stdClass Object ( [id] => 1155914 [title] => Turbulentna 2021. godina: počela je nasiljem u hramu demokracije, a završila u ozračju sukoba Zapada i Rusije. Trump i Netanyahu ‘odlepršali‘, talibani se vratili [alias] => turbulentna-2021-godina-pocela-je-nasiljem-u-hramu-demokracije-a-zavrsila-u-ozracju-sukoba-zapada-i-rusije-trump-i-netanyahu-odleprsali-talibani-se-vratili [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Još jedna turbulentna geopolitička godina je za nama: počela je nasiljem u hramu demokracije u Washingtonu, završila u ozračju sukoba Zapada i Rusije - i mogućeg rata na istoku Europe – a protekla u znaku borbe s koronavirusnom pandemijom.

Ova godina pamtit će se i po svibanjskom ratu u Gazi, kolovoškom ulasku talibana u Kabul, vojnim udarima u Mijanmaru (1. veljače) i Sudanu (25. listopada), nastavku ratnih zbivanja u Etiopiji te nemirima na Haitiju, gdje je 7. srpnja ubijen predsjednik države Jovenel Moise. A Europu su najviše uznemirili događaji na njenom istoku: migrantska kriza na bjeloruskoj granici i raspoređivanje ruskih snaga prema ukrajinskoj granici. Pođimo redom.

Baš kako je obilježio i početak prethodne godine – naručenim ubojstvom najmoćnijeg iranskoga generala Qassema Soleimanija, koje je 3. siječnja 2020. na aerodromu u Bagdadu dronom izvela američka vojska – bivši predsjednik SAD-a Donald Trump pobrinuo se da obilježi i početak 2021. godine. Uradio je to 6. siječnja.

Tog dana, za sjednice Kongresa na kojoj se trebala potvrditi pobjeda Joea Bidena, Trump je održao u Washingtonu huškački govor – u kojem je odbio priznati poraz, ustvrdio da je pokraden na izborima, te pozvao okupljene pristaše da se „đavolski bore” i „zaustave krađu” - nakon čega su oni prodrli u zgradu Kongresa, dok je osiguranje spašavalo žive glave američkih zastupnika. U sukobima trumpoidne gomile s policijom tijekom četverosatne opsade i okupacije Kongresa život je izgubilo pet osoba.

Tako se demokracija građena 250 godina odjednom našla na rubu barbarstva: scene nasilja viđene na Kapitolu tog 6. siječnja čak su i vizualno nalikovale filmskim prizorima ranih dana Divljeg zapada, iz ere prvobitnog bezakonja.

Prvog veljače izveden je vojni udar u Mijanmaru: tvrdeći da su prošlojesenski izbori „ukradeni”, vojska je uhapsila 76-godišnju čelnicu vlade i dobitnicu Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi, kao i druge visoke dužnosnike iz vladajuće stranke. Nakon deset godina civilne demokracije Mijanmar se vratio u vojni režim iz ranijih desetljeća: vlast je preuzeo general Min Aung Hlaing, koji je proglasio izvanredno stanje na godinu dana.

Tako je još jedna zemlja ispala iz demokratske orbite. Prema nevladinim organizacijama, u nastalim nemirima vojska je ubila stotine prosvjednika, a tisuće su uhapšene. Početkom prosinca sud u Mijanmaru osudio je Suu Kyi na četiri godine zatvora zbog poticanja nemira i nepoštivanja pandemijskih mjera, što je tek prvi od niza pravosudnih slučajeva koji je čekaju.

S Dalekog istoka skačemo na Bliski istok, gdje je sredinom svibnja u Pojasu Gaze izbio 11-dnevni rat između Izraela i palestinskog pokreta Hamas. Na prijetnje deložacijama palestinskih obitelji iz arapskog dijela Jeruzalema Hamas je reagirao ispaljivanjem raketa na Izrael, koji je odgovorio višednevnim raketiranjem Gaze. U sukobima je poginulo najmanje 232 Palestinca, od čega 65 djece, dok je na izraelskoj strani poginulo 12 osoba (dvoje djece).

Koji tjedan kasnije s vlasti je nakon 12 godina otišao desničarski premijer Izraela Benjamin Netanyahu, što ne znači da su šanse za izraelsko-palestinski mir sada veće: novi premijer Naftali Bennet još je radikalniji od Netanyahua: ovaj židovski ultranacionalist tvrdi je protivnik uspostavljanja palestinske države, a svojedobno je govorio da bi palestinski „teroristi trebali biti ubijeni, a ne oslobođeni”, te da Zapadna obala nije pod okupacijom „jer tamo nikada nije bilo palestinske države”.

