StoryEditor
Svijet2 mjeseca izolacije

Splićanka iz Pariza: Imamo samo sat vremena za šetnju i šoping, a svaki izlazak moramo najaviti... Ovo ljeto možete zaboraviti na Francuze na Jadranu

5. svibnja 2020. - 20:03
Mislim da će Francuska, kako bi zaštitila državu, zadržati državljane unutar svojih granica, stimulirati ljude da umjesto da idu na more u okolne zemlje, ostanu ovdje - kaže DujmovićPrivatni album (arhiva)

Splićanka Ivana Dujmović zajedno s milijunima stanovnika Pariza, ali i cijele Francuske, jedva čeka ovaj četvrtak kada bi premijer Edouard Philippe trebao objaviti plan za izlazak iz skoro dvomjesečne izolacije.

Stvari po tom pitanju, međutim, ne idu niti malo glatko: i dok je premijer dobio zeleno svjetlo u zastupničkom domu, Senat je upalio crveno svjetlo za njegovu strategiju. Unatoč tome, 11. svibnja ostao je datum postupnog otključavanja života u državi koja za sada broji preko 25 tisuća mrtvih od koronavirusa.

Ivana u Gradu svjetlosti, s uključenim prekidom od dvije godine kada je živjela u Šangaju, ima stalnu adresu već jedno desetljeće. Puna je nade da će ona, suprug i dvoje djece od pet godina i šest mjeseci od ponedjeljka lakše živjeti.

- Iako svi s nestrpljenjem očekujemo tu objavu u četvrtak, već su neke mjere donijete na lokalnoj razini i znamo što nam gradonačelnica Anne Hidalgo sprema. Ona je kroz svoj mandat jako gurala da se Pariz što više oslobodi od automobila i ovo je za nju došla kao prilika da od idućeg tjedna 50 kilometara ulica u središtu grada bude isključivo rezervirano isključivo za bicikliste i pješake. Kao stanovnici tome se veselimo, jer tišina na ulicama nije bila nešto na što smo bili naviknuti u vremenu prije korone – kaže Ivana.

Do tada ostaje im držati se uvedenih mjera. To znači da imaju pravo na sat vremena za šetnju i još isto toliko za kupovinu, s tim da ograničeni na kilometar udaljenosti od kuće. Svaki izlazak moraju prethodno najaviti kroz prilično jednostavno proceduru, ali za svaki slučaj tu su kao opomena brojne policijske ophodnje.

image
Zakaria Abdelkafi/AFP

- Kako su dječja igrališta, parkovi, vrtovi, šume... zatvoreni, naši izlasci se svode na to da napravimo đir po kvartu – reći će ova Splićanka koja živi u 6. pariškom arondismanu.

Njezin sin ima svega šest mjeseci i trećinu je života proveo u izolaciji. Kćeri je pet godina i pohađa predškolu. Te obrazovne ustanove od sredine svibnja bi trebale ponovno primati učenike, znači i one čiji roditelji ne rade u bolnicama, policiji, hitnim službama, gradskim uredima... Ponovno otvaranje, međutim, izazvalo je dosta kontroverzi i otvorenog protivljenja na političkoj sceni. Među 300 pobunjenih gradonačelnika je i spomenuta prva žena Pariza.

- Od sredine svibnja broj učenika bi se trebao povećavati, ali ne više od 15 posto onih koji su ih prije pohađali. Mi smo odlučili da našu kćer nećemo poslati natrag u klupe. Imali smo izbor, direktorica nam je poslala mail u kojem tražila da se izjasnimo i odgovorili smo da ne želimo. Datum koji smo dobili za povratak bio je 25. svibnja, mjesec dana prije kraja. Obzirom da smo dva mjeseca u izolaciji, ne vidimo smisla da mjesec dana nju izlažemo riziku da se razboli ako to stvarno nije potrebno. Dobijat ćemo i dalje zadatke svaki dan od učiteljice – pojašnjava Dujomović.

Prije porodiljnog dopusta radila je u prodaji i marketingu jednog pariškog hotela, konkretno na organizaciji boravka većih grupa i seminarima, plus dodatno kao turistički vodič. Zato nas je interesiralo imali li naznaka buđenja turističkog tržišta.

- Moj hotel ostaje zatvoren do daljnjega, a svi zaposleni poslani su na biro. Sva vođenja otkazana su do kraja godine, a i vodiči su na zavodima. Oni posla sigurno neće imati prije početka iduće godine. Osim toga, sve nas jako je pogodila smrt dviju kolegica koje su se zarazile koronavirusom. Teško je u ovom trenutku govoriti o buđenju turizma, možda ćemo više znati u četvrtak kada premijer objavi mjere popuštanja – kaže Ivana.

Ako do toga dođe, što bi to moglo značiti za Hrvatsku, koja je Francuzima uvijek bila privlačna destinacija, pitali smo je.

- Pojavila se informacija da će drugi najveći aerodrom u Francuskoj, pariški Orly ostati zatvoren do rujna, što je loš znak za Hrvatsku. 'Charles de Gaulle' ostaje otvoren, ali koliko će prometa biti prometa u RH, mislim da se tu ne trebamo previše nadati. Sve ovisi hoće li se francuskim državljanima dopustiti da napuštaju granice i putuju u inozemstvo. Ipak mislim da će Francuska pokušati zadržati državljane unutar svojih granica, stimulirati ljude da umjesto da idu na more u okolne zemlje, izabiru Normandiju ili Bretaniju, sve kako bi zaštitila i sebe i ovdašnje gospodarstvo. Naznaka privlačenje stranih turista može biti to što je prije dva dana objavljeno da se neće tražiti 14-dnevnu karantenu za turiste koji dolaze iz zemalja članica EU. Koliko god se pokušavalo, ipak prije mislim da sezoni nema spasa - drži Ivana.

Ona i djeca imaju rezervirane avio-karte za Hrvatsku sredinom lipnja, i to s Orlya, ali je ne napušta nada da će se ipak nekako uspjeti dokopati rodnog Splita i Jadrana.

Šivaći stroj po zlato


Ivana i njezini na vrijeme su shvatili što se sprema, pa su se tjedan dana prije službene sredinom ožujka sami stavili u izolaciju i napunili zalihe.

- Tada smo mogli još i kupiti maske, dok svi moji prijatelji koji stvari nisu ozbilno shvatili su ostali bez njih. Kasnije su presumjeren samo za bolnice i ostale hitne službe. Kirurške su u ponovnoj prodaji od ovog tjedna i propisana im je cijena od 0,92 eura po komadu. Gradonačelnica Hidalgo ima u planu od idućeg tjedna početi s podjelom 2,2 milijuna maski za svakog građanina intra muros - unutar zidina. Radi se o onim perivima 10 do 20 puta i svatko će ih prethodno moći zatražiti preko interneta. Maske će biti podijeljene i u školama, ali je još upitno hoće li ih nositi i najmanji polaznici od 4 do 7 godina – kaže Ivana.

Ispričala nam je i interesantnan detalj kako je na francuskom Amazonu prodaja šivaćih mašina skočila za nevjerojatnih 16 tisuća posto.

- Ljudi uveliko sami šiju, kao i što kuhaju. Naravno, i debljaju se. Jedan moj prijatelj je vlasnik trgovine pića i kaže da mu je prodaja skočila drastično – dodaje ova Splićanka iz Pariza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. srpanj 2021 04:52