StoryEditorOCM
Svijetamaterizam&politika

Procurili detalji sa sastanka u Bijeloj kući: ‘Znate li što je sve Zelenski lupetao!? Biden je potpuno pobjesnio‘

Piše vijesti sd
30. kolovoza 2023. - 18:35

Nova knjiga, koja će idućega tjedna ugledati svjetlo dana, vrlo vjerojatno će izazvati zaprepaštenje u Washingtonu i Kijevu, a u odlomku koji je objavio Atlantic navodi se da je ukrajinski čelnik Volodimir Zelenski ‘upropastio‘ svoj prvi sastanak u Ovalnom uredu s američkom predsjednikom Joeom Bidenom.

Prije točno dvije godine dvojica čelnika navodno nisu uspjela uspostaviti odnos povjerenja jer su zahtjev Zelenskog da se Ukrajina pridruži NATO-u i apsurdna analiza odnosa u vojnom savezu ‘razbjesnili‘ Bidena, piše Guardian.

- Čak su se i najgorljiviji simpatizeri Zelenskog u Bidenovoj administraciji složili da je upropastio sastanak, piše Franklin Foer, autor knjige ‘The Last Politician: Inside Joe Biden‘s White House and the Struggle for America‘s Future" o sastanku u rujnu 2021. godine.

- To je ukazivalo na još teže pregovore u budućnosti.

Foer također oduševljeno piše kako je Biden pokrenuo val svjetske podrške Ukrajini nakon ruske invazije u veljači 2022. godine, rekavši da je američki predsjednik pokazao ‘da je u dobroj formi za svoje godine‘.

image
Dimitar Dilkoff/Afp

No, kako se rat u Ukrajini otegnuo, a vojna i financijska potpora Kijevu je vruća tema u Kongresu i na republikanskim predsjedničkim izborima, vijest o Foerovom prikazu susreta Bidena i Zelenskog mogla bi zabrinuti Bijelu kuću.

"Posljednji političar" će se na policama knjižara pojaviti idućeg tjedna. U utorak je podulji odlomak objavljen u Atlanticu, časopisu i portalu za koji piše autor Franklin Foer. Bavi se između ostalog prvim posjetom Zelenskog Bijeloj kući, prenosi Jutarnji list.

Baš kao ni u drugim dijelovima knjige, Foer ne koristi precizne citate i ne navodi izvore kada piše o susretu Bidena i Zelenskog 1. rujna 2021. godine. No, izdavač Penguin Random House ističe da se knjiga temelji na ‘ekskluzivnim razgovorima s uskim krugom savjetnika koji već desetljećima rade za Bidena‘.

Od 2019., kada je izabran na čelo Ukrajine, Zelenski je pod stalnim pritiskom Rusije. Dugo je tražio sastanak u Bijeloj kući. Donald Trump ga je odbio jer je Zelenski odbio kopati po prljavim tajnama o njegovim suparnicima, uključujući Bidena. Takvi su Trumpovi napori na kraju doveli do prvog opoziva.

image
Brendan Smialowski/Afp

Foer tvrdi da je Zelenski gajio ogorčenost zbog te epizode te se činilo da, barem podsvjesno, krivi Bidena za poniženje koje je pretrpio, za političku neugodnost. Autor također u knjizi tvrdi da je Zelenski smatrao Bidena slabim, posebno zbog njegove ranije odluke iste godine da odustane od sankcija protiv ruske tvrtke koja gradi Sjeverni tok 2. Ukrajinski čelnik je smatrao da takav potez potkopava ukrajinske gospodarske i sigurnosne interese.

Biden je Zelenskom odobrio sastanak, ali nije puno razmišljao o njemu, piše Foer, posebno zbog prijateljskih odnosa koje je ukrajinski čelnik uspostavio s republikanskim senatorom Tedom Cruzom, vezano za odluku o Sjevernom toku.

U znak prosvjeda Bidenu jer nije odobrio sankcije, Cruz je blokirao imenovanje novih dužnosnika u američkoj administraciji i veleposlanika.

- Bez obzira na to je li on toga svjestan, ali Zelenski je bio sudionik. Zaudaralo je na amaterizam. Budimo pošteni, ni Biden nije ima osobito mišljenje o svom kolegi, piše Foer.

Podsjetivši na ulogu koju je Biden igrao u bilateralnim odnosima SAD-a i Ukrajine za mandata Baracka Obame, što je potaknulo Trumpovo zanimanje za Zelenskog, Foer je napisao da je bivši potpredsjednik stoga bio ‘jako dobro upoznat s ukrajinskom politikom‘.

image
Brendan Smialowski/Afp

Službeni transkript izjava Bidena i Zelenskog novinarima prije sastanka 1. rujna u Ovalnom uredu Bijele kuće pokazuju da su čelnici dijelili uzajamno poštovanje i političke ciljeve. Foer, međutim, tvrdi da je nakon početka sastanka Zelenski bio nesvjestan Bidenovih promišljanja i gotovo namjerno nesvjestan Bidenovog moralnog kodeksa.

Biden je očekivao izraze zahvalnosti za podršku SAD-a, a Zelenski je u razgovor natrpao dugačak popis zahtjeva, a glavni među njima je bio pridruživanje NATO-u.

Biden je tada imao 78 godina, a Zelenski 43. Stariji političar pokušao je prenijeti neke mudrosti koje bi mogle ublažiti nadobudnost mlađega, piše Foer, napomenuvši da tada nije postojala dostatna podrška za pridruživanje Ukrajine vojnom savezu.

Rusija je raspirivala tenzije u Ukrajini od 2014. godine i postojao je općeniti konsenzus da Putin priprema invaziju punog opsega.

- Frustracija Zelenskog blokirala je njegovu sposobnost za logiku. Nakon preklinjanja da se Ukrajina pridruži NATO-u, počeo je predavanje o tome da je organizacija zapravo povijesni relikt čija važnost blijedi. Rekao je Bidenu da će Francuska i Njemačka izaći iz NATO-a. Kakva apsurdna analiza i očigledna kontradikcija. To je razbjesnilo Bidena, piše stručni suradnik Atlantica u knjizi koja bi mogla glasno odjeknuti u svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 04:02