StoryEditorOCM
SvijetGal Eisenkot

U Gazi ubijen sin bivšeg zapovjednika izraelske vojske i ministra u ratnoj vladi; Netanyahu: ‘Heroji nisu uzalud pali‘

Piše vijesti sd
7. prosinca 2023. - 22:40
Gadi Eisenkot primio je obavijest da mu je sin ubijen dok je bio u posjetu južnom zapovjedništvu Izraelskih obrambenih snagaJack Guez/Afp

U Gazi je ubijen sin bivšeg zapovjednika izraelske vojske i trenutnog ministra u ratnoj vladi, Gadija Eisenkota, priopćila je vojska, piše BBC, prenosi Jutarnji list.

25-godišnji bojnik Gal Eisenkot poginuo je u četvrtak na sjeveru pojasa Gaze.

Izraelski mediji navode kako je bojnik Eisenkot teško ozlijeđen u eksploziji tunelskog okna te je kasnije preminuo u bolnici.

Premijer Benjamin Netanyahu rekao je da su njemu i njegovoj supruzi ‘slomljena srca‘, a da je Gal Eisenkot ‘pravi heroj‘.

‘Naši heroji nisu uzalud pali. Nastavit ćemo se boriti do pobjede‘, kazao je Netanyahu.

Gadi Eisenkot (63) je umirovljeni general koji je služio kao načelnik izraelskog glavnog stožera od 2015. do 2019. godine.

image

Bojnik Gal Eisenkot teško je ozlijeđen u eksploziji tunelskog okna te je kasnije preminuo u bolnici (ilustracija)

Ahikam Seri/Afp

Zastupnik je stranke Nacionalnog jedinstva i trenutni član Netanyahuove izvanredne vlade uspostavljene nakon što je Hamas napao Izrael 7. listopada.

 

Izrael je odgovorio bombardiranjem Gaze i pokretanjem kopnene invazije. Dužnosnici Hamasa u Gazi kažu da je ubijeno više od 17.000 ljudi, uglavnom civila, dok se još tisuće vode kao nestale.

Eisenkot je primio obavijest da mu je sin ubijen dok je bio u posjetu južnom zapovjedništvu Izraelskih obrambenih snaga (IDF), izvijestili su lokalni mediji.

Brojni dužnosnici izraelske vlade i zastupnici također su uputili sućut obitelji Eisenkot.

Čelnik oporbe Yair Lapid objavio je fotografiju Gala i Gadija Eisenkota u vojnim uniformama kako se grle.

‘Ova fotografija. Ovaj zagrljaj. Otac i njegov sin. Obojica u uniformi. Obojica vojnici u ovoj zemlji‘, napisao je Lapid. ‘Obojica se odazivaju pozivu i čine sve što je potrebno. Sudbina cijele nacije u jednom zagrljaju.‘

IDF je također rekao da je još jedan vojnik - narednik bojnik Jonathan David Deitch (34) - ubijen u četvrtak na jugu Gaze.

image

Benjamin Netanyahu emotivno je primio pogibiju sina bliskoga suradnika Gadija Eizenkota

Jack Guez/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 09:31