stdClass Object ( [id] => 1002010 [title] => Zatvoren Auschwitz za životinje: iz laboratorija kod Hamburga spašeno stotinu pasa i pedesetak mačaka, za majmune nije bilo spasa [alias] => zatvoren-auschwitz-za-zivotinje-iz-laboratorija-kod-hamburga-spaseno-stotinu-pasa-i-pedesetak-macaka-za-majmune-nije-bilo-spasa [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Uspjeli smo! Spasili smo životinje od testiranja, mučenja i, na kraju, od sigurne smrti! - piše njemačka Udruga za zaštitu životinja SOKO Tierschutz koja je od listopada 2019. organizirala niz javnih prosvjeda u Hamburgu protiv testiranja na životinjama, užasnuta snimkama koje je član njihove udruge snimio u jednom tajnom Laboratoriju farmakologije i toksikologije (LPT) u Mienenbuttelu kraj Hamburga, nazvavši ga laboratorijem smrti.

Ti su prosvjedi rezultirali odlukom o zatvaranju tog laboratorija kraj Hamburga, a preostale životinje koje su tamo dopremane iz cijeloga svijeta bit će spašene. Tamo je još 96 pasa koji će u sljedeća dva tjedna biti pušteni iz laboratorija, što je zapravo jedan sretan kraj za preživjele pse i mačke.

Za majmune spasa nije bilo, oni su prodani u susjednu Nizozemsku jednom trgovcu, zapravo dileru životinja koji i nabavlja životinje za testiranja u laboratorijima!

Nadležne službe odradile su svoj dio posla nakon prijave Udruge za zaštitu životinja SOKO Tierschutz i uskratile laboratoriju dozvolu za rad, pa su vlasnici bili prisiljeni zatvoriti laboratorij kraj Hamburga.

SOKO Tierschutz sad očekuje od nadležnih vlasti da zatvore i druga dva laboratorija farmakologije i toksikologije (LPT) za testiranja na životinjama, i to onaj u Neugrabenu kraj Hamburga i Löhndorfu (SH). I s tog terena stižu izvješća bivših radnika o mučenjima životinja i manipulaciji studijama.

Uspjeh mirnih prosvjeda

- Psi i mačke izlaze na slobodu. Sad su Hamburg i Kiel na redu – ističe SOKO Tierschutz.

Nakon otkrića o mučenju životinja, manipulacija sa studijama i velikih prosvjeda njemačkih udruga za zaštitu životinja, vlasti pokrajine Niedersachsen povukle su potez i zatvorile laboratorij. Fotografije krvavih pasa i mačaka bačenih u vreće za smeće i nasilja nad majmunima šokirale su ljude diljem svijeta.

Zato je laboratorij izgubio dozvolu za rad, a njihov voditelj proglašen je nepouzdanim kad je riječ o zaštiti životinja. Preostale životinje bit će predane udruzi za zaštitu životinja.

- To je jedinstven i fantastičan uspjeh mirnih prosvjeda protiv groznih i besmislenih testiranja na životinjama – objašnjava Friedrich Mülln iz Udruge SOKO Tierschutz koja je sve i pokrenula.

Član njihove udruge proveo je čak četiri mjeseca u tom laboratoriju, i to od prosinca 2018. do ožujka 2019. godine. U maniri istinskog detektiva, pripadnik ove njemačke udruge bio je svjedokom testiranja nad psima, majmunima, mačkama i zečevima koje je taj laboratorij provodio za razne tvrtke.

Sve što je vidio, i snimio je, pa su članovi ove njemačke udruge za zaštitu životinja i organizacije Cruelty Free International objavili na svom YouTube kanalu snimke iz laboratorija. One su i više nego užasavajuće i pokazuju svu bešćutnost i brutalnost postupanja sa životinjama i eksperimentiranja na njima.

Vide se majmuni s metalnim ovratnicima privezani za stolice te ozlijeđeni psi i mačke u kavezima pored krvavih tragova na podu. Te su snimke, kaže SOKO, nastale u spomenutom laboratoriju. Životinje su držane u nehumanim uvjetima, u krajnje skučenim kavezima.

Dovodile su se samo radi testiranja, a kad bi se testovi obavili, (pre)puštalo ih se da same u mukama – uginu.

Aktivist na tajnom zadatku tvrdio je kako radnici u laboratoriju nisu bili nimalno nježni prema životinjama dok su ih pripremali za razna testiranja. A nisu bili ni stručni za postupanje sa životinjama.

---

image
---

Friedrich Mülln ističe kako su psi očajnički vapili za humanijim ljudskim pristupom. A najgore je bilo makaki majmunima koji su boravili u malim kavezima, a potom bi bili ‘razapeti’ u metalnim karikama u pripremi za testiranja. Znalo se dogoditi da radnici u laboratoriju koji provode istraživanja mačkama daju i po trinaest injekcija dnevno, a onda bi ih ostavili da pate i uginu.

