavovski posao u idućih pet godina s obzirom da su kao škola pisali prijavu za tzv. Erasmus akreditaciju, koja im omogućava financijska sredstva do 2027. godine.

- Na temelju uspješne prijave dobivat ćemo financijska sredstva da ostvarimo svoja dva postavljena cilja, a to su izdavanje “Digitalnog priručnika poučavanja teme održivog razvoja u svim predmetima” i “Scenarija poučavanja projektno orijentiranog učenja”.

---

image

Lucia Juračić, Luka Bajto, Karla Gladina, Klara Steffen Zanchi, Lara Patrlj

Jakov Prkić/Cropix
---

Na koji ćemo način trošiti financijska sredstva, ostaje na nama, dok god su sredstva usmjerena na ispunjavanje dva spomenuta cilja. Stoga smo se mi odlučili jedan dio novaca trošiti na sudjelovanje u ekološkom projektu Becoming Biomaker School, a drugi dio ćemo trošiti na zasebne edukacije nastavnika što se tiče održivog razvoja i projektno orijentiranog učenja, s obzirom na to da su nam to postavljeni ciljevi akreditacije – kaže prof. Borzić.

Dva cilja

Tako je ovaj projekt, pojašnjava, samo jedan od načina kojim će ostvariti konačna dva cilja.

- Novac se do 2027. dobiva u fazama od 15 mjeseci. Za prvih 15 mjeseci dobili smo cca 28.000 eura, ako sve bude u redu s izvješćima, vjerujem da nam stiže isti iznos za još 15 mjeseci – zaključuje koordinator Erasmus projekta.

- Očekivala sam da će mi biti super na Islandu zbog prirode koju ću doživjeti. Je priroda lijepa, ali u biti mi je najbolji dio bila ekipa – ističe Klara, a o tome svjedoče i ostali učenici. Svi imaju više motivacije za sve projekte i školu, kad ih druga strana – profesori - više čuje. Inače, svih petero učenika su maturanti. Nakon gimnazije Luka želi studirati računarstvo, Lara medicinu, Klara dizajn u Italiji, Lucia farmaciju, a Klara psihologiju.

---

image

Priroda je na Islandu jako dojmljiva 

Privatni album
---

---

MOŽE DRUKČIJE

Puno barijera je nepotrebno

Nakon povratka svi su ih pitali kako je bilo na Islandu.

- Možemo reći čarobno, magično, ali čini mi se da je najvažniji odnos među nama kao grupom. Island je predivan, ljudi su predivni, hrana je super, ali odnos koji smo nas sedmero imali za vrijeme putovanja, to ističem prvo u zbornici, pokazao se kao najbolji dio putovanja. Stvorila se atmosfera u kojoj smo uživali. Pokazalo se da može drukčije, da možemo imati prijateljski odnos, a da razina međusobnog poštovanja ostane tu i da se možemo baviti onim za što smo tu, a da većina barijera u konačnici može pasti. Čini mi se da je puno barijera nepotrebno – ističe Marin Borzić.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŽIVOT NA SJEVERU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => ŽIVOT NA SJEVERU 2 0 13193 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-16 16:11:35 [created_by] => 3159 [created_by_alias] => Ljubica Vuko [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-22 07:35:19 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-10-22 07:35:19 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Splitski Nazorovci na Islandu: 'Igrali smo picigin s predsjednikom i bili u školi u kojoj đaci spavaju i igraju igrice' [metakey] => V. gimnazija Vladimir Nazor, Island, Erasmus, prof. Marin Borzić, prof. Luka Meić-Sidić, maturanti [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/16\/25872922.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/16\/25840733.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/16\/25840732.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/16\/25840731.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/16\/25840730.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/16\/25840729.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/16\/25840728.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/16\/25840727.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/16\/25869218.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/16\/25872920.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/16\/25872921.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/16\/25873642.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/16\/25873644.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatni Album","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Privatni album","Privatni Album","Privatni Album","Privatni Album","Privatni Album"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Nije sve bilo formalno, ostalo je vremena i za zabavu
\n\u00a0<\/p>","

Lucia Jura\u010di\u0107, Luka Bajto, Karla Gladina, Klara Steffen Zanchi, Lara Patrlj<\/p>","

Prof. Marin Borzi\u0107: Razli\u010diti su na\u010dini kako do\u0107i do krajnjega cilja<\/p>","","

Prof. Luka Mei\u0107-Sidi\u0107: \u0160kola koju smo posjetili napredna je \u010dak i za islandske prilike<\/p>","

Profesor Luka Mei\u0107-Sidi\u0107<\/p>","

Jo\u0161 su puni dojmova: Luka Bajto, Lucia Jura\u010di\u0107, profesori Marin Borzi\u0107 i Luka Mei\u0107-Sidi\u0107, Klara Steffen Zanchi, Karla Gladina, Lara Patrlj<\/p>","

Luka Bajto, Lucia Jura\u010di\u0107, profesori Marin Borzi\u0107 i Luka Mei\u0107-Sidi\u0107, Klara Steffen Zanchi, Karla Gladina, Lara Patrlj<\/p>","

Priroda je na Islandu jako dojmljiva\u00a0<\/p>","","

Ekipa je sudjelovala i u zelenim akcijama privatni album<\/p>","

S islandskim predsjednikom \u2018bacili\u2019 su na picigin
\n\u00a0<\/p>","

