<p>Hrvoje Krolo i Lenka Gospodnetić, natjecatelji u cooking showu</p>
kakav spoj!

Za prste polizat: ovako to izgleda kad su novinari ujedno i vrsni kuhari - jelo će vas osvojiti izgledom, ali i okusom!

Piše Sara Šarić
Foto Sasa Buric/Cropix
2. srpnja 2024. - 00:00

 

Vrijedno tipkaju, prepričavaju priče, istražuju, izvještavaju, vode emisije, ali u slobodno vrijeme kuhaju – i to s ljubavlju! U medijima su dugi niz godina. Možda ih znate, a možda i ne. To su naša reporterka Lenka Gospodnetić i novinar In Magazina Nove TV Hrvoje Krolo – treći natjecateljski par u cooking showu koji smo organizirali u suradnji s Perutninom Ptuj Pipo, jednim od naših vodećih proizvođača piletine.

Ako se njihovo kulinarsko umijeće ogleda u onom profesionalnom, onda nam slijedi prava gastro-senzacija!

Odlučili su nam pripremiti "tobolac sa zlatom", piletinu s pirjanim povrćem u umaku, "upakirane" u palačinku od špinata, i krenuli su s pripremom – uigrano, timski, bez stresa i kao da nije prvi put da su udružili snage u kužini. Ali, nećete vjerovati – jest!

– Ovo je prvi put da kuhamo zajedno, ali kolega je imao svoj blog "Krolina kuhinja". Tako da sam shvatila kako je on dobar partner i ponudila mu suradnju na ovome da bude zabavnije i zanimljivije, i da, ipak, jedan drugome malo budemo pri ruci – objašnjava Lenka.

– Nisam bio njezin prvi izbor, ali sam najbolji izbor – ubacuje u šali Hrvoje.

image
Sasa Buric/Cropix
image
Sasa Buric/Cropix

‘KROLINA KUHINJA‘

Poznati TV novinar svoju je ljubav prema kuhanju pretvorio u nešto više od običnog hobija. Kuhao je i svoje recepte objavljivao na svom Instagram profilu pod hashtagom "Krolinakuhinja", gostovao je i na humanitarnim večerama kao gost kuhar...

– Sad sam to malo zapostavio, ali, evo, Lenka me vratila u staru ljubav – govori nam Hrvoje, koji je, hvali ga Lenka, objavio i svoju kuharicu!

image
Vojko Basic/Cropix

– Odakle ljubav prema kuhanju? – pitamo ga.

– Kad živiš sam, poželiš nekad i pojesti nešto na žlicu, i tako je krenulo... Malo-pomalo počeo sam kreirati svoja jela, i to je to. Kuhanje mi je gušt i "antistres" terapija, iako danas više kuha zaručnica – kaže nam Hrvoje, koji ipak uspijeva spojiti posao, hobi i strast. Najviše voli snimati kulinarske priloge jer tu je, kako kaže, "svoj na svome".

INSPIRACIJA ZA RECEPT

Palačinke se peku, povrće se pirja, a nas zanima odakle inspiracija za recept. Glavna okosnica je, kažu nam, bilo međimursko pile, a da ono opet bude pripremljeno na malo drukčiji način i da ima njihov završni "touch". Svatko je dao nešto svoje... Lenka je predložila sastavni dio – zdravu palačinku sa špinatom, a umak je bio Krolina zamisao.

image
Sasa Buric/Cropix
image
Sasa Buric/Cropix

Zdrave palačinke

– Od korone sam shvatila da mi se sviđa raditi slatko, valjda mi je proradila malo i ta neka bračka crta... I onda sam počela peći torte. Danas me najviše inspiriraju cheesecakovi – voćni, svakojaki, čokoladni, obični, pjur – govori nam Lenka, koja je, kao odgovor kolegama da ih terorizira tortama, osmislila i svoj vlastiti hashtag "Torterorist".

– Međutim od čitavog tog mog slastičarstva kojim sam se bavila, moj sin najviše voli najobičnije dobre stare palačinke. One se najčešće peku u mojoj kužini... I onda sam skužila da mogu napravit odlične slane palačinke i da budu lijepe zelene s dodatkom špinata. Tako da sam sad to znanje primijenila u našem receptu – objašnjava.

‘Zlato‘ u tobolcu

U nadjevu su okosnica svega medaljoni piletine kao zdrava komponenta. Zato se jelo, objašnjavaju nam natjecatelji, i zove "tobolac sa zlatom". Međutim, nije to jedino što sja u njihovoj kulinarskoj kreaciji...

– Dodali smo još tog "zlata"... Senfa, meda, jabučnog octa, limunova soka, ubacili povrće da bude svježe i ukusno i mislim da smo ispunili taj cilj – pojašnjava Hrvoje.

– Sve skupa je dosta harmonično... Slatko-kiselo, pikantno i gurmanski – veli Lenka.

image
Vojko Basic/Cropix

Inspiracija je, zaključujemo, život, i to bez ograničenja. Naše novinare ćakula nije omela u kuhanju, a ni u servisiranju. Pijat je za prste polizat!

– Fino je i osvježavajuće. Puno je posla... Dobro su se naradili – osluškujemo chefa Željka u "patroli".

Ako ste ljubitelj palačinki, a ne možete odoljeti ni sočnim umacima – ovo je recept za vas! Glavna zvijezda je Međimursko pile, a ostale sastojke uvijek imate kod kuće... Pobrinite se samo za pozlatu ovog specijaliteta, a onda vam samo preostaje guštati.

image
Vojko Basic/Cropix
image

Ana Sedak Keglević, direktorica za marketing i komunikacije u tvrtki Perutnina Ptuj Pipo, i chef Željko Neven Bremec, predsjednik ŠKMER-a, kao članovi žirija isprobavaju jelo

Vojko Basic/Cropix
image

"Tobolac sa zlatom"

Vojko Basic/Cropix

Tobolac sa zlatom

Sastojci za dvije porcije:

Palačinke, veće, zelene:

2 jaja
četiri velike žlice pirova brašna
žlica maslinova ulja
čaša mlijeka
malo soli i papra
šaka baby špinata

Nadjev:

paket pilećih prsa Međimursko pile
1 srednje velika tikvica
1 paprika babura
desetak cherry rajčica
2 češnja češnjaka
dva listića lovora
2 dl bijelog vina
curry i ostali začini po želji

Umak:

senf
med
jabučni ocat
sok od jednog manjeg limuna

Priprema:

Blenderom napravite smjesu za palačinke (po mogućnosti većeg promjera – kao tortilje) pa ih ispecite na tavi.

Zatim propirjajte piletinu i povrće (osim rajčice i češnjaka) na maslacu, podlijevajte bijelim vinom te dodajte lovor, da se umak fino "oćuti".

Kad povrće omekša, a piletina bude dovoljno termički obrađena, dodajte rajčice i češnjak. Pomiješajte sve pa ostavite da se prohladi (ne i ohladi!).

Zasebno pomiješajte sastojke i napravite umak te ga prelijte po nadjevu. *Malo ostavite i za dekoraciju tanjura.

Palačinke napunite piletinom i povrćem te ih povežite u tobolac i učvrstite čačkalicom. Tobolac servirajte na sredinu tanjura, a oko njega ocrtajte kružnicu kapljicama umaka i dodajte sezonsku mikrozelen.

Servirajte uz čašu ohlađenog bijelog vina i guštajte!

image
Vojko Basic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 03:06