Laboratorij je bio u privatnom vlasništvu i u njemu su se provodila testiranja toksičnosti za sve one koji plate - farmaceutske, industrijske i poljoprivredno-kemijske tvrtke iz cijeloga svijeta, a ne samo iz Njemačke. No, i laboratorij se u svom radu mora pridržavati odgovarajućih propisa, a udruge za zaštitu životinja tvrdile su i dokazale da laboratorij krši i njemačke i europske zakone, pa su tražile i uspjele ishoditi i njegovo zatvaranje.

A što se sve događalo unutar zatvorenih laboratorija, vidi se na snimkama ovih dviju organizacija.

- Testiranje toksičnosti uključuje trovanje životinja kako bi se utvrdilo koja doza određenog lijeka ili kemikalije može prouzročiti ozbiljnu štetu, a provodi se kako bi se utvrdila ‘sigurna’ doza koju ljudi mogu konzumirati - kažu iz Cruelty Free Internationala.

Snimke šokirale svijet

Kad sljedeći put budete čitali nuspojave nekoga lijeka koji vam vaš liječnik propiše, sigurno vam neće biti ugodno znati da su te nuspojave utvrđene nakon testova na životinjama. A aktivisti za zaštitu životinja ističu kako se “životinjama ubrizgavaju ili daju jesti sve veće količine otrovnih supstancija kako bi se utvrdile negativne posljedice”.

A te negativne posljedice mogu uključivati povraćanje, unutarnje krvarenje, otežano disanje, vrućicu, gubitak težine, letargiju, probleme s kožom, zatajenje vitalnih organa, pa čak i smrt. Sve to pročitat ćete na popisu nuspojava brojnih lijekova koje često i sami koristimo. Životinjama se, kažu aktivisti, ne daju ni anestezija ni lijekovi protiv bolova.

Aktiviste je posebno razgnjevila činjenica da životinje koje se koriste za testiranje – pate i da im se nakon testiranja ne pruža potrebna briga, nego ih se najčešće prepušta - da ugibaju u mukama.

Da se rade ekperimenti na životinjama nije tajna, a čitava priča s testiranjem na njima ponovno je aktualizirana 2019. godine kad su SOKO Tierschutz i organizacija Cruelty Free International objavili na svom YouTube kanalu užasavajuće snimke iz laboratorija.

Potom su uslijedili prosvjedi i pritisci na nadležne organe, a sve je završilo ovih dana zatvaranjem groznih mučilišta za životinje.

- Dosad je spašeno pedeset mačaka i nebrojeni psi. Posljednjih 96 pasa bit će spašeno sljedećih dana. Ukupno će gotovo dvjesto životinja iz laboratorija biti pušteno na slobodu - kažu iz njemačke udruge.

SOKO Tierschutz podigao je prije dva tjedna kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba u laboratoriju LPT na području Labor Schleswig-Holsteina. Jedna svjedokinja izvjestila je kako su tamo zečevi ugibali u neviđenim mukama, jer im nisu dali dovoljno sredstava za mirnu smrt, želeći provjeriti granice njihove izdržljivosti.

A sve to za potrebe neke studije! Nije moguće da netko tko se navodno brine za ljude i životinje, samo nekoliko kilometara od Hamburga, provodi testiranja na njima, kažu u Udruzi za zaštitu životinja SOKO Tierschutz.

Mučenja moraju prestati

Organizacija za zaštitu životinja očekuje od političara zaokret kad je riječ o eksperimentima na životinjama. Jer užasavajuće stanje koje je dugo bilo neotkriveno i čitav sustav testiranja na životinjama, sa svim posljedicama i za ljude i za životinje, izvan je kontrole.

- Tražimo od političara da pojačaju nadzor nad svim laboratorijima koji obavljaju testiranja na životinjama i očekujemo da i sami uvide što se stvarno tamo događa. Njemačka treba jasan plan za prekid takvih postupanja. Ta su testiranja besmislena, skupa, opasna i užasna. Dosad su laboratoriji za testiranja na životinjama bili kontrolirani, najčešće s prethodnom najavom, tako da se sporna otrovna testiranja nisu mogla ni provjeriti, a samim time jedva i zabraniti kad se nisu mogla dokazati - upozoravaju iz Udruge.

---

image
---

SOKO je sad odlučan u kažnjavanju počinitelja. Najavljuje novi prosvjed 5. veljače 2020. godine ispred suda u Ulmu pod geslom: Mučenje životinja mora biti kažnjeno!

SOKO Tierschutz je još 2016. godine ukazao na neviđeno mučenje svinja u Merklingenu. U ožujku 2019. godine vlasnik farme svinja u Ulmu zbog mučenja životinja optužen je i za njega se traži zatvorska kazna od tri godine.

To je prvi put u povijesti Njemačke da se za nekoga traži tolika zatvorska kazna zbog mučenja životinja! Slučaj dolazi pred sud pa je SOKO najavio prosvjed pred sudom!

- Bit ćemo pred sudom i prosvjedovati. Već je više puta SOKO Tierschutz zbog očitog kršenja Zakona o zaštiti životinja podizao prijave, prilagao dokaze i dovodio svjedoke, ali su suđenja bila zatvorena ili nisu ni započela.

