StoryEditor
Kazalištemiš u blagajni

Gradsko kazalište lutaka Split ostalo je bez škola i vrtića, koji su donosili 90 posto prihoda, ali se okreće slobodnoj prodaji i gustom repertoaru

8. rujna 2020. - 14:15

Djetinjstvo se ne može staviti na čekanje, stoga Gradsko kazalište lutaka Split u rujnu započinje novu kazališnu sezonu pod sloganom "Jer igrati se mora", najavljuje ravnateljica kazališta Marija Tudor.

Sezona je isplanirana, a u GKL-u drže da su djeci dužni ponuditi kvalitetne kulturne sadržaje, premda je jasno da će posjeta biti manje. Program je planiran u najboljoj vjeri, a njegova realizacija ovisit će o epidemiološkoj situaciji. Stoga je moguće i da dođe do izmjena naslova, kao i rasporeda i lokacija izvedbi.

Međutim, probe za prvu ovosezonsku premijeru "Miš u toću", najavljenu za 19. rujna, već su počele. Riječ je o novom tekstu mlade i nagrađivane dramatičarke Ivane Vuković, a predstavu režira Ivan Plazibat. "Miš u toću" njihova je druga suradnja, nakon nagrađivane "Lažeš, Melita" za koju je Ivana napravila dramatizaciju.

image
Ivana Vuković napisala je recept za 'Miša u toću'
Tom Dubravec/Cropix

U vremenu spektakala, superzvijezda i influencera odlučili su ispričati priču o divljenju vlastitim uzorima, ali i o samopouzdanju i važnosti vjerovanja u vlastiti talent. Predstava će produkcijskim i redateljskim konceptom biti dovoljno fleksibilna kako bi mogla odgovoriti izazovima vremena – u njoj nastupa manje glumaca, a pogodna je za izvođenje u različitim, unutarnjim i vanjskim, prostorima. U predstavi glume Ana Marija Veselčić, Franjo Đaković i Milena Blažanović.

"Miš u toću" uz to govori o talentu i radu, o superzvijezdama i influencerima i o jednom restoranu – baš u trenutku kad se javnost zabavlja i svađa oko malog skandala izazvanog traženjem jednog besplatnog ručka u zamjenu za reklamu.
– A kad to mi nismo bili aktualni? – smije se Marija Tudor.

image
Ravnateljica Marija Tudor: Već sada smo u manjku - od prodaje smo zaradili 200 tisuća kuna manje od očekivanog
Paun Paunović/CROPIX

Do kraja godine GKL planira izvesti i nekoliko repriznih naslova, a računa i na tradicionalnu premijeru u prosincu.
Potom bi trebala uslijediti predstava "Slonić Dištonić"; tekst i režiju potpisat će Siniša Novković, nagrađivani autor i glumac iz ansambla Gradskog kazališta mladih. Tema ove lutkarske predstave bit će jedno veliko glazbeno natjecanje.

GKL U GODINI 'JUDITE'

Do kraja sezone u srpnju planirana su još dva premijerna naslova. "Kako rastu djeca" glumačka je monoigra uz korištenje tehnike kamishibai teatra (japansko malo ulično kazalište s papirnatim figurama). Tekst je napisala Ana Prolić prema motivima poezije za djecu Grigora Viteza.

U planu je i Marulićeva "Judita", u suradnji s Umjetničkom akademijom u Splitu i u izvedbi studenata glume, pod mentorstvom njihove profesorice, glumice i redateljice Brune Bebić. Ovom koprodukcijom GKL Split pridružit će se obilježavanju velike obljetnice – petstotoj godišnjici objavljivanja "Judite".

image
Redatelj Ivan Plazibat pripravit će 'Miša u toću', prvu premijeru GKL-a
 
Paun Paunović/Cropix


– Način poslovanja morat ćemo bitno mijenjati od ove sezone. Zbog zatvorenog kazališta i kasnijeg reduciranog broja mjesta u gledalištu, već sada smo u manjku – od prodaje smo zaradili 200 tisuća kuna manje od očekivanog. Situacija je teška za sva kazališta, ali pogotovo za ona koja imaju dječju publiku. Do sada smo tradicionalno ostvarivali suradnju sa školama i predškolskim ustanovama i na temelju te suradnje prodavali smo 90 posto ulaznica.

U ovom trenutku, kada je komplicirano organizirati i redovitu nastavu, takve suradnje neće biti i moramo se potpuno okrenuti slobodnoj prodaji. Naglašavam još jednom, kod nas su sigurnosne mjere na najvišoj razini, a spremni smo izvoditi predstave i za mali broj publike, za tridesetak djece u gledalištu, pa i za manje ako treba – ističe ravnateljica Marija Tudor.

'Mali Marulić' 28. rujna

Trinaesti Festival hrvatske drame za djecu "Mali Marulić" dobio je novi termin, od 28. rujna do 3. listopada. Trebao je biti održan još u travnju, ali tada su teatri bili zatvoreni. Sada, od deset predstava u izboru selektora Gorana Golovka, neke će biti izvedene u Splitu, a neke će žiri gledati u njihovim gradovima, kako bi se umanjio rizik od nove odgode ili otkazivanja festivala, a kazalištima, odnosno autorima, osigurala izvedba i valorizacija selektiranih predstava. Kazalište se uz to nada da će realizirati i 14. izdanje "Maloga Marulića", pa bi ova sezona bila jedina u kojoj će festival biti održan dva puta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. srpanj 2021 09:26