StoryEditorOCM
Svijetprima ga Mattarella

Zelenski danas u posjetu Rimu, sastat će se i s Papom; Sutra će osobno primiti nagradu u Berlinu?

Piše Hina
13. svibnja 2023. - 08:26
Ukrainian President Volodymyr Zelensky attends a joint press conference with the Finnish President in Helsinki, Finland, on May 3, 2023. - Ukrainian President Volodymyr Zelensky made a surprise visit to Finland on May 3, 2023 to participate in a summit gathering the leaders of the five Nordic nations, the Finnish presidency announced. (Photo by Vesa Moilanen/Lehtikuva/AFP)/Finland OUTVesa Moilanen/Afp

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij će u subotu posjetiti Rim, gdje će ga dočekati predsjednik Sergio Mattarella, potvrdila je talijanska predsjednička palača za njemačku novinsku agenciju dpa.

Zelenskij će se također sastati s talijanskom premijerkom Giorgiom Meloni i papom Franjom tijekom prvog posjeta Rimu otkako je Kremlj započeo svoju invaziju na Ukrajinu u veljači 2022.

Meloni, otkako je došla na vlast u jesen 2022., snažno podržava Ukrajinu u njenim pokušajima da se odupre ruskoj invaziji, a ranije ove godine posjetila je i Kijev.

Papa Franjo više od godinu dana gotovo svakodnevno poziva vjernike da se mole za Ukrajinu i redovito je apelirao na Kijev i na Moskvu da pristanu na prekid vatre.

Papa još nije prihvatio ukrajinski poziv pa posjeti Kijev, rekavši da će otići samo ako ga se također pozove i u Rusiju.

Pojedinosti glede Zelenskijevog posjeta Rimu prvotno su držane u tajnosti zbog sigurnosnih razloga.

Nije jasno hoće li ukrajinski predsjednik u nedjelju otputovati u Njemačku nakon sastanaka u Rimu.

Pripreme za njegov dolazak u Berlinu traju nekoliko dana iako nije potvrđen.

Zelenskij bi u nedjelju, u ime ukrajinskog naroda, trebao primiti prestižnu nagradu Karlo Veliki u njemačkom gradu Aachenu, no ostaje nejasno hoće li osobno otići na svečanost dodjele.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 16:07