StoryEditorOCM
SvijetSTAKLENI STROP

‘Preuzme li ona Bijelu kuću, to će biti najgora moguća noćna mora za Ameriku!‘

Piše vijesti sd
14. veljače 2024. - 12:32

- Tako smo sretni što imamo pravog vođu, pravog prijatelja i povijesnu potpredsjednicu u Kamali Harris, rekao je Joe Biden prošli tjedan. ‘Ne bismo mogli ovo bez tebe, Kamala.‘

- Spremna sam služiti, rekla je Harris za Wall Street Journal. ‘To uopće nije upitno.‘

Nije teško dešifrirati što se događa. Nakon još nekoliko užasnih dana u kojima je sve stariji Biden još jednom dokazao da nije u stanju voditi, Bijela kuća ponovno kalibrira svoju poruku o ponovnom izboru, piše novinar i politički analitičar Freddy Gray za Telegraph.

Plan je, piše Gray, nastaviti gurati tezu da je Biden, usprkos svemu, mentalno i fizički spreman – istovremeno uvjeravajući Amerikance da je Harris njegova vrlo sposobna zamjena, ako se 81-godišnji predsjednik bude morao povući s dužnosti.

Problem je što u drugu laž javnost još manje vjeruje nego u prvu. Svi znaju da, iako Biden možda nije sposoban obnašati najvišu dužnost u zemlji, Harris je još veća katastrofa koja čeka.

Koliko god Bidenu išlo loše, Harris od 2021. ima lošije rezultate od njega. Kao što je rekao jedan republikanski strateg, ‘Ona je jedina političarka u Americi koja čini da Biden izgleda polusposobno‘.

Predsjednik još uvijek ima trenutke lucidnosti i duhovitosti, njegova desna ruka - ne. Ona inzistira na tome da svatko tko ju je vidio kako radi svoj posao ‘odšeta potpuno svjestan njene sposobnosti vođenja‘.

Pa, prvi dio je istinit: ljudi koji rade s Kamalom Harris odlaze - fluktuacija njezinog osoblja je vrlo velika. Harris ima reputaciju nemoguće osobe - tankoćutna, grandiozna i spora u shvaćanju.

Ako želite ideju o njenom ‘kapacitetu vođenja‘, pogledajte krizu na američkoj granici. Na početku svoje administracije, Biden joj je dao zadatak da se nosi s rastućim problemom ilegalne imigracije u Americi. Činilo se da je Harris zamjerila što joj je postavljen tako težak problem i stoga ga je uglavnom ignorirala.

image
Roberto Schmidt/Afp

Nakon što je jedan novinar istaknuo da kao ‘carica granice‘ zapravo nije ni bila na granici, odgovorila je: ‘Nisam bila ni u Europi.‘

Napokon je posjetila Teksas, i to nakon putovanja u Gvatemalu u kojem je uputila nesuvisli apel migrantima da ostanu u svojim zemljama, samo da bi potom napala agente granične patrole zbog zlostavljanja migranata, piše  Telegraph.

U prosincu su ilegalni prelasci granice iz Meksika dosegli mjesečne rekorde, Demokrati se bore da riješe veliki politički problem u izbornoj godini, a Harris je prešla na za nju manje tešku temu: govori o prijetnji koju Donald Trump predstavlja legalnim pobačajima.

Kamali Harris je ugodno samo govoriti o politici identiteta. Tijekom svoje karijere kao oružje je koristila svoj položaj žene iz manjine i igrala na karte rase i spola kad god je bila izazvana, tvrdi Gray.

Tijekom kovida, osuđivala je inherentni rasizam zdravstvenog sustava koji zanemaruje crnce. Tijekom nereda Black Lives Matter, kritizirana je jer je hvalila ‘pokret‘ kao ‘bitan‘ i ‘briljantan‘, te je na Twitteru objavila poveznicu na kontroverzni fond za jamčevinu za uhićene prosvjednike.

Amerikancima je dosta agende o raznolikosti, jednakosti i uključenosti koju Harris predstavlja. Ali demokrati su zapeli s Harris - čini se velikim dijelom zato što su je postavili za potpredsjednicu uglavnom iz ‘povijesnog‘ razloga jer je prva obojena žena na toj dužnosti, njezino smjenjivanje sada bi izazvalo optužbe za rasizam.

Ipak, ne može se zaobići činjenica da je malo vjerojatno da će Biden, ako bude ponovno izabran, izdržati drugi mandat. To znači da bi Harris mogla biti prva žena koja je probila takozvani ‘stakleni strop‘ koji je blokirao Hillary Clinton.

Očajnički se priča o tome da je Michelle Obama unovačena da zamijeni dvojac Biden-Harris prije Nacionalne konvencije Demokratske stranke u kolovozu. Ali Obame nisu dale naznake da su voljne to učiniti. Dakle, demokrati su se vratili pokušajima rehabilitacije Kamalinog imidža, nečemu što pokušavaju i ne uspijevaju učiniti gotovo četiri godine.

Godine 2019., u sklopu njezine neuspjele predsjedničke kampanje, njen tadašnji tim osmislio je slogan: ‘Zato što ste dovoljno dugo čekali na dobar san‘.

Amerikanci tada nisu glasali za nju, ali četiri godine kasnije cijela se zemlja – i veći dio Zapada – budi u noćnoj mori da bi ona vrlo lako mogla biti njihova sljedeća vrhovna zapovjednica, zaključuje Gray za Telegraph.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 09:48