StoryEditorOCM
Svijetvojni nomad

U kampu Wagnera u Bjelorusiji bit će 8000 plaćenika. Odbjegli Prigožin poslao zastrašujuću poruku

Piše Vijesti SD
4. srpnja 2023. - 06:18

U javnost su procurile fotografije vojnih kampova u Bjelorusiji, gdje će vjerojatno biti smješteni plaćenici iz Wagner grupe Jevegnija Prigožina, piše Jutarnji list.

Fotografije je objavila Sirena, nezavisni ruski medij, a navodno ih je snimio netko od lokalnog stanovništva. Riječ je o šatorima M-30 s drvenim krevetima i podovima, a svaki šator predviđen je za smještaj do 60 osoba i može se postaviti za manje od 30 minuta.

"Prije nekoliko dana izbrojali smo oko 298 šatora na satelitskim snimkama kampa u selu Ceĺ. Obzirom na broj šatora, možemo reći da kamp može primiti oko 8000 ljudi‘‘, potvrdili su iz Hajuna, bjeloruske vojne promatračke skupine.

Ruski medij Verstka također je izvijestio da se u Bjelorusiji grade kampovi za smještaj wagnerovaca kao rezultat sporazuma Jevgenija Prigožina i bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Inače, Prigožin se oglasio u ponedjeljak te je pozvao rusku javnost da stane u obranu njegovih paravojnih postrojbi dok skupina nastavlja regrutirati trupe za rat u Ukrajini. Prigožin se obratio na Telegramu po drugi put otkako je prošlog mjeseca vodio pobunu protiv ruskog vojnog vrha te naglasio da "trebaju podršku više nego ikada".

Također, u ponedjeljak je Wagner aktivno tražio regrute za obuku u južnoj ruskoj regiji Krasnodar, barem ako je vjerovati oglasima grupe na Telegramu. Tako se nude ‘‘slobodna radna mjesta‘‘ uključujući i ona za prestižnu jedinicu koja se bori u "zoni specijalne vojne operacije". Obuka bi trajala tri tjedna u selu Molkino u južnoj Rusiji prije raspoređivanja, a potencijalnim novim borcima Wagnera rečeno je da izbrišu sve račune na društvenim mrežama jer je proces zapošljavanja "postao kompliciraniji".

Ovi novi Prigoženovi potezi dolaze usprkos dogovoru, čije je detalje otkrio sam Vladimir Putin, po kojem su wagnerovci trebali birati između potpisivanja ugovora s ruskim ministarstvom obrane, odlaska kući ili praćenja Prigožina u egzilu u Bjelorusiju.

Ipak, Prigožin je u svojoj glasovnoj poruci objavljenoj u ponedjeljak jako pazio da ne izazove Kremlj i suzdržao se od bilo kakvih kritika, dok je branio svoj "marš pravde" prema Moskvi prošlog mjeseca kao pokušaj borbe protiv izdajnika i "mobiliziranja društva".

"Uskoro ćete vidjeti naše sljedeće pobjede na frontu", zaključio je Prigožin u svojoj poruci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 03:43