StoryEditorOCM
DalmacijanemaJU ni za kruh

IMOTSKA KRAJINA - PODRUČJE SOCIJALNIH DRAMA MLADIH OBITELJI ‘Nas petero pola godine živi od samo 2400 kuna’

Piše PSD.
11. studenog 2010. - 23:31
Imotsko gospodarstvo je na koljenima, bez ijedne tvrtke koja bi se mogla pohvaliti prodajom svojih proizvoda, a na desetke je u posljednje vrijeme zatvorenih, više tisuća je nezaposlenih, što lančano proizvodi i tešku socijalnu sliku ovoga grada i cjelokupne Imotske krajine.

Članovi brojnih obitelji preko noći su ostali bez posla, a upravo su oni bili izvor prihoda. Neki su kruh potražili okrećući se poljoprivredi, da bi proizvode plasirali preko prve braniteljske poljoprivredne zadruge “Imoćanka” i uredno ih naplatili. No, i tu su skromni prihodi koji ne mogu zadovoljiti potrebe, posebno višečlane obitelji.

Ima primjera u Imotskom, ali i po mnogim mjestima Imotske krajine, da je po dvoje-troje članova obitelji u kratkom razdoblju ostalo bez posla i primanja. Većinom su te obitelji samozatajne i ponosne te vrlo teško govore o svom statusu.

Pa i kad im je potrebna hitna pomoć, da bi mogli preživjeti, to čine u tišini i bez nekih komentara. Troje članova jedne obitelji u Glavini Donjoj kod Imotskog radi u imotskoj tvornici trikotaže “Trimot”, u kojoj od travnja nisu primili plaću. Stanje je, kažu nam, toliko teško da ni sami ne znaju izlaz.

- Nemojte, molim vas, s našim imenima u javnost, ne želimo da nas sažalijevaju, ali vjerujte da obitelji ne možemo više objašnjavati kako se nema. Proživljavamo pravu golgotu - kažu supružnici iz spomenute obitelji.

Njih troje u travnju je primilo svega po 800 kuna od plaće, a to znači ukupno 2400 kuna. S peteročlanom obitelji izdržati pola godine s toliko kuna uistinu je pravo umijeće.

Za imotsku socijalu godišnje četiri milijuna kuna

- Jest, mi smo svjesni da socijalna slika u Imotskom nije blistava. Treba spomenuti da i naš proračun, za razliku od prije nekoliko godina, nije na visini kakvu smo očekivali.

Prvenstveno stoga što su se mnoge tvrtke ugasile, a ne možemo naplaćivati ni komunalnu naknadu. Ipak, i pored svih tih nevolja, na prvo mjesto stavili smo taj socijalni moment.

Tako smo svim studentima i učenicima osnovnih škola osigurali besplatan prijevoz, odvojili smo milijun kuna za hitne socijalne slučajeve i tu zadaću obavljamo svaki dan, jer na moja vrata svakodnevno zakuca po nekoliko onih kojima je u pitanju gola egzistencija.

Također, plaćamo udžbenike, uskačemo u slučajevima adaptacije ili popravka stambenih objekata socijalno ugroženima.

Oko četiri milijuna kuna odvajamo za socijalu - riječi su imotskoga gradonačelnika Ante Đuzela. Voditelj Crvenog križa u Imotskom Darko Karin je među najupućenijima u sve otužniju socijalnu sliku Imotskog i njegova susjedstva.

- Svjesni smo vrlo ozbiljne socijalne situacije. Prikupljamo najčešće obuću i odjeću od sugrađana i dajemo ih onima kojima treba, pa i odnosimo u mjesto odakle nas zovu. No, mislim da je došlo vrijeme kada ćemo morati razmišljati i o donošenju hrane za pojedine teško ugrožene građane, posebno u našim selima i posebno starim osobama, koje se većinom same brinu o sebi.

Planiramo dogovor s većim tvrtkama, poput “Konzuma”, ali i s vlasnicima hotela da nam moguće viškove hrane ostavljaju kako bismo ih usmjeravali prema najugroženijima - veli nam Karin.

Upravo je ova najava voditelja Crvenog križa vrlo znakovita, jer ima obitelji kojima je osnovna briga da se mogu prehraniti. Solidarnost s takvima trebala bi biti svakodnevna.

tekst i snimke: braco ćosić

Fra Zoran: Svima pomognemo

Nema dana kada netko ne dođe po pomoć u naš samostan i crkvu u Imotskom. Posebno su to roditelji koji su ostali bez posla, a djeca su im na fakultetima, po školama, te oni bez ikakvih prihoda. Svima pomognemo koliko možemo. U taj humanitarni projekt uključeni su i naša Franjevačka mladež, članovi franjevačkog reda, pa su tako naši framaši samo za protekli Božić od dobrih ljudi prikupili više od 30.000 kuna, kaže imotski gvardijan fra Zoran Kutleša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. srpanj 2024 10:19