Zato je ovo suđenje važno, zato moramo biti pred sudom toga dana kako bismo svima pokazali: I životinje imaju svoja prava, mučenje mora prestati!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => potresni prizori [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) ) [extra_fields_search] => potresni prizori 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-01-23 16:52:50 [created_by] => 264 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-01-31 18:16:26 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2020-01-23 16:52:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/01\/23\/12700412.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/23\/12699980.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/23\/12699982.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/23\/12700402.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/23\/12700404.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/23\/12700406.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/23\/12700408.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/23\/12700410.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/23\/12700414.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/23\/12700416.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/23\/12700418.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/23\/12700420.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/23\/12700422.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/23\/12700424.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/23\/12700426.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Soko Tierschutz","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","Zatvoren je laboratorij kraj Hamburga u kojem su mu\u010dene \u017eivotinje","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1863x1047","k_12700412_1280.jpg":"1280x1280","k_12700412_1024.jpg":"1024x1024","k_12700412_640.jpg":"640x640","k_12700412_480.jpg":"480x480","k_12700412_340.jpg":"340x340","k_12700412_220.jpg":"220x220","o_12700412_1280.jpg":"1280x719","o_12700412_1024.jpg":"1024x575","o_12700412_640.jpg":"640x359","o_12700412_480.jpg":"480x269","o_12700412_340.jpg":"340x191","o_12700412_220.jpg":"220x123","h_12700412_1280.jpg":"1280x854","h_12700412_1024.jpg":"1024x683","h_12700412_640.jpg":"640x427","h_12700412_480.jpg":"480x320","h_12700412_340.jpg":"340x227","h_12700412_220.jpg":"220x147","pp_12700412_1280.jpg":"1006x1280","pp_12700412_1024.jpg":"805x1024","pp_12700412_640.jpg":"503x640","pp_12700412_480.jpg":"377x480","pp_12700412_340.jpg":"267x340","pp_12700412_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","k_12699980_1280.jpg":"1280x1280","k_12699980_1024.jpg":"1024x1024","k_12699980_640.jpg":"640x640","k_12699980_480.jpg":"480x480","k_12699980_340.jpg":"340x340","k_12699980_220.jpg":"220x220","o_12699980_1280.jpg":"1280x1706","o_12699980_1024.jpg":"1024x1365","o_12699980_640.jpg":"640x853","o_12699980_480.jpg":"480x640","o_12699980_340.jpg":"340x453","o_12699980_220.jpg":"220x293","h_12699980_1280.jpg":"1280x854","h_12699980_1024.jpg":"1024x683","h_12699980_640.jpg":"640x427","h_12699980_480.jpg":"480x320","h_12699980_340.jpg":"340x227","h_12699980_220.jpg":"220x147","pp_12699980_1280.jpg":"1006x1280","pp_12699980_1024.jpg":"805x1024","pp_12699980_640.jpg":"503x640","pp_12699980_480.jpg":"377x480","pp_12699980_340.jpg":"267x340","pp_12699980_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","k_12699982_1280.jpg":"1280x1280","k_12699982_1024.jpg":"1024x1024","k_12699982_640.jpg":"640x640","k_12699982_480.jpg":"480x480","k_12699982_340.jpg":"340x340","k_12699982_220.jpg":"220x220","o_12699982_1280.jpg":"1280x1706","o_12699982_1024.jpg":"1024x1365","o_12699982_640.jpg":"640x853","o_12699982_480.jpg":"480x640","o_12699982_340.jpg":"340x453","o_12699982_220.jpg":"220x293","h_12699982_1280.jpg":"1280x854","h_12699982_1024.jpg":"1024x683","h_12699982_640.jpg":"640x427","h_12699982_480.jpg":"480x320","h_12699982_340.jpg":"340x227","h_12699982_220.jpg":"220x147","pp_12699982_1280.jpg":"1006x1280","pp_12699982_1024.jpg":"805x1024","pp_12699982_640.jpg":"503x640","pp_12699982_480.jpg":"377x480","pp_12699982_340.jpg":"267x340","pp_12699982_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","k_12700402_1280.jpg":"1280x1280","k_12700402_1024.jpg":"1024x1024","k_12700402_640.jpg":"640x640","k_12700402_480.jpg":"480x480","k_12700402_340.jpg":"340x340","k_12700402_220.jpg":"220x220","o_12700402_1280.jpg":"1280x720","o_12700402_1024.jpg":"1024x576","o_12700402_640.jpg":"640x360","o_12700402_480.jpg":"480x270","o_12700402_340.jpg":"340x191","o_12700402_220.jpg":"220x123","h_12700402_1280.jpg":"1280x854","h_12700402_1024.jpg":"1024x683","h_12700402_640.jpg":"640x427","h_12700402_480.jpg":"480x320","h_12700402_340.jpg":"340x227","h_12700402_220.jpg":"220x147","pp_12700402_1280.jpg":"1006x1280","pp_12700402_1024.jpg":"805x1024","pp_12700402_640.jpg":"503x640","pp_12700402_480.jpg":"377x480","pp_12700402_340.jpg":"267x340","pp_12700402_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","k_12700404_1280.jpg":"1280x1280","k_12700404_1024.jpg":"1024x1024","k_12700404_640.jpg":"640x640","k_12700404_480.jpg":"480x480","k_12700404_340.jpg":"340x340","k_12700404_220.jpg":"220x220","o_12700404_1280.jpg":"1280x720","o_12700404_1024.jpg":"1024x576","o_12700404_640.jpg":"640x360","o_12700404_480.jpg":"480x270","o_12700404_340.jpg":"340x191","o_12700404_220.jpg":"220x123","h_12700404_1280.jpg":"1280x854","h_12700404_1024.jpg":"1024x683","h_12700404_640.jpg":"640x427","h_12700404_480.jpg":"480x320","h_12700404_340.jpg":"340x227","h_12700404_220.jpg":"220x147","pp_12700404_1280.jpg":"1006x1280","pp_12700404_1024.jpg":"805x1024","pp_12700404_640.jpg":"503