Ode loptica... Picigin s islandskim predsjednikom<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","45:59","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_25872922_1920.jpg":"1920x1080","k_25872922_1280.jpg":"1280x1280","k_25872922_1024.jpg":"1024x1024","k_25872922_640.jpg":"640x640","k_25872922_480.jpg":"480x480","k_25872922_340.jpg":"340x340","k_25872922_220.jpg":"220x220","o_25872922_1280.jpg":"1280x960","o_25872922_1024.jpg":"1024x768","o_25872922_640.jpg":"640x480","o_25872922_480.jpg":"480x360","o_25872922_340.jpg":"340x255","o_25872922_220.jpg":"220x165","h_25872922_1280.jpg":"1280x854","h_25872922_1024.jpg":"1024x683","h_25872922_640.jpg":"640x427","h_25872922_480.jpg":"480x320","h_25872922_340.jpg":"340x227","h_25872922_220.jpg":"220x147","pp_25872922_1280.jpg":"1280x1628","pp_25872922_1024.jpg":"1024x1303","pp_25872922_640.jpg":"640x814","pp_25872922_480.jpg":"480x611","pp_25872922_340.jpg":"340x432","pp_25872922_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25840733_1920.jpg":"1920x1080","k_25840733_1280.jpg":"1280x1280","k_25840733_1024.jpg":"1024x1024","k_25840733_640.jpg":"640x640","k_25840733_480.jpg":"480x480","k_25840733_340.jpg":"340x340","k_25840733_220.jpg":"220x220","o_25840733_1280.jpg":"1280x853","o_25840733_1024.jpg":"1024x682","o_25840733_640.jpg":"640x426","o_25840733_480.jpg":"480x320","o_25840733_340.jpg":"340x226","o_25840733_220.jpg":"220x146","h_25840733_1280.jpg":"1280x854","h_25840733_1024.jpg":"1024x683","h_25840733_640.jpg":"640x427","h_25840733_480.jpg":"480x320","h_25840733_340.jpg":"340x227","h_25840733_220.jpg":"220x147","pp_25840733_1280.jpg":"1280x1628","pp_25840733_1024.jpg":"1024x1303","pp_25840733_640.jpg":"640x814","pp_25840733_480.jpg":"480x611","pp_25840733_340.jpg":"340x432","pp_25840733_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25840732_1920.jpg":"1920x1080","k_25840732_1280.jpg":"1280x1280","k_25840732_1024.jpg":"1024x1024","k_25840732_640.jpg":"640x640","k_25840732_480.jpg":"480x480","k_25840732_340.jpg":"340x340","k_25840732_220.jpg":"220x220","o_25840732_1280.jpg":"1280x1920","o_25840732_1024.jpg":"1024x1536","o_25840732_640.jpg":"640x960","o_25840732_480.jpg":"480x720","o_25840732_340.jpg":"340x510","o_25840732_220.jpg":"220x330","h_25840732_1280.jpg":"1280x854","h_25840732_1024.jpg":"1024x683","h_25840732_640.jpg":"640x427","h_25840732_480.jpg":"480x320","h_25840732_340.jpg":"340x227","h_25840732_220.jpg":"220x147","pp_25840732_1280.jpg":"1280x1628","pp_25840732_1024.jpg":"1024x1303","pp_25840732_640.jpg":"640x814","pp_25840732_480.jpg":"480x611","pp_25840732_340.jpg":"340x432","pp_25840732_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25840731_1920.jpg":"1920x1080","k_25840731_1280.jpg":"1280x1280","k_25840731_1024.jpg":"1024x1024","k_25840731_640.jpg":"640x640","k_25840731_480.jpg":"480x480","k_25840731_340.jpg":"340x340","k_25840731_220.jpg":"220x220","o_25840731_1280.jpg":"1280x853","o_25840731_1024.jpg":"1024x682","o_25840731_640.jpg":"640x426","o_25840731_480.jpg":"480x320","o_25840731_340.jpg":"340x226","o_25840731_220.jpg":"220x146","h_25840731_1280.jpg":"1280x854","h_25840731_1024.jpg":"1024x683","h_25840731_640.jpg":"640x427","h_25840731_480.jpg":"480x320","h_25840731_340.jpg":"340x227","h_25840731_220.jpg":"220x147","pp_25840731_1280.jpg":"1280x1628","pp_25840731_1024.jpg":"1024x1303","pp_25840731_640.jpg":"640x814","pp_25840731_480.jpg":"480x611","pp_25840731_340.jpg":"340x432","pp_25840731_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25840730_1920.jpg":"1920x1080","k_25840730_1280.jpg":"1280x1280","k_25840730_1024.jpg":"1024x1024","k_25840730_640.jpg":"640x640","k_25840730_480.jpg":"480x480","k_25840730_340.jpg":"340x340","k_25840730_220.jpg":"220x220","o_25840730_1280.jpg":"1280x853","o_25840730_1024.jpg":"1024x682","o_25840730_640.jpg":"640x426","o_25840730_480.jpg":"480x320","o_25840730_340.jpg":"340x226","o_25840730_220.jpg":"220x146","h_25840730_1280.jpg":"1280x854","h_25840730_1024.jpg":"1024x683","h_25840730_640.jpg":"640x427","h_25840730_480.jpg":"480x320","h_25840730_340.jpg":"340x227","h_25840730_220.jpg":"220x147","pp_25840730_1280.jpg":"1280x1628","pp_25840730_1024.jpg":"1024x1303","pp_25840730_640.jpg":"640x814","pp_25840730_480.jpg":"480x611","pp_25840730_340.jpg":"340x432","pp_25840730_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25840729_1920.jpg":"1920x1080","k_25840729_1280.jpg":"1280x1280","k_25840729_1024.jpg":"1024x1024","k_25840729_640.jpg":"640x640","k_25840729_480.jpg":"480x480","k_25840729_340.jpg":"