StoryEditorOCM
Dalmacijaokrugli stol u Ričicama o vodnim potencijalima

Imotske vode će spasiti fondovi Europske unije

Piše PSD.
23. listopada 2010. - 19:46

U organizaciji Udruge za očuvanje hrvatskih voda i mora “Slap”, u Ričicama, mjestu općine Proložac, održan je okrugli stol o vodoprivrednoj problematici šireg prostora Imotske krajine.

Na tom do sada najvećem skupu posvećenom vodnim resursima Imotske krajine bili su poznati stručnjaci za vodoprivredu, predstavnici lokalne samouprave iz susjednih bosanskohercegovačkih općina kao i predstavnici Općine Proložac.

Razmotreni su problemi gospodarenja imotskim vodama te je pokrenuta inicijativa za njihovo rješavanje koristeći i fondove EU-a o prekograničnoj suradnji.

- Ričice su nekad imale 3000 stanovnika, a danas ih je samo stotinu. Nekadašnje ozbiljno rješavanje vodonatapnog sustava Imotsko-bekijskog polja, putem akumulacijskog jezera Ričice, ne funkcionira, znači napravljeno je polovično rješenje, koje nikome ne služi.

- Upravo je i cilj okruglog stola potaknuti stručnjake, ali i političare, da počnu raditi na rješenju toga za veliki dio pučanstva Imotske krajine vitalnog problema. Uz to, i suradnja s općinama i mjestima u susjednoj BiH, koje su uključene u vodoopskrbne sustave s našim područjima, također je od velike važnosti. Upravo za tu suradnju trebaju se koristiti fondovi EU-a, no uz konkretne programe.

- Znači, treba prionuti poslu, a mi ćemo s ovoga skupa poslati jasnu poruku za to. Osim toga, svi mi koji smo došli na ovaj skup razumijemo problematiku vodovodnih sustava, ne samo u Imotskoj krajini, nego i u cijeloj Hrvatskoj, te ćemo biti na raspolaganju u rješavanju ovih pitanja - naglasio je mr. Marko Pavić, jedan od glavnih organizatora okruglog stola u Ričicama.

braco ćosić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2024 05:03