U lipnju se obnavljaju oružani sukobi u Etiopiji, ali s obrnutom ratnom srećom: dok su lani vladine snage prodrle u pobunjenu sjevernu regiju Tigraj, zauzele glavni grad Mekelle i protjerale snage Fronta za oslobođenje naroda Tigraja (TPLF), pobunjenici su sada u kontraofenzivi ne samo povratili Mekelle i Tigraj, nego su krenuli i dalje prema jugu, osvojivši više gradova i došavši gotovo nadomak etiopske prijestolnice Adis Abebe, da bi se krajem godine ipak povukli u Tigraj.

Možda najveći geopolitički šok stigao je u kolovozu: nakon što je Amerika objavila da povlači svoje vojnike iz Afganistana, vladine snage praktično su prestale pružati otpor talibanima, koji su 15. kolovoza trijumfalno umarširali u Kabul, prije nego što su se Amerikanci uopće stigli povući. Nekoliko sati ranije predsjednik države Ašraf Gani pobjegao je iz zemlje (najprije u Tadžikistan, a potom u UAE).

Kaotične scene koje su danima potom viđane na kabulskom aerodromu potresle su svijet. Iako su talibani obećali da više neće biti isti krvoločni fundamentalisti kao za prve vladavine Afganistanom (1996.-2001.), deseci tisuća Afganistanaca koji im nisu povjerovali očajnički su se pokušavali ukrcati u neki od američkih aviona za evakuaciju, pri čemu mnogi nisu uspjeli. Najočajniji su se uzverali na vanjske dijelove aviona i smrtno stradali pri polijetanju, što su zabilježile i TV kamere.

Nakon dvadeset godina SAD se tako povukao iz Afganistana s poraznim saldom: nakon 150.000 mrtvih civila i vojnika – od čega oko 2500 pripadnika američke vojske – i dva bilijuna dolara utrošenih na jačanje afganistanske vojske i civilnih institucija, na vlasti u Kabulu opet su oni zbog kojih je 2001. SAD i napao Afganistan. Ratnici u sandalama porazili su prvu silu svijeta, kao nagovještaj nekih novih vremena.

Najopasnije mjesto u Europi i općenito najopasnije ovogodišnje geopolitičko žarište bilo je – i još je uvijek – ukrajinsko-ruska granica, odnosno područje Donbasa. Nakon što je proljetno gomilanje ruskih trupa uz granicu s Donbasom prošlo relativno mirno, jesenska repriza izazvala je pravu pometnju na Zapadu i strah od ruske invazije na Ukrajinu.

Čak se i migrantska kriza na granici Bjelorusije i Poljske, koja je vrhunac imala početkom studenoga, pripisivala Rusiji, pa se tumačilo da dovođenjem tisuća bliskoistočnih migranata na EU granicu bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko ucjenjuje EU (zbog sankcija koje je Bruxelles nametnuo Minsku radi represije nad opozicijom), a da sve to iz Moskve dirigira ultimativna babaroga Zapada – Vladimir Putin.

Namjere Moskve, međutim, postale su jasne sredinom prosinca, kada je Rusija formalizirala svoje „crvene linije”, uputivši Americi i NATO-paktu nacrt sporazuma kojim bi se trajno smirile tenzije između Moskve i Zapada: glavni ruski zahtjevi su prestanak širenja NATO-a na istok, povlačenje NATO-ovih sustava iz istočnoeuropskih članica, te ono Moskvi najvažnije – odustajanje od ideje da Ukrajina ikada uđe u NATO.

Tada je postalo jasno ono gomilanje ruskih trupa blizu ukrajinske granice. Uoči početka ključnih pregovora sa SAD-om, u kojima želi dobiti sigurnosne garancije, Moskva se očito drži one narodne: čovjek i pištolj uvjerljiviji su od samog čovjeka.

Što se tiče Balkana, europsko „bure baruta” ni ove godine nije zakazalo: međuetnički odnosi pogoršani su u BiH i Crnoj Gori, a izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovih suradnika o stvaranju „srpskog sveta” mnoge su neugodno podsjetile na razloge jugoslavenskih ratova otprije trideset godina. Uz to, Vučić masovno kupuje sve vrste oružja i modernizira srpsku vojsku, što po logici povijesnog iskustva militarizira čitavu regiju.