340x340","k_25840729_220.jpg":"220x220","o_25840729_1280.jpg":"1280x1920","o_25840729_1024.jpg":"1024x1536","o_25840729_640.jpg":"640x960","o_25840729_480.jpg":"480x720","o_25840729_340.jpg":"340x510","o_25840729_220.jpg":"220x330","h_25840729_1280.jpg":"1280x854","h_25840729_1024.jpg":"1024x683","h_25840729_640.jpg":"640x427","h_25840729_480.jpg":"480x320","h_25840729_340.jpg":"340x227","h_25840729_220.jpg":"220x147","pp_25840729_1280.jpg":"1280x1628","pp_25840729_1024.jpg":"1024x1303","pp_25840729_640.jpg":"640x814","pp_25840729_480.jpg":"480x611","pp_25840729_340.jpg":"340x432","pp_25840729_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25840728_1920.jpg":"1920x1080","k_25840728_1280.jpg":"1280x1280","k_25840728_1024.jpg":"1024x1024","k_25840728_640.jpg":"640x640","k_25840728_480.jpg":"480x480","k_25840728_340.jpg":"340x340","k_25840728_220.jpg":"220x220","o_25840728_1280.jpg":"1280x853","o_25840728_1024.jpg":"1024x682","o_25840728_640.jpg":"640x426","o_25840728_480.jpg":"480x320","o_25840728_340.jpg":"340x226","o_25840728_220.jpg":"220x146","h_25840728_1280.jpg":"1280x854","h_25840728_1024.jpg":"1024x683","h_25840728_640.jpg":"640x427","h_25840728_480.jpg":"480x320","h_25840728_340.jpg":"340x227","h_25840728_220.jpg":"220x147","pp_25840728_1280.jpg":"1280x1628","pp_25840728_1024.jpg":"1024x1303","pp_25840728_640.jpg":"640x814","pp_25840728_480.jpg":"480x611","pp_25840728_340.jpg":"340x432","pp_25840728_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25840727_1920.jpg":"1920x1080","k_25840727_1280.jpg":"1280x1280","k_25840727_1024.jpg":"1024x1024","k_25840727_640.jpg":"640x640","k_25840727_480.jpg":"480x480","k_25840727_340.jpg":"340x340","k_25840727_220.jpg":"220x220","o_25840727_1280.jpg":"1280x853","o_25840727_1024.jpg":"1024x682","o_25840727_640.jpg":"640x426","o_25840727_480.jpg":"480x320","o_25840727_340.jpg":"340x226","o_25840727_220.jpg":"220x146","h_25840727_1280.jpg":"1280x854","h_25840727_1024.jpg":"1024x683","h_25840727_640.jpg":"640x427","h_25840727_480.jpg":"480x320","h_25840727_340.jpg":"340x227","h_25840727_220.jpg":"220x147","pp_25840727_1280.jpg":"1280x1628","pp_25840727_1024.jpg":"1024x1303","pp_25840727_640.jpg":"640x814","pp_25840727_480.jpg":"480x611","pp_25840727_340.jpg":"340x432","pp_25840727_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1536x2048","hd_25869218_1920.jpg":"1920x1080","k_25869218_1280.jpg":"1280x1280","k_25869218_1024.jpg":"1024x1024","k_25869218_640.jpg":"640x640","k_25869218_480.jpg":"480x480","k_25869218_340.jpg":"340x340","k_25869218_220.jpg":"220x220","o_25869218_1280.jpg":"1280x1706","o_25869218_1024.jpg":"1024x1365","o_25869218_640.jpg":"640x853","o_25869218_480.jpg":"480x640","o_25869218_340.jpg":"340x453","o_25869218_220.jpg":"220x293","h_25869218_1280.jpg":"1280x854","h_25869218_1024.jpg":"1024x683","h_25869218_640.jpg":"640x427","h_25869218_480.jpg":"480x320","h_25869218_340.jpg":"340x227","h_25869218_220.jpg":"220x147","pp_25869218_1280.jpg":"1280x1628","pp_25869218_1024.jpg":"1024x1303","pp_25869218_640.jpg":"640x814","pp_25869218_480.jpg":"480x611","pp_25869218_340.jpg":"340x432","pp_25869218_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_25872920_1920.jpg":"1920x1080","k_25872920_1280.jpg":"1280x1280","k_25872920_1024.jpg":"1024x1024","k_25872920_640.jpg":"640x640","k_25872920_480.jpg":"480x480","k_25872920_340.jpg":"340x340","k_25872920_220.jpg":"220x220","o_25872920_1280.jpg":"1280x1706","o_25872920_1024.jpg":"1024x1365","o_25872920_640.jpg":"640x853","o_25872920_480.jpg":"480x640","o_25872920_340.jpg":"340x453","o_25872920_220.jpg":"220x293","h_25872920_1280.jpg":"1280x854","h_25872920_1024.jpg":"1024x683","h_25872920_640.jpg":"640x427","h_25872920_480.jpg":"480x320","h_25872920_340.jpg":"340x227","h_25872920_220.jpg":"220x147","pp_25872920_1280.jpg":"1280x1628","pp_25872920_1024.jpg":"1024x1303","pp_25872920_640.jpg":"640x814","pp_25872920_480.jpg":"480x611","pp_25872920_340.jpg":"340x432","pp_25872920_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25872921_1920.jpg":"1920x1080","k_25872921_1280.jpg":"1280x1280","k_25872921_1024.jpg":"1024x1024","k_25872921_640.jpg":"640x640","k_25872921_480.jpg":"480x480","k_25872921_340.jpg":"340x340","k_25872921_220.jpg":"220x220","o_25872921_1280.jpg":"1280x960","o_25872921_1024.jpg":"1024x768","o_25872921_640.jpg":"640x480","o_25872921_480.jpg":"480x360","o_25872921_340.jpg":"340x255","o_25872921_220.jpg":"220x165","h_25872921_1280.jpg":"1280x854","h_25872921_1024.jpg":"1024x683","h_25872921_640.jpg":"640x427","h_