StoryEditorOCM
ObalaMANJAK U KLUPAMA

Cirkus na sjednici ST-županije: HDZ nema dovoljno ruku, pa im stranu drži ‘oporbenjak‘ iz redova nekoć slavne stranke

Piše Sandra Barčot
26. veljače 2024. - 12:06

NOVIJE:

Novi problem pojavio se na današnjoj sjednici Županijske skupštine splitsko-dalmatinske. Nema kvoruma, odnosno dovoljno vijećnika za pravovaljan rad.

Nakon što su oporbenjaci zatražili 10-minutnu stanku, vijećnici su se vratili u dvoranu gdje ih je prije pauze bilo 35, sada ih nema dovoljno za nastavak sjednice.

U vladajućim redovima nema svih njihovih predstavnika (24), jer nisu prisutni Josip Banović i Tomislav Buljan iz HDZ-a, pa brojka od 22 vijećnika nije dovoljna za nastavak sjednice.

Sada Mate Šimundić (nezavisni), predsjednik Skupštine, proziva nazočne, a oporba je izvan dvorane, dok Toni Garac iz HSLS-a, iako je oporbenjak, sjedi u dvorani i "drži" kvorum. Tim potezom se potvrđuje ono što smo tvrdili od početka mandata ovog saziva regionalnog parlamenta - Garac njeguje koaliciju s HDZ-om, iako je naglašavao kako je oporenjak u izbornoj utrci sa Nezavisnom listom mladih i Direktom.

Potvrđeno je kako je HSLS i u najvećoj dalmatinskoj županiji, kao i na državnoj razini, u koaliciji s HDZ-om.

RANIJE:

Ne smiruju se tenzije oko građevinske dozvole za općinsku uljaru kod Baške Vode, pa je i splitsko-dalmatinska županijska vijećnica Gorana Rosandić (Centar) pitala pročelnika za graditeljstvo Marija Radevenjića zašto daje ključni dokument za radove, a, kako je ustvrdila, radi se o ilegalnim poslovima.

- Saga se nastavlja, da biste razumjeli o čemu pričam trebali ste kao i ja biti 17 godina u školi, pa biti 25 godina pročelnik! No ponovit ću, građevinska čestica formira se na temelju lokacijske ili građevinske dozvole ili na temelju utvrđivanja građevinske čestice.

image

Vijećnica Gorana Rosandić (Centar)

Duje Klarić/Cropix

I može se promijeniti ako je u skladu s prostornim planom. Ovdje više nema veze što je bila obuhvaćeno i državno zemljište, jer je sada formirana druga čestica u vlasništvu Općine. I nema kriminala ovdje!

Osobno ću prijaviti ako ima kriminala. Neka mene kazne! - podvukao je pročelnik, na što mu je vijećnica bacila rukavicu:

- Ako se dokaže da smo u pravu, hoćete li se javno ispričati i odstupiti s dužnosti, jer ste nas prozvali da smo neuki i da ne razumijemo, a provodite kazneno djelo?

- Odstupit ću isti čas s pročelničkog mjesta. No, ako se dokaže obrnuto, vi odstupiti iz politike - trajno! - nije ostao dužan je Radevenjić, na što mu je Rosandić kazala:

- Ja od politike ne živim kao vi!

Aktualni sat vijećnika regionalnog parlamenta, prvi put u trajanju od 90 minuta, okončan je pitanjem Milije Baldić-Lukšić (Most) o broju osoba, vanjskih djelatnika, koji imaju ugovor o djelu sa Splitsko-dalmatinskom županijom.

- Koliko nas građane to košta, koliko se za te ugovore izdvaja iz županijskog proračuna? I koliko sada imamo zaposlenih u regionalnoj upravi, koliko smo novih zaposlili?

Odgovor će vijećnici biti upućen pisanim putem.

Sada se nastavlja rasprava u sklopu ukupno 39 točaka dnevnog reda 26. sjednice aktualnog saziva Županijske skupštine splitsko-dalmatinske.

Nastavlja se sukob oko izdavanja građevinske dozvole za uljaru koju iznad južnog ulaza u cestovni tunel "Sveti Ilija" gradi Općina Baška Voda, budući da Matejas Jozipović (NLM) kao županijski vijećnik iz tog mjesta pita:

- Zašto ste mu izdali građevinsku dozvolu? Ilegalno?

image

Vijećnik Matejas Jozipović (NLM)

Božidar Vukičević/Cropix

Na što je na sjednici Županijske skupštine splitsko-dalmatinske reagirao iz klupe Ivan Slavić (HDZ):

- Izrugujete se državnim simbolima, naopako ste obukli majicu sa hrvatskim grbom!

