StoryEditor
Kazalištekorona krši pravila

‘Mali Marulić‘ u svojih 13 godina ovo nije doživio! Predstave će se izvoditi na scenama GKL-a, GKM-a i HNK Split te Žar ptice u Zagrebu

28. rujna 2020. - 13:15

Trinaesti Festival hrvatske drame za djecu "Mali Marulić" održat će se od 28. rujna do 3. listopada, u organizaciji Gradskog kazališta lutaka Split, u malo izmijenjenom izdanju, uz poštovanje svih mjera i preporuka HZJZ-a. Festival koji se tradicionalno održava u travnju, u prvom terminu je odgođen, a sada će biti realiziran u dva grada i na četiri lokacije.

Tijekom festivala nastupit će devet kazališta s deset naslova u natjecateljskoj konkurenciji, koje je izbornik Goran Golovko odabrao među 27 prijavljenih predstava. Osim u Gradskom kazalištu lutaka Split, predstave će se izvoditi i u HNK-u Split i Gradskom kazalištu mladih u Splitu, te u Gradskom kazalištu Žar ptica u Zagrebu.

Nagrade festivala, o kojima će suditi dječji žiri i stručni žiri u sastavu Bruna Bebić, glumica i izvanredna profesorica, Olja Lozica, redateljica i dramaturginja, te Helena Petković, redateljica, bit će dodijeljene na zatvaranju festivala.

Ovogodišnji "Mali Marulić" bit će otvoren dodjelom nagrada natječaja za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu. Na natječaj je pristiglo 18 tekstova, a žiri u sastavu Sanja Vidan, Ivana Vuković i Jasen Boko od 18 prijavljenih tekstova u uži je izbor uvrstio sedam.

Prvu nagradu žiri je dodijelio tekstu "Bijeli grebeni" Marte Mekovec de Carvalho Pokupić, drugu tekstu "Kako je Bluno postao Bruno" Ozane Ramljak, a treću nagradu tekstu "Uštimanac" Andrijane Grgičević.

Zatim slijedi predstava kazališta domaćina "Lažeš, Melita", prema tekstu Ivana Kušana, u adaptaciji Ivane Vuković i režiji Ivana Plazibata, u ponedjeljak u 19 sati.

ŠENOA DVA PUTA

U utorak je u GKL-u na programu njihova predstava "Katin tajni začin", u režiji Ane Prolić, te Lovrakov "Vlak u snijegu", redatelja Dražena Ferenčine, s kojim će doputovati zadarski lutkari. Ova predstava izvest će se na sceni splitskog HNK-a.

U srijedu će biti tri predstave – Gradsko kazalište Zorin dom iz Karlovca izvest će "Na tragu" Petre Cicvarić, u režiji Peđe Gvozdića, a zagrebački Teatar Poco Loco odigrat će "Čudesne stranice male Danice" Dunje Fajdić, u režiji Morane Dolenc.

Ove predstave izvest će se na sceni GKL-a, dok će GKM na svojoj sceni u Teatrinu igrati "Postolara i vraga" Siniše Novkovića, po djelu Augusta Šenoe. U četvrtak – opet Šenoa i njegovi "Kameni svatovi", u režiji Marije Vranković. Ovoga dana festivalski program održat će se u Zagrebu, u kazalištu Žar ptica.

U petak je festival ponovno u Splitu. U Teatrinu će s predstavom "Pliva patka preko Drave", prema motivima dječjih pjesmica i brojalica, nastupiti Dječje kazalište Branka Mihaljevića iz Osijeka.

Istoga dana, u GKL stiže rad Ksenije Zec i Saše Božića "Krpimirci", Gradskog kazališta lutaka Rijeka, u koprodukciji s Kazališnom družinom Pinklec, Čakovec.

Subota je u GKL-u rezervirana za predstavu Ane Prolić "Kao voda", u režiji Romana Bogdana. Riječ je o koprodukciji Kazališne družine Pinklec iz Čakovca i Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. srpanj 2021 10:49