25872921_480.jpg":"480x320","h_25872921_340.jpg":"340x227","h_25872921_220.jpg":"220x147","pp_25872921_1280.jpg":"1280x1628","pp_25872921_1024.jpg":"1024x1303","pp_25872921_640.jpg":"640x814","pp_25872921_480.jpg":"480x611","pp_25872921_340.jpg":"340x432","pp_25872921_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1161x642","hd_25873642_1920.jpg":"1920x1080","k_25873642_1280.jpg":"1280x1280","k_25873642_1024.jpg":"1024x1024","k_25873642_640.jpg":"640x640","k_25873642_480.jpg":"480x480","k_25873642_340.jpg":"340x340","k_25873642_220.jpg":"220x220","o_25873642_1280.jpg":"1280x707","o_25873642_1024.jpg":"1024x566","o_25873642_640.jpg":"640x353","o_25873642_480.jpg":"480x265","o_25873642_340.jpg":"340x188","o_25873642_220.jpg":"220x121","h_25873642_1280.jpg":"1280x854","h_25873642_1024.jpg":"1024x683","h_25873642_640.jpg":"640x427","h_25873642_480.jpg":"480x320","h_25873642_340.jpg":"340x227","h_25873642_220.jpg":"220x147","pp_25873642_1280.jpg":"1280x1628","pp_25873642_1024.jpg":"1024x1303","pp_25873642_640.jpg":"640x814","pp_25873642_480.jpg":"480x611","pp_25873642_340.jpg":"340x432","pp_25873642_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1205x759","hd_25873644_1920.jpg":"1920x1080","k_25873644_1280.jpg":"1280x1280","k_25873644_1024.jpg":"1024x1024","k_25873644_640.jpg":"640x640","k_25873644_480.jpg":"480x480","k_25873644_340.jpg":"340x340","k_25873644_220.jpg":"220x220","o_25873644_1280.jpg":"1280x806","o_25873644_1024.jpg":"1024x644","o_25873644_640.jpg":"640x403","o_25873644_480.jpg":"480x302","o_25873644_340.jpg":"340x214","o_25873644_220.jpg":"220x138","h_25873644_1280.jpg":"1280x854","h_25873644_1024.jpg":"1024x683","h_25873644_640.jpg":"640x427","h_25873644_480.jpg":"480x320","h_25873644_340.jpg":"340x227","h_25873644_220.jpg":"220x147","pp_25873644_1280.jpg":"1280x1628","pp_25873644_1024.jpg":"1024x1303","pp_25873644_640.jpg":"640x814","pp_25873644_480.jpg":"480x611","pp_25873644_340.jpg":"340x432","pp_25873644_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7793852 Threads: 12 Questions: 1569044080 Slow queries: 4786391 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111725591 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/splitski-nazorovci-na-islandu-igrali-smo-picigin-s-predsjednikom-i-bili-u-skoli-u-kojoj-daci-spavaju-i-igraju-igrice-1332497 [printLink] => /mozaik/panorama/splitski-nazorovci-na-islandu-igrali-smo-picigin-s-predsjednikom-i-bili-u-skoli-u-kojoj-daci-spavaju-i-igraju-igrice-1332497?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 602364 [name] => V. gimnazija Vladimir Nazor [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-02-24 14:07:48 [main_article_id] => 0 [alias] => v-gimnazija-vladimir-nazor [link] => /tag/v-gimnazija-vladimir-nazor ) [1] => stdClass Object ( [id] => 382010 [name] => island [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => island [link] => /tag/island ) [2] => stdClass Object ( [id] => 315904 [name] => Erasmus [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => erasmus [link] => /tag/erasmus ) [3] => stdClass Object ( [id] => 733990 [name] => prof. Marin Borzić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-20 15:03:47 [main_article_id] => 0 [alias] => prof-marin-borzic [link] => /tag/prof-marin-borzic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 733991 [name] => prof. Luka Meić-Sidić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-20 15:03:47 [main_article_id] => 0 [alias] => prof-luka-meic-sidic [link] => /tag/prof-luka-meic-sidic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 601347 [name] => maturanti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => maturanti [link] => /tag/maturanti ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŽIVOT NA SJEVERU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Splitski Nazorovci na Islandu: ‘Igrali smo picigin s predsjednikom i bili u školi u kojoj đaci spavaju i igraju igrice‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3159 [name] => Ljubica Vuko [username] => ljubica-vuko [email] => ljubica-vuko@sd.hr [password] => $2y$10$7h7iiOmOiwOWu35WisD.MOV5YXqRATYvbBNb08qdrh.QzMlnTl1cq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ljubica-vuko-3159 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1677 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/49c96b20f2494a7ca66cd56476d02f61?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/25872922.jpg [galleryCount] => 13 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatni Album [mainImageDesc] =>