Ukratko: ove godine nije izbio Treći svjetski rat, ali ne znači da neće dogodine. Dosta ovisi o tome hoće li Rusi biti zadovoljni reakcijom Amerike i NATO-a na njihove zahtjeve.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Najopasnije mjesto u Europi bilo je - i još je uvijek - ukrajinsko-ruska granica. Nakon što je proljetno gomilanje ruskih trupa uz granicu prošlo relativno mirno, jesenska repriza izazvala je pravu pometnju na Zapadu i strah od ruske invazije na Ukrajinu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => geopolitička inventura [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Najopasnije mjesto u Europi bilo je - i još je uvijek - ukrajinsko-ruska granica. Nakon što je proljetno gomilanje ruskih trupa uz granicu prošlo relativno mirno, jesenska repriza izazvala je pravu pometnju na Zapadu i strah od ruske invazije na Ukrajinu geopolitička inventura 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-12-30 12:21:39 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Damir Pilić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-01-01 19:23:43 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-01-01 15:50:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/12\/30\/20442700.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/30\/20442742.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/30\/20442698.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/30\/20442696.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/30\/20442784.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/30\/20442786.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/30\/20442788.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/30\/20442792.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/30\/20442800.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cheriss May\/AFP","Javed Tanveer","Mohd Rasfan\/AFP","Cheriss May\/AFP","Alexey Druzhinin\/AFP","Mikhail Tereshchenko\/AFP","John Lamparski\/AFP","Saul Loeb\/AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","Taliban fighters atop vehicles parade along a road to celebrate after the US pulled all its troops out of Afghanistan, in Kandahar on September 1, 2021 following the Taliban\u0092s military takeover of the country. (Photo by JAVED TANVEER\/AFP)","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_20442700_1920.jpg":"1920x1080","k_20442700_1280.jpg":"1280x1280","k_20442700_1024.jpg":"1024x1024","k_20442700_640.jpg":"640x640","k_20442700_480.jpg":"480x480","k_20442700_340.jpg":"340x340","k_20442700_220.jpg":"220x220","o_20442700_1280.jpg":"1280x853","o_20442700_1024.jpg":"1024x682","o_20442700_640.jpg":"640x426","o_20442700_480.jpg":"480x320","o_20442700_340.jpg":"340x226","o_20442700_220.jpg":"220x146","h_20442700_1280.jpg":"1280x854","h_20442700_1024.jpg":"1024x683","h_20442700_640.jpg":"640x427","h_20442700_480.jpg":"480x320","h_20442700_340.jpg":"340x227","h_20442700_220.jpg":"220x147","pp_20442700_1280.jpg":"1006x1280","pp_20442700_1024.jpg":"805x1024","pp_20442700_640.jpg":"503x640","pp_20442700_480.jpg":"377x480","pp_20442700_340.jpg":"267x340","pp_20442700_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20442742_1920.jpg":"1920x1080","k_20442742_1280.jpg":"1280x1280","k_20442742_1024.jpg":"1024x1024","k_20442742_640.jpg":"640x640","k_20442742_480.jpg":"480x480","k_20442742_340.jpg":"340x340","k_20442742_220.jpg":"220x220","o_20442742_1280.jpg":"1280x853","o_20442742_1024.jpg":"1024x682","o_20442742_640.jpg":"640x426","o_20442742_480.jpg":"480x320","o_20442742_340.jpg":"340x226","o_20442742_220.jpg":"220x146","h_20442742_1280.jpg":"1280x854","h_20442742_1024.jpg":"1024x683","h_20442742_640.jpg":"640x427","h_20442742_480.jpg":"480x320","h_20442742_340.jpg":"340x227","h_20442742_220.jpg":"220x147","pp_20442742_1280.jpg":"1006x1280","pp_20442742_1024.jpg":"805x1024","pp_20442742_640.jpg":"503x640","pp_20442742_480.jpg":"377x480","pp_20442742_340.jpg":"267x340","pp_20442742_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_20442698_1920.jpg":"1920x1080","k_20442698_1280.jpg":"1280x1280","k_20442698_1024.jpg":"1024x1024","k_20442698_640.jpg":"640x640","k_20442698_480.jpg":"480x480","k_20442698_340.jpg":"340x340","k_20442698_220.jpg":"220x220","o_20442698_1280.jpg":"1280x851","o_20442698_1024.jpg":"1024x681","o_20442698_640.jpg":"640x425","o_20442698_480.jpg":"480x319","