StoryEditorOCM
Medjimursko pileIVICA & IVICA

Piletina a la Marengo

Piše PSD.
16. srpnja 2024. - 09:16

Sastojci za 4 osobe:

4 pileća batka + 4 pileća zabatka Međimursko pile

3 luka

3 češnja češnjaka

2 mrkve

1 žlica konšerve

200 ml pasirane rajčice

1 žlica nasjeckanog peršina

4 jaja

200 ml bijelog vina

pileći temeljac

200 g šampinjona bijelih ili smeđih (ukusniji su)

100 ml maslinova ulja

1 žlica maslaca

oštro brašno

limun

4 riječna račića ili 100g očišćenih repova kozica

3 x 30 ml konjaka (dva za kuhare, jedan za marengo:)

sol, papar iz mlinca

Temeljac:

pileće kosti

1 luk

1 mrkva

selen

malo soli

*Kad temeljac zavrije, uklonite pjenu.

Priprema:

Batke i zabatke otkostite, skinite kožu, začinite solju i paprom, uvaljajte u oštro brašno (višak brašna otresite) i frigajte na vrućem ulju i maslacu dok ne dobiju zlatnu boju s obje strane. Kad je gotova, piletinu izvadite pa je odložite sa strane i poklopite.

Zatim u isti lonac dodajte sitno nasjeckani luk i naribanu mrkvu pa pirjajte dok ne omekša. Sve podlijevajte pilećim temeljcem da ne zagori.

Dodajte češnjak nasjeckan na sitno, konšervu, pasiranu rajčicu i bijelo vino i pomiješajte. Pričekajte da alkohol ishlapi pa poklopite i kuhajte na laganoj vatri 15-ak minuta uz povremeno miješanje. Kad je umak gotov, izmiksajte ga štapnim mikserom.

Zatim dodajte meso i na listiće narezane šampinjone, riječne račiće, sol, papar i kuhajte 15-20 minuta, odnosno dok se umak ne zgusne.

Pet minuta prije kraja ubacite očišćene repove kozica (ako nemate riječne rakove) i konjak umiješajte u marengo.

Servirajte uz jaje na oko, polijte malo limunovim sokom i pospite nasjeckanim peršinom. Za prilog skuhajte rižu, palentu, njoke ili tjesteninu po želji. Dobar tek!

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. prosinac 2024 09:38