StoryEditorOCM
SvijetPRIJE GA DOBIO VUČIĆ

Putin uručio Dodiku Orden Aleksandra Nevskog, drugo najveće odlikovanje u Rusiji

Piše VIJESTI SD
21. veljače 2024. - 19:16

Predsjednik Ruske Federacije, Vladimir Putin, uručio je danas u Kazanju Orden Aleksandra Nevskog predsjedniku BH entiteta RS, Miloradu Dodiku.

Dodik je odlikovan za veliki doprinos razvijanju saradnje Rusije i BiH i jačanju njenog partnerstva s Republikom Srpskom.

"Za veliki doprinos razvoju saradnje Rusije i BiH, jačanju partnerstva s Republikom Srpskom, odlikovati ordenom Aleksandra Nevskog Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske", navodi se u ukazu koji je ranije potpisao ruski šef države.

Orden Aleksandra Nevskog je orden za zasluge Ruske Federacije nazvan u čast svetog Aleksandra Nevskog (1220.–1263.) i dodijeljen državnim službenicima za dvadeset ili više godina izuzetno zaslužne službe.

Prvobitno ga je uspostavio Sovjetski Savez kao vojnu počast tijekom Drugog svjetskog rata, tačnije Ukazom Prezidijuma Vrhovnog Sovjeta SSSR-a od 29. srpnja 1942. godine.

Dodik već odlikovao Putina

Podsjetimo, početkom prošle godine Milorad Dodik odlučio je odlikovati ruskog predsjednika Ordenom Republike Srpske. Odlikovanje mu je dodijelio u povodu 9. siječnja, datuma kojei vlasti RS proslavljaju kao dan tog entiteta unatoč presudama Ustavnog suda BiH koji je obilježavanje tog datuma proglasio neustavnim jer se time diskriminira Hrvate i Bošnjake koji žive u tom entitetu.

Dodik je tim odličjem "počastio" pedesetak različitih osoba i institucija, a prvi na popisu bio je upravo ruski predsjednik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 06:35