o_20442698_340.jpg":"340x226","o_20442698_220.jpg":"220x146","h_20442698_1280.jpg":"1280x854","h_20442698_1024.jpg":"1024x683","h_20442698_640.jpg":"640x427","h_20442698_480.jpg":"480x320","h_20442698_340.jpg":"340x227","h_20442698_220.jpg":"220x147","pp_20442698_1280.jpg":"1006x1280","pp_20442698_1024.jpg":"805x1024","pp_20442698_640.jpg":"503x640","pp_20442698_480.jpg":"377x480","pp_20442698_340.jpg":"267x340","pp_20442698_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20442696_1920.jpg":"1920x1080","k_20442696_1280.jpg":"1280x1280","k_20442696_1024.jpg":"1024x1024","k_20442696_640.jpg":"640x640","k_20442696_480.jpg":"480x480","k_20442696_340.jpg":"340x340","k_20442696_220.jpg":"220x220","o_20442696_1280.jpg":"1280x853","o_20442696_1024.jpg":"1024x682","o_20442696_640.jpg":"640x426","o_20442696_480.jpg":"480x320","o_20442696_340.jpg":"340x226","o_20442696_220.jpg":"220x146","h_20442696_1280.jpg":"1280x854","h_20442696_1024.jpg":"1024x683","h_20442696_640.jpg":"640x427","h_20442696_480.jpg":"480x320","h_20442696_340.jpg":"340x227","h_20442696_220.jpg":"220x147","pp_20442696_1280.jpg":"1006x1280","pp_20442696_1024.jpg":"805x1024","pp_20442696_640.jpg":"503x640","pp_20442696_480.jpg":"377x480","pp_20442696_340.jpg":"267x340","pp_20442696_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1302","hd_20442784_1920.jpg":"1920x1080","k_20442784_1280.jpg":"1280x1280","k_20442784_1024.jpg":"1024x1024","k_20442784_640.jpg":"640x640","k_20442784_480.jpg":"480x480","k_20442784_340.jpg":"340x340","k_20442784_220.jpg":"220x220","o_20442784_1280.jpg":"1280x868","o_20442784_1024.jpg":"1024x694","o_20442784_640.jpg":"640x434","o_20442784_480.jpg":"480x325","o_20442784_340.jpg":"340x230","o_20442784_220.jpg":"220x149","h_20442784_1280.jpg":"1280x854","h_20442784_1024.jpg":"1024x683","h_20442784_640.jpg":"640x427","h_20442784_480.jpg":"480x320","h_20442784_340.jpg":"340x227","h_20442784_220.jpg":"220x147","pp_20442784_1280.jpg":"1006x1280","pp_20442784_1024.jpg":"805x1024","pp_20442784_640.jpg":"503x640","pp_20442784_480.jpg":"377x480","pp_20442784_340.jpg":"267x340","pp_20442784_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1401","hd_20442786_1920.jpg":"1920x1080","k_20442786_1280.jpg":"1280x1280","k_20442786_1024.jpg":"1024x1024","k_20442786_640.jpg":"640x640","k_20442786_480.jpg":"480x480","k_20442786_340.jpg":"340x340","k_20442786_220.jpg":"220x220","o_20442786_1280.jpg":"1280x934","o_20442786_1024.jpg":"1024x747","o_20442786_640.jpg":"640x467","o_20442786_480.jpg":"480x350","o_20442786_340.jpg":"340x248","o_20442786_220.jpg":"220x160","h_20442786_1280.jpg":"1280x854","h_20442786_1024.jpg":"1024x683","h_20442786_640.jpg":"640x427","h_20442786_480.jpg":"480x320","h_20442786_340.jpg":"340x227","h_20442786_220.jpg":"220x147","pp_20442786_1280.jpg":"1006x1280","pp_20442786_1024.jpg":"805x1024","pp_20442786_640.jpg":"503x640","pp_20442786_480.jpg":"377x480","pp_20442786_340.jpg":"267x340","pp_20442786_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20442788_1920.jpg":"1920x1080","k_20442788_1280.jpg":"1280x1280","k_20442788_1024.jpg":"1024x1024","k_20442788_640.jpg":"640x640","k_20442788_480.jpg":"480x480","k_20442788_340.jpg":"340x340","k_20442788_220.jpg":"220x220","o_20442788_1280.jpg":"1280x853","o_20442788_1024.jpg":"1024x682","o_20442788_640.jpg":"640x426","o_20442788_480.jpg":"480x320","o_20442788_340.jpg":"340x226","o_20442788_220.jpg":"220x146","h_20442788_1280.jpg":"1280x854","h_20442788_1024.jpg":"1024x683","h_20442788_640.jpg":"640x427","h_20442788_480.jpg":"480x320","h_20442788_340.jpg":"340x227","h_20442788_220.jpg":"220x147","pp_20442788_1280.jpg":"1006x1280","pp_20442788_1024.jpg":"805x1024","pp_20442788_640.jpg":"503x640","pp_20442788_480.jpg":"377x480","pp_20442788_340.jpg":"267x340","pp_20442788_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1303","hd_20442792_1920.jpg":"1920x1080","k_20442792_1280.jpg":"1280x1280","k_20442792_1024.jpg":"1024x1024","k_20442792_640.jpg":"640x640","k_20442792_480.jpg":"480x480","k_20442792_340.jpg":"340x340","k_20442792_220.jpg":"220x220","o_20442792_1280.jpg":"1280x868","o_20442792_1024.jpg":"1024x694","o_20442792_640.jpg":"640x434","o_20442792_480.jpg":"480x325","o_20442792_340.jpg":"340x230","o_20442792_220.jpg":"220x149","h_20442792_1280.jpg":"1280x854","h_20442792_1024.jpg":"1024x683","h_20442792_640.jpg":"640x427","