Nije sve bilo formalno, ostalo je vremena i za zabavu
 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/25872922.jpg [title] =>

Nije sve bilo formalno, ostalo je vremena i za zabavu
 

Privatni Album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/25840733.jpg [title] =>

Lucia Juračić, Luka Bajto, Karla Gladina, Klara Steffen Zanchi, Lara Patrlj

Jakov Prkić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/25840732.jpg [title] =>

Prof. Marin Borzić: Različiti su načini kako doći do krajnjega cilja

Jakov Prkić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/25840731.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/25840730.jpg [title] =>

Prof. Luka Meić-Sidić: Škola koju smo posjetili napredna je čak i za islandske prilike

Jakov Prkić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/25840729.jpg [title] =>

Profesor Luka Meić-Sidić

Jakov Prkić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/25840728.jpg [title] =>

Još su puni dojmova: Luka Bajto, Lucia Juračić, profesori Marin Borzić i Luka Meić-Sidić, Klara Steffen Zanchi, Karla Gladina, Lara Patrlj

Jakov Prkić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/25840727.jpg [title] =>

Luka Bajto, Lucia Juračić, profesori Marin Borzić i Luka Meić-Sidić, Klara Steffen Zanchi, Karla Gladina, Lara Patrlj

Jakov Prkić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/25869218.jpg [title] =>

Priroda je na Islandu jako dojmljiva 

Privatni album ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/25872920.jpg [title] => Privatni Album ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/25872921.jpg [title] =>

Ekipa je sudjelovala i u zelenim akcijama privatni album

Privatni Album ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/25873642.jpg [title] =>

S islandskim predsjednikom ‘bacili’ su na picigin
 

Privatni Album ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/25873644.jpg [title] =>

Ode loptica... Picigin s islandskim predsjednikom

 

Privatni Album ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nekoliko dana nakon što su se vratili s Islanda, razgovarali smo s profesorima i učenicima splitske V. gimnazije “Vladimir Nazor” o njihovom putovanju i sudjelovanju u projektu Becoming Biomaker School u okviru Erasmus programa.

Još su bili puni dojmova o putovanju koje im je pružilo nova znanja o Islandu, približilo ih ljudima s dalekog sjevera, ali i otkrilo nove mogućnosti obrazovanja, drukčije od svima znane prakse. Uz sve to, osim druženja s Islanđanima upoznali su i Španjolce i Portugalce, koji također sudjeluju u ovom projektu. Sedmodnevno putovanje svima će ostati u nezaboravnoj uspomeni jer su upoznali nove ljude i krajeve, ali i sami međusobno izgradili prijateljske odnose.

Svoje iskustvo s Islanda s nama su podijelili profesori Marin Borzić, inače koordinator Erasmus projekta i Luka Meić-Sidić, te učenici Luka Bajto, Klara Steffen Zanchi, Lucia Juračić, Lara Patrlj i Karla Gladina.

UNESCO škola

- Projekt Becoming Biomaker School je zeleni, ekološki projekt, ideja je unaprijediti zelenu praksu škole prema ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih naroda. Sada smo išli na Island, čeka nas put u Španjolsku, a i mi ćemo biti domaćini u listopadu iduće godine. To je okvir u kojem funkcioniramo, ali na Islandu nas je dočekalo puno više nego što smo očekivali. To nije bila samo zelena priča već smo se bavili i drugim temama jer škola Menntaskólinn á Tröllaskaga u mjestu Ólafsfjörður na krajnjem sjeveru Islanda je UNESCO škola, pripada mreži škola koje su diljem svijeta pod UNESCO kišobranom – uvodi nas prof. Borzić u ovo putovanje.

---

image

Još su puni dojmova: Luka Bajto, Lucia Juračić, profesori Marin Borzić i Luka Meić-Sidić, Klara Steffen Zanchi, Karla Gladina, Lara Patrlj

Jakov Prkić/Cropix
---

Dodaje da su tri glavna stupa na kojima se zasniva obrazovanje u toj školi rodna ravnopravnost, zelena priča i građanski odgoj.

- Postoji procedura kako se postaje UNESCO škola, ideja je i da mi krenemo tim putem, javili smo se nacionalnoj koordinatorici, sada čekamo povratnu informaciju – kaže prof. Borzić.

Svoj angažman koordinatora za Erasmus započeo je prije tri-četiri godine, a njegov glavni cilj, kako ističe, cijelo je vrijeme bio da učenici prvi put u povijesti škole odu na Erasmus.

- Širenje vidika se najlakše postiže takvim putovanjima – ističe Marin Borzić, zadovoljan što je ostvaren prvi učenički Erasmus projekt u V. gimnaziji.

Doznajemo i kako su razradili kriterije za sudjelovanje učenika i bodovali ih, pri čemu su bili fokusirani na angažiranost unutar projekta i drugih izvannastavnih školskih aktivnosti. Nisu uključili kriterije prosjeka ocjena ili izostanaka i rezultata natjecanja, to im se ovom prigodom činilo irelevantno. Htjeli su poticati i buduće učenike da vide što se traži kako bi bili što angažiraniji. Petero učenika koji su dobili najviše bodova odabrani su za sudjelovanje u projektu.

- Ólafsfjörður je malo mjesto sa 700 stanovnika, veće mjesto u regiji koje se nalazi 20 minuta vožnje zove se Siglufjörður. U Reykjaviku smo bili samo turistički zadnjeg dana. Ono što nas je najviše iznenadilo na ovom putovanju je škola, sustav koji je potpuno drukčiji od našeg. Pritom je važno naglasiti da je ta škola drukčija i od drugih islandskih škola, da ne steknemo dojam da je to primjer škole na Islandu, već je drukčija i u islandskom kontekstu.

