StoryEditorOCM
SvijetSalwan Momika

U Švedskoj ponovno zapaljen Kur‘an, policija uhitila prosvjednike koji su ‘piromana‘ gađali kamenjem

Piše vijesti sd
4. rujna 2023. - 13:08
Salwan Momika prije paljenja Kura‘na 20. srpnja ispred iračke ambasade u Stockholmu, jučer je ponovno zapalio muslimansku svetu knjiguOscar Olsson/Afp

Javno spaljivanje muslimanske svete knjige, Kur‘ana, organizaciji iračkog izbjeglice Salwana Momike u Švedskoj izazvalo je ljutnju muslimanskih vjernika širom svijeta. Irački prosvjednici zbog toga su u srpnju dvaput napali švedsko veleposlanstvo u Bagdadu, a Švedska zbog toga ima problema i s turskim pristankom za njen ulazak u NATO.

Zbog svega toga je Švedska, baš kao i Danska, najavila zabranu spaljivanja Kur‘ana. Međutim u nedjelju na trgu u Malmöu Salwan Momika ponovno je spalio muslimansku svetu knjigu. Prilikom spaljivanja došlo je do nasilnih nereda i okupljeni prosvjednici iračkog su izbjeglicu gađali kamenjem.

image

Prosvjednici protiv Momikina čina u Jakarti

Ahmad Al-rubaye/Afp

Zbog remećenja javnog reda i mira švedska policija uhitila je desetak osoba, a još dvije su uhićene zbog sumnje da su sudjelovale u nasilnim neredima.

Švedska vlada ranije je osudila skrnavljenje Kur‘ana, ističući da švedski ustav štiti pravo na okupljanje i slobodu izražavanja, piše Klix.ba.

sada je pitanje hoće li biti brže švedska pravna država u donošenju zakona ili irački "vjerski piroman", koji izaziva oštre reakcije onih kojima takav palež smeta. U svakom slučaju riječ je o vrućem krumpiru za Švedsku.

image

Prosvjed protiv paljenja Kura‘na u Jakarti

Adek Berry/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 10:27