h_20442792_480.jpg":"480x320","h_20442792_340.jpg":"340x227","h_20442792_220.jpg":"220x147","pp_20442792_1280.jpg":"1006x1280","pp_20442792_1024.jpg":"805x1024","pp_20442792_640.jpg":"503x640","pp_20442792_480.jpg":"377x480","pp_20442792_340.jpg":"267x340","pp_20442792_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_20442800_1920.jpg":"1920x1080","k_20442800_1280.jpg":"1280x1280","k_20442800_1024.jpg":"1024x1024","k_20442800_640.jpg":"640x640","k_20442800_480.jpg":"480x480","k_20442800_340.jpg":"340x340","k_20442800_220.jpg":"220x220","o_20442800_1280.jpg":"1280x1920","o_20442800_1024.jpg":"1024x1536","o_20442800_640.jpg":"640x960","o_20442800_480.jpg":"480x720","o_20442800_340.jpg":"340x510","o_20442800_220.jpg":"220x330","h_20442800_1280.jpg":"1280x854","h_20442800_1024.jpg":"1024x683","h_20442800_640.jpg":"640x427","h_20442800_480.jpg":"480x320","h_20442800_340.jpg":"340x227","h_20442800_220.jpg":"220x147","pp_20442800_1280.jpg":"1006x1280","pp_20442800_1024.jpg":"805x1024","pp_20442800_640.jpg":"503x640","pp_20442800_480.jpg":"377x480","pp_20442800_340.jpg":"267x340","pp_20442800_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7650706 Threads: 5 Questions: 1553970900 Slow queries: 4736677 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111294111 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/turbulentna-2021-godina-pocela-je-nasiljem-u-hramu-demokracije-a-zavrsila-u-ozracju-sukoba-zapada-i-rusije-trump-i-netanyahu-odleprsali-talibani-se-vratili-1155914 [printLink] => /vijesti/svijet/turbulentna-2021-godina-pocela-je-nasiljem-u-hramu-demokracije-a-zavrsila-u-ozracju-sukoba-zapada-i-rusije-trump-i-netanyahu-odleprsali-talibani-se-vratili-1155914?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 232663 [name] => talibani [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => talibani [link] => /tag/talibani ) [1] => stdClass Object ( [id] => 318974 [name] => trump [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => trump [link] => /tag/trump ) [2] => stdClass Object ( [id] => 220076 [name] => netanyahu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => netanyahu [link] => /tag/netanyahu ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Najopasnije mjesto u Europi bilo je - i još je uvijek - ukrajinsko-ruska granica. Nakon što je proljetno gomilanje ruskih trupa uz granicu prošlo relativno mirno, jesenska repriza izazvala je pravu pometnju na Zapadu i strah od ruske invazije na Ukrajinu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => geopolitička inventura [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Turbulentna 2021. godina: počela je nasiljem u hramu demokracije, a završila u ozračju sukoba Zapada i Rusije. Trump i Netanyahu ‘odlepršali‘, talibani se vratili [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-20-27-20-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/30/20442700.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cheriss May/AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/30/20442700.jpg [title] => Cheriss May/AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/30/20442742.jpg [title] => Javed TanveerTaliban fighters atop vehicles parade along a road to celebrate after the US pulled all its troops out of Afghanistan, in Kandahar on September 1, 2021 following the Taliban’s military takeover of the country. (Photo by JAVED TANVEER/AFP) ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/30/20442698.jpg [title] => Mohd Rasfan/AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/30/20442696.jpg [title] => Cheriss May/AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/30/20442784.jpg [title] => Alexey Druzhinin/AFP ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/30/20442786.jpg [title] => Mikhail Tereshchenko/AFP ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/30/20442788.jpg [title] => John Lamparski/AFP ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/30/20442792.jpg [title] => Saul Loeb/AFP ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/30/20442800.jpg [title] => AFP ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Još jedna turbulentna geopolitička godina je za nama: počela je nasiljem u hramu demokracije u Washingtonu, završila u ozračju sukoba Zapada i Rusije - i mogućeg rata na istoku Europe – a protekla u znaku borbe s koronavirusnom pandemijom.