Puno je slobodnije nego kod nas, nema frontalne nastave gdje učenici sjede, a profesor predaje. Zapravo nema uopće nastave, sve se bazira na sedmodnevnim zadaćama. Učenici u ponedjeljak dobiju zadaću i moraju je predati u nedjelju – kazuje prof. Borzić.

Pitamo moraju li učenici dolaziti u školu ili se sve odvija na daljinu.

---

image

Prof. Marin Borzić: Različiti su načini kako doći do krajnjega cilja

Jakov Prkić/Cropix
---

- U školu moraju doći dva puta tjedno, ali što će raditi kada dođu, apsolutno je njihova odluka. Gledali smo primjere, imali smo to ispred sebe gdje su učenici cijelu smjenu odležali. Da, leže cijelo vrijeme – odgovara na naš začuđeni pogled. I dodaje:

- Mogu ići u svoju gaming room, music room, art room, oni mogu provesti svoje vrijeme u školi kako žele, ali njihova je zadaća predati zadatak do nedjelje. Ako ga ne predaju, rigorozne su kazne. Uče tako da na početku tjedna dobiju sve materijale koji ih vode kroz tjednu zadaću. Ako im nešto nije jasno mogu doći u školu, nastavnik ima obvezu posvetiti im deset minuta i objasniti pojedini problem. Ako više učenika ima određeni problem, nastavnik mora snimiti 40-minutnu videolekciju koja objašnjava taj problem – pojašnjava prof. Borzić.

Novi koncept obrazovanja

Dodaje da se na temelju uvida u takvo školovanje postavlja pitanje o tome imamo li mi u našim školama previše sadržaja, a zaključak se nameće sam po sebi.

- Ova škola napredna je i čak za islandske prilike – ističe i prof. Meić-Sidić.

Profesori nadalje kazuju da je škola počela s radom na jesen 2010. godine, a nastala je kao sasvim novi koncept obrazovanja. Ravnateljica je imala mogućnosti odabrati i predmete i ljude koji će raditi. Osim tri standardna predmeta, među kojima su jezici, ravnateljica je mogla napraviti kurikulum po želji. Škola ima oko 500 učenika, ali nisu svi iz Ólafsfjörðura, već i iz drugih mjesta s Islanda. Oni iz drugih gradova uče samo online.

Naši sugovornici slažu se i u tome da ova škola s ležernijim pristupom znatno više od onih škola na koje smo navikli doprinosi uključenosti učenika. Njezin program mogu pratiti učenici s različitim potrebama, jednako oni koji su, primjerice, u spektru autizma, kao i osobe koje nisu u tom spektru.

A što kažu učenici? Po čemu će pamtiti Island i ovo Erasmus putovanje?

- Posjet Islandu je baš zanimljivo iskustvo, ostat će nam dugo u sjećanju baš zbog toga što smo vidjeli neke stvari koje ovdje ne da ne postoje već mislimo nisu ni izvedive. Upoznali smo se s njihovim školskim sustavom, isto tako turistički smo obišli prirodu, gledali kitove, što je bilo predivno, i upoznali smo dosta zanimljivih ljudi. Cijelo vrijeme, tog prvog dana kad smo bili u školi, govorili smo da se osjećamo kao da smo na Marsu.

---

image

Ekipa je sudjelovala i u zelenim akcijama privatni album

Privatni Album
---

Na početku je bio šok, mislili smo šta će ti Islanđani, kako je naš sustav bolji, ali kasnije što smo više prodirali u njihov način rada, postajalo je sve zanimljivije i činilo se da su oni bolji od nas – iznosi nam Luka Bajto dojmove s ovog putovanja.

Dodaje da su imali puno sreće što su išli na Island, u osnovnoj školi bio je na Erasmusu u Italiji i to je bilo u redu, ali ovo je nešto potpuno drukčije i možda treba ciljati na takva putovanja u okviru ovog programa.

- I općenito putovati tamo gdje je kultura drukčija. Ljudi su nam na početku djelovali hladni, mislili smo kako ćemo mi s njima pričati, ali zapravo su bili dosta pristupačni. S vremenom se vidi da im je takav početni gard, ali stvarno su nam radili dosta usluga. Što god nam je trebalo, mogli smo se obratiti i profesorima u toj školi i učenicima. Lako smo našli zajednički jezik – dodaje Lara Patrlj.

Govoreći o školskom sustavu, Lara govori da su se u početku pitali kako tamošnji učenici sve nauče s obzirom da nemaju ni klasične testove ni ispitivanja, znači sve ocjene im se temelje na tim sedmodnevnim zadaćama. Inače, ocjene su do 10.

Imali su predrasude

- Mi smo odmah krenuli s predrasudama šta oni mogu naučiti u takvoj školi. A zapravo se ta individualnost ističe i samostalni rad ih potiče na odgovornost. Baš se vidi da oni učenicima daju veću odgovornost, dok je u našim školama veća odgovornost na profesorima. Kod nas se od profesora više zahtijeva i smatra da je profesor zadužen za to da učenici uče. A ovdje je pristup sasvim drukčiji, oni im daju materijale i tu su za učenike ako im je potrebno objašnjenje, bilo da dođu u školu ili videopozivom, ali je sva odgovornost na učenicima. Dobiju svoj tjedni zadatak i kad će ga izvršiti, u potpunosti je na njima tako da se stvara dojam da idemo u školu zbog sebe i svojih ciljeva a ne zato što nas netko na to prisiljava – ističe Lara.

Luka dodaje kako su komentirali da učenje kroz projekte, što naši učenici rijetko iskuse, puno više ostaje u pamćenju nego kad dva dana prije ispita sve “nabubaš” i poslije to zaboraviš zbog količine gradiva.

