StoryEditorOCM
Svijetporozno carstvo

Šef ukrajinskih obavještajaca tvrdi da imaju svoje ljude u blizini Vladimira Putina: ‘Znamo što se događa u Kremlju‘

Piše D. K.
15. srpnja 2023. - 20:59

     Kirilo Budanov (37) prilično je neobičan šef obavještajaca jedne zemlje u jeku obrambenog rata. Smatra da je u današnje vrijeme na njegovoj dužnosti postalo posve deplasirano stajati u sjeni. Uporno šalje javne poruke kojima destruira propagandnu mašineriju i snagu protivnika, pa tako i najnoviju, u kojoj tvrdi da Ukrajina ima svoje doušnike u samome Kremlju i to u neposrednoj blizini Vladimira Putina.

   "Bez javnih istupa i medijske dostupnosti ovaj moj posao više nije moguće raditi. I svi sljedeći ratovi će izgledati baš ovako, u bilo kojoj zemlji na svijetu. Možemo reći da baš mi u Ukrajini postavljamo trendove", izjavio je šef ukrajinske Glavne obavještajne uprave (GUR) u intervjuu za agenciju Reuters. Pred novinare je došao naoružan, nigdje se ne odvaja od pištolja. U uredu u vojnoj odori sjedi ispod velike slike sove koja zariva svoje kandže u šišmiša: sova je amblem ukrajinske, a šišmiš ruske vojne obavještajne uprave.

image

Budanko i Zelenski za nedavnog posjeta Zmijskom otoku

Handout/Afp

      Za šefa obavještajne službe koji je vodio ukrajinske špijunske operacije od početka prošlogodišnjeg sukoba presudan trenutak za promjenu pristupa u javnom djelovanju dogodio se davno prije otvorene Putinove invazije. Ključan moment se po Budanovu dogodio još 2014., kad je Moskva okupirala Krim i pokrenula proxy rat na istoku zemlje: Ukrajina je tad informativni rat neslavno izgubila. Iz toga su Ukrajinci itekako izvukli naknadne pouke, jer aktualni informacijski i špijunski rat naočigled gube Rusi, tvrdi prvi ukrajinski obavještajac.

      Pobuna Wagnerovih plaćenika u Rusiji prošloga mjeseca učinila je vladajući sistem u Moskvi znatno nestabilnijim. Budanov se pohvalio da njegovi špijuni mnogo toga na vrijeme saznaju o svom neprijatelju, te da je tako gotovo od prvog dana invazije. Podsjetio je da su Ukrajinci nedavno saznali da su pobunjeni ruski plaćenici bili krenuli prema nuklearnoj bazi u potrazi za atomskim oružjem veličine ranca. I nekoliko ruskih izvora za Reuters je potvrdilo tu vijest.

      Budanov je također naveo i podatke iz nedavno presretnute ankete ruskog ministarstva unutrašnjih poslova koja je pokazala da je šef Wagnerovih plaćenika Jevgenij Prigožin tijekom nedavne pobune imao veliku podršku unutar Rusije. Napomenuo je i da su točno predvidjeli kad će Rusija izvršiti invaziju lanjske godine, i to puno prije nego što je rat izbio a Putin nagomilao vojsku na granicama.

   "Imamo svoje pouzdane izvore. U uredima najbližim Putinu, da tako kažem. Zbog toga obično znamo šta se dešava", poručio je Budanov.

image

Budanko je najdraža Putinova meta

Sergei Supinsky/Afp

      Imenovan na sadašnju dužnost u kolovozu 2020. godine, Budanov je rijekom rata postao izuzetno popularan među Ukrajincima, dok je u Rusiji jedna od ključnih figura mržnje. Moskva ga okrivljuje da je ukrajinska tajna služba pod njegovim vodstvom aranžirala ubojstvo bombom proratnog ruskog blogera i proratnog novinara Vladlena Tatarskog u Sankt Peterburgu, no on to poriče. U Moskvi je u odsutnosti izdan i nalog za njegovo uhićenje. Otkako je preuzeo špijunsku službu bilo je nekoliko neuspjelih pokušaja njegova ubojstva, uključujući neuspješno podmetanje bombe u automobil, kad je napadač poginuo u pokušaju instaliranja eksplozivne naprave.

      Budanov je započeo svoju vojnu karijeru kao operativac ukrajinskih specijalnih snaga i služio je na istoku nakon što je Rusija pobunila istočne separatiste i nezakonito anektirala Krim. Ranjavan je tri puta. Krajem svibnja ruski zračni napad ciljao je njegov štab na poluotoku Ribalski u kijevskoj luci, nakon čega su svi ruski mediji objavili da je teško ranjen. Budanov je naknadno osobno demantirao tu informaciju.

     „Oni mogu nastaviti pokušavati, ali sve im je uzalud“ – komentirao je za Reuters tvrdnju da je jedna od omiljenih ukrajinskih meta službene Moskve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 06:18