Ova godina pamtit će se i po svibanjskom ratu u Gazi, kolovoškom ulasku talibana u Kabul, vojnim udarima u Mijanmaru (1. veljače) i Sudanu (25. listopada), nastavku ratnih zbivanja u Etiopiji te nemirima na Haitiju, gdje je 7. srpnja ubijen predsjednik države Jovenel Moise. A Europu su najviše uznemirili događaji na njenom istoku: migrantska kriza na bjeloruskoj granici i raspoređivanje ruskih snaga prema ukrajinskoj granici. Pođimo redom.

Baš kako je obilježio i početak prethodne godine – naručenim ubojstvom najmoćnijeg iranskoga generala Qassema Soleimanija, koje je 3. siječnja 2020. na aerodromu u Bagdadu dronom izvela američka vojska – bivši predsjednik SAD-a Donald Trump pobrinuo se da obilježi i početak 2021. godine. Uradio je to 6. siječnja.

Tog dana, za sjednice Kongresa na kojoj se trebala potvrditi pobjeda Joea Bidena, Trump je održao u Washingtonu huškački govor – u kojem je odbio priznati poraz, ustvrdio da je pokraden na izborima, te pozvao okupljene pristaše da se „đavolski bore” i „zaustave krađu” - nakon čega su oni prodrli u zgradu Kongresa, dok je osiguranje spašavalo žive glave američkih zastupnika. U sukobima trumpoidne gomile s policijom tijekom četverosatne opsade i okupacije Kongresa život je izgubilo pet osoba.

Tako se demokracija građena 250 godina odjednom našla na rubu barbarstva: scene nasilja viđene na Kapitolu tog 6. siječnja čak su i vizualno nalikovale filmskim prizorima ranih dana Divljeg zapada, iz ere prvobitnog bezakonja.

Prvog veljače izveden je vojni udar u Mijanmaru: tvrdeći da su prošlojesenski izbori „ukradeni”, vojska je uhapsila 76-godišnju čelnicu vlade i dobitnicu Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi, kao i druge visoke dužnosnike iz vladajuće stranke. Nakon deset godina civilne demokracije Mijanmar se vratio u vojni režim iz ranijih desetljeća: vlast je preuzeo general Min Aung Hlaing, koji je proglasio izvanredno stanje na godinu dana.

Tako je još jedna zemlja ispala iz demokratske orbite. Prema nevladinim organizacijama, u nastalim nemirima vojska je ubila stotine prosvjednika, a tisuće su uhapšene. Početkom prosinca sud u Mijanmaru osudio je Suu Kyi na četiri godine zatvora zbog poticanja nemira i nepoštivanja pandemijskih mjera, što je tek prvi od niza pravosudnih slučajeva koji je čekaju.

