StoryEditorOCM
SvijetSUKOB KULTURA

U Kini je žena izašla na ulicu odjevena u japanski kimono. I napravila kaos. A onda je ragirao Xi Jinping

Piše Željko Trkanjec
26. rujna 2023. - 13:58

Trpi kinesko stanovništvo vlast Partije, ali valja biti na oprezu, svašta puku padne na pamet. Vlasti zato posežu za zakonima kako bi pravodobno reagirale i preduhitrile neprimjerene ideje stanovništva.

Stariji se sjećaju slika i televizijskih zapisa iz Narodne Republike Kine na kojima su svi bili odjeveni jednako, u uniforme s kapama, i vozili su bicikle. Tako je htio drug Mao jer je htio stvoriti jednakost u koju nije uključivao sebe, ipak je on bio vođa revolucije. Josip Broz Tito se barem nije skrivao, nosio je najbolja odijela i pio birana pića, javno.

image
/Shutterstock

Onda je došao Deng Xiaoping i odlučio da NR Kina treba postati bogata. Vizionar, milijuni su izašli iz siromaštva, a Partija je ostala na vlasti. Zemlja se otvorila, stigli su automobili, traperice, moderne naočale, potrošačko društvo koje ljudi, i u jednopartijskim sistemima, vole ako im se ta mogućnost otvori.

Onda je na vlast došao Xi Jinping. Taj je tip opasan jer u njemu tinja bijes, želja za odmazdom, budući da je Mao srušio s vlasti njegova oca, pa je Xi izgubio status mladog princa, zlatne mladeži. Završio je u nekom zabitom selu i mukom se uzdizao stranačkom hijerarhijom.

image
/Shutterstock

Kako mu se ne bi dogodilo da ga netko opet sruši, Xi je od dolaska na vlast 2013. godine dao poticaj jačanju nadzora stanovništva koji je i prije bio obuhvatan, a moderna tehnologija ga je učinila bezmalo sveprisutnim. Nije se slučajno često pojavljivao u javnosti u dizajnerskoj verziji nekadašnje uniforme, dajući tako do znanja da želi biti običan, kao nekad.

Onda je u kolovozu žena izašla na ulicu odjevena u japanski kimono. Pokupila ju je policija. Dva tjedna kasnije Narodna skupština donosi amandmane zakona kaznama uprave javne sigurnosti u kojima je članak 34 izazvao burnu reakciju u zemlji.

Piše ondje da će se kazniti s protuvrijednosti od 680 dolara ili do 15 dana u zatvoru osoba koja "na javnim mjestima nosi odjeću ili simbole koji su štetni po duh kineskog naroda i vrijeđaju osjećaje kineskog naroda ili prisiljavaju druge na to".

image
/Shutterstock

Sjećam se kako je u bivšoj državi nošenje traperica smatrano proturevolucionarnim, u školama su javno šišali učenike duge kose. Vidim danas neke koji žele ženama nametnuti kako da se oblače, a kasnije bi sve nas oblačili. Svi ti uče iz istog priručnika kao i Kineska komunistička partija, koja bi htjela da se 1,4 milijarde ljudi oblači kako se njima sviđa, vjerojatno u skladu s tradicijom. Etička pravila su propisana još 2019. godine, sada se krenulo korak dalje, na odjeću: prvo udar na nutarnjost, zatim na pojavnost.

Kineski je saveznik Islamska Republika Iran, u kojoj već godinu dana traje borba žena protiv nametanja obveze nošenja vela u javnosti, što je u biti borba za slobodu odlučivanja. Tamo postoji moralna policija širokih ovlasti koje uključuju zatvaranje bez suda, a čini se da će amandmani proširiti takva prava koja imaju kineski policajci. Nigdje ne piše, ali Xi priča kako je kineska tradicija bogata, pa bi stanovništvo ondje trebalo tražiti inspiraciju kako se odijevati. Nikako na zlom Zapadu, koji mrzi sve što je kinesko.

image
/Shutterstock

U nekoliko dana nakon objave nacrta amandmana stiglo je više od 90.000 reakcija i prigovora predloženim mjerama. Većina reakcija na prijedlog amandmana postavljala je pitanje: što je to duh kineskog naroda? Vidim tu prostor preobrazbi kakva se vodila u Maovo doba. Kojem Xi sve više teži. On želi socijalizam s kineskim karakteristikama koji bi trebali graditi Kinezi sa Xijevim karakteristikama. Ostali su potencijalno opasni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 08:45