x640","pp_12700404_480.jpg":"377x480","pp_12700404_340.jpg":"267x340","pp_12700404_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","k_12700406_1280.jpg":"1280x1280","k_12700406_1024.jpg":"1024x1024","k_12700406_640.jpg":"640x640","k_12700406_480.jpg":"480x480","k_12700406_340.jpg":"340x340","k_12700406_220.jpg":"220x220","o_12700406_1280.jpg":"1280x720","o_12700406_1024.jpg":"1024x576","o_12700406_640.jpg":"640x360","o_12700406_480.jpg":"480x270","o_12700406_340.jpg":"340x191","o_12700406_220.jpg":"220x123","h_12700406_1280.jpg":"1280x854","h_12700406_1024.jpg":"1024x683","h_12700406_640.jpg":"640x427","h_12700406_480.jpg":"480x320","h_12700406_340.jpg":"340x227","h_12700406_220.jpg":"220x147","pp_12700406_1280.jpg":"1006x1280","pp_12700406_1024.jpg":"805x1024","pp_12700406_640.jpg":"503x640","pp_12700406_480.jpg":"377x480","pp_12700406_340.jpg":"267x340","pp_12700406_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","k_12700408_1280.jpg":"1280x1280","k_12700408_1024.jpg":"1024x1024","k_12700408_640.jpg":"640x640","k_12700408_480.jpg":"480x480","k_12700408_340.jpg":"340x340","k_12700408_220.jpg":"220x220","o_12700408_1280.jpg":"1280x720","o_12700408_1024.jpg":"1024x576","o_12700408_640.jpg":"640x360","o_12700408_480.jpg":"480x270","o_12700408_340.jpg":"340x191","o_12700408_220.jpg":"220x123","h_12700408_1280.jpg":"1280x854","h_12700408_1024.jpg":"1024x683","h_12700408_640.jpg":"640x427","h_12700408_480.jpg":"480x320","h_12700408_340.jpg":"340x227","h_12700408_220.jpg":"220x147","pp_12700408_1280.jpg":"1006x1280","pp_12700408_1024.jpg":"805x1024","pp_12700408_640.jpg":"503x640","pp_12700408_480.jpg":"377x480","pp_12700408_340.jpg":"267x340","pp_12700408_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","k_12700410_1280.jpg":"1280x1280","k_12700410_1024.jpg":"1024x1024","k_12700410_640.jpg":"640x640","k_12700410_480.jpg":"480x480","k_12700410_340.jpg":"340x340","k_12700410_220.jpg":"220x220","o_12700410_1280.jpg":"1280x720","o_12700410_1024.jpg":"1024x576","o_12700410_640.jpg":"640x360","o_12700410_480.jpg":"480x270","o_12700410_340.jpg":"340x191","o_12700410_220.jpg":"220x123","h_12700410_1280.jpg":"1280x854","h_12700410_1024.jpg":"1024x683","h_12700410_640.jpg":"640x427","h_12700410_480.jpg":"480x320","h_12700410_340.jpg":"340x227","h_12700410_220.jpg":"220x147","pp_12700410_1280.jpg":"1006x1280","pp_12700410_1024.jpg":"805x1024","pp_12700410_640.jpg":"503x640","pp_12700410_480.jpg":"377x480","pp_12700410_340.jpg":"267x340","pp_12700410_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1903x1047","k_12700414_1280.jpg":"1280x1280","k_12700414_1024.jpg":"1024x1024","k_12700414_640.jpg":"640x640","k_12700414_480.jpg":"480x480","k_12700414_340.jpg":"340x340","k_12700414_220.jpg":"220x220","o_12700414_1280.jpg":"1280x704","o_12700414_1024.jpg":"1024x563","o_12700414_640.jpg":"640x352","o_12700414_480.jpg":"480x264","o_12700414_340.jpg":"340x187","o_12700414_220.jpg":"220x121","h_12700414_1280.jpg":"1280x854","h_12700414_1024.jpg":"1024x683","h_12700414_640.jpg":"640x427","h_12700414_480.jpg":"480x320","h_12700414_340.jpg":"340x227","h_12700414_220.jpg":"220x147","pp_12700414_1280.jpg":"1006x1280","pp_12700414_1024.jpg":"805x1024","pp_12700414_640.jpg":"503x640","pp_12700414_480.jpg":"377x480","pp_12700414_340.jpg":"267x340","pp_12700414_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1863x1047","k_12700416_1280.jpg":"1280x1280","k_12700416_1024.jpg":"1024x1024","k_12700416_640.jpg":"640x640","k_12700416_480.jpg":"480x480","k_12700416_340.jpg":"340x340","k_12700416_220.jpg":"220x220","o_12700416_1280.jpg":"1280x719","o_12700416_1024.jpg":"1024x575","o_12700416_640.jpg":"640x359","o_12700416_480.jpg":"480x269","o_12700416_340.jpg":"340x191","o_12700416_220.jpg":"220x123","h_12700416_1280.jpg":"1280x854","h_12700416_1024.jpg":"1024x683","h_12700416_640.jpg":"640x427","h_12700416_480.jpg":"480x320","h_12700416_340.jpg":"340x227","h_12700416_220.jpg":"220x147","pp_12700416_1280.jpg":"1006x1280","pp_12700416_1024.jpg":"805x1024","pp_12700416_640.jpg":"503x640","pp_12700416_480.jpg":"377x480","pp_12700416_340.jpg":"267x340","pp_12700416_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1900x1049","k_12700418_1280.jpg":"1280x1280","k_12700418_1024.jpg":"1024x1024","k_12700418_640.jpg":"640x640","k_12700418_480.jpg":"480x480","k_12700418_340.jpg":"340x340","k_12700418_220.jpg":"220x220","o_12700418_1280.jpg":"1280x706","o_12700418_1024.jpg":"1024x565","o_12700418_640.jpg":"640x353","o_12700418_480.jpg":"480x265","o_12700418_340.jpg":"340x187","o_12700418_220.jpg":"220x121","h_12700418_1280.jpg":"1280x854","h_12700418_1024.jpg":"1024x683","h_12700418_640.jpg":"640x427","h_12700418_480.jpg":"480x320","h_12700418_340.jpg":"340x227","h_12700418_220.jpg":"220x147","pp_12700418_1280.jpg":"1006x1280","pp_12700418_1024.jpg":"805x1024","pp_12700418_640.jpg":"503x640","pp_12700418_480.jpg":"377x480","pp_12700418_340.jpg":"267x340","pp_12700418_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1863x1047","k_12700420_1280.jpg":"1280x1280","k_12700420_1024.jpg":"1024x1024","k_12700420_640.jpg":"640x640","k_12700420_480.jpg":"480x480","k_12700420_340.jpg":"340x340","k_12700420_220.jpg":"220x220","o_12700420_1280.jpg":"1280x719","o_12700420_1024.jpg":"1024x575","o_12700420_640.jpg":"640x359","o_12700420_480.jpg":"480x269","o_12700420_340.jpg":"340x191","o_12700420_220.jpg":"220x123","h_12700420_1280.jpg":"1280x854","h_12700420_1024.jpg":"1024x683","h_12700420_640.jpg":"640x427","h_12700420_480.jpg":"480x320","h_12700420_340.jpg":"340x227","h_12700420_220.jpg":"220x147","pp_12700420_1280.jpg":"1006x1280","pp_12700420_1024.jpg":"805x1024","pp_12700420_640.jpg":"503x640","pp_12700420_480.jpg":"377x480","pp