StoryEditor
Kazalištepomladite se

‘Lepeza mladosti’, igrana i nagrađivana predstava Gradskoga kazališta lutaka Split, od večeras na internetu 

23. travnja 2020. - 15:10

Gradsko kazalište lutaka Split nastavlja s online premijerama. Predstava nastala prije petnaest godina, “Lepeza mladosti”, jedna od najgledanijih, bit će prikazana danas u 18 sati. Bit će to lutkarsko putovanje u daleki Japan i uzbudljivu potragu za zmajem koji čuva čarobnu lepezu mladosti.

“Lepeza” je proputovala Hrvatsku i inozemstvo i osvojila brojne nagrade.

Autor predstave nastale prema japanskoj narodnoj priči je Jasen Boko, a redatelj Joško Juvančić. Lutke i scenografiju kreirala je Vesna Balabanić, a glazbu potpisuje Mirko Krstičević. Lutke animiraju i uloge tumače Srđan Brešković, Alin Antunović, Milena Blažanović, Andrea Majica, Ivan Medić, Branimir Rakić, Ivica Beatović i Sanja Vidan.

“Lepeza mladosti”, što je karakteristično za japanski književni folklor, prepuna je čudesa i fantastičnih bića. Osnovni je motiv priče ljubav Kenjija, mladog seljaka, i Machiko, ribareve kćeri.

Njihovu putu ka sreći ispriječi se bogati starac koji žudi za mladošću. Kako bi vratio mladost, pokuša iznuditi ruku kćeri siromašnog ribara nudeći njezinu ocu silan novac.

Siromašni Kenji ne odustaje od svoje ljubljene Machiko i odlučuje krenuti na dug i opasan put kako bi se izborio za njezinu ruku i onemogućio starca u obijesnoj nakani.

Na putu nailazi na strašnog zmaja koji čuva čarobnu lepezu. Prema predaji, lepeza vraća mladost onome tko se njome hladi. Predstoji teška borba sa zmajem, ali čistom srcu ispunjenom ljubavlju

 Predstava se može pogledati ovdje . •

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. srpanj 2021 10:43