StoryEditor
Kazališteprvakinja Opere

‘Mogu bez kave u kafiću, mogu bez šminke, život mi se pojednostavnio!‘: uvijek je dojmljiva na sceni, bosonoga nam priča o skroz drugim preokupacijama

Piše Jasmina Parić
8. travnja 2020. - 16:05
Terezija Kusanović: Imamo malo imanje koje je ostalo iza moje pokojne svekrve. Kopam, sadim, i mogu vam reći da me je preporodio taj izravni kontakt sa zemljom...Privatni album

Mezzosopranistica Terezija Kusanović, prvakinja Opere splitskog HNK i docentica na Umjetničkoj akademiji, živi u Omišu.

Nastavu svojim studentima održava preko Skypea – taman joj je sin stigao iz Zagreba i malo pomogao oko tehničkih detalja – a uz to prošeta uz more, vozi bicikl i otkrila je, kaže, veliku ljubav prema zemlji i vrtlarenju.

– Život nam se svima potpuno prevrnuo. Meni je donedavno čitav dan prolazio u trci, vožnji i obavezama – ujutro probe u teatru, popodne predavanja na Akademiji, a navečer sam još radila i kod kuće...

Sada pomalo uvježbavam neke uloge za koje nisam imala vremena.

Čitam knjige, slušam CD-ove kojih sam gomilu pokupovala na putovanjima, ali našla sam i novi interes – bavim se vrtlarenjem.

Nakon što sam prvih dana gotovo opsesivno pratila svaku vijest o zarazi, prorijedila sam to i uhvatila se rada na zemlji – kaže mezzosopranistica i objašnjava detaljnije:

– Imamo malo imanje koje je ostalo iza moje pokojne svekrve – ona se time bavila. Kopam, sadim, i mogu vam reći da me je preporodio taj izravni kontakt sa zemljom.

Osjećam buđenje, porast energije

Osjećam neko buđenje, porast energije, kao da sam pronašla nešto jako potrebno što sam davno izgubila.

Uz to, život mi se pojednostavnio – mogu bez kave u kafiću, imam je i doma, a i tako ne koristim mnogo šminke. Nikada nisam voljela ni teretane.

Šetanje, plivanje i vožnja bicikla služe mi da ostanem u kondiciji jer za nastupe treba snage. A to sve mogu sama ili s mužem.

Terezija Kusanović uz to napominje kako preko Skypea uvježbava dvije svoje bivše, diplomirane studentice za nove uloge, a predavanja na Akademiji redovito održava.

– Takav rad nije mi nepoznat, koristila sam se Skypeom i prije u nuždi, kad mi je trebala neka konzultacija, premda ništa ne može zamijeniti pedagoški rad uživo.

No, može pomoći da ostanemo u formi. Spremamo studentsku izvedbu Mozartova “Figarovog pira” koji postavlja profesor Giorgio Surian.

Nadam se da će sve ovo brzo završiti i da ćemo pokazati splitskoj publici lijepu malu predstavu, s odličnom solističkom podjelom i uz pratnju studentskog orkestra – kaže Terezija Kusanović.

#TEREZIJA KUSANOVIĆ#OSTAJEMDOMA

Izdvojeno

16. svibanj 2020 05:13