_12700420_340.jpg":"267x340","pp_12700420_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","k_12700422_1280.jpg":"1280x1280","k_12700422_1024.jpg":"1024x1024","k_12700422_640.jpg":"640x640","k_12700422_480.jpg":"480x480","k_12700422_340.jpg":"340x340","k_12700422_220.jpg":"220x220","o_12700422_1280.jpg":"1280x720","o_12700422_1024.jpg":"1024x576","o_12700422_640.jpg":"640x360","o_12700422_480.jpg":"480x270","o_12700422_340.jpg":"340x191","o_12700422_220.jpg":"220x123","h_12700422_1280.jpg":"1280x854","h_12700422_1024.jpg":"1024x683","h_12700422_640.jpg":"640x427","h_12700422_480.jpg":"480x320","h_12700422_340.jpg":"340x227","h_12700422_220.jpg":"220x147","pp_12700422_1280.jpg":"1006x1280","pp_12700422_1024.jpg":"805x1024","pp_12700422_640.jpg":"503x640","pp_12700422_480.jpg":"377x480","pp_12700422_340.jpg":"267x340","pp_12700422_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","k_12700424_1280.jpg":"1280x1280","k_12700424_1024.jpg":"1024x1024","k_12700424_640.jpg":"640x640","k_12700424_480.jpg":"480x480","k_12700424_340.jpg":"340x340","k_12700424_220.jpg":"220x220","o_12700424_1280.jpg":"1280x960","o_12700424_1024.jpg":"1024x768","o_12700424_640.jpg":"640x480","o_12700424_480.jpg":"480x360","o_12700424_340.jpg":"340x255","o_12700424_220.jpg":"220x165","h_12700424_1280.jpg":"1280x854","h_12700424_1024.jpg":"1024x683","h_12700424_640.jpg":"640x427","h_12700424_480.jpg":"480x320","h_12700424_340.jpg":"340x227","h_12700424_220.jpg":"220x147","pp_12700424_1280.jpg":"1006x1280","pp_12700424_1024.jpg":"805x1024","pp_12700424_640.jpg":"503x640","pp_12700424_480.jpg":"377x480","pp_12700424_340.jpg":"267x340","pp_12700424_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","k_12700426_1280.jpg":"1280x1280","k_12700426_1024.jpg":"1024x1024","k_12700426_640.jpg":"640x640","k_12700426_480.jpg":"480x480","k_12700426_340.jpg":"340x340","k_12700426_220.jpg":"220x220","o_12700426_1280.jpg":"1280x720","o_12700426_1024.jpg":"1024x576","o_12700426_640.jpg":"640x360","o_12700426_480.jpg":"480x270","o_12700426_340.jpg":"340x191","o_12700426_220.jpg":"220x123","h_12700426_1280.jpg":"1280x854","h_12700426_1024.jpg":"1024x683","h_12700426_640.jpg":"640x427","h_12700426_480.jpg":"480x320","h_12700426_340.jpg":"340x227","h_12700426_220.jpg":"220x147","pp_12700426_1280.jpg":"1006x1280","pp_12700426_1024.jpg":"805x1024","pp_12700426_640.jpg":"503x640","pp_12700426_480.jpg":"377x480","pp_12700426_340.jpg":"267x340","pp_12700426_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7973775 Threads: 11 Questions: 1592294013 Slow queries: 4865568 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112337409 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/zatvoren-auschwitz-za-zivotinje-iz-laboratorija-kod-hamburga-spaseno-stotinu-pasa-i-pedesetak-macaka-za-majmune-nije-bilo-spasa-1002010 [printLink] => /vijesti/svijet/zatvoren-auschwitz-za-zivotinje-iz-laboratorija-kod-hamburga-spaseno-stotinu-pasa-i-pedesetak-macaka-za-majmune-nije-bilo-spasa-1002010?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 531606 [name] => SOKO Tierschut [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-01-31 19:16:56 [main_article_id] => 0 [alias] => soko-tierschut [link] => /tag/soko-tierschut ) [1] => stdClass Object ( [id] => 451529 [name] => zaštita životinja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zastita-zivotinja [link] => /tag/zastita-zivotinja ) [2] => stdClass Object ( [id] => 418291 [name] => zlostavljanje životinja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zlostavljanje-zivotinja [link] => /tag/zlostavljanje-zivotinja ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => potresni prizori [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zatvoren Auschwitz za životinje: iz laboratorija kod Hamburga spašeno stotinu pasa i pedesetak mačaka, za majmune nije bilo spasa [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-14-11-50-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/23/12700412.jpg [galleryCount] => 15 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Soko Tierschutz [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/23/12700412.jpg [title] => Soko Tierschutz ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/23/12699980.jpg [title] => Zatvoren je laboratorij kraj Hamburga u kojem su mučene životinje ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/23/12699982.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/23/12700402.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/23/12700404.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/23/12700406.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/23/12700408.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/23/12700410.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/23/12700414.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/23/12700416.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/23/12700418.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/23/12700420.jpg [title] => ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/23/12700422.jpg [title] => ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/23/12700424.jpg [title] => ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/23/12700426.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Uspjeli smo! Spasili smo životinje od testiranja, mučenja i, na kraju, od sigurne smrti! - piše njemačka Udruga za zaštitu životinja SOKO Tierschutz koja je od listopada 2019. organizirala niz javnih prosvjeda u Hamburgu protiv testiranja na životinjama, užasnuta snimkama koje je član njihove udruge snimio u jednom tajnom Laboratoriju farmakologije i toksikologije (LPT) u Mienenbuttelu kraj Hamburga, nazvavši ga laboratorijem smrti.

