StoryEditorOCM
Otociočaravajuće

Zvjezdani trag u nebeskom beskraju: ove prekrasne fotografije snimljene su na hrvatskom otoku

Piše DALMACIJA SD
12. listopada 2023. - 17:55

Od 6. do 10. listopada na Lastovu se obilježavao Svjetski tjedan svemira u okviru kojeg su organizirana promatranja Sunca u Lastovu i Saturna i Jupitera u Pasaduru, predavanje o svjetlosnom onečišćenju i radionica o Suncu za osnovnoškolce u kino dvorani, a program je vodio glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević.

image

Hrvatski astronomski savez

image

Hrvatski astronomski savez

Tijekom boravka na Lastovu glavni tajnik astronomskog saveza je nastavio s mjerenjima kvalitete noćnog neba i astrofotografijom potrebnom za kandidaturu Lastovskog otočja za status Međunarodnog parka tamnog neba. Osim mjerenja i astrofotografije, Božičević se sastao s načelnicom Općine Lastovo Anitom Lešić i komunalnom redarkom te je dogovoreno kakva će se rasvjetna tijela ubuduće postavljati na Lastovu po pitanju javne rasvjete.

image

Hrvatski astronomski savez

image

Hrvatski astronomski savez

- Održan je sastanak s direktoricom Turističke zajednice Lastovo Dianom Magdić po pitanju plana i programa za 2024. godinu te sa direktorom hotela Solitudo u Pasaduru Željkom Kurtom radi skore rekonstrukcije vanjske rasvjete oko hotela kako bi se ista zamijenila ekološki prihvatljivom rasvjetom. Na koncu održan je i sastanak s djelatnicima Parka prirode Lastovsko otočje budući da će astronomski savez za djelatnike parka u prosincu organizirati tečaj astronomije - naveo je glavni tajnik Božičević.

image

Hrvatski astronomski savez

image

Hrvatski astronomski savez

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 23:47