StoryEditorOCM
Kazalište‘Gianni Schicchi‘

Prvi operni projekt UMAS-a po mnogočemu je poseban! Nastupaju profesori i studenti, a Donati i Schicchi postaju Splićani

Piše Jasmina Parić
15. travnja 2024. - 22:21

Studenti solo pjevanja i Glazbenog odjela Umjetničke akademije u Splitu pod mentorstvom svojih nastavnika, vokalnih pedagoga mezzosopranistice Terezije Kusanović i bas-baritona Marija Krnića, dirigenta Vetona Marevca te redateljice i glumice Anete Gotovac, upriličit će izvedbu opere "Gianni Schicchi" Giacoma Puccinija, u povodu stote godišnjice smrti velikoga majstora operne umjetnosti.

image

Redateljica Aneta Gotovac

Joško Šupić/Cropix

Premijera je zakazana za 16. travnja u Koncertnoj dvorani Ive Tijardovića Hrvatskoga doma Split, s početkom u 20 sati. Ulaz je slobodan, ali treba na vrijeme osigurati ulaznice. Hrvatski dom tako će na svojoj nevelikoj sceni imati i prvu cjelovitu opernu izvedbu koja je ujedno i prvi operni projekt UMAS-a.

Komična jednočinka

I to po mnogočemu poseban - na sceni će se zajedno naći i profesori i studenti, a radnja će, umjesto u Firencu s kraja 13. stoljeća, biti smještena u Split. Puccini je ovu komičnu jednočinku - koja traje oko sat vremena - skladao na temelju motiva koji je zabilježen u Danteovoj "Božanskoj komediji".

image

Proba opere ‘Gianni Shicchi‘ u Hrvatskom domu

Joško Šupić/Cropix

Gianni Schicchi bio je povijesna osoba, dobro poznata u Firenci zbog svog oštrog uma i dosjetljivosti, a u paklu je završio upravo zato što je krivotvorio posljednju volju bogatog trgovca Donatija u svoju korist. Radnja prati nevolje "ožalošćene" obitelji - njihov rođak, doznaju, ostavio je čitavo bogatstvo samostanu. Pozivaju Giannija da im pomogne.

On će ukloniti pokojnika iz sobe, navući njegovu odjeću i pozvati bilježnika da sastavi novi testament. Ali, umjesto da po dogovoru razdijeli imanje njima - ostavlja ga Gianniju Schicchiju, odnosno sebi - i tjera ih iz kuće. Profitirat će najviše mladi ljubavni par, Giannijeva kći i nećak iz prevarene familije.

U operi nastupa petnaestak likova, stoga je vrlo prikladna za studentsku izvedbu. Terezija Kusanović, koja je pjevala u ovoj operi u nekoliko navrata, kaže kako je Hrvatski dom svojevrsna nastavna baza akademije jer je otvorio vrata studentima za njihove diplomske koncerte i prigodne programe.

image

Terezija Kusanović

Joško Šupić/Cropix

Ona u okviru svog programa na fakultetu ima obvezu producirati operni program, ali kako ga ne bi cjepkala na manje izvedbe, odlučila je čitavu glavarinu potrošiti na ovu izvedbu.

- Nemamo prostora za orkestar, ali imamo pijanista Zorana Velića kojega ja nazivam "čovjek orkestar", tako savršeno interpretira Puccinija. Na premijernoj izvedbi će uz višestruko nagrađivane studente i učenike solo pjevanja sudjelovati i priznati hrvatski solisti i vokalni pedagozi: prof. Berislav Jerković, nastavnik solo pjevanja na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, dr. Marijo Krnić i Matej Predojević Petrić - kaže Terezija Kusanović.

image

Marijo Krnić

Joško Šupić/Cropix

Splitske nošnje

Aneti Gotovac ovo je prva operna režija, a ona i Terezija Kusanović složile su se da djelo ne treba stavljati u svima poznati kontekst, nego ponuditi nešto originalno. Stoga će familije Donati i Schicchi biti Splićani, u splitskim nošnjama. Posudili su ih u HNK-u Split.