Ti su prosvjedi rezultirali odlukom o zatvaranju tog laboratorija kraj Hamburga, a preostale životinje koje su tamo dopremane iz cijeloga svijeta bit će spašene. Tamo je još 96 pasa koji će u sljedeća dva tjedna biti pušteni iz laboratorija, što je zapravo jedan sretan kraj za preživjele pse i mačke.

Za majmune spasa nije bilo, oni su prodani u susjednu Nizozemsku jednom trgovcu, zapravo dileru životinja koji i nabavlja životinje za testiranja u laboratorijima!

Nadležne službe odradile su svoj dio posla nakon prijave Udruge za zaštitu životinja SOKO Tierschutz i uskratile laboratoriju dozvolu za rad, pa su vlasnici bili prisiljeni zatvoriti laboratorij kraj Hamburga.

SOKO Tierschutz sad očekuje od nadležnih vlasti da zatvore i druga dva laboratorija farmakologije i toksikologije (LPT) za testiranja na životinjama, i to onaj u Neugrabenu kraj Hamburga i Löhndorfu (SH). I s tog terena stižu izvješća bivših radnika o mučenjima životinja i manipulaciji studijama.

Uspjeh mirnih prosvjeda

- Psi i mačke izlaze na slobodu. Sad su Hamburg i Kiel na redu – ističe SOKO Tierschutz.