- Zaključili smo da oni imaju manji obujam gradiva, ali ga temeljitije odrade, upravo radi toga što ga odrade kroz praktične projekte. Time mogu gradivo bolje razumjeti i znanje im ostaje trajnije – kaže Lara.

- Ukratko, rekao bih primjena naučenog u stvarnim zadacima i onda se sva ta znanja povežu – naglašava prof. Meić-Sidić.

Klara Steffen Zanchi spominje da se svaki učenik u toj islandskoj školi može izraziti na neki svoj način, kako najbolje može.

- Na primjer, ako ja volim pričati napravit ću podcast i tako obraditi temu koju sam dobila, netko će nešto naslikati, netko će raditi nešto u stripu... - pojašnjava Klara.

---

image

Ode loptica... Picigin s islandskim predsjednikom

 

Privatni Album
---

- Različiti su načini kako doći do krajnjega cilja – dodaje prof. Borzić, a Klara veli i da učenici i profesori imaju jako dobar odnos. Profesori su pristupačni, nisu prestrogi, ali učenici ih uvažavaju.

Kad je riječ o zelenoj priči, opisuju nam kako su sadili stabla, točnije presađivali su stabla s jednog brda gdje ne rastu dobro na lokaciju bliže školi. Također, čistili su plaže. Tako je Lucia Juračić istaknula da su išli čistiti plažu, ali je bila poprilično čista.

- Učenici su nam rekli da su je oni očistili prije nego što smo došli jer je bila poprilično nečista od turista. Doživljavaju to prilično ozbiljno. Na ulicama nema otpada, nema ostataka od cigareta kao kod nas – kaže Lucia.

Luka dodaje da su profesor Meić-Sidić i on na jednoj plaži uklonili jednu veliku metalnu šipku, pa su bili zadovoljni što su na taj način pomogli da plaža bude čista.

- Za nas je bilo važno i to što oni sve to nisu radili zato što smo mi došli i sad ćemo biti ekološki osviješteni, već je njima sve to u svijesti. Netko to mora napraviti, a taj netko smo mi jer tu živimo jer je to naša plaža, naša škola, mi tu živimo, to je naš okoliš i mi želimo da nam je tu lijepo. Neće to nitko drugi za nas napraviti – ističe Lara.

Rodna ravnopravnost

kao predmet

Svi naglašavaju i da je odvajanje otpada, recikliranje i ponovna uporaba nešto o čemu nema dvojbe. To je na Islandu svima prirodno. Dapače, u školi se potiču i umjetnička djela od korištenja otpada.

Za vrijeme posjeta Islandu imali su čast, kazuju nam, susresti se s islandskim predsjednikom. Predsjednik Islanda Gudni Johannesson oduševio ih je prijateljskim pristupom i međusobnim uvažavanjem. I ne samo što su bili oduševljeni razgovorom, njegovom ležernošću i otvorenošću za sve teme, već su s njim zaigrali picigin.

Govoreći o dojmovima, Karla Gladina ističe koliko im je značilo upoznati islandsku kulturu, koliko im je značila ljubaznost ljudi koje su sretali i koji su im bili domaćini, kao što je primjerice bila profesorica koja im je osigurala smještaj u hostelu i pomagala u svemu što su trebali.

---

image

Prof. Luka Meić-Sidić: Škola koju smo posjetili napredna je čak i za islandske prilike

Jakov Prkić/Cropix
---

- Svatko ima svoju priču, malo smo tamo bili, ali dosta smo saznali o njima i oni o nama. Cijela ta poanta putovanja nije da mi vidimo mjesto već da vidimo te ljude, upoznamo kulturu. To je nešto što će trajno ostati – naglašava Karla.

Kazuju nam i da tamošnji učenici nekoliko dana tjedno rade na različitim poslovima, dok je kod nas to više sezonski. Bilo im je zanimljivo i u muzeju haringe u obližnjem Siglufjörðuru.

Naši sugovornici naglašavaju otvorenost u toj školi prema različitostima, ne samo prihvaćanja različitih seksualnosti već uključivanja drukčijih u bilo kojem pogledu i prihvaćanja na svim razinama. U školi imaju i predmet o rodnoj ravnopravnosti kroz koji se provodi i program seksualnog odgoja, a sudionici ovog Erasmus projekta imali su i predavanje na tu temu. Kažu i da takav slučaj jednakosti nije svuda u Islandu, ali u ovoj školi jest.

- Oni ništa ne forsiraju, njima je sve to normalno – kaže Karla.

Na kraju, prof. Marin Borzić ističe da ih nakon posjeta Islandu čeka lavovski posao u idućih pet godina s obzirom da su kao škola pisali prijavu za tzv. Erasmus akreditaciju, koja im omogućava financijska sredstva do 2027. godine.

- Na temelju uspješne prijave dobivat ćemo financijska sredstva da ostvarimo svoja dva postavljena cilja, a to su izdavanje “Digitalnog priručnika poučavanja teme održivog razvoja u svim predmetima” i “Scenarija poučavanja projektno orijentiranog učenja”.

---

image

Lucia Juračić, Luka Bajto, Karla Gladina, Klara Steffen Zanchi, Lara Patrlj

Jakov Prkić/Cropix
---

Na koji ćemo način trošiti financijska sredstva, ostaje na nama, dok god su sredstva usmjerena na ispunjavanje dva spomenuta cilja. Stoga smo se mi odlučili jedan dio novaca trošiti na sudjelovanje u ekološkom projektu Becoming Biomaker School, a drugi dio ćemo trošiti na zasebne edukacije nastavnika što se tiče održivog razvoja i projektno orijentiranog učenja, s obzirom na to da su nam to postavljeni ciljevi akreditacije – kaže prof. Borzić.