- Tema djela je uvijek aktualna, gotovo da nema obitelji u kojoj zbog ostavine ne dolazi do problema. Vrlo su rijetki oni koji to izbjegnu. Zapravo, sva ova gužva oko imovine može se događati i u Firenci, i Madridu, i u Splitu. Pozornicu ćemo malo produljiti uz pomoć praktikabala, a veoma važan element je svjetlo koje će podcrtati ugođaj - kaže Terezija Kusanović.

image

Proba opere ‘Gianni Shicchi‘ u Hrvatskom domu

Joško Šupić/Cropix

Zaključuje kako je uvijek lijepo i dobro raditi s mladim, ali i iskusnim umjetnicima.

- Dok jedni donose svježinu i energiju, drugi donose mudrost i iskustvo. Takav spoj je idealna situacija za učenje, to i je primarna zadaća ovakvih projekata, daj Bože da ih bude što više, jer to je naše poslanje, a bila je i moja vlastita namjera u postavljanju opere.

Autorski tim i izvođači premijernu izvedbu odlučili su posvetiti prerano preminulom kolegi Roku Karlu Friganoviću, studentu Glazbenoga odjela Umjetničke akademije koji je trebao biti dijelom ovoga projekta.

Što kažu studenti:

Ana Čudina (4. godina):

- Dodijeljena mi je uloga Ciesce, za koju sam mislila da mi je neostvariva. Međutim, uz podršku profesorice Terezije i dragih kolega ulogu sam ne samo ostvarila, već i naučila u njoj uživati i opustiti se na sceni. Istinski sam guštala na svakoj probi.

Rahela Ujević (5. godina):

Nosim ulogu Laurette koja pjeva jednu od najpoznatijih arija na svijetu "O, mio babbino caro", a koja mi je ujedno i diplomska uloga. Zadovoljstvo mi je raditi s kolegama i profesorima i neizmijerno se radujem izvedbi. Veseli me gledati kako svi skupa rastemo i napredujemo kroz ovo zahtjevno operno štivo, ali opet nekako blisko po senzibilitetu i temperamentu. Bit će zaista zabavno igrati, a sigurna sam da će i publika uživati.

Hrvoje Čuić (Glazbena škola Josip Hatze):

Kao učenik srednje škole iznimno sam zahvalan na prilici da sudjelujem u ovom projektu. Već na probama sam naučio puno toga, kako od profesora, tako i od kolega. Nastup će mi, vjerujem, biti nezaboravno iskustvo. Ekipa je odlična!

Dora Jana Klarić (5. godina):

Moja uloga je Zita. Ovo je moja diplomska uloga i jako sam sretna što sam dio ovog projekta. Svaka proba je donosila nešto novo i mislim da na početku projekta nismo bili svjesni da će predstava izrasti u tako kvalitetnu i zabavnu. Ova uloga mi je donijela nove glumačke nijanse. Sretna sam što sam mogla učiti od svoje profesorice Terezije Kusanović s kojom dijelim ulogu.

Cijeli tim je sjajan!

Leona Sever (2. godina):

Opera je komična i jako je zaigrana. Cjelokupna radnja je na jednom mjestu i po meni jako zahtjevna glumački. Melodije su pamtljive, a zbog izmjena tempa i različitih karaktera treba znati i svoju i ostale uloge kako bi znao upasti u pravom trenutku. Jako sam uzbuđena zbog izvedbe, jedva čekam stati na scenu i biti dio "obitelji".

Mihovil Peko (2. godina):

Svaki lik čini dio cjeline. Ne postoji "sporedna uloga" jer je svaka bitna za radnju. Uneseš i svoj karakter za interpretaciju lika i s malo resursa može se jako puno postići. Muzički mi je jako zanimljiva jer ima dosta pjevnih melodija ukrašenih bogatim akordima koji moderno zvuče. S obzirom na komičnu tematiku opere, čak se može reći da podsjeća na ‘telenovelu‘!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 10:20