Nakon otkrića o mučenju životinja, manipulacija sa studijama i velikih prosvjeda njemačkih udruga za zaštitu životinja, vlasti pokrajine Niedersachsen povukle su potez i zatvorile laboratorij. Fotografije krvavih pasa i mačaka bačenih u vreće za smeće i nasilja nad majmunima šokirale su ljude diljem svijeta.

Zato je laboratorij izgubio dozvolu za rad, a njihov voditelj proglašen je nepouzdanim kad je riječ o zaštiti životinja. Preostale životinje bit će predane udruzi za zaštitu životinja.

- To je jedinstven i fantastičan uspjeh mirnih prosvjeda protiv groznih i besmislenih testiranja na životinjama – objašnjava Friedrich Mülln iz Udruge SOKO Tierschutz koja je sve i pokrenula.

Član njihove udruge proveo je čak četiri mjeseca u tom laboratoriju, i to od prosinca 2018. do ožujka 2019. godine. U maniri istinskog detektiva, pripadnik ove njemačke udruge bio je svjedokom testiranja nad psima, majmunima, mačkama i zečevima koje je taj laboratorij provodio za razne tvrtke.

Sve što je vidio, i snimio je, pa su članovi ove njemačke udruge za zaštitu životinja i organizacije Cruelty Free International objavili na svom YouTube kanalu snimke iz laboratorija. One su i više nego užasavajuće i pokazuju svu bešćutnost i brutalnost postupanja sa životinjama i eksperimentiranja na njima.

Vide se majmuni s metalnim ovratnicima privezani za stolice te ozlijeđeni psi i mačke u kavezima pored krvavih tragova na podu. Te su snimke, kaže SOKO, nastale u spomenutom laboratoriju. Životinje su držane u nehumanim uvjetima, u krajnje skučenim kavezima.

Dovodile su se samo radi testiranja, a kad bi se testovi obavili, (pre)puštalo ih se da same u mukama – uginu.

Aktivist na tajnom zadatku tvrdio je kako radnici u laboratoriju nisu bili nimalno nježni prema životinjama dok su ih pripremali za razna testiranja. A nisu bili ni stručni za postupanje sa životinjama.

---

image
---

Friedrich Mülln ističe kako su psi očajnički vapili za humanijim ljudskim pristupom. A najgore je bilo makaki majmunima koji su boravili u malim kavezima, a potom bi bili ‘razapeti’ u metalnim karikama u pripremi za testiranja. Znalo se dogoditi da radnici u laboratoriju koji provode istraživanja mačkama daju i po trinaest injekcija dnevno, a onda bi ih ostavili da pate i uginu.

Laboratorij je bio u privatnom vlasništvu i u njemu su se provodila testiranja toksičnosti za sve one koji plate - farmaceutske, industrijske i poljoprivredno-kemijske tvrtke iz cijeloga svijeta, a ne samo iz Njemačke. No, i laboratorij se u svom radu mora pridržavati odgovarajućih propisa, a udruge za zaštitu životinja tvrdile su i dokazale da laboratorij krši i njemačke i europske zakone, pa su tražile i uspjele ishoditi i njegovo zatvaranje.

A što se sve događalo unutar zatvorenih laboratorija, vidi se na snimkama ovih dviju organizacija.

- Testiranje toksičnosti uključuje trovanje životinja kako bi se utvrdilo koja doza određenog lijeka ili kemikalije može prouzročiti ozbiljnu štetu, a provodi se kako bi se utvrdila ‘sigurna’ doza koju ljudi mogu konzumirati - kažu iz Cruelty Free Internationala.

Snimke šokirale svijet

Kad sljedeći put budete čitali nuspojave nekoga lijeka koji vam vaš liječnik propiše, sigurno vam neće biti ugodno znati da su te nuspojave utvrđene nakon testova na životinjama. A aktivisti za zaštitu životinja ističu kako se “životinjama ubrizgavaju ili daju jesti sve veće količine otrovnih supstancija kako bi se utvrdile negativne posljedice”.

A te negativne posljedice mogu uključivati povraćanje, unutarnje krvarenje, otežano disanje, vrućicu, gubitak težine, letargiju, probleme s kožom, zatajenje vitalnih organa, pa čak i smrt. Sve to pročitat ćete na popisu nuspojava brojnih lijekova koje često i sami koristimo. Životinjama se, kažu aktivisti, ne daju ni anestezija ni lijekovi protiv bolova.

Aktiviste je posebno razgnjevila činjenica da životinje koje se koriste za testiranje – pate i da im se nakon testiranja ne pruža potrebna briga, nego ih se najčešće prepušta - da ugibaju u mukama.

Da se rade ekperimenti na životinjama nije tajna, a čitava priča s testiranjem na njima ponovno je aktualizirana 2019. godine kad su SOKO Tierschutz i organizacija Cruelty Free International objavili na svom YouTube kanalu užasavajuće snimke iz laboratorija.

Potom su uslijedili prosvjedi i pritisci na nadležne organe, a sve je završilo ovih dana zatvaranjem groznih mučilišta za životinje.

- Dosad je spašeno pedeset mačaka i nebrojeni psi. Posljednjih 96 pasa bit će spašeno sljedećih dana. Ukupno će gotovo dvjesto životinja iz laboratorija biti pušteno na slobodu - kažu iz njemačke udruge.

