StoryEditor
Svijethoror

Situacija se ne smiruje: još dvije izraelske žrtve Hamasovog raketiranja, Palestinci u općem štrajku u znak solidarnosti sa stanovništvom Gaze

Piše Hina
18. svibnja 2021. - 15:55

S još dvije žrtve palestinskih raketiranja iz pojasa Gaze broj mrtvih na izraelskoj strani popeo se na 12, objavila je izraelska policija u utorak kada su Palestinci održali opći štrajk solidarnosti  sa stanovnicima pojasa Gaze.

"Projektilom je pogođeno mjesto na kojem žive strani radnici. Dvije su osobe poginule, jedna je teško, a druga umjereno ranjena, a dvije su zadobile lakše ozljede", rekla je izraelska policija, a javlja agencija AFP.

Istodobno s palestinskim raketiranjem izraelskog teritorija nastavljeni su izraelski zračni napadi na Gazu unatoč brojnim pozivima na trenutačni prekid vatre.

Nakon kratkog zatišja noću koje su predstavnici UN-a iskoristili da u Gazu pošalju konvoj s gorivom, Izrael je nastavio bombardirati Gazu, a palestinski militanti ispaljivati rakete. 

U Gazi je raseljeno 52.000 stanovnika, navodi UN.

Izraelsko čelništvo objavilo je da će nastaviti ofenzivu kako bi uništili sposobnost oružanih pokreta Hamas (koji je na vlasti u Gazi) te Islamskog džihada.

"Borbe neće prestati sve dok ne uspostavimo potpuni dugoročni mir", rekao je ministar obrane Benny Gantz i okrivio Hamas za najgoru eskalaciju zadnjih godina, prenosi Reuters. 

Hamas je počeo raketirati Izrael u ponedjeljak, nakon višetjednih tenzija zbog odluke suda o deložiranju nekoliko palestinskih obitelji u Istočnom Jeruzalemu i sukoba policije s Palestincima blizu džamije Al Aksa, koja je treće najsvetije mjesto za muslimane.

Palestinci na okupiranoj Zapadnoj obali i izraelski Arapi (manjina koja je ostala živjeti nakon protjerivanja Palestinaca) počela je u utorak opći štrajk u znak solidarnosti. 

"Time pokazujemo drugoj strani, Židovima, koliko je velik doprinos Arapa", kaže Diaa Rabaya’a (23) i dodaje "jer svaki dan kad oni ne rade, zemlja je gotovo paralizirana". 

Prema medicinskim izvorima iz Gaze 213 Palestinaca je ubijeno, uključivo 61 dijete i 36 žena.

Na izraelskoj strani sada je 12 žrtava od kojih dvoje djece.

U pojasu Gaze uništeno je ili teško oštećeno 450 zgrada, a među njima šest bolnica i devet centara za primarnu zdravstvenu skrb, objavila je UN-ova humanitarna agencija.

U UN-ovim školama utočište je potražilo 47.000 od 52.000 stanovnika Gaze. 

Izrael tvrdi da je više od 3450 raketa ispaljeno iz Gaze od početka sukoba u ponedjeljak, 10. svibnja, no da je većinu presreo proturaketni štit "Željezna kupola".

Izrael tvrdi da su njegove snage ubile oko 130 boraca Hamasa i još 30 boraca Islamskog džihada.

Opći štrajk

Opći štrajk u utorak je održan u Istočnom Jeruzalemu, arapskim gradovima unutar Izraela te u gradovima na Zapadnoj obali, a na društvenim mrežama objavljene su palestinske zastava i pozivi na solidarnost.

Palestinske komercijalne radnje u Istočnom Jeruzalemu bile su zatvorene, uključivo u starome gradu te u mješovitoj židovsko-arapskog luci Haifi na sjeveru Izraela.

Organizator Raja Zaatar rekao je za Reuters da je štrajk zatvorio 90 posto poslovnog sektora u arapskim četvrtima

Yuval Steinitz,  član vlade premijera Benjamina Netanyahua izrazio je žaljenje zbog štrajka "što je još jedan udarac u onom dijelu gdje Izraelci i Palestinci još krhko surađuju.

Glasnogovornik izraelske vojske, brigadni general Hidai Zilberman rekao je da se ofenziva na Gazu nastavlja u skladu s popisom ciljeva utvrđenih  za iduća 24 sata.

"IDF (Izraelske obrambene snage) ne govore o prekidu vatre. Sada smo fokusirani na paljbu", rekao je za Vojni radio.

Stanovnici Gaze kažu da Izrael nastavlja intenzivne zračne napade, a Hamas je u ponedjeljak rekao da će ponovno početi ispaljivati dalekometne rakete na Tel Aviv.

Zapadna obala

Demonstracije zbog sukoba planirane su i u gradovima na Zapadnoj obali, u Ramallahu, Hebronu i drugim palestinskim gradovima.

Čini se da je u Ramalahu velik odziv na štrajk. 

Američki predsjednik Joe Biden telefonski je u ponedjeljak razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom izrazivši svoju potporu prekidu vatre u sukobu između Izraela i palestinskih ekstremista, objavila je Bijela kuća. 

Znak da bi se nasilje moglo proširiti jest smrt Palestinca kojega su ubili izraelski vojnici na Zapadnoj obali jer im je prijetio vatrenim oružjem i improviziranim eksplozivom

Visoki vojni časnik general Mark Milley upozorio je da bi se nasilje moglo proširiti. 

"Prijeti šira destabilizacija i niz negativnih posljedica ako se borbe nastave", rekao je Milley, zapovjednik  američkog Združenog stožera po dolasku u Bruxelles u ponedjeljak na razgovore s partnerima u NATO-u pa dodao: "Nikome nije u interesu nastavak sukoba".

item - id = 1099705
related id = 0 -> 1127606
related id = 1 -> 1126611
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2021 02:27