StoryEditorOCM
ObalaODRIJEŠILI KESU

U Baškoj Vodi za četvrto dijete 1370 eura i još 400 eura svaki mjesec do djetetove treće godine

9. studenog 2023. - 22:18

U vremenu u kojem su gotovo sve cijene povećane više od 50 posto, dok su plaće ostale iste i u kojem srednji sloj jedva krpa kraj s krajem, a da ne govorimo o nezaposlenima, socijalnim slučajevima i umirovljenicima, najviše se, izgleda, isplati živjeti u Baškoj Vodi.

Općina Baška Voda svih ovih godina davala je novčane potpore nezaposlenima, umirovljenicima, novorođenčadi, učenicima i bolesnima, a ove godine briljirala je potporama, odnosno odlukama vezanim uz pomoć u sustavu socijalne skrbi.

Tako je baškovoški načelnik Josko Roščić donio odluku o jednokratnim potporama za srednjoškolce, a koje iznose 300 eura, dok studentske potpore iznose i do 900 eura, odnosno svaki baškovoški student dobiva 550 eura, plus dodatnih 350 eura dobivaju oni s prosjekom 4,0 i većim.

Osim toga, Općina Baška Voda sufinancira autobusni prijevoz svim baškovoškim studentima na način da imaju pravo na jednu mjesečnu besplatnu povratnu kartu od Baške Vode do Zagreba, Rijeke, Osijeka i Varaždina, dok pravo na četiri besplatne povratne karte mjesečno ostvaruju studenti koji putuju od Baške Vode do Splita, Mostara, Zadra i Dubrovnika.

Studenti koji ne studiraju u navedenim gradovima također imaju pravo na potporu nakon što predoče zahtjev, a u slučaju da se za prijevoz koristi osobni automobil, odredit će se sufinanciranje troškova, po zahtjevu, u visini mjesečnih karata javnog prijevoza, najviše do 100 eura mjesečno.

Besplatni prijevoz

Autobusni prijevoz sufinancira se i učenicima srednjih škola u Makarskoj u iznosu od 12,5 posto od ukupne cijene autobusne karte. Baškovoškim srednjoškolcima koji su polaznici srednjih škola u drugim mjestima, Općina Baška Voda sufinancira autobusni prijevoz u visini mjesečnih učeničkih karata.

Prema odluci o socijalnoj skrbi na području općine Baška Voda, pomaže se korisnicima prava socijalne skrbi, umirovljenicima, učenicima, studentima, osobama s invaliditetom, hrvatskim braniteljima, roditeljima malodobne djece te svim drugim osobama određenima Zakonom o socijalnoj skrbi.

Tako se pomaže jednokratnim novčanim potporama pri podmirenju troškova stanovanja – plaćanje svih režija, prijevoza, ogrjeva, pogreba, roditeljima novorođene djece kao i djece koja pohađaju vrtić, a učenicima se sufinancira kupnja radnih bilježnica i likovnih mapa i također im se, kao i studentima, daruju računala u iznosu od 400 eura.

I roditelji novorođene djece su se usrećili u Baškoj Vodi pa tako potpora za prvo dijete iznosi 550 eura, za drugo dijete 800 eura, treće 1100 eura, a za svako iduće za 270 eura više, pa za četvrto dijete dobiju 1370 eura, a zanimljivo je da roditelji koji imaju četvero djece, za to dijete dobivaju i 400 eura svakog mjeseca, i to do djetetove treće godine života.

Za peto novorođeno dijete baškovoški roditelji dobivaju mjesečnu potporu od 670 eura, za šesto dijete 950 eura, a za svako iduće 270 eura više od utvrđenog iznosa, i to dok dijete navrši tri godine.

Nadalje, Općina Baška Voda sufinancira roditeljima boravak djece u vrtiću, i to obiteljima s jednim djetetom u 60-postotnom iznosu, obiteljima s dvoje djece sufinancira se trošak boravka prvog djeteta u vrtiću u 60-postotnom iznosu, a drugog djeteta u 80-postotnom iznosu, dok se obiteljima s troje i više djece troškovi boravka trećeg i svakog sljedećeg djeteta financiraju u potpunosti. Inače, božićnice u Baškoj Vodi dobivaju i umirovljenici i nezaposleni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 18:32