StoryEditorOCM
Svijetveliki šoping

Vjetrovi rata: četiri europske države navalile na tenkove, troše se milijarde, hit su im oklopnjaci s Dalekog istoka

Piše Iva Badanjak/ JL
16. lipnja 2024. - 23:41

Istočnoeuropske zemlje, koje su prve na udaru ako Rusija odluči krenuti prema Zapadu, sve se ozbiljnije naoružavaju.

Češka, Poljska, Rumunjska i Slovačka otkrile su svoje planove za kupovinu nove tranše tenkova.

Vodeći se maksimom da je bolje spriječiti nego liječiti, slovačka vlada odlučila je nabaviti 104 nova borbena tenka koji bi trebali značajno povećati kapacitete njenih kopnenih snaga. Slovačka trenutačno raspolaže s oko 30 zastarjelih tenkova T-72M1 sovjetskog dizajna i 15 rabljenih tenkova Leopard 2A4 koje joj je darovala Njemačka, piše Jutarnji list.

image

Poljska se odlučila za kupnju 250 moderniziranih američkih tenkova M1A2 Abrams SEPv3 za 4,75 milijardi dolara

Afp

"Interna analiza tržišta i mogućih metoda nabave je u tijeku. Trenutačno nema nikakvih ponuda jer još nije objavljen proces odabira ni javni natječaj za kupnju tenkova", rekao je za Defense News glasnogovornik slovačkog Ministarstva obrane.

Dok Slovačka još razmatra od koga će kupiti glavne borbene tenkove, Češka se već odlučila nabaviti ih zajedno s Njemačkom. Prije nekoliko dana češka je vlada odobrila plan pridruživanja Njemačkoj u zajedničkoj kupovini do 77 tenkova Leopard 2A8, kako bi zamijenila češku zastarjelu opremu iz sovjetskog doba.

"Vojska Češke bi nakon 2030. mogla imati teško naoružanu brigadu s više od 120 tenkova Leopard 2A4 i 2A8. Vlada je odobrila namjeru Ministarstva obrane da provede kupnju 61 tenka Leopard 2A8 s opcijom za kupovinu dodatnih 16 tenkova", priopćili su iz ureda premijera Petra Fiale.

image

Rumunjska još čeka isporuku 54 tenka M1A2 SEPv3 Abrams, koje je naručila od SAD-a po cijeni od oko 2,53 milijarde dolara

Afp

Slovačka bi se mogla pridružiti njemačko-češkoj kupnji Leoparda 2A8 ili ih kupiti samostalno. Bratislava također razmatra uključivanje u zajedničku proizvodnju ovih tipova borbenih tenkova.

Rumunjska je tenkove odlučila nabaviti iz SAD-a. Bukurešt još uvijek čeka isporuku 54 tenka M1A2 SEPv3 Abrams, koje je naručila od SAD-a po cijeni od oko 2,53 milijarde dolara. Osim toga, razmatra i kupovinu južnokorejskih borbenih tenkova K2 Black Panther.

Poljska je također svoj arsenal odlučila obnoviti vozilima američke i južnokorejske proizvodnje. U travnju 2022. poljsko Ministarstvo obrane potpisalo je ugovor o kupnji 250 moderniziranih tenkova M1A2 Abrams SEPv3 za 4,75 milijardi dolara. Nekoliko mjeseci kasnije objavili su i planove za kupovinu gotovo 1000 južnokorejskih tenkova K2 Black Panther i nekoliko desetaka južnokorejskih borbenih aviona FA-50. Nedavno je Poljska rekla da je spremna pridružiti se i francusko-njemačkom projektu, koji podupire Europski fond za obranu, s ciljem razvoja novog europskog glavnog borbenog tenka.

image

Poljska je objavila planove za kupovinu gotovo 1000 južnokorejskih tenkova K2 Black Panther, a planira ih kupiti i Rumunjska

Afp

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 23:41