SOKO Tierschutz podigao je prije dva tjedna kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba u laboratoriju LPT na području Labor Schleswig-Holsteina. Jedna svjedokinja izvjestila je kako su tamo zečevi ugibali u neviđenim mukama, jer im nisu dali dovoljno sredstava za mirnu smrt, želeći provjeriti granice njihove izdržljivosti.

A sve to za potrebe neke studije! Nije moguće da netko tko se navodno brine za ljude i životinje, samo nekoliko kilometara od Hamburga, provodi testiranja na njima, kažu u Udruzi za zaštitu životinja SOKO Tierschutz.

Mučenja moraju prestati

Organizacija za zaštitu životinja očekuje od političara zaokret kad je riječ o eksperimentima na životinjama. Jer užasavajuće stanje koje je dugo bilo neotkriveno i čitav sustav testiranja na životinjama, sa svim posljedicama i za ljude i za životinje, izvan je kontrole.

- Tražimo od političara da pojačaju nadzor nad svim laboratorijima koji obavljaju testiranja na životinjama i očekujemo da i sami uvide što se stvarno tamo događa. Njemačka treba jasan plan za prekid takvih postupanja. Ta su testiranja besmislena, skupa, opasna i užasna. Dosad su laboratoriji za testiranja na životinjama bili kontrolirani, najčešće s prethodnom najavom, tako da se sporna otrovna testiranja nisu mogla ni provjeriti, a samim time jedva i zabraniti kad se nisu mogla dokazati - upozoravaju iz Udruge.

---

image
---

SOKO je sad odlučan u kažnjavanju počinitelja. Najavljuje novi prosvjed 5. veljače 2020. godine ispred suda u Ulmu pod geslom: Mučenje životinja mora biti kažnjeno!

SOKO Tierschutz je još 2016. godine ukazao na neviđeno mučenje svinja u Merklingenu. U ožujku 2019. godine vlasnik farme svinja u Ulmu zbog mučenja životinja optužen je i za njega se traži zatvorska kazna od tri godine.

To je prvi put u povijesti Njemačke da se za nekoga traži tolika zatvorska kazna zbog mučenja životinja! Slučaj dolazi pred sud pa je SOKO najavio prosvjed pred sudom!

- Bit ćemo pred sudom i prosvjedovati. Već je više puta SOKO Tierschutz zbog očitog kršenja Zakona o zaštiti životinja podizao prijave, prilagao dokaze i dovodio svjedoke, ali su suđenja bila zatvorena ili nisu ni započela.

Zato je ovo suđenje važno, zato moramo biti pred sudom toga dana kako bismo svima pokazali: I životinje imaju svoja prava, mučenje mora prestati!

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Soko Tierschutz

Zatvoren je laboratorij kraj Hamburga u kojem su mučene životinje













[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/zatvoren-auschwitz-za-zivotinje-iz-laboratorija-kod-hamburga-spaseno-stotinu-pasa-i-pedesetak-macaka-za-majmune-nije-bilo-spasa-1002010 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=dee4246bc609a7d04be2d727d28c845936df3984 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Zatvoren+Auschwitz+za+%C5%BEivotinje%3A+iz+laboratorija+kod%C2%A0Hamburga+spa%C5%A1eno+stotinu+pasa+i+pedesetak+ma%C4%8Daka%2C+za+majmune+nije+bilo+spasa&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fzatvoren-auschwitz-za-zivotinje-iz-laboratorija-kod-hamburga-spaseno-stotinu-pasa-i-pedesetak-macaka-za-majmune-nije-bilo-spasa-1002010 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fzatvoren-auschwitz-za-zivotinje-iz-laboratorija-kod-hamburga-spaseno-stotinu-pasa-i-pedesetak-macaka-za-majmune-nije-bilo-spasa-1002010 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => potresni prizori [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) )
StoryEditorOCM
Svijetpotresni prizori

Zatvoren Auschwitz za životinje: iz laboratorija kod Hamburga spašeno stotinu pasa i pedesetak mačaka, za majmune nije bilo spasa

Piše PSD.
23. siječnja 2020. - 17:52

Uspjeli smo! Spasili smo životinje od testiranja, mučenja i, na kraju, od sigurne smrti! - piše njemačka Udruga za zaštitu životinja SOKO Tierschutz koja je od listopada 2019. organizirala niz javnih prosvjeda u Hamburgu protiv testiranja na životinjama, užasnuta snimkama koje je član njihove udruge snimio u jednom tajnom Laboratoriju farmakologije i toksikologije (LPT) u Mienenbuttelu kraj Hamburga, nazvavši ga laboratorijem smrti.

Ti su prosvjedi rezultirali odlukom o zatvaranju tog laboratorija kraj Hamburga, a preostale životinje koje su tamo dopremane iz cijeloga svijeta bit će spašene. Tamo je još 96 pasa koji će u sljedeća dva tjedna biti pušteni iz laboratorija, što je zapravo jedan sretan kraj za preživjele pse i mačke.

Za majmune spasa nije bilo, oni su...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 16:11