Dva cilja

Tako je ovaj projekt, pojašnjava, samo jedan od načina kojim će ostvariti konačna dva cilja.

- Novac se do 2027. dobiva u fazama od 15 mjeseci. Za prvih 15 mjeseci dobili smo cca 28.000 eura, ako sve bude u redu s izvješćima, vjerujem da nam stiže isti iznos za još 15 mjeseci – zaključuje koordinator Erasmus projekta.

- Očekivala sam da će mi biti super na Islandu zbog prirode koju ću doživjeti. Je priroda lijepa, ali u biti mi je najbolji dio bila ekipa – ističe Klara, a o tome svjedoče i ostali učenici. Svi imaju više motivacije za sve projekte i školu, kad ih druga strana – profesori - više čuje. Inače, svih petero učenika su maturanti. Nakon gimnazije Luka želi studirati računarstvo, Lara medicinu, Klara dizajn u Italiji, Lucia farmaciju, a Klara psihologiju.

---

image

Priroda je na Islandu jako dojmljiva 

Privatni album
---

---

MOŽE DRUKČIJE

Puno barijera je nepotrebno

Nakon povratka svi su ih pitali kako je bilo na Islandu.

- Možemo reći čarobno, magično, ali čini mi se da je najvažniji odnos među nama kao grupom. Island je predivan, ljudi su predivni, hrana je super, ali odnos koji smo nas sedmero imali za vrijeme putovanja, to ističem prvo u zbornici, pokazao se kao najbolji dio putovanja. Stvorila se atmosfera u kojoj smo uživali. Pokazalo se da može drukčije, da možemo imati prijateljski odnos, a da razina međusobnog poštovanja ostane tu i da se možemo baviti onim za što smo tu, a da većina barijera u konačnici može pasti. Čini mi se da je puno barijera nepotrebno – ističe Marin Borzić.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatni Album Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Privatni album Privatni Album Privatni Album Privatni Album Privatni Album
Privatni Album

Nije sve bilo formalno, ostalo je vremena i za zabavu
 

Jakov Prkić/Cropix

Lucia Juračić, Luka Bajto, Karla Gladina, Klara Steffen Zanchi, Lara Patrlj

Jakov Prkić/Cropix

Prof. Marin Borzić: Različiti su načini kako doći do krajnjega cilja

Jakov Prkić/Cropix

Prof. Luka Meić-Sidić: Škola koju smo posjetili napredna je čak i za islandske prilike

Jakov Prkić/Cropix

Profesor Luka Meić-Sidić

Jakov Prkić/Cropix

Još su puni dojmova: Luka Bajto, Lucia Juračić, profesori Marin Borzić i Luka Meić-Sidić, Klara Steffen Zanchi, Karla Gladina, Lara Patrlj

Jakov Prkić/Cropix

Luka Bajto, Lucia Juračić, profesori Marin Borzić i Luka Meić-Sidić, Klara Steffen Zanchi, Karla Gladina, Lara Patrlj

Privatni album

Priroda je na Islandu jako dojmljiva 

Privatni Album

Ekipa je sudjelovala i u zelenim akcijama privatni album

Privatni Album

S islandskim predsjednikom ‘bacili’ su na picigin
 

Privatni Album

Ode loptica... Picigin s islandskim predsjednikom

 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/splitski-nazorovci-na-islandu-igrali-smo-picigin-s-predsjednikom-i-bili-u-skoli-u-kojoj-daci-spavaju-i-igraju-igrice-1332497 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=47f26c7278da824630dfa32d084114db0f2eb2b4 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Splitski+Nazorovci+na+Islandu%3A+%E2%80%98Igrali+smo+picigin+s+predsjednikom+i+bili+u+%C5%A1koli+u+kojoj+%C4%91aci+spavaju+i+igraju+igrice%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fsplitski-nazorovci-na-islandu-igrali-smo-picigin-s-predsjednikom-i-bili-u-skoli-u-kojoj-daci-spavaju-i-igraju-igrice-1332497 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fsplitski-nazorovci-na-islandu-igrali-smo-picigin-s-predsjednikom-i-bili-u-skoli-u-kojoj-daci-spavaju-i-igraju-igrice-1332497 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŽIVOT NA SJEVERU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
PanoramaŽIVOT NA SJEVERU

Splitski Nazorovci na Islandu: ‘Igrali smo picigin s predsjednikom i bili u školi u kojoj đaci spavaju i igraju igrice‘

Piše Ljubica Vuko
22. listopada 2023. - 09:35

Nekoliko dana nakon što su se vratili s Islanda, razgovarali smo s profesorima i učenicima splitske V. gimnazije “Vladimir Nazor” o njihovom putovanju i sudjelovanju u projektu Becoming Biomaker School u okviru Erasmus programa.

Još su bili puni dojmova o putovanju koje im je pružilo nova znanja o Islandu, približilo ih ljudima s dalekog sjevera, ali i otkrilo nove mogućnosti obrazovanja, drukčije od svima znane prakse. Uz sve to, osim druženja s Islanđanima upoznali su i Španjolce i Portugalce, koji također sudjeluju u ovom projektu. Sedmodnevno putovanje svima će ostati u nezaboravnoj uspomeni jer su upoznali nove ljude i krajeve, ali i sami međusobno izgradili prijateljske odnose.

Svoje iskustvo s Islanda s nama su podijelili profesori Marin Borzić, inače koordinator ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 14:13