- To ste vi HDZ-ovci! Ovdje se radi o kaznemom djelu, a vi pričate o pričama koje nisu važne za život! Pročelniče Radevenjić, zašto ste izdali građevinsku dozvolu, a znate da je pokrenut upravni postupak od strane Državne geodetske službe, jer se mulja s državnim zemljištem - nastavio je u istom tonu Jozipović.

No što je burno reagirao i župan Blaženko Boban (HDZ):

- Nećete dobiti odgovor, dok se za ovom govornicom izrugujete simbolima Hrvatske!

NLM-ovac je odmah uzvratio:

- Ne izrugujem se, to je neistina. Župan sudjeluje u kaznenom djelu, evo dopisa i geodetskog elaborata, pokrenut je upravni postupak koji je u tijeku, a vi donosite dozvolu.

Podnijet ću i protiv vas i protiv Upravnog odjela kojem ste na čelu kaznenu prijavu zbog zlouporabe položaja! Ovo je kriminal! Općina i Roščić (Josko Roščić (HDZ), načelnik Baške Vode, op.a.) kradu državi 400 kvadrata, i prikazuje kako je njegovo vlasništvo. A vi sada dajete dozvolu, očito ste dobili pare!

Boban je ljutito odgovorio:

- Vrijeđate i državu i nas! Ako imate dokaz, prijavite sve institucijama. Vama ubuduće neće biti odgovora i tek onda kada se ispričate mom djelatniku, ja ću reagirati. Ako je Vaše istina, isto ću reagirati!

Žustra rasprava je okončana konstatiranjem Jozipovića kako nije dobio odgovor na ni jedno pitanje, te je lopticu smirio Mate Šimundić (nezavisni), predsjednik Skupštine:

- Vijećnik traži pisani odgovor. Neka uđe u zapisnik.

Aktualni sat sjednice Županijske skupštine splitsko-dalmatinske po novim pravilima, dvije minute za jedno pitanje, odmah je danas rezultirao i performansom vijećnika Matejasa Jozipovića iz Nezavisne liste mladih, koji je stavio križ na klupu i odjenuo majicu s hrvatskim grbom, te postavio i hrvatsku zastavu na stol.

- Jesam li sada pravi Hrvat - pitao je okupljenje vijećnik iz Baške Vode, referirajući se na zagrebački prosvjed oporbenih stranaka kada im je iz redova vladajućeg HDZ-a, prigovoreno kako nemaju obilježja hrvatske države.

No, odmah je na sve reagirao Mate Šimundić (nezavisni), predsjednik Skupštine:

- Vi vjerska obilježja koristite za PR i političku kampanju, vrijeđate osjećaje drugih! Stavljanje vjerskog simbola netko će krivo protumačiti, to je izrugivanje!

- Ja sam vjernik, gdje to piše u Poslovniku da ne mogu imati križ na klupi - nije se dao Jozipović, ali ipak je sklonio križ, a ostavio majicu i zastavu.

Zanimljvo je pitanje postavio HDZ-ov vijećnik Marin Urlić, o dozvoli za izgradnju uljare kod Baške Vode, točno iznafd južnog ulaza u cestovni tunel "Sveti Ilija", čiji je investitor Općina koju vodi "vječni" načelnik Josko Roščić (HDZ).

Mario Radeveljić, pročelnik županijskog Upravnog odjela za graditeljstvo i prostorno planiranje, nadležnog za izdavanje dozvola, odgovorio je:

- Sve nepravilnost su otklonjene zadnjom izmjenom građevinske dozvole, odnosno ona je sada pravomoćna za rekonstrukciju objekta, odnosno legalizaciju stare garaže, koji se nalazio u prostoru nekadašnjeg kamenoloma, a koju je Općina preuredila u uljaru.

Bilo je sporno objedinjavanje zemljišnih čestica, nastali su problemi oko formiranja građevinske parcele koja je prvotno bila povećana, ali poslije i smanjena budući da je bilo čestica i u vlasništvu države, a ne samo Općine Baška Voda. Sve je to otklonjeno zadnjom izmjenom građevinske dozvole, gdje je obuhvat smanjen i u dozvoli, a nastavkom radova obuhvaćena su samo zemljišta u vlasništvu Općine.

Izmijenjen je izgled dva dijela čestice koje je investitor imao u svojem vlasništvu i prema tom novom planu, izdana je građevinska dozvola za rekonstrukciju objekta i nastavak gradnje.

Ujedno, od danas na internetskim stranicama Županije splitsko-dalmatinske moguće je izravno pratiti događanja na sjednici Skupštine, budući da je organiziran i izravan prijenos.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 21:59