S Dalekog istoka skačemo na Bliski istok, gdje je sredinom svibnja u Pojasu Gaze izbio 11-dnevni rat između Izraela i palestinskog pokreta Hamas. Na prijetnje deložacijama palestinskih obitelji iz arapskog dijela Jeruzalema Hamas je reagirao ispaljivanjem raketa na Izrael, koji je odgovorio višednevnim raketiranjem Gaze. U sukobima je poginulo najmanje 232 Palestinca, od čega 65 djece, dok je na izraelskoj strani poginulo 12 osoba (dvoje djece).

Koji tjedan kasnije s vlasti je nakon 12 godina otišao desničarski premijer Izraela Benjamin Netanyahu, što ne znači da su šanse za izraelsko-palestinski mir sada veće: novi premijer Naftali Bennet još je radikalniji od Netanyahua: ovaj židovski ultranacionalist tvrdi je protivnik uspostavljanja palestinske države, a svojedobno je govorio da bi palestinski „teroristi trebali biti ubijeni, a ne oslobođeni”, te da Zapadna obala nije pod okupacijom „jer tamo nikada nije bilo palestinske države”.

U lipnju se obnavljaju oružani sukobi u Etiopiji, ali s obrnutom ratnom srećom: dok su lani vladine snage prodrle u pobunjenu sjevernu regiju Tigraj, zauzele glavni grad Mekelle i protjerale snage Fronta za oslobođenje naroda Tigraja (TPLF), pobunjenici su sada u kontraofenzivi ne samo povratili Mekelle i Tigraj, nego su krenuli i dalje prema jugu, osvojivši više gradova i došavši gotovo nadomak etiopske prijestolnice Adis Abebe, da bi se krajem godine ipak povukli u Tigraj.

Možda najveći geopolitički šok stigao je u kolovozu: nakon što je Amerika objavila da povlači svoje vojnike iz Afganistana, vladine snage praktično su prestale pružati otpor talibanima, koji su 15. kolovoza trijumfalno umarširali u Kabul, prije nego što su se Amerikanci uopće stigli povući. Nekoliko sati ranije predsjednik države Ašraf Gani pobjegao je iz zemlje (najprije u Tadžikistan, a potom u UAE).

Kaotične scene koje su danima potom viđane na kabulskom aerodromu potresle su svijet. Iako su talibani obećali da više neće biti isti krvoločni fundamentalisti kao za prve vladavine Afganistanom (1996.-2001.), deseci tisuća Afganistanaca koji im nisu povjerovali očajnički su se pokušavali ukrcati u neki od američkih aviona za evakuaciju, pri čemu mnogi nisu uspjeli. Najočajniji su se uzverali na vanjske dijelove aviona i smrtno stradali pri polijetanju, što su zabilježile i TV kamere.

Nakon dvadeset godina SAD se tako povukao iz Afganistana s poraznim saldom: nakon 150.000 mrtvih civila i vojnika – od čega oko 2500 pripadnika američke vojske – i dva bilijuna dolara utrošenih na jačanje afganistanske vojske i civilnih institucija, na vlasti u Kabulu opet su oni zbog kojih je 2001. SAD i napao Afganistan. Ratnici u sandalama porazili su prvu silu svijeta, kao nagovještaj nekih novih vremena.

Najopasnije mjesto u Europi i općenito najopasnije ovogodišnje geopolitičko žarište bilo je – i još je uvijek – ukrajinsko-ruska granica, odnosno područje Donbasa. Nakon što je proljetno gomilanje ruskih trupa uz granicu s Donbasom prošlo relativno mirno, jesenska repriza izazvala je pravu pometnju na Zapadu i strah od ruske invazije na Ukrajinu.

Čak se i migrantska kriza na granici Bjelorusije i Poljske, koja je vrhunac imala početkom studenoga, pripisivala Rusiji, pa se tumačilo da dovođenjem tisuća bliskoistočnih migranata na EU granicu bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko ucjenjuje EU (zbog sankcija koje je Bruxelles nametnuo Minsku radi represije nad opozicijom), a da sve to iz Moskve dirigira ultimativna babaroga Zapada – Vladimir Putin.

Namjere Moskve, međutim, postale su jasne sredinom prosinca, kada je Rusija formalizirala svoje „crvene linije”, uputivši Americi i NATO-paktu nacrt sporazuma kojim bi se trajno smirile tenzije između Moskve i Zapada: glavni ruski zahtjevi su prestanak širenja NATO-a na istok, povlačenje NATO-ovih sustava iz istočnoeuropskih članica, te ono Moskvi najvažnije – odustajanje od ideje da Ukrajina ikada uđe u NATO.

Tada je postalo jasno ono gomilanje ruskih trupa blizu ukrajinske granice. Uoči početka ključnih pregovora sa SAD-om, u kojima želi dobiti sigurnosne garancije, Moskva se očito drži one narodne: čovjek i pištolj uvjerljiviji su od samog čovjeka.

Što se tiče Balkana, europsko „bure baruta” ni ove godine nije zakazalo: međuetnički odnosi pogoršani su u BiH i Crnoj Gori, a izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovih suradnika o stvaranju „srpskog sveta” mnoge su neugodno podsjetile na razloge jugoslavenskih ratova otprije trideset godina. Uz to, Vučić masovno kupuje sve vrste oružja i modernizira srpsku vojsku, što po logici povijesnog iskustva militarizira čitavu regiju.

Ukratko: ove godine nije izbio Treći svjetski rat, ali ne znači da neće dogodine. Dosta ovisi o tome hoće li Rusi biti zadovoljni reakcijom Amerike i NATO-a na njihove zahtjeve.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cheriss May/AFP Javed Tanveer Mohd Rasfan/AFP Cheriss May/AFP Alexey Druzhinin/AFP Mikhail Tereshchenko/AFP John Lamparski/AFP Saul Loeb/AFP AFP
Javed Tanveer
Taliban fighters atop vehicles parade along a road to celebrate after the US pulled all its troops out of Afghanistan, in Kandahar on September 1, 2021 following the Taliban’s military takeover of the country. (Photo by JAVED TANVEER/AFP)
AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/turbulentna-2021-godina-pocela-je-nasiljem-u-hramu-demokracije-a-zavrsila-u-ozracju-sukoba-zapada-i-rusije-trump-i-netanyahu-odleprsali-talibani-se-vratili-1155914 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3b2fe3ac4a46c2ceff8ee36fcf4cc345c442fe82 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Turbulentna+2021.+godina%3A+po%C4%8Dela+je+nasiljem+u+hramu+demokracije%2C+a+zavr%C5%A1ila+u+ozra%C4%8Dju+sukoba+Zapada+i+Rusije.+Trump+i+Netanyahu+%E2%80%98odlepr%C5%A1ali%E2%80%98%2C+talibani+se+vratili&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fturbulentna-2021-godina-pocela-je-nasiljem-u-hramu-demokracije-a-zavrsila-u-ozracju-sukoba-zapada-i-rusije-trump-i-netanyahu-odleprsali-talibani-se-vratili-1155914 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fturbulentna-2021-godina-pocela-je-nasiljem-u-hramu-demokracije-a-zavrsila-u-ozracju-sukoba-zapada-i-rusije-trump-i-netanyahu-odleprsali-talibani-se-vratili-1155914 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Najopasnije mjesto u Europi bilo je - i još je uvijek - ukrajinsko-ruska granica. Nakon što je proljetno gomilanje ruskih trupa uz granicu prošlo relativno mirno, jesenska repriza izazvala je pravu pometnju na Zapadu i strah od ruske invazije na Ukrajinu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => geopolitička inventura [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Svijetgeopolitička inventura

Turbulentna 2021. godina: počela je nasiljem u hramu demokracije, a završila u ozračju sukoba Zapada i Rusije. Trump i Netanyahu ‘odlepršali‘, talibani se vratili

Piše Damir Pilić
1. siječnja 2022. - 16:50

Još jedna turbulentna geopolitička godina je za nama: počela je nasiljem u hramu demokracije u Washingtonu, završila u ozračju sukoba Zapada i Rusije - i mogućeg rata na istoku Europe – a protekla u znaku borbe s koronavirusnom pandemijom.

Ova godina pamtit će se i po svibanjskom ratu u Gazi, kolovoškom ulasku talibana u Kabul, vojnim udarima u Mijanmaru (1. veljače) i Sudanu (25. listopada), nastavku ratnih zbivanja u Etiopiji te nemirima na Haitiju, gdje je 7. srpnja ubijen predsjednik države Jovenel Moise. A Europu su najviše uznemirili događaji na njenom istoku: migrantska kriza na bjeloruskoj granici i raspoređivanje ruskih snaga prema ukrajinskoj granici. Pođimo redom.

Baš kako je obilježio i početak prethodne godine – naručenim ubojstvom najmoćnijeg...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 22:27